Råd / Problem med plantor / · Skador, mutationer och deformeringar /

Nyckelord: gula blad

Hej! Jag fick en jättevacker brudorkidé av min kära mor i 25 års present och nu vet jag inte vad som händer. Bortsett gulnade blad så har stänglarna nu blivit bruna. Detta har min mor sagt är normalt och att jag inte ska klippa bort det förrän den är helt brun. Det som...

Läs hela artikeln

Inlägg med gula blad som nyckelord.

Efter 2 års väntan sätter min Phragmipedium Grande äntligen knopp!!! YES!! Men precis samtidigt börjar två av bladen på det skottet som nu skall till och blomma gulna... varför? Vad är det som är fel?

Bilden visar både över och undersidan på ett av bladen som felar. Jag har tittat noga under lupp och ser inga kryp av något slag. Bladet känns inte sladdrigt eller mjukt men det finns lite glukosdroppar här och där. Jag har inte ändrat på några odlingsförhållanden sedan i vintras då den flyttades upp till Cattleya hyllan (mer ljus).

Nyckelord: gula blad, Phragmipedium Grande

11/8 -09

Kan vara att de nedersta bladen som står nere i vulkanstenen som börjat att ruttna vid basen. Bruka bli så när det ständigt är blött.
Om det är så ta undan lite av stenarna och dra av de angripna bladen vid basen, så du ser nytt o fint blad.
Kan även kommit vatten nere i bladvecken, tas upp lätt med ett ihopa rullat kaffefilter.

12/8 -09

Tack Persson. De verkar inte ruttna nere vid vulkanstenen, och jag är alltid sååå noggrann med att inte lämna kvar vatten i bladveckan... men det var min första gissning också... Sjutton också. Ja, ja. Det är ett stooort skott, den kan avvara ett par blad. Är det bäst att skära av dem och kanela eller låta naturen ha sin gång och låta dem falla av själva om några veckor?

12/8 -09

Den där fläcken på bladet ser nästan ut som en form av brännskada, finns det någon möjlighet att den blivit bränd av sol eller har du kanske sprayat mot ohyra, så att den blivit köldskadad ?. Hela plantan ser en smula gulaktig ut i mina ögon, men det kan vara en fotot som luras kanske. Annars tycker jag att bladnerverna ser ut att vara mörkare en resten av bladet och det kan tyda på någon form av näringsbrist eller obalans i näringsupptaget. Det kan ge symtom som bladfläckar, ljusa eller mörka bladkanter, gulnande av de äldsta eller av de yngsta bladen, ljusa blad med normalfärgade nerver m.m. allt beroende på vilket ämne som felar. Det kan vara så att den ljusare placering du gett plantan har ökat tillväxthastigheten och då också näringsbehovet, vilket kan ge bristsymtom, om man gödslar som vanligt.

12/8 -09

Flora: Tack såmycket för dina funderingar. Resten av plantan är grön och fin, fotot kanske inte stämmer helt, bara ett par blad som nu felar. Tror inte det är en brännskada solen står inte på direkt i detta fönstret mer n en timme på morgonen och det har den gjort hela sommaren utan problem, inte nytt nu alltså. Vi har ju dessutom knappt haft sol de senaste veckorna. Jag har inte sprejat för någon ohyra eller annat kallt.... Men näringsbrist.... den hade jag inte tänkt på!! Det är ju absolut möjligt. Den åkte upp på hyllan närmast lampan (ca 40 cm närmare lysrören än innan) i vintras för att jag hoppades att den skulle triggas att blomma. Men jag har gödslat som vanligt. Kan det vara så? Oh... jag vet inte. Tror att kanske det blev vatten kvar i bladverket då jag duschade av den rejält nyligen, även om jag tyckte att jag torkat upp allt... men tycker då att det är lite konstigt att fläcken börjar så långt upp på bladet och sprids utåt från mitten och inte nere i vecket.

Vad gör jag? Väntar tills dessa bladen trillar av av sig själva, provar att gödsla lite mer och hoppas att det inte blir fler?

12/8 -09

Om du ställde den i duschen så är det säkert därför, långpetalarna har en förmåga att få kvarstående vatten väldigt långt ner i bladvecken, man måste nästan vända dem upp och ned för att få ut allt. I det fallet skulle jag ta bort bladet, för det kan vara ett förstadie till brunröta.

12/8 -09

Sjutton också.... Ja ja, man lär så länge man lever. Tack så mycket Flora. Jag skär bort bladet och kanelar i morgon bitti då.

Ge ditt svar

Har läst¨på forumet men inte hittat något som passar in...

Köpte en odontoglossum förra veckan som tyvärr fick ligga på posten över helgen. Hämtade på måndagen plantan och planterade den i luftig kompost med ca 1/3 mossa och lite lecakulor samt ett ordentligt dräneringslager. Satte den i glaskruka med hål och lät bli att vattna på några dagar eftersom plantan legat i fuktig mossa över helgen. Plantan mådde sådär, men det var tre plantor till i försändelsen som såg ungefär lika dassiga ut och de har hämtat sig väl. Det har inte odontoglossumen, som fått gula bladspetsar på ALLA blad! Plantan står i västerfönster med solskydd när solen ligger på.

Vad ska jag göra? Tacksam för hjälp!

Nyckelord: gula blad

24/4 -09

Jag är ny på det här med orkidéer, men kan nog ändå tipsa dig om den här sidan:
http://www.myorchids.se/problem.htm
Hoppas din planta överlever håller tummarna

24/4 -09

Tack, jag kollar!

25/4 -09

Odontoglossum och liknande orkidèer med tunna blad gillar inte för ljus och
varm växtplats, så jag skulle ställa den en bit (1 m) från fönstret. Om rötterna
såg fina ut så kryar den på sig om några veckor, men bladen som gulnat kommer
förmodligen att torka i topparna.

25/4 -09

Nu har jag upptäckt kondens i krukan! Köpte en tveksam kompost då Hasselfors var slut. Kan det vara fukten, tror ni? Jag ska hur som helst byta ut eländet å det snaraste!

25/4 -09

busfro.se, kondens i krukan gör inget, det är bara bra eftersom rötterna
inte får torka ut för mycket, de är ju ganska tunna.

27/4 -09

Tack alla! Då fastslår vi att det är ljuset, trots att den stått bakom solskydd. Jag provar att flytta den och håller tummarna! // Isabelle

Ge ditt svar

Köpte en Phalaenopsis equestris förra våren, på Blomsterlandet i Alingsås. Fick den monterad på en bit bark, med sphagnum.

Ger den ibland ett riktigt dopp i hink, ibland bara duschar med blomsprutan (ljummet).

Plantan köptes utan blomma, har aldrig blommat eller visat något blomanlag. Sedan några månader gulnar bladen ett efter ett, underifrån, och faller av.

Rötterna ser friska ut. Jag försöker alltid undvika duscha i själva bladrosetten. Den hänger, på sin barkbit, i en ögla helt nära fönstret. (Hängde tidigare i österfönster, numer i söderfönster som skuggas av plasttak utanför).

Kan den blivit för kall? Är det möjligt att jag lyckats övervattna den trots den är monterad på bark?

Nyckelord: bark, Phalaenopsis equestris, gula blad

10/3 -09

Är rötterna bra är det inte det som är felet, snarare att det blivit lite
för torrt, sitter den på bark måste man nog vara noga med att vattna
lite oftare, helst duscha den lite varje dag.
Hänger den för nära fönstret kan Du få kalldrag på den, då brukar bladen
gulna, det vet jag av egen erfarenhet.
Flytta den till en kruka med barkkompost så är det lättare att hålla hygglig
fuktighet rötterna hela tiden. Phalaenopsis equestris brukar ju blomma
nästan hela året, min lilla planta är inne på sin andra stängel sedan oktober.

10/3 -09

Tack letherneck! Jag ska ge den en daglig dusch hädanefter. Och tänka på det där med kalldrag. Avvaktar litet med att kruka den eftersom jag tycker barkmontaget är snyggt. Men bättrar den sig inte får det bli kruka, förstås. Jag vill ju också ha blommor....

Ge ditt svar
Från kattfnatt.

Köpte denna Rhyncostylis giganthea white på Flower Team för ca 2 veckor sedan. Den var i taskigt skick redan då, men jag var så sugen på en och kunde inte låta bli. På grund av dess skick betalade jag inte fullpris på den. Den var täckt av alger, de på bladen har jag rensat bort, men på rötterna och även i bladvecken är där alger kvar. Är algerna skadiga för plantan eller är det mer ett estetiskt problem? Rötterna var mer än snustorra, jag har därför låtit den hänga i en hink med vatten x flera, och rensat bort de som definitivt var döda. När jag köpte den tänkte jag att stackaren skulle må bättre bara den fick vatten, men jag börjar undra om det räcker. Den har visat sig vara i sämre skick än jag trodde. Det enda positiva är att de översta bladen har fått mer spänst och ser bättre ut. Läste på Tommys blogg om att hänga plantan upp och ned. Han skrev även om att man kunde hjälpa plantan med fotosyntesen, genom att spraya den med en bandning av näring och socker. Detta skall ge mer rötter, vilket stackaren absolut skulle må bra av. Tror ni detta skulle vara en bra idé i detta fall? Några andra idéer? Plantan hänger i ett söderfönster jämte mina andra ?barfotingar? som trivs bra hos mig, så jag tror inte att det är förhållanden här som den inte trivs med utan att den tagit skada av behandlingen på Flower Team. Tacksam för alla råd och tips!
Ida

Nyckelord: Rhyncostylis giganthea, gula blad, alger

10/3 -09

Hej kattfnatt man skulle kunna tro det var min giganthea white, min såg ut precis som din efter ett par dagar här hemma, kan inte hjälpa dig så mycket med råd men vad jag gjorde var att jag tog bort dom två understa gulna bladen tvättade hela plantan med ljummet vatten så att det mesta av alger och( ja vet inte om det var avlagring av vatten skador,) +tog bort blommorna,
sen hängde jag in den i tvättstugan och glömde bort den i 1 vecka för att slippa se när den dog:-) men den verkar må bra av det ( kanske hoppsas) för den avstannade med att vissna ner, och inga fler gula blad, nu har jag hängt ut den i köket i fönstret där är varmare än i dom andra rummen, nu får den vatten bara högst 2 gånger i veckan, då doppar jag rötterna i en spann den står där i 5 minuter, vi får se om den kommer att fortsätta att trivas nu, lycka till med din prova dig fram det är nog den ända lösningen när den fått fel start det är kanske för att vintern tar kål på dom vid frakt,

Ge ditt svar

Min mamma har en stor Den. Nobilehybrid som har börjat gulna i bladen på de gamla bulberna. Men de gamla bladen har fått en massa svarta fläckar på sig. Är det normalt?

Den står utomhus dygnet runt just nu.

Det är någon fläck även på de nya skotten för året...

Nyckelord: Fläckar, Dendrobium Nobilehybrid, Gula blad

30/7 -08

En fläck på ett ny bulb.

30/7 -08

Ingen?

30/7 -08

hej Martina, jag vet inte vad det är som orsakar detta
Jag har tidigare haft en bild på liknande fläckar, men kom aldrig riktigt fram till vad det är.
De tre som var `angripna ´har hur som helst fått ett eget kollo i trädgården, för ev smittorisk.
De nya bladen ser ut att må bra, än så länge
Jag lägger in bilden igen, för jämförelse.

31/7 -08

Så där brukar bladen bli på min nobile och nobilehybrid på äldre bulber. Nån fläck här och där får man även räkna med på nyare blad.
Har aldrig noterat att det skulle spridas mellan olika plantor.

Ge ditt svar

Jag undrar vad jag ska göra åt min jätteplanta (phalaenopsis) som för några dagar sedan fått gula blad. Det hela började på de nedersta, men nu har de översta bladen också börjat gulna.

Rötterna är inte jättebra, så jag har precis planterat om (utan vitmossa dock). Vad kan jag göra ytterligare? Stå mörkt/ljust, svalt/varmt osv?
Har haft en blomma som mött samma öde - den dog, så nu har jag lite panik, för det har verkligen varit en supervacker blomma...!

Nyckelord: Gula blad

23/6 -08

om du precis omplanterart den så dra ner på vattningen ca 2veckor, sen som du brukar vattna igen. kanske lite svalare men inte för kallt. kanske inte hjälper, men det är rådet jag fick här på op när den är omplanterad. pröva och se vad som händer.

23/6 -08

Har du fått in vatten i bladrosetten? Hur ser rötterna ut?

Ge ditt svar

23/6 -08

23/6: Djungel.

Lägenheten liknar mest en djungel. Orkidéer överallt. Folk har börjat lämna över sina gamla dassiga orkidéer till mig. Alla har överlevt än så länge, men jag måste nog erkänna att jag inte är någon stjärna på att fixa till dåliga plantor.

Tre plantor har hängiga och skrynkliga blad, men rötterna börjar ta sig.

En planta (jättestor) har haft ett enormt bra rotsystem, men har de senaste veckorna bara blivit sämre och sämre och i förrgår började de understa bladen gulna. Ingen fara - trodde jag - tills ett av de övre bladen börjat gulna... Vad ska jag göra?

Nyckelord: dåliga rötter, Gula blad, skrynkliga blad

23/6 -08

Du har nog vattnat för mycket, låt den torka ut någon vecka, alternativt plantera om den
i torr kompost så Du kan kolla rötternas kondition. Vattna inte, utan spraya den på bladen
flera gånger om dagen, eventuellt med svag näring, men kom ihåg att suga upp vattnet i
bladrosetten med hushållspapper eller liknande. Gör så till den får nya rötter, om det är
det som är problemet.
Den kanske klarar sig, men det kommer att ta ganska lång tid innan nya blad växer ut.

Ge din åsikt

tänkte fråga om ni klipper av gulnande blad eller låter dom sitta kvar? jag har en tanke om att näringen går tillbaka till bulben när bladet skrumpnar, men de ser ju fult ut.
åsikter? mvh

Nyckelord: gula blad

2/5 -08

Jag tänker likadant att näringen ska gå tillbaka först (fast jag tar bort en del lite för tidigt i allafall)
Likadant när bulber börjar mjukna - vill gärna ta bort dem innan de blir så där slajmiga fast försöker låta bli

2/5 -08

Jag brukar vänta till bladen skrumpnat ihop och är torra, kanske inte
så snyggt under tiden, men låta naturen ha sin gång är att föredra.

2/5 -08

På dendrobier sliter jag bort bladen direkt när de börjar gulna.
På phraggar tar jag bort gamla rosetter.

3/5 -08

Då gör vi som Berrak för han verkar ha en otrolig tillväxt och blomning på sina plantor.

3/5 -08

Jag föredrar den naturliga gången som chic och lethernect..
Jag trodde att det blir väldigt mycket keikisar istället för blommor och knoppar om man drar bort bladen på dendrobierna innan det är färdigläkt i fästet. Jag har en dendrobium som blommar jättebra just nu, och jag har behandlat den som en glassko hela vintern för att inte dra bort något gulnat blad av misstag.

Ge din åsikt

Mitt senaste tillskott håller på att få GULA BLAD, uppifrån och ner på det blommande skottet/bulben. Varför? Den står ljust men ej i direkt sol, är det det attans elementet som spökar igen? Den fick oxå regnvatten häromdan...? Jättetrist, man blir ju helt desperat:( Någon som vet?

Nyckelord: gula blad, Dendrobium nobile

2/3 -08

Ingen panik! Det är normalt beteende för Dendrobium De är oftast helt bladlösa, endast nya skott behåller blad i början Lycka till med den.

2/3 -08

...och låt de fula bladen sitta kvar och ev ramla av av sig själv. Om du drar bort dom kommer det ofta ett skott istället för en blomknopp.

2/3 -08

Tack snälla ni (bugar mig)!

9/1 -09

En gammal tråd, men jag har en fråga på samma tema: gäller detta för alla Dendrobium? Jag har en Dendrobium dickasonii som börjar få gula blad som faller av...

Mvh, Gloxinia

Ge ditt svar

7/2 -08

Vad göra?

Min phalaenopsis har ett gult blad som är sladdrigt och ett blad med svarta prickar på. Vad kan detta bero på. Den står just nu i blom och jag har därfö valt att vänta med omplantering. Ska jag göra det ändå?

Nyckelord: svarta prickar, Phalaenopsis, gula blad

7/2 -08

Jag skulle inte plantera om den nu. Det gula bladet är ju det äldsta (sitter längst ner) och de kan bli gula och falla av men det är ingen fara med det. De bruna prickarna är lite svårare att säga vad det är. Jag har fått sådana på mina när de stått i för starkt ljus.

Den ser la inet så frisk ut,hur ser rötterna ut ?

8/2 -08

Jag ser inte rötterna genom krukan. En kompis skulle slänga den, men jag tog den. Ska jag vänta tills den blommat färdigt? Blommorna hänger och plantan ser inte alls ut att må bra, men blommorna sitter stenhårt på sätngeln, så jag vet inte hur jag ska göra...

8/2 -08

Plantera om genast tycker jag.

8/2 -08

klipp av stängeln den tar bara kraft från plantan..

8/2 -08

Själv så planterar jag alltid om alla min plantor direkt när jag får hem dem, oavsett om de står i blom eller ej ... enda undantaget är om den har knoppar.
För då kan jag se direkt hur rötterna ser ut och anpassa krukstorlek och vattning efter dessa .....
Så jag skulle rekomedera dig att plantera om, så du kan se om rötterna är friska, övervattnade eller om det varit brist på vatten ... med tanke på blad och blommorna på din växt !
Du behöver inte vara orolig för dina blommor, de klarar sig ... om det inte är meningen att de skall falla av !
Är rötterna utorkade så skulle jag klippa bort endast blommorna(ej stängeln) och sedan doppa ner rötterna i rent ljummet regnvatten utan näring i 5 minuter och efter det tillsätta ytterst, ytterst lite näring och sedan låta de stå i 10 minuter till ....
Efter detta bad så kan du se vilka rötter som lever och som ändrat färg ... det döda kan du klippa bort !
Är det övervattnat så låt blommorna sitta kvar och sedan klippa bort de döda rötterna och låt plantan ligga på en tidning i några dagar..... när du märker att rötterna ändrar färg och/eller volym efter ett antal dagar, så kan du du ducha för första gången lätt på rötterna och suger den åt sig synligt fukten... så är det dags att plantera den i ett luftigt substrat !
Detta är nog vad jag själv skulle göra ...

8/2 -08

Jag håller med Ewert, men jag skulle bada plantan först, innan jag klippte bort blommorna. Den kan gott få stå i badet en halvtimme eller så, och lite näring är ju också en bra idé. Om det bara visar sig att tillräckligt många rötter är friska och fina igen efter badet, så skulle jag låta blommorna sitta kvar. Phalaenopsisar brukar ju vara hårdföra, så det klarar den säkert. Fast det är klart, är plantan fullständigt utsugen, så är det nog bäst att befria den från den ansträngande plikten att försörja blomningen. Jag skulle också låta stängeln stå men klippa av den under den sista blomman. Om man lyckas balansera denna avklippta stängel på något vis kan man ju ha den i vas och på så vis njuta av blommorna lite till. En omplantering är nog som Berrak säger en god idé, och kan du öka luftfuktigheten något runt plantan är det utmärkt. Den vill inte stå med vatten i krukan men man kan till exempel ställa den på lecakulor i en större kruka, ha lite vatten i botten under lecakulorna och på så sätt skapa högre luftfuktighet omkring krukan utan att för den skull öka luftfuktigheten i hemmet. Står krukan över ett element, vilket väl är det vanliga med prydnadsväxter, ska man komma ihåg att detta vatten snabbt avdunstar, så man får pytsa lite då och då.

Det gula bladet är förmodligen bara en del av en phalaenopsis' naturliga växt - den växer "uppåt" ( monopodialt ) och inte i sidled ( sympodialt ) som många andra tropiska orkidéer - och blir med tiden lite kal nedtill, eftersom den släpper bladen ett efter ett. Så länge det är det nedersta bladet och den snart skjuter upp ett nytt, friskt blad i mitten av bladrosetten, är det ingenting att bekymra sig för. Blir den för kal planterar man om den lite djupare. De bruna prickarna har jag ingen förklaring på, men mina bruna prickar kommer sig av närkontakt med värmekälla (adventsljusstakar... Usch på mig. Min hemlängtan gör sig alltid mer gällande omkring jul, varpå jag går fullständigt amok med de svenska "trekantsljusstakarna", till irritation inte bara för de stackars orkidéerna, men också för min man som tycker att jag "går till överdrift", "är tokig", "slösar el" etc. ). Men jag tycker inte att de ser så farliga ut, håll ett öga på dem bara ifall det blir mer.

8/2 -08

Okej! Tsck så mycket för era kloka och goda råd. Som nybörjare så är det svårt att veta vad som ska göras och hur det naturliga förloppet går till. Är ju nybörjare på det där med blommor över huvud taget... Helt galet egentligen. Har aldrig varit förtjust i blommor, och nu har jag blivit fullkomligt besatt. Men det verkar ju vara många mer än jag som beskriver samma känsla av att verkligen vara "besatt" av orkidéer... Plantan står nu i bad med vatten som stått i en halv vecka (inte regnvatten men hoppas att det går bra ändå). Planterar om den sen, med vitmossa för rötterna var nästintill obefintliga. De såg ut att vara ruttna faktiskt...

Ge ditt svar

Min Epidendrum porpax, som jag köpte i oktober, verkar ha en trist tillvaro.
Den är monterad på keramikrör och hängde först i ett nord-väst fönster, men verkade inte alls trivas där.
Den fick då flytta in i skåpet, ganska långt från belysningen.
Nu protesterar den med att `barra´värre än julgranen och bladen blir ljusare för varje dag.
Mår den bättre om den får lämna keramikröret för att bo i kompost, eller flytta ut från skåpet igen ?
Det känns verkligen som att famla i mörkret, för att få den att må bra/bättre.
Någon som har god erfarenhet hur Epidendrum porpax vill ha det, för att trivas?

Nyckelord: gula blad, Epidendrum porpax

30/12 -07

Nej någon erfarenhet av just ditt problem har jag inte mer än av att famla i mörkret och klia mig i håret. Ju mer jag är hemma desto mer villrådig blir jag. Hoppas att det blir bättre nästa år. GOTT NYTT ÅR till dig och dina orkidéer önskar Gunilla

31/12 -07

Jo men visst Gunilla. Vi får göra som grodan och leva på hoppet
Jag och FixarMorfar önskar dig och Hans ett riktigt Gott Nytt År.

Gunsan:är den för torr ? Eller för våt?Den borde ju trivas i skåpet ! Min gör det men vill ha mkt vatten och står på golvet i skåpet,( i bark)
Lycka till
Monika

31/12 -07

Tack, Monika
Då ska den få bark att bo i, men fortsätta att bo i skåpet

2/1 -08

min växer som ogräs i mitt int/varm skåp. Jag har den planterad på ett plaströr som jag lindat vanlig mossa från en klippa på. hög luftfuktighet och sprayad varanan dag. hade jag varit dig skulle jag nog fixa lite levande vitmossa och lägga porpaxen på den tills den mår bättre och kan planteras på barkbit med mossa el dyligt.
det är en super fin växt

2/1 -08

Tack för tipset
Jag har mossa som jag plockat tidigare.
Ska nog testa att lägga den på lite av den innan den får ny` boplats´ .
Tror du den kan ligga inne i skåpet under tiden?

5/1 -08

Jag använder en syltburk el dyligt, lägger (äkta) vitmossa med dom gröna topparna upp så den fortsätter att växa och sedan hela porpaxen utan kompost på mosskudden. en halv cm regnvatten i botten så att mossan inte dör och in i skåpet. det verkar som om den inte vill ha så starkt ljus, min har fått lite rosa blad pga det, men växer bra.
lycka till Tribo
obs ingen gödning när den inte mår bra, men det visste du nog

5/1 -08

tribo, jag ska nu sköta om den, efter de råd du gett, förutom regnvatten i botten, för det har jag inte just nu. (kan kanske smälta en istapp , tills vidare).
Nä, det visste jag inte, att den inte vill ha gödning när den inte mår bra
Gäller det alla orkidéer?
Det är lätt till att tro de vill ha lite extra näring, när de inte trivs

7/1 -08

ja så länge som dom inte har en god rot tillväxt, tror de är för att näringen kan bränna dom nya rötterna. har man akvarie kan man använda vattnet därifrån som en mycket mild näring ev bara spraya bladen med det när den kommer igång.
Och smällt du en istapp inte mer vatten än att vitmossan precis överlever, less is moore.

7/1 -08

Tack tribo

Ge ditt svar

Jag har en ungplanta av arten phaleonopsis borneo som i höstas kom med början på en stängel. Sedan dess har den stannat upp i växten och under den senaste veckan har den skrumpnat och bladen har gulnat fort och fallit av. De har börjat underifrån med de äldsta bladen men nu är det bara ett friskt blad kvar!
Jag har nu planterat om den helt i vitmossa och tagit in den i badrummet där det inte finns element och också lite mer ljus. Rötterna ser fina ut även om den har dåligt med dem, så nu har jag virat in alla små luftrötter i vitmossa, men jag tror ändå att alla blad kommer falla av. Går det att rädda plantan trots att alla blad fallit av? Vad beror det på att plantan gav upp och dog?
Jag har vattnat 1 ggr i veckan på sommaren och varannan nu på vintern, sprayat dem lite så de fått fukt och gett den lagom med näring så jag förstår inte vad som är felet. Alla andra plantor mår bra.

Tacksam för svar!

Nyckelord: gula blad

15/12 -07

Jag tror du har vattnat för lite Jag försöker vattna lite oftare än 1 gång i veckan, beroende på hur fort barksubstratet torkat upp och hur gröna rötterna ser ut, om de börjar bli vitaktiga vattnar jag. På sommaren vattnar jag oftare beroende på hur varmt det är.

16/12 -07

Jag förmodar att det är Phalaenopsis bellina borneo Du menar, jag har 2 stycken
som har gett mig gråa hår, vill inte växa så bra och några blad har gulnat för mig
också. Jag satte om dem i spagnum för någon månad sedan, flyttade dem närmare
lysrören för att få ett varmare klimat, vattnar minst 1 gång i veckan, nu ser de ut att
komma igång betydligt bättre. Den ena har fått fler nya rötter, och bladen ser betydligt
finare ut nu. Det verkar som de behöver mer värme och luftfuktighet än vanliga
Phalenopsis kräver, för att växa bra.

/Anders

16/12 -07

Tack för svaren. Jag får helt enkel se det som en erfarenhet och försöka med en ny planta )

/fredrica

Ge ditt svar

25/6 -07

Varför?

Jag har råkat ut för ngt mkt konstigt.. Min dendrobium nobile har börjat få gula blad.. Men de gulnar konstigt..

Om ni tänker er mittranden på bladet, så gulnar de först på höger sida, sedan på vänster och efter 2-3 dagar så har bladet trillat av..

Varför gör det så?
Mvh Mina

Nyckelord: Dendrobium, gula blad

26/6 -07

Hur omfattande är bladfällningen? Är det gamla eller nya blad den fäller? Är det gamla blad som den fäller beror det antingen på kvävebrist eller att de är för gamla och ineffektiva. Plantan tycker helt enkelt att de stjäl mer energi än de ger och ger dem därför "sparken". Gulnandet beror i vilket fall som helst på att plantan bryter ner och för bort klorofyllet i bladet. På vilket sätt den gör det skulle jag inte tro spelar någon roll. Min D. nobile fäller också ett par av sina äldsta blad om någon dag.

26/6 -07

Jo de började med de äldsta.. Men nu har även de nya att börjat gulna.. Jag måste ha gjort ngt jätte fel med den här plantan.. Aldrig varit med om ngt liknande.. Klart att plantor fäller blad.. Men så här fort??

28/6 -07

Hmm... Det var märkligt att den fäller årets blad redan. Står den kanske för mörkt? Hur mår rötterna? Kan du ha vattnat för mkt eller för lite? Kan den ha fått några skadedjur som stör den?

Det har varit värmebölja. En nobilehybrid vill inte ha de så varmt så därför fäller den sina blad tidigare än annars.
Det är inget att göra åt saken, inget att hetsa upp sig för. Den kommer nog blomma snällt nästa år också om du ser till att hålla den lite svalare.

Linda

Ge ditt svar

Hej!
Köpte en Promenaea citrina i mars som har växt lite och sett fräch ut.För ett par veckor sen började blad att gulna från spetsen på bladet och inåt. Båden gamla och nya blad.Den står över en skål med vatten och intill en liten fläkt.Jag har vattnat ett par gånger i veckan och varit mycket försiktig så att inget vatten har kommit i bladen.Den får ytterst lite näring vid varje vattning.Ingen sol har kommit in på den men den står under tilläggsbelysning.
Vad har jag gjort fel?

Nyckelord: gula blad, Promenaea

15/6 -07

Kan den ha fått drag från fläkten?

Så mycket som det ständigt vindar i regnskogen så känns det väl knappast troligt.

Linda

Anledningen till att din Promenaea inte mår bra just nu är den höga värmen som jag antar att du haft hos dig den senaste tiden. Dessa tvära kast mellan normala temperaturer och extremer över 30 grader är kritiska för svalväxare eller arter som växer åt det svalare hållet.

Det här att drag skulle vara negativt för växter är bara struntprat. Som Linda skriver så är det ju aldrig vindstilla i naturen.

16/6 -07

Tack för era svar. Javisst har det varit varmt och särskilt under lysrören,det borde jag tänkt på,(men värmen tog hårt på mig också). Nu har jag placerat den på balkongen (inglasad) där den får det avsevärt svalare.
Anette

Ge ditt svar

HJÄLP! min Cymbidium erythrostylum är aldeles gul i bladen och ser inte pig utt HUr gör jag för att rädda den?

Nyckelord: gula blad, Cymbidium erythrostylum, Cymbidium

18/12 -06

Är det bara de gamla knölarna är det inget att oroa sig över. Om det däremot är nya blad är det näringsbrist.

11/1 -07

det är både nya och gamla blad som var gulla, men nu har alla blad ramlat av men det är nya på gång.

Ge ditt svar