30/8: Mina vanillia planifolia

30/8 -06

För ett par veckor sedan köpte jag två små sticklingar som sitter ihop. De är Vanilla Planifolia. Överlämnadet ägde rum på en tunnelbanestation i rusningstid. Min sambo träffade sambon till den som dragit fram sticklingarna. Jag vill inte ens tänka på vad överlämnadet såg ut som...

Hur som helst, sticklingarna kom hem. Planterades med mer vitmossa i det genomskinliga festivalölglas de kommit i. Oro och ömhet har omgärdat dem.

Efter två, nja, kanske tre veckor har de små blivit placerade i en genomskinlig bytta, en sån som ruccolasallad säljs i.

Det har sprungit ut ytterligare en rot på en av noderna. Jag är stolt.

Jag måste berätta att jag köpte dessa två för att jag älskar att odla. Jag älskar inte orkidéer, jag gillar att odla min egen mat, så mycket man man nu kan få till i en två med liten balkong...
Nu har jag fått reda på att Vnillia Planifolia är en orkidé som är bekräftat giftig, förutom fröstängeln... oj, oj, oj.

Men orkidéer är fascinerande. Som att odla kattor på nått vis. Jag vakar över mina två "siamesbebisar". Sticklingarna sitter ju fortfarande ihop. Jag har planerat att klippa isär dem när båda de små sticklingarna har skjutit rötter.

Just nu försöker jag läsa på om montage av orkidéer. Åh, jag hittar inget jag fastnar för att göra, kanske någon har ett tips på detta forum.

Nyckelord: stickling, Vanilla, nybörjare

30/8 -06

phalaenopsis är väldigt bra för att montera, vanilla vet jag inte riktigt. Köp en från livsmedelshandeln, där brukar de vara billigast, köp vitmossa och något att montera på. Jag brukar montera på bitar av korkek. Ta bort den gamla komposten, skölj av lite och placera plantan så som du vill ha den, bädda om den ordentligt med blöt vitmossa och säkra rötterna med snöre/garn/fiskelina, mne dra inte för hårt. Var flitig med att vattna, vitmossa torkar snabbt.

30/8 -06

Själv tycker jag det låter intressant att plantera några orkisar tillsammans på en gren, det ska vara en gren som inte ruttnar så fort tex. äppelträdsgren, väl rengjord och sedan sätta den på en fot och plantera dit några orkideer som inte blir så stor tillsammans med mossa och kanske någon mindre ormbunke tex, Venushår. Mindre Dendrobior skulle passa bra till eftersom de växer med ormbunkar i naturen och det skulle bli vackert. Det finns massor att välja på, det finns ju några över 1000 st att välja mellan men alla är inte små förståss.

2/9 -06

Åh, vilka bra tips!
Jag har en gammal gren som jag knutit fast vitmossa på och som jag vattnar, bara för att testa och för att se vad jag kan lära mig innan jag sätter dit orkidéerna...
Ett litet problem för mig kommer nog att bli att Vanillia inte är så himla liten.

2/9 -06

Kom bara ihåg att vanilla behöver mycket vatten eller hög luftfuktighet >60%. Och kom ihåg att en vanilla med tiden blir ENORM. Sen i mitten av juni har min vuxit 97 cm.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.