11/12: En god transaktion

11/12 -08

Hejhej,
Under hösten har jag bett er fylla i ett flertal enkäter och feedbacken jag fått är fantastisk. Ni har kommit med så många bra idéer och åsikter! Jag vill nu redovisa en sammanställning av de auktions- och försäljningrelaterade enkäterna.

Underlag
I enkäterna har ni skrivit om över 50 olika saker som påverkar transaktioner. De saker flest personer skrivit om i enkäterna är följande:

 • Det bästa med auktionerna på OrkidéPrat är utbudet & kvalitén på plantorna
 • Härligt och viktigt att känna (till) säljaren / köparen, att ha förtroende för varandra
 • Redovisa nuvarande skick (inklusive om det förändrats under perioden plantan varit till salu), helst med foto, ej bara ?delning 4 bulber?
 • Bra slutpriser är viktigt
 • Säljaren kontaktar köparen snabbt efter köp
 • Betalning i tid/snabbt och till rätt konto. Auktionsvillkorens betaltid (10 dagar) behöver minskas
 • Köparen meddelar att planta mottagits + dess skick
 • Väl förpackad vara, med väder i åtanke, och för att skydda planta och eventuella stänglar
 • Auktioner behöver få tydligare slut, 2minregeln behöver förtydligas

En god transaktion i detalj
Utifrån underlaget har jag sammanställt följande attribut och flöde som kan beskriva en härlig transaktion (till skillnad från en medioker):

Attribut

 • Köparen och säljaren känner (till) varandra
 • Köpare och säljare är entusiaster, inte bara handlare
 • Transaktionen präglas av enagemang från både köpare och säljare
 • Tillgänglighet -- kan kolla på objekt och handla när och var man själv vill (Internethandel är alltså en bra grej)
 • God kvalité på varorna
 • Prisvärda varor -- pris både köpare och säljare är nöjda med
 • Försäljningen sker i ett tydligt system och med tydliga regler, villkor

Flöde

 1. Säljaren skriver en tydlig beskrivning av varan, med många detaljer och foton på den aktuella plantan och dess blomning (ej den generella arten) inkl info om ev förändrad status under tiden varan varit till salu.
 2. Säljaren ger tydliga odlingsråd och info om hur plantan odlats av säljaren.
 3. Fraktkostnaden redovisas tydligt vid försäljningen. Bara fraktkostnaden debiteras, plus ev några kronor för kartongen.
 4. Köparen läser varubeskrivningen tydligt och även andra odlingsråd/artiklar om varan om så behövs. Köparen är helt enkelt medveten om vad som köps och vad dess odling kräver.
 5. Efter köp bekräftas köpet av säljaren. Betalningsinfo snabbt tillgängligt.
 6. Betalning inom 5 dagar. Köparen meddelar säljaren när betalning skett och inkluderar eventuella specialönskemål för leveransen.
 7. Säljaren meddelar när betalningen mottagits.
 8. Säljaren packar varan väl med tanke på väder och vara: robust kartong, skydda från uttorkning och röta (undvik hushållspapper och plastfolie), skydda från att stänglar och blad går av, skriver namn på var planta individuellt etc.
 9. Varan skickas inom 5 dagar efter betalning (med undantag för extrem väderlek -- eventuellt undantag kommuniceras till köparen). Meddelar köparen att leverans skett.
 10. Köparen hämtar & packar upp vara omedelbums. Köparen meddelar säljaren att varorna mottagits samt dess kondition vid leveransen.
 11. Eventuell kritik sköts privat, eller med Björn som medlare.
 12. Efter hela transaktionen är avklarad ger köpare och säljare privat eller publik feedback till varandra.

Som ni ser ovan i flödet så består en härlig transaktion till mycket stor del av kommunikation. Visst ska en vara byta ägare och levereras, men det är med hjälp av stor mängd konkret kommunikationen kring varan och beställningens status som en transaktion lyfts från att vara ok till att vara härlig!

Extra viktig är kommunikationen om något går fel -- eventuella förseningar måste meddelas mycket tydligt och så tidigt som möjligt. Under tiden som förseningen pågår kan också ytterligare uppdateringar behövas (motparten bör uppdateras var tredje dag under förseningen).

Sammanfattningsvis är följande essentiellt för att köpare och säljare ska vara nöjda och uppleva att de varit del av en god transaktion (auktion, webbhandel etc):

 • God, seriös och ärlig relation mellan köpare och säljare. Allra bäst om köpare och säljare "känner varandra".
 • God kvalité på varan som byter ägare
 • Prisvärd vara -- för både köpare och säljare
 • Tydlighet i alla led, välformulerad och konkret information
 • Kommunikation mellan parterna kontinuerligt under tiden transaktionen pågår (och efter den är avslutad). Hellre en aning för mycket än för lite.
 • Engagemang från båda sidor -- det är härligt för säljaren att veta att varan kommer till ett bra hem och köparen behöver service och info även efter betalning skett.

Vad tycker du?
Är attributen, flödet och sammanfattningen ovan en komplett beskrivning av en härlig transaktion?

Nyckelord: OrkidéPrat

11/12 -08

Det låter jättebra, Björn!

11/12 -08

Härligt!
... men jag dröjer lite vid "varan kommer till ett bra hem".
Det fångar mitt intresse och oroar samtidigt lite. Är mitt hem gott nog? Kommer jag i en framtid att få genomgå en orkideköparutredning? Vad kommer den att resultera i och kommer jag att få behålla vårdnaden om de olyckliga jag redan har hunnit tillförskansa mig?

Nå, all detta det hör egentligen inte hit, jag tycker du har fångat min definition av "härligt köp" på pricken, varav jag redan har upplevt flera här på OP.

11/12 -08

Definitionen av "ett bra hem" är ett hem där man blir älskad och omhändertagen för den man är, och det är väl precis vad du gör med dina orkidéer? Alltså, per definition, en OP-ares hem är ett bra orkidéhem!

11/12 -08

Va roligt att det var så stort engagemang kring detta!
Tycker du har fått ihop ett bra underlag för utförligare regler.
I de flesta fall så behövs det ju inte alls, men ibland kan det bli problem och då är det skönt att ha något att luta sig mot

11/12 -08

Reuben: Ja, vi kanske borde ha ett formulär man fyller i ... nej, det räcker att man är så engagerade som du visar ovan att du är. Om du är rädd att du inte är engagerad nog så är det bevis på att du är engagerad nog!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Björn:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik