24/3: Bästa sättet att kyla skåp?

24/3 -09

Okej okej.. .jag har bara haft mitt varmskåp några månader, men har redan börjat drömma om kallvarianten... Hur kyler man bäst svalskåpen?? Speciellt på sommaren? Hur gör ni?

Vad jag förstår ger peltierelement väldigt liten temeratur sänkning, medan kompressor kylning funkar bra men är högljudda...

Har någon svalskåpet (svep) från Dusk? Hur funkar det??

Nyckelord: svalskåp, skåp

24/3 -09

HEj Karma

Varför inte försöka få tag på en gammal vinkyl eller kyl till läske drycker??
Tror detta skulle funka bra.

/Tommy

24/3 -09


Hej Karma,

Jag funderat på det i ett par år o provat ett par varianter (kylklampar, peltierelement..) o kommit fram till att det finns två alternativ förutom "naturlig kyla"
- kompressor tex kyl/frys.
- kallvatten ifrån vattenkran.

/Jonas

24/3 -09

Jaa jag har följt dina experiment Jonas... lol. Jag har hamnat lite på samma spår som dig då kompressor verkar mest lämpligt. Jag läste om vattenkylning på gamer forumen (som då visserligen vill kyla överklockade datorer) men det verka ju inte vara helt praktiskt minst sagt...

Tommy, vilken bra ide!! En gammal vinkyl eller en sådan där industriellt kylvariant med glasdörr på som de har på cafe hade ju inte varit så dumt!! Tack för tipset.Fast undrar om man kan hitta någon hyffsig begagnad? Och om de är riktigt gamla lär de väl inte vara energisnåla direkt.... Hmmm, men det tål att tänka på...

Kanske bäst att köpa "färdigt"? Någon som har svalskåpet Dusk säljer och vet om det är bra och hur det kyls?

24/3 -09

Jag tror att endel skåp fungerar enligt principen Evaporation.
Alltså nedkylning genon avdunstning.

24/3 -09

Svep-skåpen har en frys under sig. Från frysen går det två rör, ett in- och ett utlopp, på ena röret sitter en fläkt som styrs av en termostat. När det blir för varmt sätts fläkten igång och pumpar luft genom kylen. Har gjort samma sak med mitt skåp och har även en kylplatta från en kyl i skåpet. Funkar sådär. Det blir väldigt torrt i skåpet på sommaren när frysen och kylen arbetar som mest. Har tänkt dra en slang från skåpet och ut genom fönstret för att ta in kalluft utifrån under de kallare månaderna.

25/3 -09

Tack så mycket för beskrivningen masdevallia. Jag har gått och drömt om svep skåpet ett tag, men har inte vetat riktigt hur det fungerar. Nu har jag mer att fundera på.

25/3 -09

Så lite så...
Har man, som jag, problem med värmen på sommaren så krävs det drastiska metoder för att komma till rätta med den. Det är dock kostsamt!! Smartast är ju att ta luft utifrån och bara använda tex en frys under sommaren. Det sparar man massa el och fuktig luft på.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik