Råd /
En av de viktigaste faktorerna vid orkidéodling är belysningen. En orkidé kan överleva det mesta men för att blomma bra behövs en viss mängd ljus. Om man odlar orkidéer inomhus är oftast ljuset inte tillräckligt förutom under sommaren. Om man vill lyckas med sin odling får man antingen välja plantor som...
arter utan mycket ljus (1) energiglasfönster (1) footcandles (2) ljus (84) ljusmätare (4) lumen (4) lux (5) sol (9)
Ett bekymmer, fram för allt på vintern, är att ljuset inte räcker till. Det finns dock bra lampor som kan komplettera solens svaga strålar.
belysning (94) dagsljuslampa (2) färgtemperatur (1) glödlampor (1) halogen (5) lampa (16) LED-belysning (3) lysrör (25) lysrörsarmatur (4) metallhalogen (6) Osram (4) tilläggsbelysning (8)
För mycket ljus kan bränna bladen. Här diskuteras hur vi kan minska ljuset för att få bra miljö.
persienn (1) skuggning (4) solskydd (4) stark sol (1)
Hej, jag planerar på att hänga ett par orkidéer på toaletten och skulle behöva lite råd för att hitta rätt växtlampa. Ytan som ska belysas är ca. 1 kvadratmeter. Där finns det ett fönster men den släpper inte in särskilt mycket ljus, därför behöver jag en växtlampa som kan agera som primär belysning. Problemet är dock att vi hyr huset och kan inte göra några ändringar när det gäller ledningar, därför kan jag bara lägga in en lampa med vanlig E27 sockel. Frågan är då om ni har kännedom om någon växtlampa som har ett ljusspektrum på minst 5000k och som är stark nog för att "försörja" orkidéerna. Jag läser och läser men verkar inte kunna hitta något bra. Orkidéerna som jag tänker ha kräver nog inte mycket mer ljus än en vanlig Phalaenopsis.
Tack för hjälpen!
Nyckelord: Primärbelysning, Växtlampa, Belysning
Inköpt två LED-lampor från odla.nu.
Den ena (16W) är egentligen för den lilla apelsinplantan vi drog upp ur en kärna på förskolan i försomras och som fick flytta hem till mig. Effekten syntes redan efter en vecka med extra ljus!
Den andra (18W) ska hänga i vardagsrummet i det östra fönstret, som är mörkast. Inte säker på att den behövs för de sätter ju stänglar och blommar året om därinne, men de tappar mycket knoppar också, så jag vill testa en teori om att mer ljus behövs så här års.
Nyckelord: Ljus, LED-lampor
Strålande initiativ, i detta mörka land kan det nästan inte bli för mycket ljus
Hej,
Funderar på att skaffa tillskottsbelysning i höst till orkidéerna. Blev lite sugen på UHOP-Stick från dusk, är det någon som har någon erfarenhet av dessa? Gustav
Nyckelord: Belysning, UHOP-Stick
Hej. Jag har en UHOP stick till mitt ena terrarium. Har haft den i drygt 3 år, fungerar klockrent. Sjukt mycket ljus från en kort sticka. Jag har en på ca 35 cm med den reflektor som DUSK också saluför.
Okej, va bra. Verkar vara enkla att montera och tar inte så mkt plats. Jag har dock inget terrarie utan tänkte ha som tillskottsbelysning i fönster, men tänker att det borde fungera. T
Letar efter en orkidé som vill ha jämn fuktighet, ljust (ca 3000 lx), gillar att växa i exempelvis vitmossa eller annan mossa, trivs i rumstemperatur och blommar tacksamt. Har kollat upp och funnit att dessa egenskaper stämmer bra in på Masdevallia och Phragmipedium. Dock har jag även fått uppfattningen att dessa släkten tenderar till att vara ganska kinkiga. Vet att de flesta Masdevallior vill ha lägre temperaturer än rumstemperatur vilket jag inte kan åstadkomma just nu.
(Den tänkta plantan ska odlas i en mossklump placerad i en cylinderformad vas med ett ca 15 cm tjockt lager med murkna vedbitar och vatten ståendes i botten så att plantans rötter hålls fuktiga då veden leder vattnet till mossklumpen. Växtplatsen är i ett västerfönster med artificiell belysning. Detta sätt att odla är väldigt tacksamt, sköter sig självt och framförallt väldigt snyggt, men inte särskilt optimalt för de flesta i handeln vanligt förekommande orkidéer som gärna vill torka ut mellan vattningarna. Har prövat att odla mini-phalenopsis på detta sätt med lyckat resultat och Oncidium med lite mindre lyckat resultat och läst mig till att detta inte är dess optimala habitat.)
Skulle någon ha en Masdevallia eller Phragmipedium eller annan art som skulle trivas i dessa förutsättningar så är jag en villig köpare.
Nyckelord: Masdevallia, Phragmipedium, temperatur, vattning, ljus
Vedklump? Vilken ved?
Ständigt fuktig gillar Phrag
Vad det är för träslag vet jag inte exakt, men den är halvt förmultnad så att den leder vatten bra. Här är en Oncidium planterad på samma sätt med cypressfläta lindad runt rotklumpen. Ska man plantera en Phrag kanske man ska använda Sphagnum och kanske lite mjukare ved eller möjligtvis bitar av torvblock. Lecakulor skulle säkert vara bra om än inte lika snyggt.
Spännande när folk vågar testa utanför boxen
Har svårt att få tillräckligt mycket ljus på mina Sopronitis i skåpet så nu har jag hittat på knasigheter. Avsedda för typ SUV kan man köpa LED ramp, en sådan har jag beställd.
560 mm lång, 126 LED 126 W och 15000 lm
6000 kelvin IP67 Finns ingen uppgift om spektra
Nyckelord: Belysning
Mycket intressant, hur ska du driva den?
12 volt AC/DC
Någon särskild omvandlare eller styrka som behövs på denna 12V AC/DC eller kan man köra med en gammal laddare?
Minst 125 W ger drygt 10 A vilket en laddare inte klarar. Går att köpa på Kjell o company för några 100
Med den ljusmängden lär du nog få skugga skåpet skulle jag tro. Med 15000 lm får du ca 60000 lux om plantorna finns på 50 cm från ljuskällan. Nu är inte din ljuskälla punktformig utan 56 cm lång så belysningen blir lite lägre men hur mycket vet jag inte, måste mätas.
Mina Soph sätter knopp och blommar för tillfället. En del hänger ca 50 cm från växthustaket utan tillsatsljus. Kl 12.00 hade de 1500 lux. De som hänger så att de får tillsatsljus har mellan 3500 och 6000 lux 11 tim/dag.
Jag har en del andra funderingar om ljus och m.ö.h. Det kan vi samtala omkring när du och Dick kommer upp till mig i morgon.
Finns det någon här på OP som VET om man kan mäta UV-ljus och hur detta i så fall går till?
Jag tänker montera LED bar på väggen och kan sätta på lämplig höjd från skåpet.
Av din fråga förstår jag du vet att man inte kan mäta UV med en vanlig Lux mätare. Om det finns en mätare just för UV vet jag inte, har aldrig sett en sådan. Vet man kan mäta med fotospektrometer men de kostar en slant. Bilen är fulltankat och luft i däcken så allt tyder på att vi är hos dig runt 11.00.
Ah, jag har också spanat på något liknande. De verkar ju ge bra med lumen som sagt. Men hur är det med PAR och sånt? Dvs, "bra" ljus. De är ju inte designade för växtodling så PAR har förmodligen inte setts som relevant av tillverkaren. Vore hursomhelst intressant att höra dina åsikter när du testat denna ljusramp lite.
Efter flera års experimenterande med sk perfekta Photosynthetically Active Radiation lampor kan jag konstatera att jag inte lyckas trycka på med tillräckligt mycket energi och är nu beredd att ta ett avsteg från vedertagna bra växtlampor.
Visst har jag läst det mesta i trådarna, men hittar ändå inte svaret på min fråga:
Vexthuset har denna:
LightWave T5 4 x 54 Watt (totalt 216 W) ger 16600 lumen.
Längd 120 cm. Bredd ca 40 cm.
Lysrör 6400 kelvin
Ytan som den skall täcka är 120×60
Hur nära skall armaturen vara växterna?
Phal. Paph. Cambria Brassia Oncid.
Nyckelord: Lysrörsarmatur, Tilläggsbelysning, Belysning
Generellt så nära som möjligt utan att bränna bladen men hur nära man måste ha beror på vilket/vilka släkten man ska odla.
Sålunda bör du kolla upp ljusbehovet för just dina plantor, inom släkten kan det ju variera otroligt mycket
Tacksam för svaren oled och dick!
Jag har en phalaenopsis som precis blivit inflyttad från min inglasade altan. Nu har den blivit placerad i ett nord-västfönster och jag tänkte ge den extraljus i form av ett lysrör. De andra blommorna i fönstret är ganska låga och jag skulle därför vilja hänga lysröret lågt. Men min phal har en blomstängel och jag ser helst att blommorna blir sådär jämnt riktade som de blir när ljuset kommer ovanifrån, istället för att de verkar vilja krypa ut genom fönstret. Är det bladen som avgör åt vilket håll blommorna riktas eller är det blommorna själva? Ska hela stängeln få ljus måste jag sätta lampan betydligt högre.
Nyckelord: phalaenopsis, ljus, tilläggsbelysning
Ljusets riktning styr på vilket håll stänger "söker sig"
Ja, men är det ljusets riktning på bladen eller ljusets riktning på stängeln?
Jaha, vad som styr vad vet jag inte säkert
Jag har Phalhybrider i norrfönster och de kommer med stänglar utan extrabelysning.
Även om bladen är åt ett håll så blir blommorna att söka sig åt andra hållet om det är mot ljuset. Bladen verkar inte avgöra detta.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter