Paphiopedilum hirsutissimum var. esquirolei

Paphiopedilum hirsutissimum var. esquirolei. Från Jennifer. Fri bild (ej för kommersiell användning).

20/2 -10

Äntligen har den här slagit ut.
Misstänkte redan när jag fick hem plantan i augusti-09 att något var på gång långt nere i ett blad. Men det hände absolut ingenting och var ganska orolig för att knoppen skulle torka. Den behövde nog bara acklimatisera sig för i november började den att röra på sig och i januari fick den totalt fnatt då stängeln på 1 vecka växte uppåt 10 cm innan den lugnade ner sig. När den slog ut för några dagar sedan var petalerna helt släta men nu börjar de krusa till sig riktigt snyggt.

Nyckelord: Paphiopedilum hirsutissimum var. esquirolei

20/2 -10

Grattis Den var läcker

20/2 -10

Härlig blomma - stort grattis Jennifer

20/2 -10

Fantastiskt fin!

20/2 -10

Riktigt stilig blomma. Grattis till den.

20/2 -10

Vacker! Mycket detaljer på den blomman.

20/2 -10

Magnifik och inte helt vanlig. Grattis!
Jag har en planta men den vill sig inte. Har åkt på röta ett par tillfällen så det är väl en mindre sensation att den fortfarande lever.

20/2 -10

Ja, verkligen fin! Grattis Jennifer.

Mattias... hur hanterar du röta i din Paph samling? I USA brukade vi använda Physan, men jag har inte hittat det här. Paphar är ju lite extra känsliga för Erwinia/brunröta...

20/2 -10

Spinn kan man brottas med, men brunröta är mitt största hatobjekt.
Har det inte gått för långt så är det bara fram med skalpellen och kapa bort så mycket som behövs och sen på med kanel. Har rötan redan trängt för djupt in så är det raka spåret till soptunnan.

20/2 -10

Hmmm ok tack Mattias... du är ju Paph experten så jag ville höra hur du gör. Men jag vill också passa på och tipsa... Jag såg en post från Ray från firstrays.com han sa att man istället för Physan kan blanda en svag klorin blandning (1,5 tsp/liter). Kanske värt att prova innan de åker i soptunnan nästa gång? Physan brukade i alla fall funka riktigt bra... Tack för lånet av tråden Jennifer.

21/2 -10

Tack! Kul att ni gillar den.
Detta är ju en av mina absoluta favoritpaphar. Det är inte förstagångs- blomning för när jag fick den hade den rester av tre! torra stänglar.
Mattias, vad tråkigt att höra att din inte riktigt vill va med, jag hoppas verkligen att den tar sig.

21/2 -10

Underbar, Jennifer! Hur brett är det "mellan vingspetsarna" ? De är ju så imponerande när man får se dem i verkligheten, rejält stora blickfångarblommor

22/2 -10

Tack Säluttern!
Blomman är ca 12 cm bred och 7 cm hög.

22/2 -10

Läcker!
mvh
Mikael

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Jennifer:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik