5/1: Nytt RO

5/1 -15

I dag kom mitt nya RO från Dusk. Som vanligt trevligt och snabbt bemötande. Kastade mig så klart över installation direkt och nu håller jag på att spola systemet. Påpeka inte att väggen i tvättstugan behöver målas för det vet jag redan

Nyckelord: RO

5/1 -15

Kul oled, men har du satt det upp & ner eller har din kamera bara snurrat den undre bilden åt fel håll?! Jag har ett lika dant själv & tycker det är bra.
/Mvh, I

5/1 -15

Inte vet jag, på manualen ser man den som jag har satt den och sedan tycker jag att locket till själva RO filter skall vara uppåt så att när man byter att man lyfter det rakt upp men har funderat på att utgående ledningar riktas uppåt så kanske skall kanske vändas? men har det någon betydelse?

5/1 -15

Nu har jag kollat och ledningstalet utgående vatten är ca 5 så det verkar fungera.

Om någon vill veta lite mer så klicka på länken, ovetenskapligt men illustrativt
http://vattenrenare.com/vattenrening_osm...

5/1 -15

Jag tänkte på att jag har för mig att jag läst att eftersom fallhöjden på inkommande vatten spelar roll så att det inte blir bakåtflöde, dock så har jag ingen formula för det...kanske det påverkar om den sitter upp och ner med, tänkte jag. Jag går och kollar nu vad jag har för ledningstal i dunken jag spolade upp häromdagen. snart tillbaka

5/1 -15

Hm...trycket ut från kranen ligger runt 1-1,5 bar och om fallhöjden tex är 1 meter motsvara det 0,1 bar så jag har svårt att tänka mig att det kan bli ett bakflöde, men vist jag får kolla runt.

Jag har länge hållit med kondensvatten från värmepump och luftavfuktare så det är rena lyxen att bara vrida på vattenkranen

5/1 -15

Så, jag får fram 6 microsimens på min mätare, jag har haft mitt installerat sedan juli 2012, har aldrig bytt ngr delar hittills.
Jag bifogar 2 bilder för övriga intresserade på hur mitt är installerat.

5/1 -15

Så som du har monterat den blir slanganslutningar mer "naturliga". Får nog fundera på att vända på den. Kanonfin installation du har gjord Låter bra att RO filter håller så länge. Hur mycket vatten producera du ca per månad?

5/1 -15

Tack oled för det där om fallhöjden, ska försöka spara det någonstans!
Ja, man måste ju ha lite tålamod & planeringsförmåga med vattenfilter dock; 5 liter tar drygt en halvtimme att få fram och sedan ska det svalna oxå... Använder man kranvatten brukar väl rådet vara att hälla upp det dagen innan så kalken lägger sig på botten, eller kommer jag ihåg fel? Jag sätter en timer varje gång jag fyller mina dunkar, annars är det lätt hänt att det blir vatten på golvet!

5/1 -15

Tack, jag satte in en extra kran när jag renoverade badrummet, ifrån början använde jag den på kökskranen, men sedan fick jag veta att man får absolut inte montera filter på delade kranar, det blir tydligen för högt tryck så hela kranen kan flyga åt helvete! Alltså monterade badrumsrenoveringsfirman in en separat, helt vanlig duschblandare, mellan handfatet och toan. Detta oxå eftersom filtren får förkortad livslängd samt funkar dåligt om det är för kallt vatten.
Jag är alldeles för slö på att vattna & jag är inte så ordentlig så att jag håller ordning på hur mkt vatten jag använder heller. Jag fyller dock upp en 25 l dunk, en 5 l dunk och har oxå en 10 liters dunk men det plumsar så ur den så jag har just bestämt att jag ska försöka klara mig utan den... Jag fyller nog upp dunkarna 1 g i veckan iaf. Jag ställer upp plantorna i olika burkar & jag återanvänder bara vatten ifrån de plantor som jag haft länge och vet är friska & som står i pH-neutrala substrat (Epiweb, Hygrolon, Greenmix). Jag återanvänder vatten mellan plantor bara när jag kör rent vatten, inte när jag har i MSU. Även om jag mätt på kul i burkarna före och efter jag matat plantorna. Jag blir dock inte klok på värdenas variation när jag gör det.
Det står någonstans att filtret inte ska torka ut emellan användningarna, men jag vet inte hur man ska kolla det... Innan jag tappar upp vatten i dunkarna kör jag det i 10 min rätt ut i avloppet eftersom det ska spolas igenom varje gång. Det är en tid jag mätt upp och kollat här med hjälp av ledningstalet. Jag tror det står ngn viss liter-mängd man ska köra igenom på anvisningen men man får ju mäta och stämma av ledningstalet.

5/1 -15

Det där med farligt med kallt vatten för filtret tror jag inget på. Hade mitt från hösten 2009 tills i våras, då jag köpte nytt för att jag inte var säker på reservdelarna på nätet. Vi har så kallt vatten ( kopplat i tvättmaskinsuttaget i badrummet) så det ilar i tänderna när man dricker det.

5/1 -15

Nu är vattenproduktion i full gång, skönt, nu kan jag känna mig lugn igen

5/1 -15

Låter strålande!

5/1 -15

Fast Isis jag måste vända mätare (ledningstal) upp och ned annars går den inte ihop med mitt RO

5/1 -15

Haha, så besvärligt!

5/1 -15

+ 6/1 -15

Jag har mitt osmosfilter vänt åt samma håll som Isis, men jag måste införskaffa en TDS-mätare så jag har koll på salthalterna.

Isis: Jag hade för mig att man inte ska använda varmt vatten till osmosfilter och det verkar som idealtemperaturen ligger på 25ºC. Vid 35ºC så kan membranet ta skada. Det enda som verkar hända vid lägre temperaturer än 25ºC är att det tar längre tid att filtrera samma mängd vatten (av vad jag förstått av det jag läst, fanns en himla massa om det). Jag brukar köra på ljummet vatten så slipper jag vänta på att det ska bli varmare/kallare.

6/1 -15

Hur mycket gödning tillsätter ni RO vattnet? Till skåpet tillsätter jag så att ledningsstaben är 125 men till fönsterkarmar fundera jag på att göda så jag har 300-350. Hur gör ni?

6/1 -15

Nu måste jag vara lite petig. Tds mäter allt fasta materia i vatten och CT mäter vattens lednings förmåga orsakad av salter. De mätare vi använder är CT men slarvigt kallas de ofta TDS. Så när jag skriver CT så vet ni varför

6/1 -15

När jag sa till säljaren av mitt osmosfilter att jag varmkörde i 10 min, då blev han helt förskräckt....du får inte använda varmvatten sa han ! Nä sa jag det gör jag inte utan varmköra menade jag spola ur det och göra det klart för användning. Då var han nöjd. Du har helt rätt Mutanten.

6/1 -15

Står i manualen att inte använda varmvatten så håller med

6/1 -15

Membranet är gjord av typ plast och vad jag vet blir "porer" större och alltså släpper igen mer salter mm men att ha runt 20 grader vatten skall fungera. Ryktet säger att redan vid ca 45 grader skadas membranet. Men hur som, vad är problemet?
Jag producerade runt 35 liter på 3-4 timmar i går med kallvatten.

6/1 -15

En vattenlösnings konduktivitet eller specifika ledningsförmåga beror på dess innehåll av lösta joner och brukar internationellt betecknas EC=electric conductivity och dessa mätvärden konverteras till TDS= Total Dissolved Solids i instrumenten med olika värden, vanligast är det med NaCl ledningsförmåga.
En informativ sida om RO http://www.roconn.com/article8.html

6/1 -15

Här tycker jag det är lite skumt. Om man tex har löst CaCO3 som mig veterligen i princip inte leder ström hur kan man då omräkna från EC till TDS när mängden är CaCO3 inte är känd?

6/1 -15

När vi nu ändå är igång så detta med kalk i vatten. Det finns många myter kring hur man kan bli av med kalk. Att koka vatten skulle reducera löst kalk i vatten och att låta vatten stå kvar så att kalken lägger sig på botten. Glöm det!!!!!! Vill ni bli av med kalk kan ni tex fälla ut det med Oxalsyra men då måste man veta vad man sysslar med. Om det finns ett överskott kvar när man sedan vattnar så dör plantornar omedelbums. Oxsalsyra är giftig. För många år sedan använde jag metoden med framgång men som sagt....

6/1 -15

Svar 22 Löst CaCO3 innebär ju att de förekommer som joner, Ca 2+ resp CO3 2-, därav ledningsförmåga som kan mätas och konverteras. Dock ska man komma ihåg att det är approximationer men i vårt fall med orkidé odling är det fullt tillräckligt.
Länken nedan tar upp lite om detta men notera att tabellen som ses är i franska hårdhetsgrader och inte tyska vilket vi i Sverige brukar svänga oss med, bara att räkna om med korrekt faktor vid intresse dock http://www.globalw.com/support/hardness....

6/1 -15

Jag har egentligen ingen större koll på hur mycket näring jag tillsätter. Jag blandar utifrån tips jag fick (eftersom det är det här med att konvertera från amerikanskt mätningssystem till vårt orsakar hjärnsmälta hos mig, så var det en vänlig själ som förbarmade sig) som bör ge runt 40ppm N vid varje vattningstillfälle. Måste som sagt var införskaffa en TDS-mätare (lurar på en EC/TDS-mätare) innan jag vet säkert. Vet ju inte hur mycket salter mitt kranvatten innehåller, men vet på ett ungefär via kommunens vattenkvalitetsrapport, men inte det exakta värdet just ur min kran. Har dock mjukt vatten, så kalk är mitt minsta bekymmer.

6/1 -15

Nåja dick lite rätt och lite fel hade jag vilket också är en strävan i mitt äktenskap men där har jag en tuffare domare så sällan detta resultat

6/1 -15

6/1 -15

Nu har jag vänd på den Isis Ingen skillnad i funktion men slangdragning ser snyggare ut

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av oled:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik