Råd / Ljus /

Nyckelord: ljus

En av de viktigaste faktorerna vid orkidéodling är belysningen. En orkidé kan överleva det mesta men för att blomma bra behövs en viss mängd ljus. Om man odlar orkidéer inomhus är oftast ljuset inte tillräckligt förutom under sommaren. Om man vill lyckas med sin odling får man antingen välja plantor som...

Läs hela artikeln

Inlägg med ljus som nyckelord.

Jag är nybliven orkidéeägare, en Phalaenopsis, den står i sovrumsfönstret, där solen ligger på från ca kl 10 till ca 15. Jag inbillar mig att det blir för varmt för den att stå i detta solgass så varje morgon ställer jag den på ett bord en bit in i rummet - dit solen inte når, men ändå är ljust, och flyttar sen tillbaka den till fönstret på eftermiddagen.
Min fråga är om bomman tar någon skada av att flyttas 2 ggr varje dag ??

Sen har jag en fråga till om en Colmanara (bobcat/wildcat). Jag har den stående på tv-bänken där solen aldrig skiner direkt på och det är lite halvmörkt...klarar den att stå där eller behöver den mera ljus ? Kan jag kanske flytta fram den till ljuset ibland ? Den passar nämligen utmärkt att stå där - rent estetiskt sett, så därför vill jag gärna att den ska kunna stå kvar, åtminstone ibland ! !

Tacksam för svar !

Nyckelord: Colmanara Bobcat 'Wildcat', flytta, Phalaenopsis, ljus

Angående Phalaenopsisen skall den absolut inte ha direkt solljus, det kommer garanterat leda till brännskador på bladen. Jag skulle säga att det går aldeles utmärkt att flytta den fram och tillbaka.
Angående Colmanara´n har jag inga erfarenheter
/Magnus

13/6 -07

Jag brukar se om bladen börjar bli ljusare eller gulla (eller röda på vissa plantor). Det brukar kunna vara för mycket ljus.
Om bladen blir mörkare än vanligt så tar jag det som att det är för lite ljus.
Vet inte om det är så vetenskapligt men det tycks fungera.

13/6 -07

Colmanara kräver inte så mycket ljus, jag har mina i norrfönster.
De verkar trivas bra med det.

13/6 -07

Berith - jag har din delning ute nu över sommaren.
Den har redan fått känna på 10 grader.

13/6 -07

Jag har oxå haft de flesta av mina ute sedan en vecka tillbaka.
Fast jag blev lite mesig och plockade in en hög ikväll (temp kl 21 var 13 grader-gissar att det frampå morgonkvisten kan gå under 10).
Kvar ute är coelogyne cristata och Maxillaria variabilis.
(Bertil-meeen det var väl inte en colmanara du fick, det var väl en Miltassia?)

13/6 -07

Oj- Ja Miltassia White Wonder - jag kollade din bildsida.
När jag har satt ut mina lämnar jag dem - om det nu inte går långt under 10 grader.

14/6 -07

Tack för svaren !
Då kan jag lugnt fortsätta flytta phalaeopsisen från solen på dagarna, och låta colmanaran stå i sitt lilla mörka hörn

Ge ditt svar

16/3 -07

Undrar undrar...

Hmm, undrar när jag ska låta min tilläggsbelysning i fönstrena vila. Eftersom jag har söderfönster blir det soligt rätt fort. Någon som har ett bra universaltips eller är det bara att köra på känsla ?

Nyckelord: tilläggsbelysning, ljus

16/3 -07

Jag skulle sluta med tillägsbelysning nu. Snart är det tid att börja skugga i Söderfönster.

16/3 -07

Toppen, precis vad jag hoppades på att få höra! Känns så slösigt att ha lyset på på dagarna när det faktiskt är soligt ute.

17/3 -07

Jag har redan fått skugga söderfönstren! En viss omflyttning har oxå inletts, för att undvika soppa på kokta nopsisrötter

Jag har också fått skugga redan i västfönstret! De verkar ta åt sig alldeles för mycket även där. Söder är klart värre...

17/3 -07

Oj då, då ska jag se till att inte heller mina får brända blad och rötter! Har varit bortrest nästan 2 veckor och har inte riktigt fattat att vårsolen kommit hit än. Skuggar ni med tunn gardin eller måste man ta till persiennen?

Ge ditt svar

Här är bilder på en Bulbophyllum på Madagascar, säger lite om vilken ljusnivå denna art trivs i..om det nu inte är så att den har så pass gula bulber ändå.

http://www.univie.ac.at/HBV/details.php?...

http://www.univie.ac.at/HBV/details.php?...

Nyckelord: ljus, Bulbophyllum

10/3 -07

OMG!

MiaP här kan du se på dessa bilder hur en planta kan bli om du inte klipper bort bulber utan blad.
Det är skönt att se att de naturliga plantorna inte heller har blad...Märker att de ofta släpper bladen efter ett år eller två, när nya skott har kommit och tagit över.
Men häftigt att se hur stora plantor som får växa ostört kan bli, Jag behöver verkligen ett större växthus...

Linda

11/3 -07

dom ser goda ut.
Man får lust att ta en och smaka.
Thomas

11/3 -07

Ja, det var ljust, och antagligen en hel del sol, bulberna är helt gula.

Lagom stora plantor dessutom!

12/3 -07

Ja, just det. Här fanns inte mycket blad att prata om, mest bladlösa bulber. Ja, tack för tipset tidigare Linda. Annars hade nog de gamla bulberna rykt.

Ge ditt svar

Hejsan!
Igår inhandlades det grejer till skåpet så håller på att fixa iordning. Vilken temperatur har ni i era skåp?
Malin

Nyckelord: temperatur, ljus, odlingskåp

Jag har 22-26 grader i mitt. Det värms upp av lysrören.

Jag har som Niclas, ca 21 på natten sen när lysrören tänds stiger temperaturen till 26-27 grader på några timmar. Så ser det ut idag, skall föröka få ner dagstemperaturen genom att bygga om den låda som lysrören sitter i.

4/3 -07

Jag reglerar mitt skåp mellan 18 grader nattetid och 24 grader dagtid.

Hur ökar man luftigheten på natten?

Tja, jag har aldrig varit uppe och mätt på natten, men är det inte så att den ökar när temperaturen sjunker? Ok att det bara är några grader, men ändå.

Jag har mätt! Den gick upp över 99% på min mätare från cleasohlsson.....Jag hade haft ca 75-80 % under dagen. Ett MEN dock, mitt skåp är just nu VÄLDIGT tätt, vilket gör att jag nästan inte förlorar någon fukt alls pga ventilation i nuläget. Detta MÅSTE jag ta tag i snart!

Tackar för svaren! Vet ni någon art som inte behöver så mycket ljus?

4/3 -07

Ligger på runt 20 grader dagtid och sjunker till ca 18-18,5 natten tror jag (ligger runt det på morgonen). Detta gäller nu vintertid, med avstängt element i rummet. Sommartid är det högre, runt 25-26 grader på dagen och 23 nattetid (i alla fall i min förra lägenhet).
.
Luftfuktigheten nu ligger på ca 60% dagtid och runt 80% nattetid har jag sett... Gör inget för att den ska ändras, den gör det ändå!
//Åsa

Min ligger på 70-90% på dagen, och när ljusen slocknat börjar det bli imma på glasen en stund...
Fläkten går hela dagen, och varannan timme på natten (jobbigt att sova annars).

Aerangis kom jag att tänka på direkt kräver inet så mkt ljus.Jag har mina ganska långt ner i skåpet .

5/3 -07

Jag brukar ha runt 24-25 på dagarna och 20-21 på nätterna under vintern. På sommaren kan det bli uppemot 28 dagtid. Detta verkar ändå mina plantor vara hyfsat nöjda med.
Är det riktigt kallt ute på vintern så sjunker temperaturen ibland till 17-18 (skåpet är placerat vid en balkongdörr utan element).

Luftfuktigheten reglerar sig själv mellan 65% dagtid och 80-90% nattetid.

Ge ditt svar

Hej alla goa pratare!
Jag var och köpte ett terrarium i Lördags med måtten
120*100*50. Tanken är att bygga bakkgund med frigolit och göra ett vattenfall i det. Och i botten ca 20 cm upp ska det byggas ett litet akvarium. Nu till frågan vad ska jag ha för ljus i det säg bara sort och watt för jag har läst om det här med ljus och fattar inte något. Trög är jag i detta fallet=)Och har ni något annat tipps tar jag gärna emot det.
Malin

Nyckelord: odlingsskåp, ljus

Hallå
Har Du mailat Lampia.se ?
Monika

Jag mailade dom men dom kunde inte hjälpa mig=(
Malin

Nämen,jag som fick så bra hjälp !
Vänta skall jag se om jag kan stänga av och läsa

Är det 100 eller 120 brett?

längden x bredden x höjden väl?

Linda

Det är 100 brett. Stämmer som du skriver Linda.

????
Är basytan 100*120 och höjden bara 50? med tanke på Lindas inlägg.....
Ett 54 W T5 lysrör är va 115 cm därav min fråga.

På mina rör står det NARVA LT 18W/077 LUMOFLOR
Om det kan vara till någon hjälp !?
Monika

Höjden är 120 djupet är 50 längd 100 det blev lite konstigt sist

Hej Malin
Du har ett högt skåp vilket gör att det är svårt att få mycket ljus i botten. "Fördelen" är att du kan få det ljust i övre delen men "skuggigare" längre ner.
Jag skulle köpa lysrör, T5, den nya standarden och försöka täcka in hela bredden (39 W T5 är nästan 90 cm). Dessa används flitigt till akvarier och det du skall se till är att ha reflektorer till lysrören och lysrören skall ha en färgtemperatur på 4500-6000 K (tycker jag). Två lysrör med bra reflektorer kan räcka till en början (beroende på vad du vill odla) men själv skulle jag nog föredra 3 eller 4.

Tackar för era svar!

Ge ditt svar

Står i kast med att göra iordning ett orkideskåp, men har lite problem vad gäller ljus i det. Jag har en uv-ramp och undrar om det räcker? Gärna andra tips och råd innan jag sätter igång.

Nyckelord: ljus, odlingsskåp

23/2 -07

Hej Charlotte! Det här med ljus till skåp är lite av en djungel och det finns lika många svar som det finns odlare skulle jag säga. Hur ser det tilltänkta skåpet ut? Mått? Står det redan i närheten av något fönster? Vad ska du har för plantor i?
.
Kika gärna bland nyckelorden, där finns mängder av trådar att kika i för både info och inspiration!
//Åsa

Skåpet är 100*60 cm och 80 cm högt. Det kommer att stå vid ett fönster som vetter mot norr så det är ganska mörk. Vad jag ska h för plantor vet jag inte riktigt, har du några förslag? Jag har en liten Ascocenda som hänger i ett fönster med extra belysning, men må inte så bra. Vad tror du om att hänga in den?
/Charlotte

23/2 -07

Vad du vill ha för plantor i styrs ju lite av vad du kommer ha för temperatur i skåpet oxå, men jag misstänker att din Ascocenda gärna flyttar in där. Problem med skåp som är höga är att man kanske inte kan ge plantorna på botten av skåpet samma ljusstyrka som de högt upp precis under ljusrampen. Själv gillar jag att det är på det viset för då kan man ha både ljuskrävande och mindre ljuskrävande plantor i samma skåp. Försök hitta rör med en färgtemp ganska nära det normala dagsljuset 5-6000K men som ändå levererar bra ljus för plantorna... Kika gärna på tex Dusk eller som sagt bland andra trådar för att bilda dig en lite egen uppfattning, för det finns som sagt tolkningar i alla riktningar när det gäller tillskotts-/primärbelysning i skåp...
//Åsa

Tack för hjälpen

/Charlotte

Ge ditt svar

19/2 -07

Odlingsfönster

Odlingsfönster. Från antoniovse.

En bild på mitt nya "setup". Nytt ljus och fläktar som ger ett avsevärt bättre microklimat. Inte mycket i blom nu, många är dessutom småplantor. 3 phal blommar iaf, samt två andra plantor har knoppar och stänglar påväg.

Nyckelord: ljus, odling, fönster

Härligt orkidefönster Du har !

19/2 -07

Va fint det ser ut. Är det lampor från Dusk? De där med magneter som går att flytta?

Vilket stort och bra fönster, där finns ju plats för många till. ; )

20/2 -07

Tack! Ja det är lampskenan från dusk med 4 st osram irc 35w lampor. Har tidigare kört med lysrör och lågenergilampor, men eftersom jag är lite besatt av inredning så kände jag att dusks skena var mer i min smak. sen är ljuset från den väldigt bra och snyggt.

20/2 -07

Det där var snyggt! Jag är oxå lite känslig för att det ska vara snyggt att se på och behagligt att leva med, och det där ser riktigt bra ut!

Prata om bilden

26/1 -07

Uv lampa

Någon som vet om det funkar med Uv-lampa till orkider?

// Josse

Nyckelord: UV-lampa, ljus

26/1 -07

Tror inte det är nån bra ide. Orkideer vill ha ett ljusspektrum som som dagljus.
UV- ljus är nånting som varken vi människor eller växter vill ha.

Liksom för oss människor så är ultraviolett ljus även skadligt för växter.

27/1 -07

Belysning är ett brännbart ämne, vad skall du belysa och i vilken miljö?
Thomas

Hej Josse,

Orkidéer och alla andra växter är helt ointrsserade av UV-ljus. Dom använder sig av helat andra våglängder för fotosyntesen. Men att ha en UV-lampa för reptilernas skull i ett terrarium tex skadar inte växterna nämnvärt. Dom utvecklar en form av solbränna som vi människor.
Mvh / Micke

Ge ditt svar

En kompis till mig har två underbara cattleyor som blommar med flera blommor. Men hon har bara vanliga philips växtlampor över dessa. Ska det funka?

Nyckelord: Cattleya, ljus

Ge ditt svar

Min Kefersteina tolimensis har en knopp på gång igen.
Eter utesommarvistelsen hade den också skjutit upp en ny blomstängel som tyvärr böjde på nacken och inte log men tynade bort efter några dagar när jag lyft in henne. Då trodde jag att det kanske berodde på miljöbytet.
Nu blir jag lite orolig att det skall hända igen.
Skötselråden säger varmt och skuggigt och jag har haft min i skåpet med ljus dumt nog. Jag är villrådig, skall jag ställa den skuggigare nu när den skall till att blomma eller kan den må bra även om den står belyst?
Efterlyser erfarenheter........

Nyckelord: ljus, Kefersteinia tolimensis

10/12 -06

Eftersom den trots allt blommar som du har den nu betyder det ju att du gör något rätt. Man ska alltid undvika miljöbyte under knoppning och framförallt från ljust till mörkt. Den ska stå kvar där den står. Den trivs ju.

10/12 -06

Dum fråga kräver rakt svar! s' Det var ju nog bara det jag ville höra! Tack!

10/12 -06

Jag har några kultur råd på den, vet inte om det stämmer riktigt. Max temp. är 25.0 i augusti och september och på natten är mini temp. 11.7 grader. Den ska gillar skuggit med stark luftventilation, med ganska hög luftfuktighet mellan 75-85%. Den ska aldrig riktigt torka ut men den får aldrig bli sur. Undern vintern ska den hållas torrare men den får inte bli helt torr. Min är OK trots temperaturet upp till 30 grader í somras men den förlorade ändå ett par nya skott, men den fick ändå behålla ett nytt och har fått ett utterligare i höstas. Enligt skötselråden vill den ha skuggigt men ljusare på förmiddagdagen. 14 klara dagar på förmiddagen i december får den i Columbia, Equador och Venezuela. Alltså den vill ha det något ljusare än Phalaenopsis.

10/12 -06

Tack Spindeln för det uttömmande svaret. Med hjälp av råden skall jag försöka ordna en dräglig tillvaro för min Kefersteinia. Återkommer när den visar tecken på blomvilligheten, vilket jag hoppas sker inom en snar framtid.

Spindeln.
Oj vad nograna skötselråd...
Sköter min betydligt mer bohemiskt och den tycks stortrivas, förutom att det är lite väl torr luft, med skrynkliga blad, som följd (den står i mitt vardagsrum). Plantan står i en liten genomskinlig plastkruka i en något större plastmugg, med några krukskärvor i botten och vatten till toppen av dom. Detta för att det ska bli något högre luftfuktighet. Rötterna tycks storgilla detta. Dom både trycker plantan ur krukan och växer ut genom hålen ner i vattnet... Den kom med fyra nya skott i sommras och har blomknopp på alla nu... samt en utslagen blomma. Vad som är viktigt när den har knopp, är att plantan inte får torka ut. Brukar då vattna den ca 2 ggr. i veckan. Annars torkar dom.
Så, det var lite av mina erfarenheter.
Eric F.

11/12 -06

Det skulle kanske rent av kunna vara något för semihydroodling a la Tor här på forumet. Vad tror du om det Eric?

Kan nog hända. En av mina orchidetokiga kompisar konstaterade också att det blivit något av oavsiktlig hydrokultur. Bryr mig förövrigt inte om Tors hydrokultur. Föredrar vanlg orchidekompost, men visst är experimenterande kul.
Åandrasidan, rekomenderas det ofta att man ställer plantor som vill ha lite högre luftfuktighet (om man inte har ett skåp) i en skål fylld med lecakulor eller krukskärvor och vatten till strax under krukbotten, för att få ett fuktigare microklimat. Kånner en man, som för rätt många år sedan gjorde det ytterst ambitiöst. Han och hans sambo specialbestälde rostfria "baljor", efter fönsterbrädornas mått, för detta ändamål. Resultatet blev att orchideerna växte som sjutton och dom fick mögel i lägenheten... Ack så det kan gå om man är överambitiös...

Erik!
Kragodling med iriskrag på LECA semi-hydro är just till för att höja rötternas luftfuktighet på alla fönsterbrädor i vanligt nordiskt ökentorrt inneklimat. Se min Sida & Profil och Bilder!

Tänker inte göra om min odling. Är inte tillräckligt ambitiös...
Det fungerar rätt bra ändå.

Ge ditt svar

27/11 -06

Dagsljuslampa

Netto säljer en dagsljuslampa på 10 000 lux. Kan det vara något för mina orkidéer som står i söder- och österfönster? Hur nära/långt ifrån plantorna bör lampan i så fall vara? Är totalt okunnig på ljusfronten också ..

Nyckelord: dagsljuslampa, ljus, lampa

27/11 -06

10 000 lux är äldigt ljust. Du kan nog hända den en meter ovanför plantan. Det jag mest undrar över är priset, effetken i watt och hur pålitligt faktumet är att den passar till växter. Det låter ganska spännande tycker jag.

27/11 -06

Ja egentligen är den nog inte avsedd för blommor, ville höra med nån kunning innan jag ens funderar på att köpa.Så här står det i annonsen: "Ett enkelt och effektivt sätt att kompensera för brist på naturligt solljus, snabb att starta och nästan ljudlös. Levereras med bordsstativ, kan även monteras på vägg. Mått: 48×34×10 cm Pris: 399:-" Det står inget om effekten, ej heller något om blomlämplighet.

27/11 -06

Är det den här, det intressanta är ju hur färg spektret ser ut, men den känns inte klockren för orkidéer.

27/11 -06

Ja, det var den lampan .. hmm färgspektrat? I en sån affär är det inte ens lönt att fråga. Tack för varningen, tror nog jag lägger ner projektet.

Ge ditt svar

Efter en hård dags arbete på Orchidéhuset tänkte jag att jag skulle dela med mig av mina upplevelser idag.

Ja, måndagar är vattningsdagar så det var bara fram med hinken och doppa de tillsynes oändligt många odontoglossumhybrider som just nu dominerar butiken. Till min hjälp hade jag som tur en annan praktikant, Linus. Han verkade lite mer förtjust i dessa hybrider än jag. Vattningen tog upp hela förmiddagen, lite av och till fick jag hjälpa några kunder att välja bland alla färger och dofter. Apropå dofter så har nog Orchidéhuset aldrig doftat så gott tidigare. Alla Zygisar, Oncidier och Cattleyor gör ett bra jobb.

Efter en massa vattnande så gick jag för att köpa lunch. Tegnérgatan har ganska många restauranger så jag behövde bara gå tvärsöver gatan för att få teriyakikyckling, mums! Efter det så var det värsta rushen med kunder. Dagens storsäljare var: Zygopetalum, Dendrobium nobile och Stefan Isler.

Ska tipsa om att på Torsdag kommer vi att få hem en ganska rolig sändning med lite arter, bland annat några Gongora, Haraella, Sophronitis, Coelogyne och Dendrobium polysema. Ska se om jag kan få en fullständig lista tills imorgon.

Sedan kunde jag inte bara motstå att plocka med mig en Maxillaria picta hem. ^^

Nyckelord: prao, lampa, ljus

åh! Vilket roligt ställe att praktisera på! Du får fortsätta skriva om varje dag du är där!:D

Får hoppas det är nåt skoj kvar när jag kommer upp!

20/11 -06

Jag hade absolut inte platsat på orkidéhuset. Hade vägrat sälja en enda planta ....
Tänk att få njuta av dessa blommor en heeeel låååång vecka, avis blir jag.

21/11 -06

Nu är allt sleven i grytan Roligt att höra om din dag, jag hade tänkt fråga dig. Men, sa du att EN planta fick följa med hem...? Antar att du bara värmer upp, gör dig hemmastadd, skaffar överblick och inväntar torsdagens nysändning. Synd, synd att du inte kan bilägga doftfil, det måste vara snudd på bedövande Hoppas morgondagen bjuder på nå't spännande!

21/11 -06

Vår hemlig spion - fullständig listan är efterlängtad Det var rolig att läsa om din dag Lycka till med resten av veckan!

21/11 -06

Pratade med Peter igår på O-huset om Osram Decostar. De hade slut och slut hos leverantör men du eller din praktikantkollega hade köpt armaturer på Ikea som passade för Osram IRC. Vill gärna veta vad de heter. Ska till Ikea på lördag men det är inte en av de största butikerna så det är inte säkert att de har allt så ett namn förenklar sökandet.
Tack på förhand.
Akvi

21/11 -06

Hej Anne!

Jag hörde när du pratade med Peter. Jo, jag tittar nu på förpackningen och den heter SANSA. 3 st 20w spottar är det på den. Då får man alltså sätta upp linan tvärs mellan två väggar. Om man däremot vill sätta i taket duger också Ikea CITTRA.

21/11 -06

Stort tack! Detta att hitta funktionell och snygg belysning var lättare sagt än gjort men nu ordnar det sig nog.

Akvi/Ann

21/11 -06

Jag tycker faktistk att Decostar är alldeles för lite ljust för pengarna. Gud, 400 för en 35 w.

Osram Decostar Cool Blue verkar ju kul: 4500 K-ljus. Fast den verkar inte gå att få tag på...

22/11 -06

Kan man köpa en annan prisvärd diskret armatur på tex IKEA och köra i en IRC lampa blir det ju helt klart rimligt. Min lokala elaffär ville ha
ca 700 kr för Osram Floraset som också fungerade med IRC så Decostar för 400 blev jämfört med det attraktivt. Men Floraset ser dessutom
ut som en hätta avsedd för elektriska stolen så den går bort ändå.

22/11 -06

Jag har gått och väntat över en månad att decostar ska komma in igen på Orchidéhuset. Har nu börjat kolla runt efter IRC lampor men har inte sett dem någon annanstans. Någon som vet var de kan köpas? Ska det vara lika svårt att hitta glödlampan som en armatur som funkar???

Hmm - Trodde mina lampor heter Osram Floraset. Det är nåt helt annat än IRC-halogenlampor som ljuskälla. Det är en som heter 80 w HQL och lär vara en slags urladdningslampa, kvikksilverlampa. Ljuskällan är så stor att den tar nästan hela utrymmet under det som Akvi kallar "hätta". Den avger inte så mycket värme tillsammans med ljuset, men "aggregatet" som är en del av lampan blir rätt varm. Tycker den ser rätt ok ut jämfört med andra urladdningslampor...

23/11 -06

F'låt, tryckfelsnisse var framme. Osram Floralux är det som ska funka med IRC. Ser likadana ut utanpå.....
Googlade på Osram Decostar och hamnade på Clas Ohlssons hemsida. De har dessa i sitt sortiment, både spot och flod, 20, 35 och 50 W för 45 kr st, även internetförsäljning. Om O-huset har svårt att får Osram att förstå att det finns en efterfrågan även på armaturerna kanske Clas Ohlsson har mer pondus. De flesta leverantörer med lite vinstintresse har svårt att stå emot lukten av volymförsäljning.....

Ge din åsikt

20/11 -06

Ljus

Hej

Jag skulle vilja ställa ner mina orkideer (de som inte blommar) i källaren och där finns i princip inget dagsljus. Vad behöver jag för att det ska bli tillräckligt med ljus, finns det några lågenergilampor som är tillräcklgt bra jag vill ju att orkideerna ska både växa och ge nya blommor?

Med vänliga hälsningar
Susanne

Nyckelord: ljus

20/11 -06

Hej Susanne!
Jag flyttade också ner orkidsarna i källaren och skaffade då en sån här.

odlingspyramid

Och plantorna verkar trivas alldeles förträffligt.

20/11 -06

Vi har någon eller några medlemmar som odlar i källare. De kanske har något råd att ge? Kolla även på nyckelorden ljus, lysrör etc.

20/11 -06

Tack för tipset, det såg väldigt smidigt ut.
Susanne

20/11 -06

Just det, Mattias är en av medlemmarna med erfarenhet kring detta

20/11 -06

Tack för tipset, det såg väldigt smidigt ut.
Susanne

Ge ditt svar

18/11 -06

Fukt o ljus..

Hur gör jag för att utan skåp få upp luftfuktigheten och vad för typ av extrabelysning är lämplig i dessa mörka tider?

Nyckelord: vinter, fukt, ljus

18/11 -06

Rektangulära låga plastlådor som får plats på fönsterbänken. Gärna färgade då genomskinliga får mer alger. Lägg i några cm med Lecakilor, fyll på vatten till halva Lecahöjden. Lägg gärna ett plastnät, spaljenät på kulorna så inte krukorna åker ner i vattnet. Har köpt sådant nät på Granngården/Lantmanna. När vattnet avdunstar blir det lite högre luftfuktighet närmast intill. Tyvärr är Lecakulor fula men vad gör man. Lysrör är bra som extra belysning. Sundsvall och Järvsö är ju nästan grannar (16 mil), titta in vid tillfälle!

18/11 -06

Jag har en luftfuktare som även är en luftrenare av märket Venta som finns i olika storlekar, den är ganska tystgående och fungerar bra för mig. Jag har dessutom plantorna i ytterkrukor med lekakulor i botten, med vatten i, men inte så mycket att det når upp till innerkrukan. Jag har även några ormbunkar som jag duschar 2 gånger om dagen. Även de oglacerade ytterkrukorna håller fukt och avdunstar vatten om man badar dem regelbundet. Det finns många sätt att öka fuktigheten, det är bara att använda fantasin. Dessutom är det ju bra att sänka värmen innomhus på nätterna, men då måste man komma ihåg att sätta på den igen på dagarna.

Alf gör nästan lika dant som jag. Jag har kragodlade i LECA med semi-hydro i plastlådor med konstant vattennivå genom en upp och nervänd plastflaska med 1 ml Blomsta per liter regnvatten i ett av hörnen upphängd med gummiband runt själva hörnet. Rötterna får en hög naturlig luftfuktighet och bladen får något högre fukt än rummet.
Enkla reflexenergiljus har jag längs hela fönsterbänken.

18/11 -06

År det inte bladen som oxå vill ha hög luftfuktighet , Thor?

Självklart har du rätt, men att hålla tropisk luftfuktighet inne är så svårt att det har jag aldrig en gång tänkt. Orkidérötterna vårdar jag däremot så bra jag någonsin kan för rätt fukt och temperatur och rätt näring och ljus. Det är tillräckligt många variabler för mig.

18/11 -06

lecakulor i ytterkrukorna har jag ordnat idag.. så det ska bli rolig att se om det ger utdelning... gillar att ha lite avalt när jag sover så det där m att höja o sänka värme löser sig bra på så vis..

18/11 -06

Får ni aldrig kryp i leca kulorna? Jag brukar skölja dem i hett, hett, vatten innan jag använder dem, men det brukar inte gå lång tid förrän det finns små avlånga, ljusa 1-2 mm stora kryp. Har även kokat leca och likaså kört den i en påse i diskmaskinen vid ett tillfälle, men det blir nästan alltid samma sak. Så fort jag ser de krypen gör jag storrent och sköljer kulorna hett igen, men krypen kommer alltid tillbaka förr eller senare. Kran- eller kokt regnvatten spelar ingen roll. Får ni inga sådana?

19/11 -06

Du menar nog hoppstjärtar - de är helt ofarliga. Jag får dem i mina stora vattendunkar och de gör nog ingen skada.

19/11 -06

Nå, det lät lugnande, Carina, tack så mycket!

Ge ditt svar

15/11 -06

Ljusproblem

I min lägenhet finns bara norrfönster samt ett söderfönster som dock skyms av en balkong. Alltså har jag inte det ultimata ljuset för orkidéer i något av fönstrena. Vad ska jag göra? Vilken slags lampor ska man köpa och var? Finns det lampor som man kan ha i vanliga fönsterlampor?
Än så länge har jag bara Phalaenopsis och Oncidium.

Nyckelord: ljus, lampor

Det finns hyfsat gott om växtlampor nuförtiden.
Lysrörsramper finns att få tag i hyfsat billigt, och lysrör finns i alla möjliga sorter, dock är jag inte så hemma på namnen, så det får någon annan svara på.

Hej!

Jag använder något som heter neodymiumlampor, R50, ger blått ljus som växterna får fin färg av. Dessa går att använda i vanlig lampsockel, typ E14, alltså liten sockel. Tänk bara på att ha utsvängda kupor och minst 17 cm i diameter så att ljuset sprids.

Hälsningar från Doris.

19/11 -06

Tack så mycket för tipsen, Doris och Troll!! Jag ska bege mig ut och leta efter lampor så snart som möjligt.

Ge ditt svar