Sophronitis coccinea

Sophronitis coccinea. Från bolebo.

11/12 -15

En av mina miniatyrer, den välkända Soph. coccinea. Kanske inte helt lättodlad men vill det sig så kan de bli stora "ruggar" med många ledare och därmed mycket blommor. Denna är monterad på en bit korkbark. Odlas svalt, god luftfuktighet, ljust och med måttlig ventilation. Går utmärkt att odla i ett fönster om man kan förstärka luftfuktigheten kring plantan.

Nyckelord: Sophronitis coccinea

11/12 -15

Det var en rejäl rugge, finare blomster får man inte, synd det där med svalka och luftfuktighet annars hade jag haft dussin vis av dem finns det något substitut som kommer i närheten som tål mer värme och lite torrare men med mycket snarlika blommor?

11/12 -15

Dessa kanske passar för dig Dick? Billiga är dom också

11/12 -15

Dick: Man törs väl inte föreslå Dendrobium cuthbertsonii.... men Laelia pumila, Laelia sincorana, L. praestans och L. dayana är lite enklare att ha att göra med. Sedan finns det oändligt med små hybrider på cattleya, laelia och sophronitis men det är inte riktigt samma sak fast de kan vara väldigt fina.

11/12 -15

Nope det liknar mer något Jabba the Hut skulle mumsa på min fråga var seriös då Bolebo om någon kan svara på om det de facto finns ett substitut som kan mäta sig med originalet

11/12 -15

De två förstnämnda Laelia har jag tack vare din försorg redan, hade hoppats på en hybrid med mycket S. coccinea i men som klarar lägenhetsodling

12/12 -15

Hybrider finns det som sagt i närmast oändlig mängd. Nu har ju taxonomerna ställt till det genom att kalla de flesta ingående släktena för cattleya eller något annat men en tröst är att de flesta kommersiella odlarna behåller de ursprungliga släktnamnen eller kör både ock. Ett par exempel: Slc Dream Catcher, finns i olika färger, Slc Minibeau, Slc Seagulls Little Doll, gul.
Låt dig inspireras på Google tills vi kommer till Dresden i mars.

12/12 -15

12/12 -15

Slc. Little Hazel är mycket fin!:)

12/12 -15

Mycket vacker!! Har en bit att vandra innan jag är där men jag knallar på och kanske en dag så...

12/12 -15

Super!
Mvh
Mikael

12/12 -15

När jag satt i växthuset och planterade om lite orkidéer (evighetsarbete) kom jag att tänka på en varning jag läst i samband med odling av Sopronitis; Blanda inte in tall- pinjebark i komposten eftersom de inte lär tåla det. Jag har inte undersökt sanningshalten i denna varning eftersom de kan dö utan att man hjälper till. Själv nyttjar jag riven trädormbunke, spagnum och perlit i lite olika proportioner.
En sak till om luftfukten. Om man har ett kärl av lämplig storlek och lägger i en liten fogger kopplad via en timer så får man upp luftfuktigheten kring den/de plantor man vill hjälpa lite extra. Dock, om man odlar inomhus och det gör väl de flesta måste man använda rent RO-vatten. Vanligt vatten riskerar att lägga vita fläckar på möbler och andra ytor.

14/12 -15

En av de allra vackraste, man kan ju fundera över varför de finaste ska vara svårast att odla

14/12 -15

Elcatania: Du har fått mig att fundera på om det ligger något i dina tankar om svårighetsgrad visavi vackraste. Ett klart filosofiskt problem. Det finns ju annat i mitt växthus som är knepiga att odla för mig, t.ex Dendrobium cuthbertsonii och Broughtonia för att ta ett par ex. OM man kommer på deras egenheter så kan det vara tämligen enkelt att få de mest tjuriga att börja växa ordentligt och i regel blomma fint.
Ett standard råd brukar vara att man ska vara rädd om rötterna vid omplantering och kanske är det riktigt med de flesta orkidér. Däremot är det närmast en garanti för att din Broughtonia ska tyna bort. Om du istället tar sekatören och klipper bort varenda rot så noga som möjligt och surrar fast plantan vid ett lämpligt underlag så dröjer det inte länge förrän det växer ut nya livskraftig rötter och plantan blommar snällt.
Ofta är montering att föredra men ger mer arbete med luftfukt och vattning. Jag har ett antal av sophronitis monterade och ikväll såg jag att flera av dem kommer att blomma snart.
Sammanfattning: försök identifiera din drömplantas behov och försök efterlikna dessa så långt möjligt så får du troligen lön för mödan.

15/12 -15

Så resonerar jag också. Den dagen min fru kommer på knepet och mina behov bli jag också lättskött och hon får lön för mödan. Men hundan bara hon inte kommer på att testa att klippa av mina rötter och montera mig.

15/12 -15

Ha, ha, ha Oled! Tack för dagens skämt...

15/12 -15

Tjusig planta Bolebo!
/Mvh, I

15/12 -15

Tjusig planta. Så vacker färg.

15/12 -15

bolebo Ja jag har funderat på det här ibland, att krångliga släkten intresserar mig, kanske är det att jag ser något vacker, kollar upp skötselråd och ser att det är svååååårt att få den att överleva och det gör den extra vacker och svåråtkomlig!
Jag tror faktiskt att jag ev skulle kunna odla Sophronitis i garaget där jag har ca 12-17 grader om jag köper en luftfuktare men har inte riktigt vågat ta steget än

15/12 -15

Självklart ska du utmana dina odlartalanger och prova de släkten som anses besvärliga. Som nattemperatur blir det bra med det spann du skrev. Ordentligt med ljus samt en luftfuktighet på 70 - 80% RF är lagom.
Försök hålla koll på vad du gör så du kan se vad som fungerade bra eller mindre bra. Det är svårt att efteråt komma ihåg vad man gjort om man inte har någon metod man kan se tillbaka på. Lycka till.

27/6 -17

Tycker bolebos coccinea är värd en repris. Trevlig med så mycket respons på ett fantastisk odlande även om en del är "trams"

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av bolebo:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik