Laelia purpurata

24/5 -12

...har alltid varit en drömblomma. Och nu lyckas jag blomma dom för första gången. Plantan till höger är en L. purpurata var. carnea (inköpt från Orkidehuset hösten -10) och plantan till vänster är köpt som L. purpurata (ingen varitet, av Marita Åkesson hösten -10).

Var. carnea har fyra blommor och den andra fem blommor. Tyvärr är blommorna mindre än jag hoppats på (ca 13 cm) men "ändå" mycket snygga.

Jag skulle vilja tilldela en "var." även på den som bara heter L. purpurata, men det är inte det enklaste. Att reda ut alla variteter hos purpurata är ganska komplext. men jag står och väger mellan var. alba eller var. russeliana. Eller är denna även en var. carnea? Vad tror ni

Nyckelord: Laelia purpurata

24/5 -12

Läckra, grattis!
Mvh
Mikael

24/5 -12

Utsökt!!

24/5 -12

åhh så vacker med cerisfärgen till det vita

24/5 -12

Hur vackra som helst bägge två! Jag tror att den andra är antingen var. anelata eller russeliana. Se här:
http://www.orquidariocarlosgomes.com/tex...

24/5 -12

och även här:
http://www.flickr.com/photos/luizfilipev...

24/5 -12

Riktigt fina.

24/5 -12

Delikata

24/5 -12

Grattis jättefina.

25/5 -12

Svetlana: Något förvirrande verkar det inte heller som om brasilianarna verkar vara överrens om hur purpuratorna ska klassificeras. Jag har senaste utgåvan av boken Laelia purpurata av L.C. Menezes. Där är klassificeringen annorlunda mot den i din första länk. Bland annat är inte var. alba helt vit som man skulle kunna förmoda. En "helvit" purpurata kallas i stället för var. virginalis. Här finns ett bra exempel på var. alba som följer klassificeringen i boken: http://www.flickr.com/photos/rosim/41319... (Ta er en titt om ni gillar Laelia purpurata och Cattleyor, han har en redig samling...). Jag får kalla den för Laelia purpurata var. alba/russeliana? så länge

Tack för dina länkar // C

25/5 -12

Tack för alla fina kommentarer!

Så här odlar jag dessa (och alla mina andra cattleyor). På det "varma" vinterhalvåret odlas plantorna i full för middags-middagssol i ett inglasat uterum med rejäla fläktar på plantorna för avkylningens skull (det växer så det knakar). På det "kalla" vinterhalvåret får plantorna flytta ner i källaren under lysrör. Temperaturen är där ca 17-15 grader, och det fungerar rätt bra för de sorter man kan kalla "temperaturtoleranta", vilket jag håller på och listar ut vilka det är (i stort sett alla enbladiga Cattleyor, med vissa undantag).

Mvh // C

25/5 -12

Åhh så snygga...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Haloj:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik