14/2: Ibland får man mer än man förtjänar

Ph. mannii 'Zartbitter'. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

14/2 -16

Nu börjar det bli ordentligt ljusare i Västerbotten - både tack vare att dagarna blir längre och att vi äntligen fått riktig vinter med snö på marken. Det var på tiden!

Mina orkidéer under tilläggsbelysningen i norrfönstret börjar visa tecken på att faktiskt ha överlevt de hårdaste vintermånaderna, trots alla olyckor...

Stängeln på Ph. mannii 'Zartbitter', vars topp torkade in i julas när vi var borta på semester, har tagit nya tag från en ny tillväxtzon.

Coelogyne fimbriata (fr Lassse), som blivit ganska ordentligt nerbetad av vår orkidéälskande kattunge, har beslutat sig för att den ändå vill fortsätta leva och sätter nya skott. Det gäller även för många av mina andra halvt uppätna plantor.

Oncidium Jiuhbao Gold 'Tainan' är en kraftig hybrid som verkar tåla den mesta. Den växer så snabbt att det nästan syns för blotta ögat. Just den här plantan är kattens älsklingsleksak och åker därför i golvet ungefär en gång i veckan. Den blir alltså omplanterad ca 50 ggr om året och verkar trivas alldeles utmärkt med den behandlingen. Den växer just nu flera cm i veckan och nya rötter sträcker på sig åt alla håll. Nästa gång den åker i golvet kanske det är dags för en större kruka... Den har inte blommat än pga att stängeln har brutits av vid diverse våldsamma kattlekar men den verkar ju inte precis ledsen för det!

Nyckelord: Phalaenopsis mannii 'Zartbitter', Coelogyne fimbriata, Oncidium Jiuhbao Gold 'Tainan'

14/2 -16

Hmmm nytt uppslag för att få sina orkisar att trivas, släpp loss kattorna på dem

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Dirfa:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik