31/10: Oncidium Twinkle White star

31/10 -14

Härom dagen köpte jag en Oncidium Twinkle från Orchidéhuset. Den ser väldigt fin ut med många knoppar på gång. Vad jag förstår gillar den att duscha, men hur fuktig ska komposten vara. Alltid så osäker på vattningen, det är lätt att det blir för blött. Började med att tappa den ur krukan!! Den höll, men jag såg att den hade en ganska liten rot. Hur sköter jag den?
Har också köpt två snygga vinröda orkidéer från Blomsterlandet. Namnlösa förstås, men efter efterforskningar tror jag det är en Oncidium Purple Rain och en Dendrobiumphalenopsis. Kan det vara rätt eller är det någon som vet bättre?

Nyckelord: Oncidium Twinkle White Star, Dendrobium phalenopsis, Oncidium Purple Rain

31/10 -14

Grattis till fina plantor! Oncidium ska torka ut lätt mellan vattningarna och få näring varannan vattning nu när de är på gång att blomma eller blommar. De tycker om att bli duschade, men duscha inte på blomstänglarna.
Dendrobium Phalaenopsishybrider, vilket det ser ut att vara, ska skötas likadant som Oncidium med dusch, vattning och näring när de är i blom. Lite "magrare" med både näring och vattning under viloperiod för både Oncidium och Dendrobium Phalaenopsishybriderna. Lycka till!
Måste tillägga att både Oncidium och Dendrobium har tunna rötter om man jämför med t ex Phalaenopsis .

31/10 -14

Orkidén på fjärde bilden heter Colmanara Masai 'Red'
Bild finns här eller här
Det var vackra orkidéer

31/10 -14

stella, är du säker på att det är Colmanara Masai 'Red'? Jag tycker den är för blek i färgen för att vara den. Jag har en sån´ och blomman är mycket, mycket mörkare röd utan inslag av ränder.

31/10 -14

Nenne, kollade olika sidor och hittade många som liknar denna planta, tex dom jag har länkat till och många som var mycket "rödare" med inslag av ränder här Men det finns många kloner etc.

31/10 -14

Håller med dig och det är också svårt att få fram rätt färg på blomman när man tar en bild. När vi nu pratade om "Masaien", kollade jag min gamla planta och den är punktlig med sina stänglar, så nu är två på gång på en stor ny bulb och det är nästan samma vecka som förra året.

31/10 -14

Vad roligt Nenne, ser framemot bilder

1/11 -14

Tack för namnet! Ingen oncidium som jag trodde. Colmanara Masai "Red" på bilden är betydligt mörkare i verkligheten så det lär knappast vara någon tvekan om namnet, som är nytt för mig. Har mycket kvar att lära. Hur sköter jag den?

1/11 -14

Det finns Oncidium i Colmanara 'Masai', och du sköter den som jag beskrev i inlägg nr 1. Inga konstigheter mao. Min är på balkongen i halvskugga hela sommaren och det gillar den.
Ett tips: Om du går längst ner på Orchidéhusets hemsida (bifogar länk), så hittar du skötselråd för många orkidéer, bl a Oncidium.
http://www.orchidehuset.se/

1/11 -14

Det är alltid roligt att få det rätta namnet. Colmanara är hybrid mellan Miltonia, Odontoglossum och Oncidium.

1/11 -14

Nenne, där brukar jag ju titta, men hade glömt det. Blir visst lite förvirrad när orkidéfnattet satt in.
Stella, verkar vara som släktforskning; familjer blandar sig och blir nya familjer.

1/11 -14

Haha, det är så den här hobbyn är för många av oss. Det blir nästan tokfnatt! Om du vill lära dig om Cattleya, så finns det en alldeles utmärkt kurs, som ligger i högerspalten här på OP. Mikael Gustafsson, medlem i OP och jätteduktig Cattleyaodlare, har delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter om detta släkte. Tipsar om den för du verkar vilja läsa på.

1/11 -14

Här va det tjock med godingar

1/11 -14

På den första bilden av Colmanara är ju färgerna som det ska

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Ax:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.