21/6: Projekt Flaskbarn Rapport - Promenaea rollinsonii

21/6 -10

Då har ännu ett flaskbarn från vår sambeställning från Equatorial Plants 2008 kommit i blom. Promenaea rollinsonii är en mini-epifyt från Brasilien som jag odlar monterad på en barkbit i varmskåpet under medium ljus. Jag har gått och väntat på att blomman skulle öppna sig helt, men det hände liksom aldrig. Fast nu kan man se varför.... den är gravid! Den måste ha blivit pollinerad av en blomfluga eller något och nu sväller frökapseleln bakom blomman istället för att den öppnar sig helt. Känns ju lite snopet att missa att få se den första blomman, men en frökapsel är ju spännande det med. Plantan är ganska välvuxen så det tror jag att den orkar med, trots att den är så ung. Lite lustigt att blomman inte vissnar ner helt nu när frökapseln växer.

Nyckelord: Projekt Flaskbarn, Promenaea rollinsonii

21/6 -10

Tjusigt !

21/6 -10

Kul att du rapporterar från projektet. Har du funderat på vad du ska göra av frökapseln?

21/6 -10

Tjusigt. Tror du inte att det kan vara så att den är självpolinerande?? Det är ju inte helt ovanligt...

21/6 -10

Tack! Jo, självpollinerad kan den ju helt klart vara... eller en liten fluga. Jeanette: Jag får väl så fröna när kapseln är klar. Det fixar jag, jag har redan sått 2 omgångar med frön nu i vår.

21/6 -10

Kul att se att de börjar komma i blom. En Dendrobium laevifolium från samma beställning har börjat blomma för mig.

mvh,

Christer

21/6 -10

Grattis, snabbt och snyggt jobbat!
mvh
Mikael

21/6 -10

Spännande! Hoppas att få se hur det går med denna i fortsättningen!

21/6 -10

valkyrie: Det grejar du. För en hel del år sedan hittade Mikael ett häfte på Kew garden om fröförökning av orkidéer och redan då insåg jag att det var inget för mig. Bättre att kolla in andras försök.

22/6 -10

Tackar så mycket! Jo, jag lovar att fortsätta följetången med denna. Går det bra kan jag ju auktionera ut lite flaskbarn själv från denna om ett par år. Du får lägga upp en bild på din D. laevifolium Christer.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik