14/6: Nya regler för e-handel

Masdevallia-hybrid. Från Björn. Fri bild.

14/6 -14

Hej!
I går infördes nya regler för distanshandel såsom handel via internet. De nya reglerna innebär att vi företagare måste ge mer och tydligare info före beställningar, att returrätten är 14 dagar (dock ej för levande växter) och annat. Om du är nyfiken så är detta blogginlägg ganska bra och hela lagen går också att läsa.

Här på OP innebär den nya lagen att jag har utvidgat sidan där säljare beskriver sig själva med fält för ångerrätt, kontaktuppgifter med mera. Det vore bra om alla som säljer till fastpris fyller i uppgifterna, men det är bara obligatoriskt för företagare.

Den nya infon visas för köpare på produktsidor och i varukorgen.

/ Björn

Nyckelord: KöpOchSälj

14/6 -14

Vilka räknas som företagare? De som är skrivna för att sälja orkidéer eller räknas alla som har ett företag oavsett SNI som företagare?

16/6 -14

Oj, svår fråga. Det går ju exempelvis att driva ICA-butik som företagare och sälja orkidéer här som privatperson. Skatteverket tror jag tycker att man, för att vara företagare, ska vara kontinuerlig i sin syssla. Så att sälja enstaka orkidéer här (om man ej säljer plantor/orkidéer annorstädes) gör inte automatiskt att man är företagare.

Rättigheterna är dock ganska vettiga -- att få returnera torrvaror (ej levande växter) i 14 dagar efter mottagandet känns ej oresonligt. Att ha tydliga kontaktuppgifter till den som man köper privat av känns också bra.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Björn:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.