10/11: Vad är de första tecknen på att det är för kallt?

10/11 -08

Jag har flera nykomlingar i samlingen denna hösten, och nu när jag börjat dra ner temperaturen i mitt odlingsrum (15 grader, blir ner mot 12 senare i vinter) kan det ju vara lite klagomål från vissa misstänker jag - även om alla skall klara temperaturen så vet man ju aldrig helt säkert med vissa...

Vad är de första tecknen man skall hålla ögon på att de tycker det har blivit för kallt? Min Dionaea muscipula strök nämligen med första veckan och det gick väldigt fort...

Nyckelord: temperatur

10/11 -08

Vissa Cattleya hybrider får svarta/mörkbruna cirklar bladen, ibland runt bladkanterna o ibland hela bladet.
Detta sker vid temperaturen under 10-12 grader.

10/11 -08

Varför dra ner temperaturen, har Du många kallväxande arter?
Som Jonas A. säger vissa cattleyor gillar inte kyla, jag testade
på 2 st. ifjol, de klarade 13 grader, men föll i koma som varade
i flera månader.

10/11 -08

Jag kör mitt uterum mellan 13-14 och 20-22 vintermånaderna.
Det gillar alla intermediära t.ex Cattleyor.

Kallväxarna i mitt förråd kör jag 10 på natten och 18 på dagarna.

10/11 -08

Nej alla orkisar trivs ju inte i 12-15 grader. Å andra sidan är det knappast några som tar skada av det, förutsatt att de hålls torra. Det som märks är först och främst att ev tillväxt stannar av.
Jag tror inte Dionaean tog skada av temperaturen. Den klarar sig utan problem ner mot 0-strecket och tål i vilande tillstånd även frost - den underjordiska delen överlever men bladen vissnar ner.

10/11 -08

Det er nog som Lasse menar det er inte den låga temperatur som dödar orkidéerna Det er för mycket vatten och för lite ljus
Om vi kan få plantorna att vila på den ljusfattiga tid har vi lyckats ganska bra
Tilläggsljus i all ära men det kan aldrig ersätta solen
Er där en planta som inte vill vila och envisas med att producera ett nytt brytt er det bättra att offra det nya skottet för det vill ända bli svagt och oftast utan blommar

11/11 -08

Tack för alla tankar och råd!

letherneck: Jo min samling är mer eller mindre uteslutande intermedär/sval växande och det är den temperaturen jag strävar efter i mitt odlingsrum.

De orkidéer jag har skaffat själv vet jag trivs under de förhållanden. Men sedan har jag fått några onamnade hybrider (nyligen ett par denrobium) plus en vanilla planifolia mm. i present och jag vill helst inte behöva särbehandla det gänget så de får bo kvar även nu då temperaturen går ner. Min fråga kom mest därför att jag ville veta jad jag skall hålla utkik på om dessa nu inte skulle trivas och trots allt behöva flyttas under vintern.

Berrak: Mina temperaturer ligger på ungefär samma nivå som i ditt uterum. Svalare än vågar jag ej.

Lassse: Jo, jag vattnar mindre under vintern. Jag kan för all del hålla det varmare, men har fått bra resultat tidigare när jag har gjort så här. Har inte märkt att tillväxt har stannnat av, jag har fn. 4-5 st som har satt knopp nu efter det var blivit svalare. Dionaean är ett mysterium, den var fin en dag och efter typ tre dagar med svalare nätter var alla blanden gula... Jag har flyttat ut den till köket där det är varmare men utan tilläggsljus så det kanske ändå är kört...?

John: Ja, tanken är ju att de intermedära skall vila och de som vill ha det lite svalare kan få sitt på samma gång... (typ mina masdies och dracs). Tänker jag rätt då? Jag har ju tilläggsbelysning men håller med, det är inte mycket om man jämför med sommar ljuset.

11/11 -08

valkyrie66: Att tillväxten avstannar menade jag kan vara ett sådant tecken som du efterfrågade på att plantor står lite för svalt. Mer kallväxande arter kan däremot fortsätta växa även under 15 grader. Sen brukar jag för min del inte likställa tillväxt och knoppsättning, med tillväxt menar jag utveckling av nya skott - knoppsättning och blomning är något annat och inträffar ju som du säger ofta när det blir lite svalare och plantan inte växer.
Vad gäller Dionaean så har jag haft min ute varje sommar och höst till första frosten och den har aldrig tagit skada. Konstigt med din. Vissa år har bladen vissnat ner även på min, men jag tror att det enbart har hänt när den frusit. Men då har jag förvarat krukan torrt i kylskåpet och tagit fram den tidigt på våren igen och vattnat försiktigt och då har det kommit nya blad.

11/11 -08

Tack för förklaringen Lasse. Om Dionaean... jaaa, visst är det ett mysterium. Vet inte vad som hänt där.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik