11/3: Min första Pleione

Pleione Leda. Från Ax.

11/3 -15

I höstas köpte jag några Pleione av Lasse. Nu blommar Pleione Leda, makalös! När knoppen dök upp kunde jag inte motstå frestelsen att köpa ett gäng till.

Nyckelord: Pleione Leda

11/3 -15

Supersöt!

17/3 -15

Vilken häftig teckning på läppen

17/3 -15

Hundan va vacker

17/3 -15

I morgon, den 18/3, klockan 19.00 har Sydsvenska Orkidésällskapet sitt möte på Strandvägen 120 i Lomma.
Kvällens tema är just Pleione. Lars Bagge , en rutinerad Pleioneodlare, är föredragshållare. "Plantloppis" kanske med några Pleione-knölar till salu. Välkomna

17/3 -15

Slut upp, sydlänningar! Pleione är roliga och Lars Bagge är duktig. Hade jag inte bott 50+ mil därifrån hade jag gärna tittat in på mötet.

Ax: Grattis till fin blomning. Denna klon är utvald från ett helt gäng Leda-kloner som kom från Ian Butterfield för några år sedan. Helt klart den snyggaste i mina ögon.

19/3 -15

Hur långt kan det vara till Skåneland - typ 100 mil från mig, annars hade jag gärna varit där. Istället var jag på rymmen till Botaniska i Göteborg igår och snosade runt bland alla orkidéer. Underbart med alla blommande och ickeblommande. Att få se de arter som jag har hemma i den miljön, varmt fuktigt och alldeles överväldigande. Nu virvlar det runt i huvudet hur jag ska få det så. En fundering dock - där är nästan allt planterat i lerkrukor, förutom de träd/barkmonterade. Inte en plastkruka så långt ögat nådde!! Jag som "älskar" lerkrukor, men har fått "lära" mig att orkidéer planterar man i plastkrukor!!

19/3 -15

Ax, det finns flera här på OP, som planterar i lerkrukor, så du kommer säkert att få goda råd! Jag älskar också lerkrukor och har haft stora Dendrobium Nobile hybrider i sådana, men de fick tyvärr spinn (inte pga lerkrukorna) så jag hann inte följa dem så länge efter omplanteringen, för de fick gå till miljöboden.

19/3 -15

Hittade den här länken på OP under Odling m m och där finns en hel del att läsa om lerkrukor:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

20/3 -15

Ax: Allt som inte är monterat står i lerkrukor hos mig. Någon gång har jag provat plastkrukor med klent resultat. Framför allt har plantor med lite längre blomstjälkar fallit omkull och knoppar/blommor skadats.
Lerkrukan har egentligen bara en nackdel och det är om man vill sälja en planta i kruka så kostar ofta frakten mer än plantan.
Fördelar: Det är lätt att avgöra om plantan behöver vatten. En kall kruka innehåller fukt och ska inte vattnas. Känns den "varm" så är den torr och ska vattnas. Utöver balansen ovan så tycker jag att lerkrukan är estetiskt tilltalande. De flesta växter vill ha det svalt om rötterna och det får de i lerkrukan.
Jag återanvänder mina krukor. Först låter jag dom ligga i regnvatten under oftast lång tid så ev. saltavlagringar löses upp, därefter tvättas de och slutligen kokar jag dom under flera timmar i en gammal vattenvärmare (brygghus gryta) För länge sedan var jag i kontakt med SLU om detta var en bra metod för att sterilisera krukorna mot ev. virus och det ansåg kontakten att det var.

22/3 -15

Tack bolebo nu blir det fler lerkrukor hos mig. Vackert, stadigt och bra!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Ax:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik