Råd / Ljus /

Nyckelord: ljus

En av de viktigaste faktorerna vid orkidéodling är belysningen. En orkidé kan överleva det mesta men för att blomma bra behövs en viss mängd ljus. Om man odlar orkidéer inomhus är oftast ljuset inte tillräckligt förutom under sommaren. Om man vill lyckas med sin odling får man antingen välja plantor som...

Läs hela artikeln

Inlägg med ljus som nyckelord.

Hej!

Först och främst så måste jag påminna om att jag är en total nybörjare och lägga till att jag inte haft så mycket framgång med blommor tidigare. Men jag vill verkligen lyckas med orkidéer, men jag måste nu få hjälp och det lär inte vara sista gången.

Jag har köpt en Miltonia med gula blommor för cirka tre veckor sedan, den var fin och hade fyra, fem blommor på gång och ytterligare fyra fem knoppar fanns och det såg lovande ut. Mina sex orkidéer står i ett västerfönster och jag har köpt (för en dryg vecka sedan) en blomlampa som ger 100 w (men drar 20 w) under tolv timmar (timer), den befinner sig cirka 47 centimeter ovanför blommorna och rummet håller en temperatur på 20 - 21º på dagen och kanske någon grad lägre på natten.

Jag badade den i vatten (som stått ett par dagar) med orkidénärning när jag hade haft den i fyra, fem dagar. För åtta, nio dager sedan började den sloka, blommorna sluter sig och knopparna utvecklas inte. I fredags så tog jag upp den ur krukan för att se om den fått för mycket vatten, men så verkade inte vara fallet, tvärt om den var om inte helt torr så snarare halvtorr och rötterna var snarare torra än blöta.

Jag bestämde mig för att göra något för att bryta en tråkig utveckling, så jag satte tillbaks den i krukan och sköljde igenom den under kranen. Men nu drygt ett dygn senare ser jag ingen skillnad. Jag har flyttat den in på bordet så att den kommer en bit från blomlampan, men annars har jag inte gjort något mer.

Jag har ytterliga planer för nästa steg. Jag har en stor vacker ytterkruka stående med vatten mitt i gänget av blommor för att öka luftfuktigheten lite grand. Dessutom avser jag att inom en vecka köpa lecakulor att lägga på botten av ytterkrukorna, som i sin tur ska fyllas till lecakulornas knappa överkant (också för att öka luftfuktigheten).

Nu behöver jag hjälp! Vad ska jag göra för att rädda denna doftande skönhet. har jag gjort någonting rätt och vad bör jag ändra på? Snälla jag behöver er hjälp!

mvh

Caeso

Nyckelord: ljus, näring, Miltonia, övervattnig, värme, fukt, Rädda

20/9 -09

Testa att dra transparant plastpose med smä hål över plantan.Posen får inte vidröra bladen. Låt stå 14-30 och se om det hjälper (Miltonia kräver rätt hög RF. Sen fylla en låda (sådär 5 cm hög)med lecakulor till straks under kanten. Fylla på vatten till straks under leca. Ställ plator på leca. Krukan får inte vara i kontakt med vatten. Hoppas det hjälpar. Har du gödslad enlig spec. på orkide näring flaskan ? annars kan det ha skadad rötter om för hög konsentration

Hälsningar

Ole

24/9 -09

Tack för dit utförliga svar! Jag har prövat med en större kruka med lecakulor och vatten under krukan med Miltionian. Jag väntar lite e påsen, men jag fruktar att jag måste pröva det också. jag har för avsikt att skaffa en luftfuktigshetmätare för att kolla om köket är allmänt väldigt torrt.

Ge ditt svar

Kan man göra om söderfönster genom att exempelvis sätta energiglas eller antisolfilm på för att man ska kunna ha orkideer på fönsterbrädorna i söder?
Någon som har erfarenhet av sådant?

Nyckelord: ljus, temperatur

28/5 -09

Inget har jag prövat av detta. Men frågan är om du får tillräckligt med ljus in om du har antisolfilm? Jag rekommenderar hellre persienner som du kan ställa horisontellt, så bränner du inte bladen/rötter när vårsolen blir starkare.
mvh Jeanette

28/5 -09

Jag tycker söderfönster är bra orkidefönster, bara man gör som sprattelgumman skriver. På vintern när ljusmängden är liten för många arter så har man persiennerna uppdragna.
mvh
Mikael

28/5 -09

Jeg har slik solfilm på et takvindu og vil fraråde dette! Filmen sprakk etter en tid og ser lite pen ut, den er dessuten umulig å fjerne! ( Derimot har jeg energiglass og blomster i sydvindu )

29/5 -09

Jag har alla mina ljuskrävande i söderfönster, och använder en typ
av skuggduk som släpper igenom 80% av ljuset, och har plantorna
ca: 20 cm. från fönstret, det räcker för att ge t.ex. Cattleyorna lite
"red tint" på blad och bulber. Jag har även Dendrobium nobiletype och
de rena arterna av Dendrobium i liknande ljus. Phalaenopsis står 50 cm.
in från fönstret, också i söderfönster, och det fungerar bra med en 30 cm.
fläkt gående för att få luftrörelse/kyla plantorna.
Fönstren är av 3-glastyp, vilket filtrerar bort lite av ljuset.

29/5 -09

Jag använder en tunn, ljusgenomsläpplig gardinvepa som jag spänner upp med skruvar. När det blir mindre ljus är det bara att ta ner den och lägga undan till nästa år.

29/5 -09

I några fönster har jag en tunn gardin som jag gjort om till en cafegardin och i några fönster så har jag solfilm. Båda fungerar mycket bra tycker jag.
Den solfilmen jag har finns i olika varianter en är tex som badrumsglas. Vet inte riktigt hur mycket den släpper igenom men det ser ut som de trivs!

Den solfilmen jag har är inne på sitt andra år. Den är lite som vaxduk i tjockleken och mycket lätt att sätta upp och lika enkel att ta bort. Inköpt på färgaffär

Söderfönster är aldeles utmärkta orkidéfönster, förutsatt att man skuggar lite under den ljusa årstiden.
Ett enkelt och fullt fungerande solskydd som kostade en 10a styck på ikea.
Här ett foto från 18-19-tiden för någon månad sedan.

Ställer de mer ljuskrävande (Cattleyor, Laelior...) i skarvarna och de har klarat sej hitintills, däremot har jag lyckats ställa nån phalaenopsis i skarven och då med brännskador som följd redan efter en dag.

Eje

Ge ditt svar

Mina hyfsat nyligen skåpinflyttade Phallar verkar trivas bra med den nya miljön, det kommer mängder med luftrötter och de växer fort som attan. Kul!

En fråga bara: alla nya rötter blir "solbrända" på ovansidan mot ljuset. Vad jag har läst mig till är det röda skyddspigment. Ska jag ta det som att de får för mkt ljus och ska flytta eller gör det inget? Bladen har inget rött och har inte ljusnat, bara rötterna är rejält solbrända...

Nyckelord: phalaenopsis, rötter, ljus

21/5 -09

Luftrötter kan bli lite "oxiderade" av vattnet, blir alltså lite bruna av salterna
som finns i vattnet, även om man ger näringsblandningen på torra rötter
kan orsaka detta. Jag har också fått så på några plantor, oavsett om de
står ljust eller lite mörkt.

21/5 -09

Jaha, inte ljuset alltså? Hur kommer det sig att det bara är på ovansidan då, hmm, jag får kolla upp min vattning

Tack för svar

21/5 -09

vissa phalaenopsisar har rött pigment i rötterna ... om det beror på ljus e jag inte säker på, men jag tror det. det e alltid lättare att säga vad det är om det finns en bild att titta på

21/5 -09

det röda brukar synas på rotspetsarna

21/5 -09

De enda Phalaenopsis som jag sett har rött pigment i rötterna är
Phalaenopsis schilleriana och Phalaenopsis philippinensis, alltså
rena arter, inga av mina hybrider har det, men omöjligt är det ju inte
förstås.

21/5 -09

OK, det här är en hybrid med equestris i vad jag kan se. Det är bara de aktiva rotspetsarna som är röda och bara på översidan mot ljuset. Kanske bara är att konstatera att de är röda, tyvärr har jag lite svårt att få in en bild

21/5 -09

MariaX, då är det inget fel, och Phalaenopsis tål ganska mycket ljus utan att
ta skada, jag har mina Phalaenopsis mycket ljust, bara något mindre än jag
har till cattleyorna. Full sol är det man ska undvika, speciellt om man inte har
en stor fläkt igång som kyler bladen.

Ge ditt svar

21/4 -09

21/4: Mitt skåp

Ja då har jag äntligen fått hem mitt skåp b86 h 110 djup 46. (elle ja, har väll haft det typ en vecka, men min älskade dotter hade lyckats lägga bort kameran, hittade den på hennes rum idag då jag städade ) Ja då väntar jag bara in nästa vecka och föräldrapenningen så jag kan skaffa mig en ljusramp har hittat en ramp med 2 lysrör. tror ni det räcker.?? Daylight lysrör har jag tänkt att använda. eller är det någon som har ett bättre alternativ??
2 datafläktar har jag monterat in och har en till på lager om det skulle behövas. Åhh vad jag väntar på att få sätta igång och inreda

Nyckelord: Skåp, Ljus

21/4 -09

Snyggt, men e det inte lite tomt
Lycka till!!!

21/4 -09

Fint skåp, väldigt likt mitt i storlek Jag frågade Micke på dusk vad han skulle rekommenera o det blev 2st 80W Dulux L.
Det är nog en bra fingervisning om i vilken riktning det bör vara.

21/4 -09

Tribo: mm du har nog rätt, lite tomt är det, jag får försöka göra något åt det.

JonasA: Ok 80W Dulux L det får jag kika på tack för tipset

21/4 -09

Wow... lite avis... Vi hade förövrigt en ganska passionerad debatt om belysning här som du kan kika på. Ha så kul med inredningen!!

21/4 -09

Tack valkyrie66, Ja jag ser verkligen fram emot att sätta igång att inreda

21/4 -09

Yppzi, vilket fint skåp du har och vad mycket kul du kan fylla det med.
Ett sådant skåp är jag i stort behov av har jag märkt..!
Mvh. Stefan

21/4 -09

Tack Stefan, jag fick skåpet som jag ville ha det, så nu börjar det roliga att sätta igång att fylla det

21/4 -09

Nej inte är det där ett tomt skåp, det är ju alldeles fullt... av möjligheter! Vilken lycka Grattis och ha det hjärtans roligt med inredningen, Yppzi!

22/4 -09

Tack Säluttern

26/8 -09

Hur går det med skåpet.... nyfiken på det.

26/8 -09

Hej, jag har inte kommit så långt på vägen än. Självklart har en del små orkisar fått flytta in, men jag väntar fortfarande på lite bättre ekonomi så jag kan skaffa mig en epiwebbakgrund med IIS systemet. Så jag sätta igång "ordentligt" .
Har varit mammaledig drygt 3år nu och då är det inte för fett med pengar, men nu ska jag börja jobba till hösten, och bakgrunden ligger på hög prioritering. Vill ju bara komma igång "på riktigt"

14/9 -09

Bakgrund Epiweb IIS. Från Yppzi. Fri bild.

Ja då jag ju äntligen börjat jobba (ironisk) Men den stora fördelen är ju att jag med gott samvete kunnat beställa Epiweb IIS bakgrunden som jag har planerat sen jag startade upp skåpet i våras. Så nu är den här och äntligen kan man börja inreda och strukturera "på riktigt" Här är bakgrunden på plats i skåpet på prov. Sedan ska ju moduler sättas fast och moss mix kletas på. Men eftersom jag saknar en modul som kommer idag så har jag ju inte kunnat börja än. Typiskt oxå att man har lantbrevbärare och inte får posten förrän typ 14.30.Fortsättning följer ikväll.

14/9 -09

Vad spännande. Lycka till i fortsättningen.

14/9 -09

Vad kul! Lycka till med skåpet!

14/9 -09

Vilket fint skåp! * vill oxå ha *

14/9 -09

Grattis till det JÄTTEFINA skåpet!! Vad roligt det skall bli att få följa ditt arbete med inredningen av det!
Har också ett (tillsvidare!) tomt skåp och planerar för en "regnskogs"-miljö. Har du köpt din EpiWeb-bakgrund fr. Dusk? Vad har du skaffat för belysning, pump, fläktar etc?

14/9 -09

Tack L8
Jepp epiwebbakgrunden är köpt på dusk även pumpen köpte jag därifrån. Jag har 2st data fläktar som går för jämnan. 4st 18W lysrör. 2st osram Fluora 77 och 2st philips TL-D 90. För att öka luftfuktigheten lite har jag en dimpuck för dammar som körs 20min på timer 3x om dagen.

14/9 -09

Moduler & grenar på plats. Från Yppzi. Fri bild.

Ja nu har iallafall modulerna hamnat på plats och mossmixen blandade jag till i fm så nu ska jag ta mig en sväng med hunden och sedan ska det målas moss väggar

14/9 -09

det kommer bli jättefint. kul att se bilder på projektet.

14/9 -09

Vad kul att få följa med på vägen..!

14/9 -09

Kul att du satsar på en Epiwebbakgrund! Det kommer att bli trevligt.
Ett litet tips är att inte göra som jag gjorde. Jag satte modulerna lite för högt upp. Nu när det har vuxit till sig så får mossan det svårt att trivas under modulerna pga av att växterna+modulerna ger så mycket skugga. Sen så missar man odlingsutrymme i de skuggade områdena.

15/9 -09

Tack för tipset Norberg, sånt uppskattar jag

16/9 -09

Åh vilket fint skåp ! Jag vill också ha ! Var har du köpt det ? Jag är ju som sagt på g och inreda ett orkiderum hemma. Men jag känner att det verkar förbaskat krångligt med storlek, fläktar och allt vad det nu ska vara till . Det står jättemycket här på forumet, men jag blir bara mer och mer förvirrad. Måste man vara ingenjör för att fixa detta ??

Ge din åsikt

Är helt ny på odlingsskåp, var och köpte ett beg terrarium på 70×45×100 (LxBxH) igår och har lite frågor till er experter.

Ljus - när jag läst omkring här på OP ser jag att dulux dyker upp med jämna mellanrum, vilken styrka ska jag köpa om jag har mest phalaneopsis i skåpet? Finns det nåt annat som passar bättre?

Substrat - Använder jag bark och vitmossa som vanligt som substrat eller blir det för blött? Nu på fönsterbrädan vattnar jag 1 gång i veckan, det blir ju jättesvårt att veta om plantan behöver vattnas när luftfuktigheten går upp från 40 till 80% ... Hur gör ni?

Tack på förhand

Nyckelord: substrat, odlingsskåp, ljus

21/4 -09

Mitt skåp är 120cm högt o jag kör med 2st Dulux L på 80W. Vild gissning är att du behöver minst 100W.
Jag använder numera nästan bara EpiWeb i mitt skåp. Allt annat har blivit för blött. Men det beror nog på att jag har automatisk bevattning.
Men du får prova dig fram tills du hittat nåt som passar din "vattnings-stil".

21/4 -09

Håller med Jonas, håll noga koll i början tills du lärt känna just ditt odlingsskåp.

Jag har mest bark + spaghnum i olika blandningar till mina Phalaenopsisarter som bor i odlingsskåpet. En del är planterade i ren spaghnum (men vattnas inte genomblöt). Men jag har inte jättefuktigt utan runt 65% dagtid, lite högre på natten.

Glöm inte bort att luftcirkulationen spelar stor roll. Och sen att om plantorna trivs därinne så växer de mer och förbrukar mer vatten...

Ge ditt svar

Här har vi nu några minusgrader, snö, blå himmel och sol! Jag undrar, är den här solen för stark för mina Phallar? Eller för mina Paphar, Dendrobium? Har många orkidéer i sydost- och sydvästfönster.

Nyckelord: Ljus, solljus

2/2 -09

Solen så här års e inte så stark, så det går nog bra

2/2 -09

dendrobium vill ha mer ljus än paphiopedilum o phalaenopsis

2/2 -09

Jag har alla mina plantor i ett söderfönster utan skuggning nu, har inte märkt
att solen är något problem ännu. Framåt mitten/slutet på mars kan det nog vara
dags att skugga lite kanske.

2/2 -09

Tack för era svar! Nu när det är så kolmörkt igen är det svårt att tro att det var så soligt för några timmar sen!

Ge ditt svar

Ljus
Cattleyor gillar ljus eftersom de är epifyter eller som i några fall litofyter. I trädkronorna får de mycket ljus men trädens lövverk tar bort en del av den direkta strålningen. Detta är bra att tänka på när man odlar Cattleyor, med andra ord vill de ha mycket ljus men man skall undvika starkt direkt solljus. Om vi exempelvis tar ett söderfönster under senvår eller sommar med fullt solsken, så kommer temperaturen på bladen säkerligen nå 50°C varvid bladet bränns sönder. Dels saknas den skugga som finns i naturen, liksom den kylande vinden som håller bladens temperatur nere. Därtill kan det vara så att plantan inte haft tillskottsbelysning under vintern, varvid den bildat mycket klorofyll och fått mörkt gröna blad. Våren kommer, ljusmängden ökar snabbt och plantan måste ställa in sig för en mycket ljusare omgivning, något som är stressande för plantan. Därför är det bra att ge tilläggsbelysning under den mörka delen av året samt under regniga perioder under den ljusa årstiden. Om man ger tilläggsbelysning 10-12 timmar per dygn för att förstärka dagsljuset under vintern så behåller bladen sin friskt ljusgröna färg och blomningen blir rikare.

Jag rekommenderar att förstärka snarare än att kraftigt förlänga dagen eftersom Cattleyor mår bra av att känna årstidsväxlingarna. Exempelvis behöver C. labiata känna att dagarna blir kortare för att den skall sätta knoppar och C. mossiae kan enligt Röth (Cattleya, 2001) få färre blommor om den utsätts för dagar som är cirka 16 timmar eller längre. Med tillskottsbelysning är plantorna förberedda på ljusare förhållanden under sommaren. Då får man skugga bort den heta solen mitt på dagen genom att ha ett tunt tylltyg framför plantorna eller ha persiennerna nere och i horisontellt läge. Sommartiden är den ljusa och varma tiden då de flesta Cattleyor växer och laddar inför kommande blomning och vila, men det är även semestertider. När ni åker bort så kanske vädret är molnigt, men ha ändå persiennerna eller annat arrangemang i ?solläge?, det räcker med en eller ett par dagars stekande sol för att bränna sönder en planta som du har lagt ner flera års arbete på! Jag använder fönster mot V, S eller Ö och naturligtvis är skuggningen viktigast i söderfönstret. Ett bra sätt att ta reda på när det är för starktljus/för varmt är att känna på bladen, som inte skall kännas heta.

Själv använder jag vanliga lysrör och lågenergilampor som extra ljuskälla, de har säkerligen inte helt rätt våglängdssammansättning på sitt ljus, men duger alldeles utmärkt som ljustillskott. Dessa lampor är inte speciellt varma så jag låter de närmaste bladen komma som närmast 5 cm från ljuskällan. Om en planta får för mycket ljus så får den en gulgrön färg i bladen, medan för lite ljus ger en (som jag nämnde tidigare) mörkgrön färg, det är viktigt att komma ihåg att det tar flera veckor för plantan att ändra färg. Vissa Cattleyor bildar även skyddspigment, exempelvis bildar C. labiata ett rödaktigt skyddspigment under sommarens ljusare förhållanden. Bredvid denna står min C. lueddemanniana planta, den mest ljusälskande av alla Cattleyor, och den blir bara friskt ljusgrön i detta ljus. Detta exempel visar dels att alla arter gillar mycket ljus, att några vill ha extra mycket men även att Cattleyor är anpassningsbara.

Cattleya gaskelliana
Cattleya gaskelliana är en trevlig och lättodlad art från Venezuela, där den växer epifytiskt eller ibland litofytiskt på 800 till 1500 m höjd i områden med ganska riklig nederbörd. Arten passar bra i vanliga fönster temperaturer, det vill säga 15-20 ºC under höst/vinter och varmare 20-25 ºC under vår/sommar. Blomman är normalt rosa till lavendel färgad med ett gult svalg i läppen. Karaktäristisk är fläcken långt ut på läppen. Blomman är 16 cm bred med en doft som är ganska svag, söt och påminner om hyacint. Normalt får den 2-3 blommor som håller sig en månad.

Denna art börjar växa i slutet av januari och fullbildar en cirka 14 cm lång bulb, ett 18 cm långt blad och en 10 cm lång blomskida i maj. Eftersom tillväxten börjas så tidigt så är det bra att vara lite sparsam med vattningen till skottet är närmare 10 cm långt. Medan bulben mognar så växer blomstängeln och blommar i juni. Rötterna är aktiva och tillväxer under hela våren och speciellt kraftigt växer rötterna under sommaren. Eftersom plantan börjar växa tidigt så försöker jag ställa den så ljust som möjligt. Jag vattnar och göder rikligt när tillväxten är i full gång och fortsätter med detta under sommaren så länge som rötterna är aktiva. När rötternas aktivitet minskar på hösten så minskar jag på gödning och vatten. Plantan odlar jag i greenmix och den får bli ?lätt? innan jag vattnar den, speciellt när plantan vilar på hösten och fram till tillväxten startar.

Cattleya gaskelliana blommar med andra ord i samband med att årets tillväxt avslutas, vilket kan jämföras med C. mossiae, även denna från Venezuela. Cattleya mossiae blommar dock på fjolårets tillväxt, men de blommar vid samma tid.

Cattleya gaskelliana har använts en hel del i hybridisering med alba varianter av C. gaskelliana och korsningen med C. mossiae kallas C. Suzanne Hye är i sig själv känd och har använts för vidare korsning. Korsningen C. gaskelliana och C. trianae kallas C. Edithiae, när de båda korsningarna blandas (alba varianter) så får man C. Bow Bells en härlig och känd hybrid som ju innehåller mycket C. gaskelliana. Förutom fina albavarianter så finns det även en del fina blåblommiga varianter, så kallade coerulea former, en känd sådan har klonnamnet ?Blue Dragon?.

mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya gaskelliana, ljus, Moment 3. Cattleyakursen

26/1 -09

På fönsterbänken hemma står bland annat en Cattleya gaskelliana var alba och en Cattleya mossiae alba x C Bob Betts (som har en hel del gaskelliana i sig). Båda två har precis börjat visa tecken på liv, precis som du skriver.

Varför behöver man vara sparsam med vattningen tills skotten är närmare 10 cm? Är just denna arten extra känslig för röta vid den perioden?

26/1 -09

Nyttig läsning! Tack!
Här är dagsformen på min trilskande gaskelliana alba.
Vad tror du om det? Max belysning, bra med vatten, näring och dagliga bönestunder med huvudent vänt mot Venezuela eller?

26/1 -09

Tack igen Mikael för mycket informativ läsning... nu funderar jag bara på... Blommar de flesta Cattleyor bara från årets tillväxt eller kan fler blomma från tidigare års tillväxt (som Cattleya mossiae) om de inte fick till en blomskida innan?? Jag har en Cattleya intermedia var. orlata som har ett par skott från förra året som inte blommade (ett skott av 3 blommade) - kan de andra två blomma nu till våren kanske? Just nu sätter den förövrigt ett stort nytt skott... kanke mitt enda hopp för blomma i år?

26/1 -09

Jätteskoj att följa denna tråd. Fantastiska arbete du lägger ner. Angående gaskeliana ceorulea så har Marita Å med denna i sin nya lista.
Hans

26/1 -09

Mervic, ja de startar när de skall. Nej jag tror inte de är mer känsliga för röta än många andra arter, men just att de börjar växa tidigt då det är lite svalare i fönstren (jag odlar på fönsterbrädan) gör att man gott kan vara lite försiktig.
Mattias, skotten är ju väl på väg så receptet mycket ljus, värme, vatten+gödning (och kanske böner) så håller vi tummarna!
Valkyrie66, det är nog det nya skottet du skall hoppas på, men det finnas en möjlighet med de äldre bulberna eftersomC. intermedia kan vila länge innan den sätter knopp. Jag har varit med om att min C. maxima blommade på en drygt halvår gammal bulb medan ny bulb samtidigt färdigbildades.
HMG, tack för informationen, det är en härlig blomma!
mvh
Mikael

27/1 -09

Tusen tack Mikael!! Vi får se vad hon presterar till våren då.

27/1 -09

Tack för en utförlig och lättfattlig beskrivning av Cattleyor. Har en Cattleya Tropical Magic, som blommar ungefär en gång om året, men VARFÖR blir bladen gula och faller av. Tillväxten är inte särskilt stor, men det kommer ett och annat nytt blad. VAD SKA JAG GÖRA?? För kallt i uterummet där jag övervintrar Citron, Pelargon och Fuchsia min +5 grader? Hur ska jag rädda min C?

27/1 -09

valkyrie66, håller verkligen tummarna för din C. i. orlata! Hur långa är bulberna?

Wilma, jag rekomenderar att din Cattleya har 15-20 C på vintern, ställ plantan ljust på en fönsterbräda, 5 C är väl svalt och sannolikt anledningen till att den fäller bladen.

mvh
Mikael

28/1 -09

Mikael: Tack. Bulberna från förra året (längst till höger och vänster) är mellan 10-15 cm långa plus blad. Den som blommade förra året (i mitten - du ser var blomskidan satt) är 10 cm. Vad är det som styr (mest) om de blommar eller ej? Temp skillnad, gödning, ljus? Jag har mycket bättre tilläggs ljus nu i år än förra året... den vilade inte heller märkvärt detta året (kanske ett par veckor bara). Den satte nya rötter hela hösten och nu ny bulb, tror du att det är pga. det starkare extra ljuset? Jag har på lysrören 12 timmar/dag nu och ökar sedan på upp till 16 tim på sommaren (odlar i mörkt nord/öst fönster).
Cattleya intermedia var. orlata

28/1 -09

valkyrie66, det nya skottet ser ju kraftigt och fint ut, hoppas på blomning i vår/sommar, extraljuset ökar chansen. Jag har ingen jätteerfarenhet av C: intemdeia, men generellt underlättar det att en Cattleya finner sin rytm, så att den tillväxer, vilar och blommar med en regelbunden årsrytm. Exempelvis har jag haft problem med mn C. maxima som har 2 tillväxtändar som tillväxer vid olika tidpunkter. I fallet med denna krävdes det en rejäl (hela sommaren) utevistelse och massor med ljus för att den skulle finna sig och blomma fint i höstas.
mvh
Mikael

29/1 -09

Tusen tack Mikael!! Vi får hoppas att hon finner rytmen nu då. Sist blommade hon i maj, jag håller tummarna.

18/2 -09

En liten uppdatering..
Det kommer definitivt blomskidor den här gången. Nu är det bara att koppas att det kommer knoppar också.

10/8 -09

Nu har jag skaffat mig en gaskelliana. Det är en välväxt sak med 11 bulber. Säljaren kallade den C. gaskelianum alba WhiteGlow, men jag har inte lyckats ta reda på mer om den på nätet. Men, nu undrar jag, den har redan börjat utveckla ett nytt skott, det är bara någon cm ännu, och gaskelliana ska väl börja tillväxa i januari, om jag fattat det hela rätt? Kan det vara en gaskelliana ändå trots att den har en annan rytm? Om skottet hade börjat växa i jan så skulle jag varit rätt snål med vattningen, men nu när det är sommar och ljust så är det väl bara att vattna och göda?

10/8 -09

Glömde: Cattleyan ska ha blommat nu i juni.

10/8 -09

Monica: Vattna plantan och låt den växa under ljusa förhållanden, det kan bli en blomning i höst. Det varierar lite mellan arter såväl som kloner men det är inte ovanligt att starkt växande plantor sätter skott igen direkt efter tillväxt. Så har ex min C. mossiae gjort och min C. forbesii är i full gång nu.
Vi hoppas på en härlig blomning i senhöst (Ge den gärna extraljus när höstmörkret lägger sig.
mvh
Mikael

10/8 -09

Tack Mikael det var väldigt roligt att höra! Den ska få allt den behöver för en höstblomning vill jag ha - "Because I'm Worth It!"

20/9 -09

Hej Mikael

letar efter, bara en liten planta av Cattleya Skinneri. Har du ett skott du vill sälja ?

20/9 -09

Hej Oled,
jag har dessvärre ingen tillsalu, men Dichea har en tillsalu nu om en kvart här på forumet.
mvh
Mikael

Ge din åsikt

för två månader sedan köpte jag phillips aquarelle lysrör då damen i ljusaffären rekomendera det, då jag bor i en liten stad så hade jag inte mkt att välja på.
men sedan dess har nära på alla orkideer mina bulbophyllum, masdevallias, pleurothallis ect, producerat dvärgväxt. bladen har varit knappt hälften så stora som normalt och tjocka, den enda gemensamma nämnaren för svalskåpet o varmskåpet har varit lysrören.
nu har jag beställt osram floura 77 o hoppas det blir bättre.
några kommentarer? e lysrören boven i dramat

Nyckelord: ljus, Phillips Aquarelle, lysrör

12/1 -09

Jag har hört/läst mycket gott om Fluora 77 och Sylvania Grolux som lämpar sig bäst till växter.

12/1 -09

Vad trist att du inte är nöjd med dina lampor, visst blir man besviken. Hoppas att fluora rören blir bättre, jag har också hört att det skall vara ok. Annars tittade jag på massor av olika lösningar innan jag valde att använda lågenergilampor. Jag har två Philips MASTER PL-L 55W/865/4P lysrör i varje armatur, vilket ger 9600 lumen, 6500K och min vanda en solbränna på 25 cm avstånd(!).

Tre anledningar att jag väljer lågenergi CFLs...
1. Känns bra att vara lite grönare i min elkonsumption
2. Känns ännu bättre i plånboken...
3. Livslängden på lågenrgi CFL lysrör är mycket längre, drygt 20 000 timmar (4 år 14 tim/dag) i jämförelse med 6-12 månader för de flesta vanliga lysrören (innan de börjar förfalla och behöver bytas ut alltså - inte innan de slocknar).

12/1 -09

Floura 77 har jag haft i många år (nytt varje år) både ensamt och tillsammans med ett dagljusrör (kall vit) och tycker det funkat bra. Kanske det funkar bättre med andra typer beroende på hur ljuskrävande släktena är?

(Nu känner jag inte riktigt till de släktena du har men mina Phalaenopsis får långa smala blad istället för kompakta, breda, blanka om de får för dåligt ljus.)

12/1 -09

Jag har haft många olika ljusrör och min erfarenhet är att växterna drar sig mer åt ett dagljusrör (detta är INTE kallvitt) än åt ett Floura 77. Kallvitt ljusrör fungerar också men inte riktigt lika bra som dagljusröret.

Lysrör/kompaktlysrör= lågenergilampor, måste bytas en gång om året för att bibehålla effekten!

12/1 -09

tribo, om det var phillips aquarelle TLD89 10,000K, eller liknande
Du köpte, så ligger spectrat lite fel för orkidèer, det ger mest i
620 nm, nästan lika mycket i 550 nm, och mycket lite i det blå
400-500 nm, i praktiken nästan inget i 650-750 nm.
Då får Du det fenomenet Du ser på plantorna, eftersom de utnyttjar
i huvudsak blått (400-500 nm) och rött (600-700 nm) ljus.

12/1 -09

Hej!
Vi har haft många kunder som har mixat Fluora77 med Biolux. Med gått resultat, Peter Göttfert

12/1 -09

Kör uteslutande Flora 77, dom är både bra och billiga.
Dom räcker till för att få Vandorna att rådna om dom hänger nära.

12/1 -09

Tommy Det finns många olika ljuskällor som kan göra de solbrända men om du byter ut ett enda av rören till dagljus ska du få se vilken skillnad det verkligen blir i tillväxten. Dessutom skulle jag vilja veta vart du köper Fluora 77 för under 25:-/rör för det är vad jag betalar för mina rör?

12/1 -09

+ 13/1 -09

Hej igen!
Hm för under 25:-/rör ? Då undrar jag också vart du köper dem? Är det inklusive eller exklusive moms? Jag själv köper in dem för 49:-/st plus moms samt jag måste köpa för 10.000:- Detta är ibland svårigheten med affärer. Jag tror att jag har ganska ordinärt påslag för handeln men 25:-/st.
Vilken ländg/styrka är rören på? Tack, Peter Göttfert

12/1 -09

magicboy: kan du förklara för mig varför du anser att lågenergilysrör också bör bytas årligen? Enligt all den forskning som jag har gjort själv beror det väl på hur många timmar de är specificerade för?? Och ofta är ju lågenergi lamporna specifierade för ung. dubbelt så lång livstid. Timantalet angivet skall ju var för hur många timmar lampan fungerar som specifierat, alltså innan katodupphettning leder till försämrat effektivitet och lampan bör bytas. Till exempel: Floura livslängd är13 000 timmar (det innebär ju faktiskt 2,5 år @ 14 tim/dag), mina PL-L dagsljus lågenergi rörs livslängd är 20 000 timmar (3.9 år @ 14 tim/dag). Förklara gärna om jag har missförstått detta, jag lär mig gärna något nytt.

peter: om man bara odlar under dagsljus (6500 K), bör man komplettera med annat ljus då med tycker du?

12/1 -09

valkyrie66, jag har mina plantor under 4×125W dagsljuslampor (6400K)+ några
Envirolites 200W Varmvit (2700K), fungerar alldeles utmärkt till de plantor
som jag har, Cattleyor, Dendrobium, Tolomnia, Phalaenopsis och några
arter till, det är dock lite klent för att Vandor ska blomma på vintern, men de
andra växer och blommar fint.

12/1 -09

Peter
Jag har köpt både på Hornbach och även på Biltema och det är 18W inkl. moms.

valkyrie66
Det är mycket riktigt så som du säger att dom har längre livstid. Men jag säger inte att dom är helt obrukbara efter ett år utan bara att dom inte har samma kraft kvar längre. Sen om lysrör och lågenergi förlorar exakt lika mycket kraft vet jag faktiskt inte men ta en lampa som suttit ett år och köp en till som du jämför med så ser du skillnad.

12/1 -09

Jag brukar byta lysrör i mina vivarier 1ggr/år. På skoj brukar jag lägga in en ljusmätare för att se om det blir någon skillnad. Oftast rör det sig om 2-300 lux i skillnad så visst tappar dom effekt efter ett tag. Personligen tycker jag att Floura 77 rören inte funkar så bra som primärbelysning för lite mer ljuskrävande arter. De ger alldeles för lite ljusutbyte om man jämför med andra typer av lysrör. Man vill ju inte ha plantorna kloss mot rören. Men självklart som extrabelysning funkar det säkert utmärkt.
Exempel: Osram Floura 77 30W = 1000 lumen
Osram T8-rör dagsljus 865 30w = 2350 lumen
Osram T5-rör dagsljus 865 39W = 2850 lumen

12/1 -09

Thomas

Visst ger de flesta lysrör rodnad på bladen om dom hänger nära. Det var bara en parantes.
JAg har provat mängder av olika lysrör under åren men fassat för Flora 77 då jag har en bra tillväxt under dessa. Och nu på vintern då det är så mörkt och man har ett 40mm Kanalplasttak så blir det ju nästan som primärbelysning.

Har inte provat Biltemas rör och priset är ju bra. Men Flora 77 kostar inte så mycket mer, bara 59kr på Bauhaus.

Kennet
Var hittar man dessa rör billigast..
Osram T8-rör dagsljus 865 30w
Osram T5-rör dagsljus 865 39W

/Tommy

13/1 -09

Oups, jag hade dålig koll på begreppen kallljus/dagljus, trodde inte det var så stor skillnad. Tänkte att varmvita ska man inte använda sig av ialla fall.

Jag har nu kollat och det är Floura 77 + Biolux jag har. Jag får specialbeställa Bioluxröret varje gång, men andra har säkert det hemma. Intressant att plantorna föredrar dagljusröret, måste kolla hur mina beter sig...

Ensamt Floura har jag haft som tilläggsbelysning i ett mörkt fönster. Här har plantorna föredragit lysröret istället för det vanliga (vintermörka) dagsljuset.

13/1 -09

Tommy - Jag själv köper från en kamrat som har en ljusbutik här. Känner man någon elektriker kanske de kan köpa ut från ngn elgrossist.
Elbutiken.se har både T8 och T5 lysrör, vet ej fabrikatet. Ex. 30W T8/865 2400 lumen 39:- + moms.
39W T5/865 3325 lumen 33:- + moms
Lampgrossen.se har också ett rätt stort sortiment.
/Kennet

13/1 -09

magicboy: Nu blev jag bra nyfiken och trött på att gissa... så nu har jag gått och tagit reda på precis hur det verkligen ligger till. Jag ringde och pratade direkt med Stig Lombard, produktansvarig för lysrör hos Philips. Mycket trevlig man som snällt svarade på all mina frågor. Det verkar som om de flesta har problem att lista ut hur det verkligen fungerar, men det är egentligen inte så konstigt…

1. Brinntid/livslängd: Värdet angivet på lågenergilampor (enligt EU standards) är medellivslängd, värdet på vanliga lysrör är urladdningstid (service life). Alltså, livstiden på dessa olika sorters lysrör är inte angivet på samma sätt (!).

2. Service life: Eller med andra ord det praktiska värdet när det gäller användning (detta värde ger de professionella användare som solarier mm. men med oss konsumenter är det tydligen inte lika noga) När de kalkylerar service life så förutsätter man att lysröret sitter i en bra armatur med varmstart och brinntiden vid varje enskilt tillfälle är minst 3 timmar. Då vi har på våra lampor mycket längre (typ 12-16 timmar) år gången ökar lampans service life ganska dramatiskt eftersom nedbrytningseffekten är mer begränsad.

Exempel: Mina PL-L 55W lågenergi rör har en medellivslängd på 20 000 timmar, men ett service life på 14 000 timmar vid en brinntid på 3 timmar. Vid en brinntid på 12 timmar varje gång rören är tända, och vid användning av en varmstartande armatur (som jag har), så ligger service life på mina rör på 16 000 timmar = 3,6 år vid 12 tim/dag (eller ca 3 år 14 tim/dag).

3. Så… Lågenergi (PL-L 55W) v. vanliga lysrör (T-5): Ungefär samma ljuskapacitet, inte så stor skillnad på livslängden om man tittar på service life, men lågenergirören drar 80 lumen/watt medans T-5 rören drar 100 lumen/watt. Så då sparar man en liten slant på elräkningen och bidrar till en aning ”grönare” elkonsumtion. Annars är det väl mer en smakfråga.

Herr Lombard på Philips sa att moderna ljuskällor är så bra att det är slöseri att slänga efter endast ett år. Generellt tappar man inte mer än ung. 10% över lampans livslängd. Då vi pratade speciellt om mina PL-L lampor så skulle han rekommendera byte vartannat eller möjligen tom. vart tredje år.

Jag har i alla fall lärt mig lite till om ljus....

*
margaux: Solljus är någonstans mellan 5000-6000 grader Kelvin. Kombinationen av solljus och atmosfären bildar en färgtemperatur på cirka 6500K, och detta är vårt mål när vi odlar under belysning. Varmvita vanlig glödlampor lutar kraftigt mot rött vid en färgtemperatur på 2700 - 3000K och är då inte tillräckligt. Full spektrum eller dagsljuskällor försöker imitera ekvatorns solljus mitt på dagen och har en färgtemperatur på mellan 5000-6500K så de är oftast vårt bästa val som extrabelysning.

13/1 -09

valkyrie66: Klarblå himmel vid ekvatorn har en färgtemperatur på 10000K, dock har vi sällan klarblå himmel i europa och USA så här använder man 5000-6500 K som dagsljus. Till skillnad från tex Japan där man använder 9300K som "dagsljus". Detta synns bland annat på bildskärmar till datorer. Tittar ni på skärmens färginställningar så finns oftas 9300K (för Japanska marknadan) 6500K eller 5300K (för Europa och USA) samt olika varianter av RGB (för bildbearbetning)

Kallvit ligger runt 4000-4500 K och varmvit under 3500K

Sen om lågenergi ger 80 lumen/watt och T5 100 lumen/watt så ger ju T5 mer ljusstyrka för varje watt än lågenergi! Då borde ju T5 vara miljövänligare eller??? lumen är ljusstyrkan och watt är energin...... mer ljus per energi är ju bättre för miljön eller?

13/1 -09

magnus: Då borde ju T5 vara miljövänligare eller??? hmmmm... ja det låter ju definitvt vettigt, men varför kallas lågenergi för lågenergi lampor då?? Kanske herr Lombard blandade ihop numren?? Attans vad det är svårt att reda ut begrepp om ljus...

13/1 -09

valkyrie66: Nej då, han blandar inte ihop siffrorna. T5 ligger ungefär mellan 80-105 lumen/watt beroende på modell och lågenergi ligger på 60-85 lumen/watt.
Anledningen till namnet lågenergi är ENBART att man relaterar dem till vanliga glödlampor som ger 12-13 lumen/watt.

Off Topic: En miljökostnad som inte diskuteras i samband med lågenergilampor är att de flesta har elektroniken inbyggd. Dvs den kasseras vid varje lampbyte. Används T5 återvinns ju elektroniken (då den sitter i armaturen) och därmed får man en mindre miljöbelastning. Vissa anser att detta är försumbart, men jordens resurser är ju ändliga och inte återvinns materialen i lågenergilampornas elektronikkomponenter idag!

13/1 -09

Angående miljökostnaden.... point taken. Jag tycker definitivt att allt vi kan göra för att minska vår mijöbelastning är jätteviktigt. Speciellt som vi orkidéodlare möjligen använder lite mer el än vanligt folk genom vår tilläggsbelysning... Kasst att återvinningen inte är bättre när det gäller lågenergilampor (dock ännu ett incitament att inte slänga efter ett år i onödan). Tack för den insikten Magnus. Måste säga att jag är besviken att lågeneriglamporna inte levererar mer på miljöbiten, men jag är ändå nöjd med mina lampval.

13/1 -09

Om man tar sina uttjänta lågenergilampor med sig till en miljöstation och lämnar in dem så återvinns de men det är ett konsumentansvar man har och inget som sker per automatik.

13/1 -09

Förlåt fel av mig, I Sverige återvinns ju det mesta

Det finns dock livscykelanalyser som visar att lågenergilampor för allmänbelysning faktisk har liknande miljöbelastning som en vanlig glödlampa om man tar hänsyn till tillverkningen av elektronikkomponenter osv. Dvs att totalt sett är inte lågenergilampor bättre för miljön än vanlig glödlampor. Varför säger då våra politiker i Sverige och europa att vi skall gå över till lågenergilampor för miljön????
På sikt kommer tekniken att utvecklas och lågenergilamporna kommer kunna bli än mer effektiva men det är inte orsaken! någon som vill ge sig på en gissning?

13/1 -09

Hmmmm....Jag har inte tagit del av de livscykelanalyser du skriver om, Börjar tro att det blir ganska avancerad matematik om man som lekman ska ge sig in på en uträkning, det måste vara en ganska brutal energikostnad att framställa lågenergilamporna om man tar med i beräkningen antal glödlampor som går på en energilampa plus alla de extra watt den tuggar under sin livslängd. Tror jagfår lämna V O här för jag är på tok för lite insatt

13/1 -09

Magnus Anderlund, jag gissar att man refererar till energiåtgången
för tillverkningen och ljusutbytet av tillförd energi, volfram har väldigt
hög brinntemp (2500 °C), smältpunkten ligger på 3422 °C vilket slukar
väldigt mycket energi vid framställning av tråden, som dessutom inte är
lönsam för återvinning och måste ständigt nytillverkas. Volfram räknas
också till miljöfarligt ämne, eftersom läckaget från en deponi är högre
för volfram under ”normala” pH förhållanden i jord än vad som är fallet för bly.
Volfram är dessutom inget inert material i miljön och kan ge kraftiga toxiska
effekter vid höga halter, ungefär som höga halter av mangan i inandningsluft.
Volfram tillsammans kobolt och nickel är dessutom cancerframkallande.

En lågenergilampas komponenter är i praktiken återvinningsbara till 99%
förutsatt att de lämnas till en miljöstation.

13/1 -09

Anledningen till att politikerna förespråkar lågenergilampor är förmodligen att de bara tittar på energiåtgången vid drift. Då vinner lågenergilampan stort. Dock inte så extremt stort när man tänker på den extra uppvärmningen vi behöver då majoriteten av befolkningen INTE bor i energieffektiva moderna bostäder. Kom ihåg att lågenergilamporna ger 7-9 gånger mer ljus, energi som för glödlamporna värmer våra hus.
.
Vad som gör lågenergilamporna intressantast för våra politiker är följande. DE TILLVERKAS I KINA, medan vanliga glödlampor tillverkas i Europa! Vad får detta för konsekvens??
JO, enkelt så har båda typerna totalt sätt nästan lika stor miljöbelastning där den stora delen för lågenergilamporna ligger i KINA. Dvs när vi i Europa använder dessa sänker vi vår energianvändning men FLYTTAR den till Kina. Det blir ett nollsummespel Globalt men vinst för oss i Europa. Vi kan sen skälla lite på Kina och tredje värden som använder så mycket mer energi än oss och släpper ut mycket mer skit i miljön!
Ungefär 1 tredjedel av Kinas energikonsumtion är DIREKT relaterad till tillverkning av produkter som skall till Europa som vi tidigare tillverkade här. Ytterligare ca en tredjedel härrör från USA´s handel. Dessa "koldioxidutsläpp" bokförs på Kina vilket gör dem till den stora miljöskurken. För att klara sitt energibehov bygger de kolkraftverk, hade produktionen legat kvar i Europa och USA hade en mycket mindre andel fossila bränslen används.....
.
Men slutligen, Politikerna är förmodligen inte så lömska utan tittar nog som sagt bara på energiåtgången under tiden lamporna lyser......
.
Jag har inte gjort livscykelanalysen själv utan fått det berättat från en av ABB´s högsta forkningschefer! Den personen KAN sin sak om man så säger......

13/1 -09

Magnus Anderlund, Du vet väl att politiker inte tänker själva, de har s.k.
experter som räknar fram siffror som är lämpliga utifrån sina direktiv.
Jag jobbade med miljöpolitik under 25 år i Västmanland innan jag insåg det
lönlösa i att försöka ändra det som bestämdes högre upp i hirearkin, det finns
något som heter partipiska, på vanlig svenska betyder det, "Lyd oss eller försvinn".:-)
I valet mellan miljö och industrins hot om utflyttning/nedläggning, (bl.a. ABB)
vinner industrin varje gång. Titta på den berömda sopsorteringen vi gör, allt
hamnar på samma hög, eftersom deponierna tar upp värdefull tomtmark om man
skulle ha tillräckligt stor yta för kompostering.

20/1 -09

hej o tack för alla inlägg, idag hämtar jag osram 77 rören + att jag redan har rör från biltema som funkat väl.
tekniska frågor och siffror e så ointressant för mig, men det e ju tyvärr viktigt om man skall ha framgång med orkideerna

Ge ditt svar

Jag har två fönster i väster och österläge. Det finns små fönsterbelysningar. Tre och två små amaturer med 15W:s glödlampor i. De hänger mitt i varje ruta. Har någon förslag på någon amatur mera lämplig för orkidéerna. För länge sen såg jag små rosa lampor som skulle vara bra för blommor, som hjälp ljus? Vet någon om det finns sådana små enkla förbättringar så skriv en rad eller har något annat förslag.

Nyckelord: Ljus

23/11 -08

I de fönstren bör Du ha sol eller åtminståne bra ljus både morgon och eftermiddag
gissar jag. Om Du vill ge plantorna lite extraljus som kanske passar i befintliga armaturer,
kan Du skaffa några 25W lågenergilampor härifrån
Dessa lampor ger inte ifrån sig så mycket värme, så de kan sitta nära plantorna, och
lite nytta ger de säkert under vintermörkret om Du har dem på 12-14 tim/dygn.

Ge ditt svar

Jag hängde min nya vanda, Ascocenda Princess Mikasa Blue (Ascocenda Royal Sapphire x Vanda coerulea) direkt under min lysrörsramp men insåg att det var lite väl mycket ljus eftersom en del blad började få en vinröd rodnad. Så jag flyttade den en bit längre bort.
.
Fråga 1: Kan en vanda verkligen få för mycket ljus inomhus (från en liten lågenergi ljusramp på 9600 lumen) eller är det bara att anpassa? Trodde att ju mer ljus vandor får destu bättre... rimligtvis.

Fråga 2: Hur lång tid tar det egentligen att vänja en planta till mer ljus? Alltså, hur sakta skall man flytta den? Tänkte bara höra hur ni gör.

Lustigt... här har man alltid tampats med för lite ljus innan..

Nyckelord: vanda, ljus

Valkyrie: Jag tror snarare det handlar om avståndet till ljuskällan än styrkan på ljuset.

22/10 -08

valkyrie66, jag har min Ascocenda Princess Mikasa Blue hängande under
2×58W 10000 lumen, den ser inte ut att få för mycket ljus, utan har
en lite ljust grön färg. Jag har även 3 andra Vandahybrider hängande
under några 120W lågenergilampor 13000 lumen utan att de protesterar.
Men de har ju tidigare hängt i ett söderfönster med lite skuggning, så Du
kan ha rätt i att de ska vänjas lite försiktigt vid mera ljus.

22/10 -08

Annette: Jo det håller jag med om... enligt min forskning om ljus så fyrdubblas ju ljuset om man halverar avståndet. Då blir ju 9600 lumen snabbt 38400 vilket då innebär runt 3500 fc. ganska högt ljus på en halvmeters avstånd med andra ord. Min lilla princessa satte jag nog 25 cm från rören, då kan man ju lätt förstå att det blev för mycket - efter att man gör matten (skulle gjort det innan... naturligtvis).

Letherneck: Låter ju som om du har en liknande ljussituation hemma hos dig. Hur nära rören hänger dina? Jag fick min från Roellke på Kviberg för några veckor sedan så jag vet inte hur de odlar dem där.

22/10 -08

valkyrie66, mina vandahyrider hänger med de översta bladen 20 cm under
rören, likadant de som hänger under 120Wattarna, det är dagsljusfärg på
både rör och clusterlamporna. Har de hängt under lägre ljusintensitet tidigar
så måste Du vänja dem lite försiktigt under någon tid, så fick jag göra i fjol
när jag köpte mina, de var mycket mörkt grön när jag fick dem vilket tyder
på att de inte fått särskilt mycket ljus innan.
Att bladen rodnor lite i början är inte så farligt, sänk tiden som rampen är tänd
bara, snart har de anpassat sig.

Letherneck: Det låter som om du haft Vandor under lång tid samt att du har lång erfarenhet av Vandaodling: Hur många har du och hur länge har du haft dem?

22/10 -08

Hej

En del blir lite rödprickiga när dom får mer ljus än dom är vana vid.
Vissa som t.ex. Ascocentrum curvifolium behöver vara prickiga för att blomma som bäst.
Jag skulle behöva många fler belysningar men efter att ha fått sluträkningen på elen får man nog hålla igen lite.
Det blev 12300 pengar, phuuuu!

22/10 -08

Annette Jones, jag har inte haft Vandor mer än ca. 1 år, men jag har
experimenterat hejvilt med dem, jag har just nu 5 st, varav några små.
Jag har fortfarande lite problem med 1 av dem, en Vanda Crownfox Red
Gem x Ascda. Sumon Sophonsiri, som jag inte riktigt kommit underfund
med än, den växer och har fått 2 sidoskott, men jag får den inte att blomma.
Jag har även ett par Rhyncostylis, bl.a. en Rhyncostylis gigantea alba, som
Tommy skaffade åt mig, den var lite enklare att komma underfund med, den har
en stängel på gång som jag hoppas orkar hela vägen till blommning.
Sedan har jag ju lusläst Tommys sida med råd, och allt som finns på internet och
här på OP om just Vanda och dess olika hybrider.

Ok Anders!: Anledningen till att jag frågade är att jag tror att det är lite farligt att vi amatörer ger råd till nybörjarna. Har man haft Vandor i ett år tycker jag att man ska överlåta åt "proffsen" (dvs.Tommy) att svara. Vi har ca 35 barrotingar och vi har haft dom några år nu men ändå känner jag att jag aldrig skulle svara en nybörjare : "Att bladen rodnor lite i början är inte så farligt, sänk tiden som rampen är tänd
bara, snart har de anpassat sig." Jag måste fråga :Hur vet du det???
/AJ

22/10 -08

princessan. Från valkyrie66.

Tack för alla ideer och råd.
Jag får väl bara ta min tid och vänja damen vid lite mer ljus då. Eller vad tror du Tommy? Här är en bild på bladen förresten...
Tommy: 12300 kr (!) Holy crap!! Jag tror att jag hade svimmat om min elräkning såg ut så....

22/10 -08

Det verkar som om hon varit på solsemester. Flytta den en bit ifrån ljuset så får vi hoppas att färgen försvinner.
Har själv fått liknande solbränna på en del plantor men inte under lysrör.

22/10 -08

Annette Jones, att de rodnar ÄR inte farligt, i så fall skulle mina vara döda
för länge sedan, de ska bara inte bli för ljusgrönt mot gult. Jag sa i mitt svar
till dig att jag provat på mina egna plantor, och de 9600 lumen som valkyrie66
angav att hennes ljusramp gav, har jag till mina utan problem. Jag har t.o.m.
en som hänger under 12000 lumen utan att den visar upp någon tendens till
att må illa, på den växer både blad och rötter snabbare än med den mindre
lumenstyrkan. En molning dag ute ger ungefär 1,000 fc x 10.76 lumen, då kan
Du räkna ut hur många lumen de får då.
Klarar de en utevistelse under sommaren, där ljuset är betydligt starkare, bör
de nog klara halva den styrkan inne, tror Du inte det.
Sedan har jag läst ganska många artiklar i ämnet från American Society for
Horticultural Science och liknande källor.

Ge din åsikt

Vi har fönster mot syd-ost, sydväst, nordväst osv. Inför vintern behöver jag planera nu med alla nya Phal-orkidéer. Mitt intryck är att sydvästfönster är ljusare än sydostfönster. Men är det så?
Ska blommande plantor ha ljusare på vintern än de som inte blommar? Den första Phal jag hade fick faktiskt stå i ett nordvästfönster på vintern när den blommat över, jag hade fått ett råd att ställa undan den så. Den sköt en stängel ändå till min stora förvåning i jan-febr. Så det räcker kanske bra med ljuset i ett stort nordvästfönster också, för dem som inte blommar?

Nyckelord: Ljus

3/10 -08

På vintern vill phal ha så ljust som möjligt men jag har också haft framgång med norrfönster.
Jag tycker sydost är bättre pga av att det oftare är sol på förmiddagarna än på e.m.
I alla fall här på ostkusten.

3/10 -08

berrak tack för svar, det var intressant det där med när det oftast är sol, ska kolla det lite mer. Här utanför Borlänge tycker jag att det oftast är antingen sol eller mulet hela dagen, men det kanske bara är som jag tror? Förutom att det just den här sommaren har växlat flera gånger om dagen!

3/10 -08

iwahl, även en mulen dag kan ge ljus som räcker till, problemet på
vintern är att dagarna är så korta att den ackumulerade ljusmängden
blir för liten.
Jag gör som berrak med de som inte får plats under ljusramperna, de
får stå i sydost och söderfönsterna på vintern.

Ge ditt svar

Passar på att återkomma med min fråga, ska Dtps Kenneth Schubert skötas på samma sätt med vattning, temperatur mm som en Phalaenopsis? Jag undrar också om sydvästfönster är att föredra för orkisar på vintern framför sydostfönster? Ingegerd

Nyckelord: Ljus, Dtps Kenneth Schubert

19/9 -08

Hej Ingegerd,
jag har min Dtps K Schubert i nordöstfönster, när den inte blommar, för då får den komma fram lite mer i rampljuset till ett söderfönster.
Vid soliga dagar låter jag markisen var nerfälld, oavsett årstid.
Jag sköter den som mina övriga Phall-hybrider.

19/9 -08

Tack Gunsan! Ingegerd

Ge ditt svar

Hej på er. Är det någon som kan rekommendera orkidéer som trivs i lite mindre ljus, så att de inte behöver stå i fönstret? Jag har lite platsbrist i mitt fönster, men vill givetvis inte att det ska hindra tillväxten av ork-samligen! Kanske finns några som trivs på köksbordet en bit från fönster. Har en Ludisia där nu som jag förstått ska gilla att ha det lite murrigare.

Annars kanske det blir till att bygga någon hylla i fönstret, det är ändå rätt högt...

Nyckelord: ljus

20/8 -08

Inte alla men många Paphiopedilum, Bulbophyllum, Masdevallia, Phalaenopsis, Cochleanthes, Pleione och "Cambria" är exempel på såna som trivs i lite mindre ljus. Och "juvelorkidéer" som Ludisia m fl. Men ett bord en bit in i rummet utan tillskottsljus låter ändå lite väl mörkt, om det inte står väldigt nära fönstret. Hylla i fönstret är nog ett bättre alternativ

20/8 -08

Håller med Lasse, hänga dem i amplar är enkelt. Du får plats med
dubbelt så många per fönster.

20/8 -08

Min kära make har installerat hyllor åt mig i mitt odlingsfönster och det fungerar utmärkt! Jag har byggt och donat om en hel del nu i veckan... måste lägga in en ny bild så att ni kan se, kanske i kväll... Men så här såg det ut i våras.... det är garderobshyllor av metall galler som släpper igenom både ljus och luftcirkulation. Lite extrabelysning som ser okej ut kan du också se i den bilden.

20/8 -08

Ja, amplar är en bra idé, det är dessutom snyggt.

Val - gillar ditt fönster också, får se om min kille kan tänka sig att bygga ngt liknande...
Har så fint djupt sekelskiftsfönster som är bra att utnyttja till detta, men samtidigt något jag vill vara lite rädd om, så man inte skruvar och borrar sönder det för mkt.

20/8 -08

jag har köpt en hylla som till formen är som ett träd (svårt att förklara..) med grenar assymetriskt (men bara åt två sidor ändå), dit mina orkidéer skall få flytta då vi flyttar. Det kräver ju förståss att man ha relativt stora fönster om man ska ha ett sådant framför fönstret.

20/8 -08

Vad avundsjuk jag blir på alla med höga fönster som kan göra så. Det hade vi när vi bodde litet men inte nu. Undra hur jag ska göra när antalet ökar på här. Bygga djupare fönsterbrädor kanske.

20/8 -08

mandala - ja, man kanske kan ha ett litet bord framför fönstret precis? sen så får man väl flytta runt dom så de får samsas om ljuset kanske..

Ja, denna platsbrist. Nu har jag beställt ännu fler plantor av Marita, så nu måste jag ta till den kanske lite drastiska åtgärden att riva ner en gardin. I vardagsrummet har jag två fönster och en balkongdörr och en av gardinerna åker snart ner. Sedan kan jag få plats med många hängande i gardinstången. Det kan nog bli en fin och grön "gardin", som till och med blommar ibland.

20/8 -08

redhead: Med stor fina fönster som säkert har sånt där underbart djup förstår jag att du inte vill skruva och borra om det kan undvikas. Ett tänkbart alternativ för att få en hylla är att använda såna lätta byggblock som de ofta använder i blomsteraffärer eller inredningsbutiker. Man lägger något skydd under och travar upp så många block ("stenaktiga" grå, lite skrovliga, kommer inte ihåg vad de kallas tyvärr) man behöver på vardera sidan och lägger en hylla ovanpå. Om man vill hänga många amplar vid ett fönster kan det vara idé att se om det går att få upp en extra stång ev. i taket strax innanför fönstret, då blir det inte hål för varje ampel. Lycka till och visa gärna foto sen hur ni löste det hela

20/8 -08

Säluttern, jag hänger dem i gardinstången, har sådan där gardinstång där man
har "glidande krokar" eller vad de kallas.:-) Har dessutom turen att ha ett fönster
som täcker hela ena väggen, 6 meter, där finns mycket plats även om gardinen
stjäl ganska mycket i höjdled.

letherneck 6 m måste vara ett häftigt orkidefönster, man blir ju väldigt avundsjuk på sånt!!!!!!!!!!!!!!!!

20/8 -08

6m fönster! LYXIGT! Många av mina orkideer hänger i gardinstången.Sen har jag en gardinstång till som hänger från taket en bit från fönstret. Man kan ju oxå hänga amplar i varann, först en och sen två elller fler hängande från den första...... ser ni framför er hur jag menar?

20/8 -08

just det, en extra gardinstång som det får hänga amplar från, sen får amplarna hänga i varann, det var ju smart!
tack för tipsen. foton kommer om jag får till det hela...

20/8 -08

micke 64, ja fönstret är väldigt rymligt, men alla i familjen är ju inte så
förtjusta i plantorna som hänger där. Någon tycker att fönster ska putsas
med täta mellanrum oavsett att jag hävdar att det ändå inte går att se
skiten bakom alla plantor.

20/8 -08

Härligt med såna här idétrådar, det kommer alltid fram förslag som man inte tänkt på själv, eller kanske tänkt men glömt igen En sak jag kom att tänka på med amplar är att det förenklar om man gör hänganordningar som man enkelt kan justera i höjdled. Just när jag har hängt upp en ampel i vad jag tycker är snygg höjd och kliver ner på golvet igen upptäcker jag att jag behöver en halvmeter längre armar för att vattna och kolla av... eller vingla upp på en stol som ska hämtas och sedan flyttas till nästa osv. Eller oxå ser man till att lätt kunna haka av ampeln utan att behöva trassla med tre kedjor som skaver mot blad och kanske stänglar, såna har jag gått en del närkamper med
Letherneck, dina plantor kanske blir jätteglada av det ljus de får när denna snälla någon envisas med att putsa fönstren Så brukar det ju föra med sig en rejäl vädring och avtorkning som förebygger ohyra, så det kanske inte är så dumt ändå. Om någon vänlig själ skulle insistera på att putsa mina fönster skulle jag jubla av fröjd

20/8 -08

Jaaa, Säluttern! Om du träffar en sådan så skicka hit den med det samma, tack! Ja har börjat använda nästan bara plasthängare i mina amplar.Har nästan drivit några lokala blomförsäljare till vansinne då jag ofta varit in och hört om de hade överlopps och var på väg att slänga hängarna med kedjeamplar lyckas jag ofta välta omkull hela härligheten INNAN jag trasslar in mej.....
letherneck: ja vet att det finns en fördel med skitiga fönster, som mina denna sommar, man behöver ej skugga plantorna mot solen lika mycket som om fönstren var super rena !

20/8 -08

Ja det var ju en poäng, förstås, Carmelita

21/8 -08

21/8 -08

carmelita, Just vad jag brukar hävda, fönster kan putsas när jag flyttar
pantorna till sin vinterplats under lysramperna i orkidèrummet någon gång
under oktober.

21/8 -08

letherneck jag har dessutom den stora fördelen att det e jag som e fönstertvättaren i denna familj inför vänner brukar jag flinande konstatera att vårt "hembiträde" e så jätte lat och bara ligger på soffan och äter praliner detta går ju bara med bekannta som VET att vi ej har slikt

Ge ditt svar

Tacknämlig tajming var det mellan mina två Phragmipedium sedenii; just när den mörka tappat sin sista blomma för den här gången så tog min ljusa vid och slog ut i veckan. Får hoppas att även den kommer att blomma i månader framöver.

Nyckelord: Phragmipedium sedenii, ljus

25/7 -08

Tycker färgställningen är ljuv som äppelblom

25/7 -08

Grattis ... vilka otroligt vackra foton du tagit på denna friska och sommarfärgade orkidé ....

Underbart somrigt!

25/7 -08

Vackert sälis! Jag blir nästan lite romantisk av det där

25/7 -08

Fin blomma och elegant arrangemang.
Och jag blev sugen på fruktsoppa.

25/7 -08

Helt rätt Säluttern,
en nobel Paph ska få bada elegant
Då jag är barnsligt förtjust i tvättserviser, gamla som nya, njuter jag av översta bilden
Närbilden på blomman är lika fin den, när den förstoras blir den som en målad tavla.
Rama in en förstoring, och du får en perfekt tavla att hänga ovanför servisen

26/7 -08

Vacker och skir sommarbild!

26/7 -08

Tack för vänliga ord Ja, chic, jag har i stort sett fyllt mitt årsbehov av skir romantik med dessa två "cafébordsbilder" i vitrosa... nu måste jag på med lite Hammerfall i högtalarna så jag inte hamnar i gull-koma
Lassse: Fruktsoppa...? Fick du någon?

26/7 -08

Nej jag fick ingen.
Tog en stor bit vattenmelon istället.
Min kunskap om tvättserviser är begränsad, tänkte mig att det var kall fruktsoppa i kannan. Sen var det bara en rejäl sked som fattades till den stora tallriken.
Och kanske en bit hallonsorbet.
Det är väl värmen ...

26/7 -08

Hammerfall var ett bra förslag eller Takida eller Nightwish,,,,mumma

27/7 -08

Aha du tänkte så! Ja det var ju en idé förstås, att ställa fram en portion soppa i handfatet.... Har en servis för kafferep åt småfolket i en hörna av trädgården, men med lavoir-setet kanske jag kunde få besök av jättarna som enligt legenden levde här en gång för länge, länge sedan...
Brittmarie: Jobbet som discjockey är ditt

Ge ditt svar

Jag har en Cattleyahybrid som jag låter stå ute nu i sommar. Nu har den fått rödlila färg lite här och var av solen. Är det ett teckan på "tillräckligt ljust" eller är det "FÖR ljust"?

Nyckelord: Ljus, Cattleyahybrid

17/7 -08

Det här är jag också nyfiken på! Har upplevt samma sak sen jag satte belysning över några av mina plantor. Någon som har lust att svara?

17/7 -08

Nej, det är nog lagom,så ser mina Cattleyor ut också, men mer sol får det inte bli,
då bränner man dem.

17/7 -08

Även min C. labiata ser ut så vilket är helt OK, den brukar sedan blomma i oktober. Den bildar skyddspiggment på sommaren när den får mkt ljus, för mkt ljus är sällan ett problem däremot kan det bli varmt (speciellt) bakom fönsterrutor då kan riktiga brännskador (döda partier) uppstå vilket inte är bra, därför behövs skugga om bladen riskerar att bli mkt varma.
mvh
Mikael

17/7 -08

Åh, vad bra! Blev lite orolig för den har stått utomhus i direkt solljus efter kl 18 de dagar solen kikat fram. Var rädd att den blivit lite bränd. Tack för svaren!

18/7 -08

Vad skönt att höra!.Mina , som blivit "gredoliskära" står ute med lite morgonsol.Bra att veta att de ej e förstörda.

Ge ditt svar