14/2: Mitt nya svalskåp - dag 1

14/2 -10

ÄNTLIGEN!!!!!!! Nu står ett nytt stooort terrarium i orkidérummet, gapande tomt men fullt av möjligheter. En alla hjärtans dag present som heter duga - mycket bättre än rosor!
.
Jag skall bygga om detta till ett svalskåp och skapa min egen lilla molnskog där inne. Jag tänkte fylla det till större delen med Pleurothallider. Eller ja, inte är det så "litet" kanske. Terrariet mäter 175 brett 160 högt 65 djupt, så det är ju ganska rejält. Jag hittade det efter många månaders letande på repti.net, och killen hade haft boaormar i det. Så i går drog kära maken och jag ner till Halmstad med stort släp för att hämta. Det har ett par år på nacken men är i superfint skick. Kan tipsa om ett ganska smart sätt att göra skåpet lättare, hela bakväggen är kanalplast istället för glas. Samma material man använder till växthus. Sidor och skjutdörrar framtill är av glas. Jag får köpa till ett glastak bara, killen hade haft ett trätak innan. Jag hittade en klisterlapp på aluminiumramen där det stod Uddevalla Glasmästeri på, så det är ett proffsbygge. Jag hade kollat på pris att bygga nytt, men det är snordyrt, kan man hitta begagnat är det ju alltid bra. Speciellt som det kommer att kosta en hel del att inreda. (För detta betalade jag ca 20% jämfört mot nypris.)
.
Tips om inredning mottages gärna. Jag forskar just nu om regnsystem, foggers, fläktsystem att dra in svalluft utifrån, hygro/temp termostat, bra ljusarmatur till Dulux 80W. mm. mm. ....Har någon sett Dulux 80W i dagsljustemperatur, jag har bara sett dem i 4000K?

Nyckelord: svalskåp

14/2 -10

Ojojoj!!!!! Vad läckert!!! Det där skåpet kan du fylla med massa småttingar!! Skall bli jättekul att se hur det kommer bli!
Vilken lycka:)
Grattis till skåpet! Vilken underbar alla hjärtans dag present!!

14/2 -10

oj oj det kommer bli bra mååånga Pleurothallider!!!!!! Lycka till

14/2 -10

Grattis! Dette blir spennende!

14/2 -10

Kramar och grattulationer på alla hjärtans dag. Skall bli spännade att följa projektet med dagliga foton och dagboksanteckningar

Lycka till !

14/2 -10

Tack tack!! Ja detta skall bli sååååå spännande!!!!

14/2 -10

Grattis valkyrie! Förstår att det kliar i fingrarna nu, bara att sätta igång och njuta

14/2 -10

Ojojoj, stort grattis till terrariet. Inte dumt med sådant utrymme för sin hobby. Ska bli mycket spännande att följa ditt nya projekt.

14/2 -10

Grattis!!! ...dregglar redan inför de kommande fina blomningarna Lycka till!

14/2 -10

Wow! Grattis och lycka till!

14/2 -10

Härligt Karma - det ska bli kul att följa ditt projekt

14/2 -10

Så himla läckert !
Bara till att gratulera till skåpet och lycka till med kommande projekt.

14/2 -10

Wow!! Lycka till och glöm inte rapportera!

14/2 -10

Ojoj vilket bamseskåp, då får man gratulera! Ser fram emot fotoreportage från molnskogen framöver

14/2 -10

Grattis:) Nu har du lite att pyssla med.

14/2 -10

Underbart!
Grattis!
Det här är det allra bästa stadiet när det gäller skåp!
Planera - Leta - Fantisera!
Allt annat blir oviktigt!

14/2 -10

ÅÅÅÅ Härligt skåp Karma. Grattis. Skall bli spännande att följa.

14/2 -10

Grattis till det nya skåpet och allt vad det innebär, med drömmar om orkidé-landskap!!
Ser verkligen fram emot, att få följa din satsning på odling i regnskogsmiljö!! Har ett betydligt mindre skåp, som fortfarande är tomt och i drömstadiet, men som sakta börjar "ta form" i mitt huvud! Just nu är det de tekniska redskapen, för att åstadkomma " molnskogs-förhållanden", som jag klurar på!???! EpiWeb-bakgrund, med självbevattning och ev. vattenfall, lämplig pump, fläktar, mossa, lianer, bra ljus till alla växtnivåer etc. etc.

14/2 -10

Tack!!!!! Jo det är många teknikaliteter som skall lösas... men jag lovar att dokumentera allt. I april kommer en stor beställning från Peru Flora, så då måsta allt vara klart och väl inställt... kul!!

14/2 -10

Kul att du kommit så långt Karma. Det ska bli kul att få se vad du får från Peru Flora. Är det små arter?

15/2 -10

Tack Jeanette. Jodå, en del smått blir det från Peru, men inte uteslutande... mest Masdevallior men jag tänkte även prova mig på en Telipogon, och så blir det en liten Ornithocephalus gladiatus till varmskåpet också, jag gillar verkligen det släktet.

15/2 -10

Ja, jag tänkte väl att du testar på flera Masdevallior nu när du har chansen till svalskåp. Telipogon? Det är väl det som Pontus har som liknar Masdevallia?

16/2 -10

Skiit - det var det kul-aste, den ultimata presenten!!! Grattttttttis!!!
Oh, så många nya inredningsmöjligheter! Det är som att vara nykär - det pirrar säker i magen....

16/2 -10

Tack Kamila! Javisst är det kul!!! Det pirrar minsann.... Min kära make har f.ö. vant sig vid mina "romantiska" önskelistor vid det här laget... Osmos filter som 35 års present, skåp till alla hjärtans dag - du vet, traditionella tjejgrejer...
Jeanette, jo faktiskt, jag beställde precis samma Telipogon som Pontus visade fina blommor på för ett litet tag sedan... en Telipogon campoverdei. Hoppas jag den vill trivas hos mig.

16/2 -10

Vad använder man för anläggning för att få ner temperaturen Karma ?

16/2 -10

Brittmarie: 50 veckor om året planerar jag att dra in kalluft via en gammaldags ventil (hål i väggen med lucka som man öppnar genom att dra i ett snöre) med hjälp av en fläkt (typ badrums/köks ventialtion). De typ "två" sommar veckor vi brukar få då värmen skenar iväg får jag lösa på något bra sätt... Min bostadsrätt är rätt så skuggig och sällan stiger temp över 25 grader inomhus, även på sommaren. Men jag får experimentera lite med kylningen och se vad som ger bäst resultat. De mest känsliga får väl åka in i kylen nägra dagar...

16/2 -10

Karma : Aha du bor i så gammal lägh ? Ja jag har också funderat på luft utifrån men finns ju inte hål i väggen numera och skåpet står för långt från fönstret. Det är sänkt nattemp jag är ute efter att kunna ordna. Har sökt kylaggregat för nattanvändning men inte hittat nått lämpligt. Här uppe skulle det ju räcka med hål i väggen på natten hela året ...

16/2 -10

Ja, huset är över 100 år gammalt, dragigt och bra. Hmmm.... kanske billigare i längden att betala någon att borra hål i väggen och installera en fläkt eller något, än att köra med kylaggregat?? Annars kan du väl dra en ventilationsslang från fönstret om det har någon ventil? Det får jag att göra från min ventil till skåpet.

16/2 -10

Valkyrie: Om du dra in uteluft vid säg minus 5 grader, hur gör du så att orkidena inte träffas av den temperaturen ? Hur reglera du tempen ?

16/2 -10

Jag tänkte skaffa en hygrostat och termostat som kag kan ställa in på den temp jag vill ha. Sätter på/stänger av fläktern efter behov.

16/2 -10

Det blev nog ett ihärdigt makepussande efter den presenten
Säger som flera att det blir spännande att följa den framväxande molnskogen där!

16/2 -10

Valkyrie: Jag har ingen erfarenhet av att ta uteluft och undra därför vad som händer om man släpper in tex minus 5 gradig luft i skåpet. Kan inte det bli skador på orkidena? eller dom tål det ? Jag såg på Duskt att dom har en hygro- termostat för en vettig peng, är det den du skall köpa ?

16/2 -10

Ja, en mätare typ som de säljer på Dusk har jag kikat på. Jag har ingen erfarenhet av detta heller, ännu. Men jag har gjort en del research och får fortsätta experimentera lite när det väl är igång. Men jag planerar ju inte att blåsa in kall luften direkt på några plantor, den får ju blandas med luften inne i skåpet.... och är det -5 grader kommer det ju inte att blåsas in speciellt mycket luft åt gången...

16/2 -10

Vilket härligt skåp!
Där får du in mycket godis Ska bli kul att följa utvecklingen av det.

19/2 -10

Jag har köpt dulux 80 w från tyskland även om dom tillverkas i italien....
Kallvita, men jag tror att dusk har dem.
Micke säljer foggers som är bra.

19/2 -10

Tack!
Juanna, tack för info. Jag har en del att beställa från Dusk redan, jag får ta en titt till på vad de har mer i shoppen. Har lite beslutsångest just nu, det är ju så mycket som skall till och helst skall det ju bli rätt första gången...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.