25/9: Några Paphar

Från Alf Forsblom.

25/9 -08

som blommar nu hos mig. Den översta, herrmannii blommar för första gången.

Nyckelord: Paphiopedilum herrmannii, Paphiopedilum charlesworthii, Paphiopedilum bellatulum

25/9 -08

Vackert vackert Alf!
Det är inte SÅ många Paphar jag tagit död på, men just en hermanni och en charlesworthii står på min dödslista. Väldigt trevligt att få se dem på bild i alla fall. Bellatulum är ju en fantastisk art, och idag fick jag faktiskt hem en liten kompot med 4 små bellatulum alba. Riktiga godbitar som jag hoppas att jag lyckas med. Har i alla fall lyckats driva upp en vanlig bellatulum från ungefär samma storlek som dessa småttingar till en planta som nu snart är blomstor.

25/9 -08

Alf grattis - det var en härlig trio.
Jag får nog skaffa en ny hermannii - min strök med för nåt år sedan.

25/9 -08

Härliga paphar! Grattis!

mvh
Mikael

25/9 -08

Oh, vilken lyckotriss Underbart när de kommer överens om ett gruppframträdande sådär emellanåt, och din trio lyser sannerligen upp hösten!

26/9 -08

Blommar din xherrmanni! Grrrr Jag har två stora plantor som absolut inte har tänkt sig att blomma utan bara växa men ett flertal nya rosetter varje år. Hur har du haft din?

Grattis till allihop! Min absoluta favorit bland dessa är nog bellatulum!

26/9 -08

Härliga bilder! Min bellatulum har inte blommat än, gått för lite tid ännu, men jag njuter av att se din istället Alf. /J

26/9 -08

Å så fina orkidéer! Jag kanske ska överge att ha bara Phalinopsisar!

26/9 -08

Jättefina!! Grattis till den fina blomningen Alf. Själv fick jag fick en flaska bellatulum från sambeställningen vi gjorde från Equatorial Plants och hittills ser de jättefina ut! Jag hoppas på blommor om ett par år eller så... ... de är ju såååå härliga!

26/9 -08

Tack, ja jag märker att det blir fler och fler Paphar med åren...
Tomas, så här har P xherrmannii haft det. Köpte den av Herman ter Borsch på Lennartsnäs juli 2007. Omplanterades aug. Var utomhus > 10° till 26 aug. sept östfönster. okt norrfönster med lysrör. nov + dec östfönster. 2008 jan + feb svalt östfönster. mars svalt norrfönster lysrör. april - juni varmt östfönster. juli - aug norrfönster svalare. september blomma! Har alltså inte varit ute i år. Normal vattning. Regnvatten 3/4, kranvatten 1/4. Blomstra 1 ml/l. Står i bark/kokos/vitmossa. Inte så mycket extraljus. Inga konstigheter, mest tur tror jag.
Jag köpte charlesworthii vid samma tillfälle av samma försäljare, då med blomma. Kul att den ville blomma om. Denna har varit inne i sommar men ute två månader förra året.
bellatulum köpte jag i år av Schwerter med blomställning på gång redan. Den har också varit inne i sommar.

26/9 -08

Oj, det var en komplicerad odlingsteknik du har
Var det planerat att du skulle byta fönster och temperatur en gång i månaden eller råkade det bara bli så?
Kanske därför jag har svårt att få mina grönbladiga paphar att blomma om

26/9 -08

Berith, det bara blir så när jag har 26 fönster att välja på... plus två uthus med sammanlagt 14 fönster. "Kanske det blir bättre om jag flyttar den här till det fönstret och den där till det andra, den vill ju ha det ljust, men den där vill ha det svalt, och den där då den skulle kunna ha det mer lite mörkare och kanske den där kan trivas i lite mer värme."

26/9 -08

26 + 14
Det var det värsta jag hört!
40 fönster att välja på, vem skulle inte bli lite ambivalent då?
Då förstår jag precis
Trodde det fanns någon hemlig formel med i spelet....

26/9 -08

Vårt hus. Från Alf Forsblom.

Så där bor vi i Hälsingland. Stora Hälsingegårdar, bönderna i slutet av 1800-talet tävlade om att bygga stort och med mycket fönster och snickarglädje.

26/9 -08

Lucky You!!!

26/9 -08

Vilket underbart hus, Alf!!
Här förstår man att både människor och orkidéer stortrivs

26/9 -08

Grattis till snygg trio. Bellatulumen tycker jag är läckrast.

26/9 -08

Orkidéerna i Järvsö har då inget att klaga på som får bo så fint Det kanske var hos er George Formby hade hälsat på när han blev inspirerad till sin When I'm cleaning windows

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Alf Forsblom:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik