Dendr. cuthbertsonii

Dendr. cuthbertsonii. Från bolebo.

10/11 -16

Denna art toppar som absolut favorit bland de orkidéer jag tycker allra bäst om. Den växer på Nya Guinea på hög till mycket hög höjd, 750 -3500 möh det innebär att de är närmast alpina men tål inte frost. De vill ha en luftig växtplats med mycket ljus, i varje fall delar av dagen. På fm är det dimmoln över deras växtplats, för att klarna upp till starkt solsken några timmar, en bit in på em blir det täta moln som skärmar av solen.
De som kommer från de högre höjderna får mycket lite regn om ens något. Däremot är luften fuktig men luftfuktigheten är inte till tillräckligt hög för att det ska regna. Tyvärr vet man inte från vilken höjd ursprungsplantorna kommer utan man får prova sig fram. För säkerhets skull ska man undvika att vattna på bladen.
Den är mycket variabel vad gäller färg och blomstorlek, 3 - 4 cm är vanligt.
Får man dem att trivas kan de bli till "stora kuddar" med massor av blommor som är mycket hållbara, flera månader utan problem. Hela plantan är bara några få cm hög så blomman är verkligt dominerande.

Nyckelord: Dendrobium cuthbertsonii

10/11 -16

Mycket vackert!:D vad tror du om dessa i vivarium på levande mossa?

10/11 -16

Jag gläds med dig men det är ju vardagsmat för dig. Mycket vacker och hoppas jag en dag skall kunna skåda ett liknade resultat i mitt skåp

10/11 -16

Tjusig - inte för vem som helst dock!

10/11 -16

Oj, så vacker, men som stulun säger, inte för vem som helst! Vissa får bara titta på bilder av den!

10/11 -16

Riktigt härlig!
Mvh
Mikael

10/11 -16

Riktigt härlig!
Mvh
Mikael

10/11 -16

Bedårande vacker!

10/11 -16

Henrik: Jag tror inte att de klarar sig någon längre tid i ditt vivarium med mossa. Det är just mossan som är problemet. Jag vet ju inte vilken art av mossa du har. Jag odlar förvisso mina i levande spagnum men jag måste klippa ner mossan efterhand som den växer för annars blir plantan överväxt. Vad värre är att när man klipper mossan många gånger så blir den så tät så vattnet når inte rötterna och plantan torkar och dör. dom planteras om varje eller vartannat år.
Bättre att prova med Den. vexillarius som också finns i många färger men är svåra att få tag i. De är lite högre, ca 15 cm och blir inte överväxta på samma sätt.

10/11 -16

Från Henrik.L.A.

Bolebo: ahaa, jag har ett vivarium som vattnar sig själv. Mossan blir tät men inte lång, jag bifogar en bild.
Har ett par masdevallia där i

10/11 -16

+ 11/11 -16

Min erfarenhet av cuthbertsonii är att den är lynnig och har den inte har exakt rätt miljö och sköts på exakt sätt så straffas man direkt. Den fungerar inte som andra orkidéer, de kan växa långsammare blomma mindre mm men de dör inte men det gör en cuthbertsonii.

11/11 -16

Håller med Oled. Din mossa ser ut som just sådan som blir så där kvävande tät som jag beskrev. För att vara säker på om man klarar D.cuthbertsonii eller inte är det bara att skaffa en och vara beredd på att den dör. Dock ganska dyra studier. Varje försök kostar minst 250 kr. För de pengarna får man en mycket liten planta som har långt kvar innan den blir som på min bild. F.ö. se upp med dina masdevallior när de blir kringväxta av mossan.

11/11 -16

Magnifik blomning och som alltid uttömmande svar baserat på kunskap och erfarenhet, grattis Börje

11/11 -16

Hmm, bolebo, har du förslag på vad som kan tänkas trivas där i?:)

11/11 -16

Hmmm, Henrik, frågan är om det går att kombinera orkidéer och mossodling. Jag förstår att det är tilltalande ur estetisk synvinkel men själv har jag bara haft besvär och kostnader i form av döda plantor. Möjligen, obs, möjligen kan det gå med de mer resliga ur Oxyglossum gruppen. Du verkar ha bra ljus i skåpet om jag ser på dina masdevallior. Kanske skulle Angr.dideri eller några andra små monopodiala orkidéer klara sig om vattnet når ned till rötterna. Varför inte arrangera mossan så du kan ha orkidéerna i krukor eller monterade på något mellan tuvorna med mossa. Lycka till.

11/11 -16

Mycket trevliga blommor!
De kan man inte ha för många av!

11/11 -16

Vacker Dendro bolebo! Vilken vacker bild du tagit på ditt vivarium där Henrik.L.A.!!
/Mvh, I

13/11 -16

Ger du den lägre temperatur under någond el av året? Eller konstnant temperatur ? ungefär vilken i så fall?

13/11 -16

Väldigt vacker

13/11 -16

Björn: I grunden följer växthuset utetemperaturen. På vintern blir nätterna kallare och den del där mina kallväxande växer blir temp 10-12 grader på natten (kan bli kallare om det är en riktigt kall period) och dagarna 16-17 beror på om det är sol eller inte. På sommaren blir det betydligt varmare.Natten max 16 grader, dagtid kan det krypa upp mot 20 trots att jag låter värmepumpen gå på kyla.(dålig effektivitet). I stora drag så ligger temperaturerna så. Den värmepump jag har i kalldelen ska jag byta ut till en modernare och effektivare under det kommande året.

13/11 -16

Bolebo hmm. Mjo det kruxigaste är dock att då måste jag spraya varje dag för hand. Men det gör jag ändå redan i orkidariet..
Vad kan man annars stoppa i för roligt där i på mossan?

isis tackar, det är väldigt fotogenisk! Hihi

13/11 -16

Svårt att odla i så kompakt mossa men väldigt dekorativt

13/11 -16

Verkligen ljuvlig, grattis!! Har även med intresse läst moss-kommentarerna... här hemma lyser all mossa fortfarande med sin frånvaro (trots avklarad examination i botanikkursen jag yrat om, med MOSS-kunskapskrav!!). Mossor är svårare än orkisar att odla, bevisligen. Hrmpf.

13/11 -16

Jag har botaniserat och spionerar en hel del i bolebos orkideslott och erkänner helt att det ligger till grund för mina hyss i skåpet. Dock gör jag mig inga illusioner om att uppnå samma resultat.

13/11 -16

Xara* här går det alldeles utmärkt och jag anvönder inte ens RO vatten. Bara kranvatten som jag filtrerar i kol.

13/11 -16

oled jag har frisserat mossan med mina hårlippningskunskaper. Så nu är mossan kortare där masdevalliorna sitter. Men man får nog se till att hålla efter ca varannan månad med klippningen.

13/11 -16

Masdevalliorna verkar trivas bra. Dom sprutar skott och alla rötter är fina.

14/11 -16

Henrik: Håll koll på mossan annars kan du få en negativ upplevelse. Ett första encken är att bladen blir slappa i strukturen.

För övrigt; Tack alla för intresset kring min odling av dessa små juveler.

15/11 -16

Stämmer in i hyllningarna, fin blomning. Denna art är verkligen en juvel. Jag får se om jag kan lyckas med den, har nyligen införskaffat två olika färger av arten.

15/11 -16

Nåja klår ju inte bolebo men riktigt nöjd. Köpt på Botan 2015

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av bolebo:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik