17/5: Cypripedium macranthos och C. calceolus (Guckusko)

17/5 -09

Nu blommar den andra plantan som jag skickade efter för 1,5 månader sedan. Det är en C. calceolus med två citrondoftande blommor. Blommorna är relativt små (skon är 3cm lång), vilket kan bero på klonen ifråga/omvärldsfaktorer eller bero på att rotstocken fallit ur sin kruka under transporten(=stress). Hur som helst är jag jätteglad över att den ville blomma efter detta.
mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium macranthos, Cypripedium calceolus

17/5 -09

Mikael.Grattis .Den kommer säkert att bli större nästa år.Det tråkiga är att man enligt experterna inte kan dela plantan av calceolus.
Jag har en planta med ca30 stjälkar som behövde delas.Har delat en tibeticum med framgång.Ger du kalk ?

17/5 -09

Bletilla: jo jag kommer att kalka C. calceolus och C. macranthos som jag även gjort med C. reginae. Cypripedium formosanum kalkar jag inte. Din C. calceolus med 30 stjälkar låter som en härlig planta!
mvh
Mikael

18/5 -09

Vilken sötnos!

18/5 -09

Jättefin Mikael! Hur kalkar du? Det verkar rätt olika hur folk gör, många verkar inte kalka alls... Jag har inte gjort det än på min (C. reginae och pubescens)
/Gordon

18/5 -09

Grattis Mikael, lilla calceolus är väldigt vacker den också. I din vård kommer den säkert att växa och frodas!

18/5 -09

giemersma
C. reginae ska inte ha någon kalk då den växer i surjord!

18/5 -09

Mikael, vilken härlig skoavdelning du har där på balkongen! Citrondoft minsann, det var inte fy skam. Måste komma ihåg att lukta på guckuskorna här omkring, får bara hoppas att de inte luktar träningsskor...

18/5 -09

Magic - jo, det var något jag tänkte på också, men Mikael skrev att han kalkade den...

18/5 -09

Jäklar va fina!! Får bli några sådana till hösten.
griemersma-sambeställning???

18/5 -09

Säluttern: så fort man ser någon form av text typ addidas på skon så kan man vara beredd på icke citrondoft....
Magicboy och griemersma: Enligt Cribb "The genus Cypripedium" (2000) så växer C. reginae i organiskt material sphagnum men med rötterna ner i kalkrik mineraljord. Det är mycket möjligt att den inte behöver kalk men jag ger mina lite krossade musselskal. Ett annat exempel som Cribb tar upp är C. calceolus som i Europa växer på kalkrik grund medan den längst i öster i Kina växer på ställen med granit berggrund som är kalkfattig. Det kan vara så att olika populationer har något olika krav, men sedan påverkar säkert klimatet en hel del. Europa är ju relativt nederbördsrikt, varvid näringsämnen och mineraljoner spolas ur jorden i högre grad än i ett något torrare klimat.
Mig veterligen är det bara en art som är direkt kalkskyende, C. acaule, som dör om den inte får sur omgivning och surt vatten.

Det verkar finnas ett tämligen rejält Cypripediumintresse, vad roligt!
mvh
Mikael

19/5 -09

Tack Mikael. Jo, det där med kalk eller inte verkar vara lite olika. Vissa ger, andra inte. Och både de som ger och de som inte ger lyckas....! Det kanske säger mer om plantorna än odlarna?
De här är ju fantastisk sköna orchideer, och att kunna låta dem vara ute året runt (jag har min i kruka som jag gräver ner vintertid, och täcker mot vinterregn) är ju bonus.

Masdevallia - sambeställning till hösten? Absolut! Rareplants.co.uk eller finns det annat bra?

19/5 -09

griemersma-det kan ju funka. annars så skickade Mikael en adress til nån tysk odlare. Gespannen!!!

19/5 -09

Jo japp, jag skickade efter från "Garten & Orchideen" addressen dit och fler odlare finner ni på www.orchideenforum.de kolla på bezugstellen.
mvh
Mikael

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.