6/7: Så här kyler man ett svalskåp...

6/7 -10

Tja, kanske var det önsketänkande att tro att jag skulle kunna kyla svalskåpet hela sommaren endast med hjälp av utomhusluften... men man måste ju testa. Det har ju varit väldigt varmt här på senaste så nu har jag installerat en liten portabel luftkonditionerare. Så där har ni det, orkidéerna har det äntligen bättre än oss...

Det är en liten och smidig Bozz ACR6000, kyleffekt: 6000 BTU, och den fixade temperaturen i skåpet från 24 till 28 grader till ca 15-16 på ungefär en timme. Mycket mer info och bilder på min blogg.

För att reglera temperaturen har jag beställt en Lucky Reptile Thermo Control PRO II digital termostat. Man kan ställa in olika temperaturer för dag och natt, den har en inbyggd av/på minut-timer och du kan växla mellan värmning och kylning. Tanken är att använda termostaten både för både AC på sommaren och för kall luft intagsfläkten resten av året.

Nyckelord: svalskåp, luftkonditionering, kylning

6/7 -10

Oj den ser rätt stor ut?

6/7 -10

Wow avancerade saker!
Men en sån faktiskt skulle jag behöva

6/7 -10

PS. Ditt rum börjar ser ut som regnskogens rymdskepp Vad Mother Nature är avancerad nuförtiden

6/7 -10

Det där kanske faktiskt är lösningen för ditt skåp Kamila!

6/7 -10

Ha ha... jo, ganska högteknologisk liten molnskog det har blivit minsann... men det är väl antingen detta eller flytta hela klabbet upp på en bergssluttning i Anderna... kära maken föredrar nog detta alternativet... Berith: Den mäter 28×63×38 cm och väger 19kg, ganska smidig faktist. Den får plats under bordet där framför fönstret så den tar inte så mycket plats.

6/7 -10

Wooouh! Stor!
Men fyller den sin funktion så funkar allt

7/7 -10

He he he... absolut Berith! Men skjuter jag in den under bordet så känns det inte som om den tar för mycket plats ändå. Klart att du skall ha en så'n här Kamila!

Jag har fått lite förfågningar på hur det blir med luftfuktigheten med denna torra svala luft som blåser in... inte stor skillnad måste jag säga... kanske 5-10% lägre men det är ju ändå väl över 75%. Den drar ju varmluften från rummet, inte skåpet, så rummet å andra sidan är ju lite torrare, men det får fönsterbänksorkidéerna klara under sommaren... prioritering vettu...

7/7 -10

Vilka tekniska lösningar! Förstår att det r nödvändigt om man vill odla de kallväxande arterna och inte har en sval källare. Men vad drar en sådan tingest i ström?

7/7 -10

Ja... kanske är det nödvändigt, det kändes i alla fall så när man har investerat såpass mycket redan... Den lär ju bara behövas några få månader om året så jag tycker det är värt det. Den har 2 kyllägen och jag har kört den på låg, men jag vet inte hur det påverkar energikonsumtionen... I väntan på termostaten har jag kört den 1 timme, av 1 timme, på 1 timme osv. hela dygnet och det har funkat hyffsat temperaturmässigt. Den är energiklass C så det kunde ju vara en hel del bättre... den trycker ut luftmängd: 180 m3/h, kyleffekt: 1,76 kW / 6000 BTU, strömförsörjning: 220-240V (50Hz), och strömförbrukning: 850w / 3,8A.... om du nu blev något klokare av detta....

9/7 -10

Hur kopplar du din Lucky Reptile Thermo Control PRO II till luftkonditioneringen?

9/7 -10

Har inte fått den ännu. Den är på väg från tyskland. Men planen är att bara koppla in den som i en vanlig timer och sedan stoppa in sensorn i skåpet för att mäta av temperaturen där. Det var därför jag valde just denna oavancerad modellen AC, den har en mekanisk av/på knapp (vred) så den kan skötas av en extern termostat.

10/7 -10

Hur gör du med RH? kylaren blåser väl in en del torr luft

10/7 -10

RH har inte ändrats speciellt mycket (om något alls) inne i skåpet faktiskt. Visserligen blåser den in torrare luft, men jag har ju en hel del orkidéer där inne redan som håller vatten, och kör både droppbevattning till mossväggen (som också håller mycket fuktighet) och regnsystem till orkidéerna, plus luftfuktare... he he... så RH har aldrig sjunkit under 75% där inne med AC på. AC'n drar ju sin luft från rummet, och avfuktar då denna, så det har dock blivit lite lägre RH i rummet som skåpet står i men det får fönsterodlingen klara i sommar. I bilden ser du först temp ca mitt i skåpet, sedan längst upp i skåpet under lamporna, och sist RH. jag vinklar luftintaget så att det blåser upp mot taket och då kyler glaset under lamporna, därför ser du en mycket jämnare temperatur inne i skåpet med AC på.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik