9/1: Julledighet och lampkrasch!

9/1 -16

Ja det är ju alltid skönt att vara ledig men när min T5 lampa gick sönder på nyårsdagen var jag allt annat än glad
Blev att akutbeställa men tog ändå en vecka innan jag hade den här på plats, blev trångt på övriga odlingsplatser

Är ljusare i verkligheten men min mobil verkar ogilla ledbelysning Kör på led med röd/blå/grön/uv ljus, tycker den är suverän!
180 watt

Nyckelord: Belysning

9/1 -16

Vad är det för en lampa? Var har du köpt och pris?

9/1 -16

http://www.gemma-led.se/odlingslampa-180... Jag har köpt flera lampor från det här stället och jag är så grymt nöjd med servicen från killen som har den, och att lamporna funkar också givetvis, det här är en med aktivt nedkylning dvs fläkt så kanske inget man har bredvid tvn
Har en i köket som har ett lite mer turkost ljus, mycket skönare att titta på än de rosa

9/1 -16

Oj... visst har de bra produkter... men även omänskliga priser. I synnerhet att lampor... även LED... åldras o behöver bytas ut med jämna antal år.

Själv utvecklar ja i nuläge min orkidee-bestånd som i slutskede kommer kräva armaturer på total 1000 W eller mer. Känns för mig mer motiverad att lägga de pengar på nya plantor.

Men visst... de har mycket bra produkter...

9/1 -16

Man får ju handla efter eget behov, tycke o smak, o tycker det är rätt smaklöst att ifrågasätta andra personers val. Endast personen som faktiskt betalar har rätt att uttala sig om priset tycker jag.

LED åldras långsammare än t.ex. lysrör som bör bytas varje år (de ä nere på typ 70 % lyskraft då och spectrat kan börja ändras) det som dödar LED är värme, kyler man så håller de längre. LED- ramper byggs väldigt olika i en del kan man byta individuella dioder andra kan man byta kluster o andra går det inte byta något på. Jämför man mängden lumen per w är LED klart överlägset, dessutom även om starkare LED blir varma med blir det inte lika varmt som lysrör o är därför lägre risk att växterna får brännskador, har man däremot belysningen delvis som värmekälla är inte LED rätt val (t.ex har en del med akvarier som bytt till LED fått högre elräkning för att har doppvärmaren dragit mer ström än belysningen de hade innan). Ur miljösynpunkt är LED självklart drar minst el och innehåller inga skadliga ämnen.

9/1 -16

Hoppsan, det var häftiga priser! Men bor man i mörkaste Norrland kanske det är nödvändigt att investera. Själv väljer jag orkisar, som klarar det lilla extraljus jag har att erbjuda här i Västerås, dvs några halogenspottar.
OBS, ingen kritik mot elcatania, utan enbart ett eget ställningstagande och att ha synpunkter på priser har vi väl alla i olika sammanhang! Är väl inget konstigt med det och inte alls smaklöst!!

9/1 -16

Nenne: gissar att du menar vanlig armatur med halogenspottar i där man bara byter själva lampan då den går sönder, i så fall finns det säkert LED med samma slags sockel som funkar till växter med, fast är det dimmer till så kan det vara svårare.

9/1 -16

Jag fick den av min sambo, nått ska man väl ha när man är gravid

Jag har runt 150 plantor så kan inte lägga så mycket på plantor just nu, har helt enkelt inte plats, och nu är det ändå för kallt för att köpa plantor men vi går inte konkurs för att vi köper en lampa för 3000

Och visst blir de gamla men 50 000h och 3 års garanti är ju helt okey för min del och för del med led, man slipper värmen!
Och jo, har inget naturligt ljus på den här odlingsplatsen så valde att axa upp watten ordentligt för att slippa oroa mig för det!

9/1 -16

Awa... det var inte min mening att ifrågasätte någon om något. Har detta uppfattas så, så ber jag hemskt mycket om ursäkt.

Dock bibehåller jag min åsikt, att trots kvaliteen så är priser i detta fall omänskliga... det vet jag väl då jag är till yrket AV-tekniker och i mitt jobb handlade det mycket just om ljussättning.

9/1 -16

Nenne Nej då, jag tar det absolut inte som kritik, jag hade gärna haft fler fönster så jag sluppit köpa så dyra lampor

9/1 -16

Dorra Ja fast jag vet inte, har du provat att äga en häst, allt är relativt

9/1 -16

Elcatania

Jag har inte menat kritisera dig... och vill inte heller behöva försvara min egen uppfattning... kort bara... på mitt jobb har jag kunnat köpa in en hel del och ännu mer fått prova... och här pratar vi ännu högre priser °ler°
Så tänker vi funktion, kvalitee och kostnad... alltså i det sistnämnda inte bara inköpspris utan även installationskostnad, drift etc... så finns det andra o i vissa fall bättre alternativ. Ska vi inte här på forumet hjälpa varandra med att hitta de bästa för var och en lösningar?

Nog om det... säger inte mer i sak då jag vill aboslut inte missuppfattas och göra någon ledsen...

9/1 -16

Dorra Det är lugnt, jag tar det absolut inte som kritik, jag förstår att du bara vill hjälpa till, men för en vanlig Svensson som inte kan det minsta om annat än hästar och behövde en lampa typ igår när den gick sönder, vi har ju typ 3h sol i dec, så valde jag att köpa en dyr lampa då jag gillar led och jämfört med de två, numera en T5a som jag har, så tycker jag led är mer lättskött och så slipper man oroa sig för överdrivet med värme

Om vi säger att jag inte köpt den här lampan, vad skulle du rekommendera?

9/1 -16

Skönt Elcatania.

Jag får tänka lite mer hur jag uttrycker mig ibland... jag är inte svenskfödd, så det kan vara lite klumpig nån gång... °ler°

9/1 -16

Elcatania

När det gäller att rekommendera lampor så får vi be Oled om hjälp. För så är det... han vet det mesta om orkideer och deras behov... jag är mycket mer oerfaren inom detta.

Jag kan sen med hjälp av din beskrivning hur det ser ut hos dig (gäller ytan, spridnings vinkeln, höjden...) hjälpa dig hitta lampan/armatur som skulle kunna passa hos dig.

9/1 -16

Dorra, du kan ljus och oled kan vatten! Ni två kan bli en riktigt bra kunskapsbank för alla oss orkisälskare här på OP.

9/1 -16

Det låter toppen tycker jag Dorra Det är svårt att få det skrivna språket att låta som man tänkt sig, jag har en ganska hård och ironisk ton i verkliga livet och måste alltid korrektur läsa vad jag skrivit så det inte låter hemskt Och att jag lägger ut runt 3000:-/mån på min häst, så därför reagerade jag inte så mycket över att lägga det på en lampa.
Men nästa gång, när det förhoppningsvis inte är panik, ska jag höra mig efter den optimala lösningen här

9/1 -16

°skrattar° ni är så gulliga så!

Elcatania... fundera hur mycket tror du själv du vill ha i ljusmängd... och vad är det för plats/yta så försöker jag uppskatta styrkan och föreslå något jag tror på.

Jag själv har också en dyr lampa... alltså den gick på 900 kr för 60W LED... men nu när jag ska utöka orkidé-beståndet så har jag sett lampor på 54W för bara 104 kr... det var faktiskt på en e-bay sida som Oled handlar på. Så jag tar åt mig andras tips också °ler°

Att gemföra med den leverantör du köpte lampan så går deras E-27 lampor på 18W för så mycket som över 900 kr. Det var därför jag reagerade. Jag har INTE tittat på den belysning du har på bilden utan tittade på deras hela sortiment. Dock vill jag säga att de har mycket bra belysning och utbud... bättre än det jag kommer att rekommendera... men för hemmabruk behöver man inte så hög kvalité.

Jag ska nu lyssna på 13-dags konsert från Berwaldshallen så jag loggar ut fr OP om en stund. Men fundera och hör av dig här eller privat när det är dags att komplettera, bygga ut eller bygga om hos dig...

9/1 -16

Censuren på Orkideprat har Björn skrivit som följer; Skriv din kommentar med värme och omtanke. Vill du kritisera en persons agerande eller inlägg? Kanske passar det bättre som ett privat meddelande till mig eller personen du vill kritisera. / Björn
Åsikter om prisvärdhet hos produkter är knappast något att hetsa upp sig över, alla ser vi olika på vad som är prisvärt, någon betalar gladeligen tusentals kronor för utrustning och andra väljer att spendera dem på växter eller resor där man ser dessa live, låt inte självcensur bli normen på OP

9/1 -16

dick, bra slutord tycker jag!

9/1 -16

Ja om man kan vänta i några månader och beställa från Kina så funkar det ju givetvis men då hade jag nog fått köpa ganska mycket nya plantor Jag hör av mig i framtiden Dorra kommer ju bli jätteintressant och höra med ngn som kan!
Och håller med dick jag räknade ju knappast med att alla skulle hålla med mig ang att köpa lampan och jag är ju här för att lära mig mer!

9/1 -16

Tack Dora att du utser mig som specialist, men den rollen vill jag inte ta på mig Var och en har sin uppfattning och så skall det vara, bara det fungera. Även jag har en personlig uppfattning I fönster anser jag att tillägsbelysning räcker, dock skadar nog inte LED utom möjligen plånboken . Jag anser att vanliga lågenergilampor eller fullspektra ljusrör räcker i fönster. Får plantor inget annat ljus än från lampa tror jag det krävs mer "ljuskvalitet"

9/1 -16

Visst är det så Oled. Jag menade ju det totala behovet enskilld planta har... man tar i uppskattning väderstreck, årstid, geografisk bredgrad, placering av plantan i rummet och sätter emot typ av belysning, installations kostnad, drift, livslängd och inte minst egen välbefinnande om armaturen finns i vardagsutrymet.

Ja... så långt älskar jag "krångla" till det o fördjupa mig i det teoretiska. Men vad som krävs för att en enskilld orkidee inte bara mår bra utan också blommar villigt... så kommer jag förlita mig på dina rekommendationer. Så det så... ingen idee att du oponerar dig här 'skrattar'

10/1 -16

Vill bara inflika angående ebay och liknande sidor så finns det risker.
Tex CE märkning.
Kan vara bra om någon kvalitets säkrar produkterna.
Köper du inom EU så görs denna (skall göras)
Inte så ovanligt med återkallade produkter som inte är godkända.

10/1 -16

Niklas... håller med, med bara delviss... förklarar:

När det gäller armaturer.... alltså själva anordningar där man stoppar in lampor, lysrör etc.... så tycker jag personlingen att man ska INTE snåla. Det gäller som du säger inte bara produktgaranti, utan i huvudsak den egna och familjens säkerhet.

När det gäller de utbytbara delar som lysrör, dioder o lampor, så är det ingen leverantör som ger garanti... och de kan inte heller krävas på en sådan vad jag vet. I butiken... IRL sas... kan försäljare vara snäll och eventuell byta... menmsol regel så lämnar man INGA garantier på utbytbara förbrukningsvaror.

Så här finns det all anledning och möjlighet till att spara några kronor.

10/1 -16

TILLÄGG till Niklas resonemang:

Man kan inte vagga in sig i trygghetskänsla bara för att viss produkt är ex EU-godkänd... för som exempel lampor o belysning i svenska och europiska hem behöver INTE vara jordade. De säljs ojordade... nästan samtliga...

Men när man odlar orkideer så ökar man fuktigheten på något sätt... även vid vanlig fönsterodling så använder man olika lösningar för detta... inte minst man duschar/sprayar plantor med vatten. Och vatten och ström går ju inte ihop.

Har man jordsfelbrytare, så är man säker även om utrustning är ojordat, men annars kan det vara farligt. För som sagt... ingen krav i EU o Sverige om jordade lampor!

10/1 -16

Jag har också lagt rätt mycket pengar på belysning i förhållande till hur många plantor jag har.. Men så har jag också mina orkidéer i ett norrfönster i Västerbotten... Jag ville ha ett extraljus som orkidéerna mådde bra av (de flesta av mina plantor behöver dock inte överdrivet mycket ljus) och som dessutom funkade inredningsmässigt. Ville helst inte har färgat ljus och så ville jag ha en ramp som funkade att sätta uppe i fönsterkarmen istället för direkt ovanför plantorna. Så det blev Spot 90. Rätt dyra, men ljuset är snyggt och de funkar även som ljusterapi för mig som lätt blir deppig på vintern... Och sist men inte minst, plantorna växer och trivs trots avsaknad av solljus!

10/1 -16

För mig var också estetiken viktig: Jag bor ett vackert gammalt hus som förtjänar ett vackert ljus. Jag gillar - precis som
Dirfa - Spot 90. Med gardiner på plats syns knappt armaturen och ljuset är faktiskt vackert. Utifrån ser fönstren fantastiska ut och ibland ser man förbipasserande som hajar till inför en vägg av intensivt gröna plantor. Till saken hör också att mina cattleyor står i en etagere, vilket gör att ljuset når alla plantor.

10/1 -16

Samma för mig som för de 2 föregånde talare... jag har och kommer ha bara fönsterodling och det ska vara vackert. Jag är dock lite bortskämd, för att den armatur som jag kommer ha om 2 mån, är designat av mig och byggs tillsammans av mig och min kille som är elektriker. Den blir vacker och funktionell... det är bara lampor som jag behöver köpa och jag tänker köpa olika varianter som jag kan byta vid behov.

För att förstärka den estetiska effekten och samtidigt kunna tränga in så mycket plantor som möjligt, virkar jag överdrag till de där genomsynliga platkrukor. Jag virkar i de färgkombinationer och mönster som varje enskilld rum i huset har.

Kul att veta att man är inte ensam om det kvinnliga o fånfängda att ha det estetiskt och vackert...

10/1 -16

Men vilken bra idé! Har du möjlighet att publicera en bild på en sån virkad kruka? (Ursäkta att jag går ifrån ämnet).
Jag är värdelös på allt vad sticka och virka heter, men om jag får lite motivation kanske jag kan lyckas lära mig till slut..

10/1 -16

Ha, ha, ha... vi har ju för länge sedan gått ifrån ämnet..?

Visst.. Jag lägger bild/bilder när jag virkat klart några... har precis börjat virka den första...

10/1 -16

Åter delvis tillbaka till ämnet Någonstans skriver dick om metabolism (orkar inte leta upp stället). Jag har hörd att om man "släcker ljuset" för en orkidé så avstannar metabolismen resten av det dygnet även om man "slår på ljuset igen". Jag har letat efter någon sorts verifiering av detta påstående men inte lyckats. Någon som vet mer?

10/1 -16

Oled... sådan kunskap har jag inte... men jag skulle gärna vilja att Dick utvecklar svaret. För i naturen kan ju tillfälliga moln passera förbi... och det finns tropiska områden där kortvariga regnskurar växlar med solstrålar.

Jag hoppas få höra mer just om detta...

10/1 -16

Det är svar under Vandavattning längre ned på sidan som handlar om risk för röta vid sen vattning på dygnet vintertid så den är blöt när kvällsmörkret och lägre temperatur infaller och har inget med detta att göra, orkar man inte leta upp så ska man heller inte tillskriva/referera originaltexten vilket hör till god källhänvisning

10/1 -16

Eeeh... svaret håller sig inte ens inom ämnen... för frågan gällde knappast Vanda-bevattning. Det tror jag Oled behärskar alldeles för väl °asg°

10/1 -16

Ditt svar dick är ett tydligt tecken på att du vara sig kan eller vill svara på min fråga, gå och lägg dig!

10/1 -16

Dorra och Oled jag har hört att global upphettning också sker

10/1 -16

Nu får du nog starta en ny tråd i ett annat forum!

10/1 -16

Inte alls, lämplig godnattsaga för de PK

10/1 -16

Det var ju hundan va du var busig i dag. Nu inom några minuter skall jag lägga upp ett foto och en fråga

10/1 -16

ROFL

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av elcatania:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik