Jag och C. mossiae

Jag och C. mossiae. Från Mikael Gustafsson.

17/6 -06

Försommar är C. mossiae tid.

Mikael Gustafsson

Nyckelord: Cattleya mossiae, GreenMix

17/6 -06

Hej Mikael, inga dåliga Cattleyor du har där!!!

17/6 -06

Whaw, vilka blommor vad tjusiga de är, men vad har du gjort av bladen?

18/6 -06

Bladen är jag sträng emot, de tvingas med milt våld från början och får stå rakt upp i givakt!
Mikael

18/6 -06

Ja, det kanske lönar sig att vara lite militärisk, men inte i mitt fall. Då jag lyckas att få ena bladet att stå rakt, så flyttar de andra på sig i en halv liggande ställning. En dag ska jag få ordning på dem, det måste ha att göra med planteringen. Vilken kompost är dina planterade i?

19/6 -06

Med problematiska plantor, som spretar åt alla håll är jag extra hård. Vid omplantering borrar jag hål i plastkrukan så att jag kan fästa en blompinne (alltid ny och oanvänd för styrka och hygien) med tunna buntband sedan kan jag tvinga bulber och blad med plastsnöre. Ofta får man tvinga lite och sedan göra om efter någon månad för att få fason på plantan utan att skada/knäcka delar. Ja det tar lite tid men det lönar sig, man får mer plats och de står stabilare. Jag odlar i Greenmix (stenull & perlit).
MG

19/6 -06

Odlar du Cattleyor i Greenmix? Då måste du veta exakt när du ska vattna, och hur gör du under viloperioden då de inte ska något vatten?

21/6 -06

Jag använder GM till Cattleyor, man känner på plantans tyngd, den är lätt när den behöver vatten. De flesta plantor står dessutom i genomskinliga krukor, där ser man om rötterna är torra (vita) eller fuktiga (gröna).
Mikael G

21/6 -06

Men om de ska vila på vintern någon månad, jag menar inte hur du ska vet när de ska vattnas. Jag har hört att om GM blir torr drar den fukt från rötterna, och torkar ut plantan. Hoppas det inte händer något till dina Cattleyor, eller låter du dina att inte få någon månads vila.

23/6 -06

På vintern får de bli helt torra några dagar mellan vattningarna, men alldrig länge. Jag tror att många Cattleyor torkas för hårt.
Mikael

24/6 -06

+ 25/6 -06

Jaha, kanske det. Hur länge har de fått växa i GM då? Det kanske är värt att pröva, kan du berätt hur du gör? Men själv hade jag ju tänkt på lerkrukor till mina,men eftersom GM håller rötterna frächare så...................och plantan ser ju otroligt fin ut. Hur ofta vattnar du nu på sommaren osv. Berätta allt. Är det inte 5 hela blommor? Snygg.

27/6 -06

Det är 6 blommor. Jag genomsköljer krukan knappt en gång i veckan och göder varannan vecka under tillväxt. Under vintern vattnar jag något mer sällan (plantorna torkar snabbare på vintern pga torr luft innomhus). På vintern göder jag inte eller mkt sparsamt.
Mikael

27/6 -06

Jag menar i Green Mix och hur länge har de växt i det? Du menar att du bara behöver vattna 1 gång i veckan även då de är planterade i GM?

28/6 -06

C. mossiae plantan var planterad i Greenmix när jag köpte den för 2 år sedan. Orkidegartneriet odlar så vet jag vet bara i GM. Jo det räcker med vatten 1 gång i veckan ibland kan det gå 8-9 dagar beroende på väder. De flesta av mina plantor är planterade i GM sedan 3 år. Några (C. labiata och C. lueddemanniana) är planterade i SERAMIS ett slags poröst lergods kross, även det funkar bra.
Mikael

28/6 -06

OK, tack. Det måste vara skönt att odla i ett medium som inte bryter ner. Jag får nog lov att pröva med en planta till att börja med, för att se hur det funkar för mig; men det får vänta till nästa omplanteringstillfälle. Ock C. mossiae behöver du bara vattna 1 gång i veckan, som jag gör fast i bark?

30/6 -06

Jo de vattnas ungefär lika ofta i GM o bark.
Mikael

30/6 -06

Tack för ditt tålamod, jag måste pröva

15/1 -07

Vilka oerhört vackra plantor, bläckfiskorkidéen, jag bara gapar. Min har jag haft i tre år , den är inte häften så stor så mycket blommor har jag inte sett.
Cattleyan som jag pratar om, skall vara VIT. Den jag köpte från Tyskland skulle vara vit,(den var i knopp) men slog ut i samma färger som da har på dina.
Kostnad till Borås vore bra att få.
Carl-Axel Adelmo (Cattleya)

9/4 -07

Det var enastående plantor du har. Cattleyor är ett intressant kapitel i orkidévärlden och jag själv är samlare av dessa skönheter. När de blommar är de praktfulla. Du har har lyckas väl med dina plantor.
Hälsar Jans Orkidéer

9/4 -07

Det var en pampig Cattleya, Jag har känt mig nöjd om jag tått 4 blommor samtidigt. Men 6 samtidigt wow,
det är en gammal bild såg jag, Hur mår den i år? är den på gång snart?

15/4 -07

Hej,
förra året blev det 6 st blommor på 2st bulber, men den tillväxte bara med en bulb förra året så det blir nog inte så många i år. Men som sagt en blomskida har plantan och vi får väl se i juni (min planta blommar alltid i juni).
mvh
Mikael

29/6 -07

Enastående, grattis!

30/6 -07

Den skulle jag velat ha hemma hos mig! Grattis!!!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.