Perfekt present till orkide-fantast

Perfekt present till orkide-fantast. Från Em.

23/1 -12

Min mamma kom precis hem från semestern i Thailand, och med hem till mig hade hon de här 3 flaskorna med Vanda-småttingar. Jag är ganska säker på att den fläckiga är en Rhynchostylis gigantea, men är sedan lite osäker på de andra två.

Kan den rosa/vita vara en Vandachostylis och den orangea en Ascocenda?

Kanske lite svårt att bedöma från etiketterna.

Men plantorna är redan uppe i halsen på flaskan så jag kommer nog inte vänta så jättelänge med att plantera ut dom.

Nyckelord: Thailand, fröplanta

26/1 -12

Med risk för att göra dig besviken så kan jag säga att det högst troligt är samma Rhynchostylis alltihop. Har inte sett någon som fått fram dessa till blomning så jag vet inte vilken art/hybrid det är. Tänkte köpa flaskor när jag var i Thailand men avstod då jag såga att det var samma plantor i varenda flaska med enda skillnaden att det var olika etiketter på flaskorna. Om du tittar på dom så ser du att bladen inte är lika långa på båda sidor av mittnerven eller hur?

27/1 -12

Jo jag fick en sådan här flaska för ca. 6-7 år sedan, och har nu ett par plantor kvar av denna. 1 av dom är så pass stor att den snart borde blomma. När jag fick den så visste jag knappt något om orkideer, och på den flaskan stod det då inget namn alls. Men har nu kommit fram till att det troligen är en rhynchostylis gigantea "spotted". När jag suttit och studerat bladen i de olika flaskorna så tycker jag inte att de är identiska,men jag ska ändå snart plantera ut dom så då får jag ta mig en närmare titt. Är det vanligt att de medvetet sätter "falska" etiketter på flaskorna,eller handlar det mer om slarv när flaskorna görs i ordning? Nån mer som varit med om detta? Plantorna och rötterna ser väldigt kraftiga ut,så det ska bli spännande att se vad det blir av dom. Det är bara att vänta...

27/1 -12

Du gör helt rätt som planterar ut dem med god förhoppning. Även om de sedan är samma sort är det ju ett roligt projekt och ett fint minne. Ang. etiketterna vet jag inte vad man ska tro - men pengar kan ju få folk att göra rätt dumma saker...

27/1 -12

Ja...haha...jag kanske har ett helt fönster med små rhynchostylis gigantea sen, vem vet. Jag tycker det är en himla rolig present i alla fall.
Men nu har jag ju lärt mig hur man ska göra med dom små liven, hoppas att få se en blomning på den äldre plantan snart.

Det är som du säger, ett roligt projekt...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Em:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.