20/12: Paph i semihydro

20/12 -08

+ 20/1 -09

Här är mitt första paph i semihydro experiment efter endast 3 veckor... Denna hybriden har inte gjort många knop det senaste halvåret planterad i bark mix, så jag tänkte att man kanske kunde sparka igång den med att prova att odla den i semihydro. Titta bara på dessa rötterna de har växt säkert 2-3 cm på 3 veckor - de söker sig tom. ner i vattnet!! Jag skulle vilja kalla detta ett positivt resultat - hittills i alla fall. Verkar som den var törstig...

Nyckelord: semihydro, paphiopedilum american hybrid, semi-hydro

20/12 -08

Stiligt valkyrie66!
Det verkarstorstilad tillväxt på endast 3 veckor tillika! Jag har själv några som s a s står och stampar. Efter ditt inlägg är jag benägen att prova metoden.
Tack för det tipset!

20/12 -08

Tänk på att paphar är vältigt känsliga för saltanrikning. Leca accumulerar salter. Det gör att man måste byta ut lecan rätt ofta.
Jag har barat testat S/H på ett par små men det gick åt pipan. Sen dess har jag aldrig provat igen. Det finns dock flera
på nätet t.ex. i USA som skriver att de odlar paph i S/H med framgång.

20/12 -08

Tack Amatör!
Berrak: Ah-ha.... den tänkte jag inte på. Kan man "få ur" saltet ur vattnet innan man vattnar?? Eller är det det som RO gör? Funkar vattnet från torktumlaren kanske?

20/12 -08

R/O yes - eller kondensvatten men blanda i 10% kranvatten annars kan pH drifta till för låga värden.

20/12 -08

TACK!! Då blir det kondensvatten + 10% för denna då.

20/12 -08

Vad jag förstår så är det mest ifrån näringen som salterna kommer?

20/12 -08

chic: Jag har läst nåt om det med så jag vattnar mina s/h projekt med 10% styrka på gödningen. Men det kanske byggs upp ändå? Men spolar man igenom krukan regelbundet som man gör med andra medium måste väl det hjälpa, eller håller lecan saltet ändå?

20/12 -08

Leca accumulerar sakta men säkert salter. Byt ut till ny leca med jämna mellanrum. Minst en gång om året tror jag.
Att skölja tar inte bort de salter som satt sig fast på lecakulornas ytor. Alla jag haft i leca för länge har försämrats och
ändå har jag använt R/O-vatten med 10% ganska mjukt kranvatten.

10/1 -09

paphiopedilum american hybrid. Från valkyrie66.

Okej.... status rapport efter 6 veckor i s/h.... Knopp!!

10/1 -09

Grattis till knoppen!
En fråga, vad är R/O-vatten?

10/1 -09

R/O = reverse osmosis ( omvänd osmos ) ...det renar vatten och tar även bort mineraler mm. ur vattnet.

10/1 -09

var har du köpt krukan?

10/1 -09

pake: det är vanliga hammarplast krukor från Blomsterlandet. De kommer utan hål i bottten, så jag borrade två 0,5 cm hål i sidan ca 2,5 cm upp från botten istället. Funkar bra på plantor med grunda rotsystem.

10/1 -09

Tack valkyrie, jag antar att man kan köpa det, knappast framställa själv?

10/1 -09

iwahl: nejdå man framställer själv. I USA är det ganska vanligt att hushåll har ett R/O system eftersom deras dricksvatten är så dåligt (i Kalifornien i alla fall). Det är möjligen en rätt komplicerad process, men man köper och installerar ett kitt och sedan är det bara minimalt underhåll. Det finns nog andra här på OP som har det själva och kan förklara bättre.

10/1 -09

Grattis.
Har oxå provat att sätta Paphar i sh och näst efter Bulbosar så har det gått riktigt illa.
Allt annat verkar funka hur bra som helst, i alla fall hos mej.

Eje

10/1 -09

Tack Eje. Ja, det verkar ju som om du fick lite strul med en del av dina s/h test plantor. Hittills måste jag dock säga att allt jag har provat trivs, men det har ju bara varit drygt 6 veckor så alldeles för tidigt att säga. Men min paph mår ju ypperligt, samma måste jag säga om min phal marbella som nu kommit med antydan till en stängel (efter 6 veckor) och maxillarian har två nya bulber på gång (efter 7 veckor). Ett par bilder på dessa två finns på min blog. Phraggen ser väl lika nöjd ut som den gjorde i sphagnum, men inte värre i alla fall.

11/1 -09

Varning för paphar i S/H det kan sluta illa.
Jag hade ju alla mina plantor i S/H i många år - men just paphar ska inte odlas i S/H. Det går bra ett tag men sen blir det svamp och då går det väldigt fort att ta kål på den.
Jag hade mina i S/H något/några år men blev varnad av en duktig utländsk odlareså jag flyttade om mina i barkblandning igen. Phraggarna däremot trivs och jag har fortfarande några i S/H sedan många år.
Jag har en R/O anläggning i köket - finns fina att montera under diskbänken för många liter vatten. Sedan finns det mindre anläggningar att köpa i akvarieaffärerna.

11/1 -09

Carina: intressant information. Skulle vara bra att få höra resonemanget bakom varför denna duktiga odlaren tycker att just paphar skulle vara olämpligt att odla i s/h?

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik