13/8: Platystele umbellata

13/8 -11

Köptes av Ecuagenera på GIOS 2010 som Platystele ortiziana men det visade sig vara Platystele umbellata. Platystele umbellata kommer från Colombia där den växer på mellan 600-1600 m höjd, dvs. en intermediär art.

Jag monterade den på mitt "Nanorör" (från Dusk), dvs. ett dräneringsrör i tegel som är förseglat i ena änden och är vattenfyllt. När vattnet dunstar från röret så kyls det så man kan lyckas ha intermediära plantor bra även i rumstemperatur. Röret har en kåpa av makrolonplast runt sig och fyra 20W halogenspots som belysning. Plantan har trivts jättebra och har blommat av och till sen slutet av förra året.

Just nu blommar nästan alla skott med totalt 18 blomstänglar. De individuella blommorna i varje klase är drygt 1 mm stora. Jag är mycket förtjust i denna lilla miniatyr.

Nyckelord: Platystele umbellata

13/8 -11

Synnerligen intressant liten orkidé när man ser den i förstoring.

13/8 -11

Det var en liten rackare Väldigt läcker! tur att man kan se den i förstoring!

13/8 -11

Jätteläcker!

13/8 -11

Det var roliga sammets bollar

13/8 -11

Sicken läcker liten planta.Vid första anblick såg det ut som ett solmoget hallon
Den skall jag lägga på minnet .

13/8 -11

Jätteläckra små "hallonbollar" En sån hade jag haft om jag hade haft ett rör

13/8 -11

Blomtjuven; passa på och beställ ett rör nu från Schwerter

13/8 -11

Jag blev akut sugen på hallonslickepinnar...mums!

14/8 -11

Blomstene er veldig vakkre
Å skulle formere denne må jo være den ultimate prøvelse, siden blomstene er så pyttesmå

14/8 -11

Mycket fint!

14/8 -11

Underbar!

14/8 -11

Tack för kommentarer. Jag är lite nyfiken på hur den pollineras och hur frökapslarna ser ut. Det är ju ingen art som man själv försöker pollinera direkt. Undrar hur Ecuagenera drar fram dessa. Kanske är delningar bara?

14/8 -11

Jag har ingen aning hur dessa rör funkar, har du några erfarenheter, tips, ideer?

15/8 -11

Grattis Merwic. En bedårande planta med stor villhapotential.

15/8 -11

Virkelig en herlig blomstring, grattis.

16/8 -11

Den har du lyckats riktigt bra med! Grattis!

16/8 -11

Blomtjuven: Jag har bara ett rör, och det är denna typen av dräneringsrör i tegel (http://www.dusk.se/micro.htm). Det är bara att fästa på plantorna på röret med fiskelina eller t.ex. gummiband. Sen fyller du bara röret med absolut rent vatten (helst RO, men regnvatten fungerar). Vattnet sipprar sen ut till ytan med tiden, och röret blir lite fuktigt och kallt. Mossan kommer sen spontant. Plantorna på röret ges nästan ingen näring, för mycket täpper till porerna på röret. Jag ger mycket svag organisk gödning ytterst sällan, och då duschar jag bara bladen (foliar feed). Man ska nog undvika saltbaserade näringar helt. Tricket med dessa rör är tydligen att hitta ett rör som släpper lagom med fukt. Mitt har några torrare partier där det inte kommer någon mossa alls och som är ganska torra. Där undviker jag att sätta plantor.

16/8 -11

Hmm jaså, jag har inte möjlighet att samla regnvatten..på vintern kan man ta snö, men på sommaren blir det svårt isf..så det kan bli ett problem
Annars låter det som ett spännande sätt att odla på

16/8 -11

Blomtjuven : Osmosfilter är utmärkt att ha...för röret , skåpet ja för alla orkidéer. har haft mitt 2 år och funkar perfekt .
Mitt skåp blev alldeles vitt när det vattnades när jag hade kommunaltvatten . De tillsätter mineraler och salter för det ska bli som mineralvatten i smaken sa de på kommun. Vi har jättegott vatten !

Merwic: Det där är enda sortens rör som jag skulle kunna tänka mig att odla på....enkelt och behändigt. ( har två små )

16/8 -11

Vad innebär osmofilter och vad kostar ett sådant?

Hittar inga rör i Schwerters shop...vet att dusk har.

16/8 -11

Blomtjuven: Det filtrerar bort både skräp och kemikalier..är två filterrör och ett lite större i mitten, tar liten plats jag har mitt kopplat på tvättmaskinsuttaget och upphängt på en stränghylla ovanför . Kostade 1300 tror jag hos Dusk...Hos mig tar det 1½ tim att fylla 25 liters dunk...det är beroende på hur bra vattentryck man har.

16/8 -11

Fantastisk blomning ! !

16/8 -11

Blomtjuven; Schwerter har såna rör heter Tonröhre. Klicka på Zubehör sedan Epiphytenzubehör där finns liten, mellan och platt. Vet inte vart den stora har tagit vägen, beställde nämligen en sådan.

16/8 -11

Angående rör. I mitt fall så är det en plastkåpa över röret vilket gör att luftfuktigheten hålls uppe.

16/8 -11

Stella, ja vi får se, tack för tipset, Schwerters rör är små, jag tror Merwic har ett större

16/8 -11

Det röret jag beställde (som jag inte hittar nu på listan ) Mäter h; 30 cm diam 8 cm. Dusk´s rör är h; 50 cm diam 26 cm med kåpan.

16/8 -11

Mitt rör som är från Dusk är ca 30 cm högt och 10 cm i diameter. Typiskt dräneringsrör som tidigare användes för dränering i bl.a. jordbruksmark.

16/8 -11

Humm stella vad synd att det inte finns kvar då...
Undrar om man kan köpa såna rör nån annan stans...typ byggaffär eller va vet jag... :P

17/8 -11

Blomtjuven: Jag har provat ett par tre olika "vinkylare", rör o dyligt i terrakotta, alla har släppt igenom vatten för dåligt.

30/8 -11

Mervic: Byter du ut vattnet eller fyller du bara på? Kyler det även när vattnet blir rumstempererat?

30/8 -11

Jag fyller bara på med nytt rent vatten. Eftersom det är rent (regn el. osmos) vatten så är det okey. Jag tömmer bara röret när jag behöver flytta på det. Och det kyler även när vattnet är rumstempererat. Det är när vattnet dunstar från röret som temperaturen sjunker några grader. Samma effekt som när du använder en lerkruka. Energin som krävs för att göra vattnet till ånga tas ifrån omgivningen, i detta fall röret.

30/8 -11

Här är en bild på hela röret med kåpan. Jag satte nyss dit en Aerangis punctata på röret. Köpte några småttingar av Herman på sommarträffen. Det som ni ser blommar till höger är Ceratochilus biglandulosus.

30/8 -11

Tack för ditt svar. Har fått tag i ett rör som jag ska testa.

30/8 -11

Läckra bollar!
Mvh
MIkael

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Merwic:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik