1/12: Mitt svalskåp - december 2010

1/12 -10

Under de senaste veckorna har jag pillat med diverse uppgraderingar och justeringar i svalskåpet... Nu är det klart och jag är mycket nöjd med resultatet. Så här är en uppdaterad bild av skåpet nu...

Jag har installerat 3 nya fläktar, Scythe Gentle Typhoon 120 mm1850 rpm - hur bra som helst! Har även installerat 6 nya munstycken till regnsystemet, och en ny pump som kan driva fler munstycken (har 14 nu). Det är lite av en dominoeffekt, precis som i naturen, när man ändrar saker i min lilla svenska molnskog... så nya fläktar påverkade naturligtvis dimman... Så jag klurade ut en ny lösning för intaget till den. Jag passade även på att installera en hygrostat som kontrollerar luftfuktaren. Skåpet mäter 175×160×65 cm.

Kika på bloggen för en utförlig redogörelse och massor av bilder på alla projekt...

Nyckelord: svalskåp

1/12 -10

Det ser ju finfint ut Karma Nu vet jag vem jag ska anlita om jag skaffar mig ett skåp.....

1/12 -10

Så flott skapet ditt er blitt! Her er mange tips å ta med seg!
Jeg er litt overrasket over at alle viftene ( fläktar) er plassert i toppen - blir det ikke bedre sirkulasjon ved å fordele viftene både i topp og bunn?

1/12 -10

Tackar så mycket! Heidi, fläktarna sitter där uppe därför att jag inte vågar ha dem där de blir dränkta av regnsystemet varje dag. Men dessa nya fläktarna är riktigt bra, de når absolut hela väger ner till botten och in i alla skåpets hörn. Kolla gärna in mitt röktest med de nya fläktarna (rökelse stickan står på botten av skåpet - på ca 150 cm avstånd).

1/12 -10

Jeg ser de er supereffektive

1/12 -10

Det ser helt enastående ut!! Grattis!

1/12 -10

Helt fantastiskt!

2/12 -10

Du har verkligen organiserat ditt "svalskåp" på ett estetiskt och mycket tilltalande sätt!! Lägger det bland mina favoriter tillsvidare! Satsar allt "krut" just nu på ett befintligt varmskåp "i-begynnelse-stadiet"!! Men har under senaste halvåret fallit för inköp av några Masdevallior resp. Dracula och löser deras tillvaro tillsvidare på ett mycket "amatörmässigt" sätt och därför är ditt svalskåp en jättebra inspirationskälla, till att åstadkomma ett klart bättre odlingsklimat för dessa "skönheter". Du lär höra av mig med "tusen" frågor om råd etc. framöver!! Fortsatt lycka med ditt fina svalskåp!!
M.v.h. L8!

2/12 -10

Vad har du för lampor? Hur mycket ljus ger de? Har du mätt på olika ställen i skåpet?

2/12 -10

Tusen tack allihop! Lycka till med dina Pleurothallider Lotta!
Motvalls Gubbe: Jag har 4 stycken Osram Dulux L Lumilux 80W lågenergirör jämt fördelade över det 175 cm breda skåpet. Jag har tyvärr ingen ljusmätare, men de skall ge 6000 lumen vardera, på 4000 K, CRI 85%. Det som är bra med just dessa rören är att ljuset når bra hela vägen ner till golvet, skall tydligen ha bättre räckvidd i höjd än T5 eller andra lågenergi rör. Jag odlar visserligen inget ljuskrävande där, men har blommat massor av arter på 150 cm avstånd. Hittade inga armaturer till dessa när jag byggde i alla fall utan fick bygga egna, riggade egna reflektorer också. Lite mer om det här.

2/12 -10

Tack för svaret. Själv är jag lite inne på att använda några Growspot 15 (660/460 nanometer) eller eventuellt en UFO 90W, men bara ha ett par T5:or tända under de timmar man normalt vistas vid skåpet. Orkidéerna skulle nog trivas, och elräkningen bli låg, men 660/460-ljuset är ju ingen mysbelysning direkt och vilka timmar vistas man inte vid skåpet?
Behöver nog fundera ett tag till.

2/12 -10

Otroligt tjusigt och genomtänkt!!

3/12 -10

Tack! Jo detta med ljus är inte helt lätt. Nä, mysbelysning skulle jag inte kalla dagsljus rören... men jag ville bara nämna att de dubblar jättebra som ljusterapi nu på vintern - kan ju hjälpa om du behöver sälja in idén till resten av familjen... Vi börjar varje morgon innan jobbet med en kopp kaffe i orkidérummet - dock med filtar på denna tiden på året... när jag öppnar dörren till rummet på morgonen ligger temp runt 14-15 grader...

3/12 -10

Wow, det är riktigt läckert nu, och som Lotta säger, väldigt organiserat! Det gillar vi! Kul att läsa o
dina fiffiga lösningar. Grattis till ett jättesnyggt och välfungerande skåp!

3/12 -10

VIlken utveckling... det är helt fantastiskt.

3/12 -10

Du har verkligen ett kalas-skåp Karma !
..kan man vila ögonen på länge...

3/12 -10

Fantastiskt skåp, det lär resultera i många fina blomningar!
Mvh
Mikael

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.