Råd / Odlingsplatser / · Odla utomhus /

Skriv början av artikeln om utomhus

Nyckelord: utomhus

Inlägg med utomhus som nyckelord.

17/1 -07

Orkideparty

Tänkte slänga det gamla partytältet för nåt år sedan. Hustrun sa varför det. Efter flytten skulle jag fått köpa ett nytt för det var enda sättet att skydda plantorna för regn.

Så kanske "kvinnor vet bäst"

Nyckelord: utomhus

17/1 -07

Klart vi vet bäst 'fniss' Nästan iaf.
Vilket fiffigt sätt att ha dem utomhus på, Bertil.

17/1 -07

Tror nog att jag ska satsa på ett partytält nästa år - vår grill skulle också gilla tak över huvudet när det öser ner!
Fast problemet är bara, att här på Öland blåser det ofta samtidigt och då står ett partytält inte kvar. Vi hade stundtals stora problem med plastväxthuset förra säsongen:-)

18/1 -07

Mia

Även i Stockolm rätt hårda vindar i somras. Förankrat framtill med 2 metallrör i backen och fastbundet i trädet på 2 ställen.
Det blåste sönder lite.

Blir det inte för skuggigt i ett partytält? Det var ju en smart ide`

18/1 -07

Malin

Det är rätt ljust. De som står till höger får sol hela förmiddagen, så där står de ljuskrävande.
Till sommaren skall jag hänga fler i trädet.

18/1 -07

Jag band fast ett partytält i träd och staket i somras och hade samma tanke om uteställe för orkisarna. Av någon anledning fick jag inte riktigt fart på utflytten dit, tror det var att jag behövde en extra stång och ett bord. Och tack och lov, för efter en kraftig blåsnatt hade tältet inte blåst iväg men väl vikt sig dubbelt ner, så hade jag haft växter där hade de blivit rätt mosade...Så förstärk gärna hörnstagen om de är av plast och lite gamla, och du bor blåsigt! Annars är det en bra idé, skuggar lagom och kan ju justeras med väggarna uppe eller nere, jag trodde det skulle bli idealiskt

Ge ditt svar

Undrar om det är för sent att ställa ut orkidéerna på balkongen? Tänkte att de som vill ha en svalare viloperiod skulle få vara där ute ett tag (så länge temperaturen medger det). Har inte kunnat ha dem ute under sommaren då det blir alldeles för varmt (högt läge, västlig riktning).

Stina

Nyckelord: utevistelse, utomhus

Stina, visst kan du göra det, men håll koll på tempen så du kan ta in dem om det blir kallt på nätterna, så kan du ju ha de ute dagtid iallafall, det kan nog hjälpa.

Ge ditt svar

Mina två cymbidier hänger fortfarande i äppelträdet och verkar iofs inte vantrivas. Den ena har en blomstängel på gång och den andra dito två . Och det är därför jag undrar om det kanske är bäst att ta in dem eller kan jag vänta tills temperaturen kryper ner mot 5 grader även om det är blommor på gång?

Nyckelord: Cymbidium, utomhus

3/9 -06

nja, den kan allt få ett par veckor till, den kan t o m tåla en mildare frostknäpp fast det bör undvikas.
Men låt dem stå ute så länge som möjligt. Fast har blomstänglarna en storlek som en blyertspenna eller störra kan du lika gärna ta in dem för att inte riskera något.

4/9 -06

Plopp och Gtgoon, tack för fråga och svar.
Nu behöver jag inte fundera över min Cymbidium som jag har i växthuset (kallväxthus).
Jag har köpt ett övervintringsrum i plast och en frostvakt, som jag skall ha i växthuset över vintern.
Orkidéer som jag räknar med att förvara där är Cymbidium, Zygopetalum, Miltonia, Oncidium och Dendrobium nobile.
Jag räknar med att Cymbidiumen blir den som får stanna kvar i växthuset längst. Den har inte minsta intresse av att visa någon blomstängel. (Lyckliga dig, Plopp).
Hur långt ner vågar jag låta temperaturen sjunka för de övriga sorterna? Hur länge bör de stå svalt tills det är dags för dem att komma inomhus igen?
Eftersom cymbidium vill ha ner till fem grader, får jag väl plocka in de andra lite efter hand.
Plopp, vilken Cymbidium är det som har två stänglar?
Den med stallgödsel eller den andra?

4/9 -06

Ja, det roliga är ju att det är den UTAN hästgödsel som har två stänglar på gång. Det var också den som blommade för mig i vintras, så den kanske bara är mer blomvillig än den andra. Nästa år har jag tänkt att den ska få stå i så gott som enbart hästgödsel för att se om det blir någon skillnad då (i år har jag bara bottnat med hästskit och det kanske inte har gett så mycket...) !
Jag visar naturligtvis bilder när den blommar, fast det dröjer nog några veckor än.

Ge ditt svar

Jahapp. Tempen kryper neråt utanför fönstrena och jag står i valet och kvalet ang. inskolning av orkideérna ute på terassen. Har kört hårda skolan med dom med mycket varierande temp och fuktighet under sommaren (finns det något annat att göra egentligen? och hoppas att jag lyckats chocka igång en del av dom.
Kanske Zygopetalumen orkar blomma i år? Den struntade i det förra vintern och det var synd.
Mina dendrobiums verkar ha trivts en del iaf eftersom nya bulber har ploppat fram som ser lovande ut.
De flesta phalaenopsisarna ser rätt fula ut i blad (solbrända) men jag försöker se positivt på saken. En jämnare temperatur kickar förhoppningsvis igång dom snart.
Masdevallian är ett bekymmer i sig. Nya blad har kommit men den är nog inte optimalt placerad för den är inte så värst frodig.

Lite glädjeämnen har jag iaf. Min ascocenda har fått en stängel och det börjar se mycket lovande ut. Mina phal. Liodora har också börjat producera nya blad och förhoppningsvis kommer det nya blommor.

Det var dagens svammel!
//Jojjo

Nyckelord: utomhus, höst

Härligt att det kommer en stängel på din ascocenda.!!Vad är det för sort? Håller tummarna att det inte blir någon mer tragedi som för HannaPanna. Min stängel på Thai Lemon är bara en halv cm ännu men den ser inte ut som någon luft-rot i allafall.

Äntligen får man höst! Har aldrig förut sett fram mot en höst! Meh har aldrig haft så många orkidéer tidigare heller! NU vaknar man liksom till och upptäcker trinda bulber med antydning till stänglar, blomknoppar, keikis som växt till sig och nu kan navlas av mm.

Min Ascocenda är en Suksamran Starlight. Orange blommor alltså.
Luktar inget men den verkar trivas!
Har satt en ny "rosett" (eller vad de nu heter) så nåt rätt gör jag!

Hej Jojjo!
Är helt ny på orkidéprat (07 08 02). Skriver till dig eftersom du bor i Skattkärr och jag i Kristinehamn.Jag har ännu så länge endast tre orkidéer, en Brudorkidé (vet inte namnet), en Zygopetalum och en Miltoniopsis-hybrid. Var köper du dina orkidéer? Har inte en aning om vart jag får tag i plantor, bara vanliga blomsterbutiker och de har inte så stort utbyd och vet väldigt lite om de växter de säljer.

Mvh

Birgitta

Hej Birgitta!

Finns det något Bauhaus eller Hornbach inom rimligt avstånd? De kan överraska med en del fina orkidéer för riktigt överkomliga priser ibland. Du får ju självklart inga namnade plantor - men....för 59, 79 eller 99 kr kan det ibland kvitta.

Ge din åsikt

Snart är det dags att flytta in de orkidéer som fått vara ute hela sommaren. Har haft bladlus i mina vanliga perenner och är nu orolig att oknytt av någon sort ska ha bosatt sig i orkidéerna. Brukar ni "avmaska" era orkidéer när ni tar in dom? Vilka preparat kan man använda i så fall`?

Nyckelord: skadedjur, ohyra, utomhus

Jag har kört provado plus på en del och jag har dom som kommer utifrån på övervåningen ett tag. Så man kan ha lite koll på dom. Några har fått några gnagmärken vet ej vad det är.

23/8 -06

Sniglar och tvestjärtar som brukar gömma sig i krukor kan man lösa genom att man ställer hela krukan i vatten i ungefär en timme.

Ge ditt svar

Någon som vet om dom vill vara ute på sommaren?

Nyckelord: Stanhopea, utomhus

29/6 -06

Hemskt gärna! De är alla svalväxande förutom några få såsom grandiflora och reichenbachiana.

29/6 -06

När har Stanhopeor sin tillväxt samt viloperiod?

Har fått hum om att det sker under den kalla delen av året. Min har inte visat tecken på att växa än.

Jag tror att jag läst någonstans att det är under den kalla delen på året. Men min har det kommit några nya blad på nu så jag vet inte.

Mina två (wardii och jenischiana) växer, wardii ganska långsamt, eftersom den fick sitt första skott avbrutet, och jenischianan växer som en tok, tre skott på gång.
Dom verkar vilja ha kopiösa mängder vatten, och lite starkare gödning än vanliga orkideer. om jag inte göder dom, så växer dom lite saktare, men får dom sen en starkare dos så sätter dom raketfart ett tag...
konstiga varelser.

12/7 -06

Av vad jag har läst så finns det några som blommar på sommaren och hösten och sedan andra som blommar på vinterna och våren, så tillväxten måste komma berodnde på när de ska blomma. Jag tror all S. doftar gott. Vad tror Thor?

Ge ditt svar

Nu har orkidéerna,som fick fly bladlössen på kollot, fått flytta för fjärde gången.
Andra flyttningen, till ett vädringsställ, blev för solig, tredje för lite sol och nu ikväll fick de sin sista chans till utevistelse.
De får nu dela rum med många andra växter, både ätbara och giftiga.
Om de inte kommer att trivas med sitt nya sommarboende, blir inte deras utevistelse lång, för då får de allt flytta hem igen.
Men om de trivs, lär det snart komma fler orkidéer på besök..
Hoppas nu att alla oönskade individer lämnar dem ifred.

Nyckelord: Utomhus

21/6 -06

Hej Gunsan! Vi tyx genomgå samma process just nu; att prova runt var det optimala sommarlägret ska vara. Man får verkligen träna sig i flexibilitet...:-) När det var som varmast passade en plats, när det regnar mycket passar en annan, ibland blåser det för mycket... och natt-temperaturen som skiftar mellan tropisk och "normal svensk juni". Mycket kånkande och bärande hit och dit blir det! Men man lär å andra sidan känna sina orkidéer ännu mer på det viset Lycka till med denna placering nu då!

21/6 -06

Hej Gun, hoppas de trivs bättre nu då! Mina orkidéer hänger under päronträdet, som ger gott skydd både mot alltför mycket sol och alltför mycket regn. Det jag är mest rädd för nu, det är otyg som vill äta upp mina blommor. I norrläget bakom garaget har jag två alunrot som tycks bli uppätna av någonting. Bladen är alldeles söndertrasade och blomstänglarna bara försvinner, men jag ser ingenting. Vad kan det vara tror ni?

21/6 -06

Hej Jannie.
Det var på grund av blodbokens "objudna husdjur" som orkidéerna fick flytta, från deras annars så underbara kollo.
Jag vet inte vem inkräktarna är, vita som snö, ibland i "drivor" på bladen.
Kolla alunroten, så den inte invaderats av, små, små gröna larver.
Min dotter ringde och berättade att hon fått slänga plantor,på vilka det fanns "miljontals, små gröna maskar. (Miljontals, det var naturligtvis upplevelsen av allt krälande).
Om du vill, så är du välkommen och titta på orkidéerna, som växer vilt i "mitt" kärr.
Jag har tagit en massa bilder på dem, men det verkar helt kört att få fram den rätta färgen på blommorna.

Ge ditt svar

Hejsan, jag har en gammal trotjänare till monterad phal som aldrig fått vara ute, de andra hänger i ett träd och ser ut att må finfint. Så varför har den aldrig fått vara ute? Jo, den blommar ofta under sommaren och jag är självisk och vill ha något vackert i mitt fönster!;) Nu är det så att jag funderar på att vara snäll och ändå hänga ut den, tror ni att den skulle tycka om det? Har även en annan planta, en Cambria som blommar för tillfället. Båda dessa plantor står i blom nu och jag tänkte att jag för en gångs skull skulle vara snäll och ställa ut dem tillsammans med sina vänner, är det en bra idé eller gör jag dem en otjänst nu när de blommar?

Nyckelord: utomhus

18/6 -06

Jag har vissa blommande plantor ute. Inga problem för mig. Kanske är det insekterna som gillar att befrukta dina blommor vilket resulterar i att de vissnar till förmån för frökapsel.
En gissning. Aldrig haft problemet själv dock.

18/6 -06

Håller med Jessica, när en blomma befruktats så vissnar den inom några dagar.

18/6 -06

Just så är det, Isilme, man är trotjänare och betjänt...själv kan jag inte kalla mig orkidéodlare, jag tillhandahåller endast mat, logi och uppassning
Jag har oxå lagt märke till att blomning som infaller sommartid verkar bli lite kortare, jag har inte haft plantor i blom ute, men fönster och dörrar står öppna så det kommer in en massa flygfän och jag misstänker att åtminstone delvis kan flitiga besök från dessa få vissa blommor att tro att de blivit pollinerade. "Nopsisar" ska visst vara känsliga för att bli berörda nära pollininerna. Men kanske ett par tre timmar om ute dan kan vara en kompromiss? De får luft och ljus och sällskap av de andra, och resten av tiden tjänstgör de som förskönare inne. Om phalaenopsisen hänger så att blommorna inte törnar emot något i vinden så borde det ju inte vara "farligare" ute. (med undantag för elaka skator jag hört talas om!)

Ge ditt svar

Cattleya mossiae får ljus och luft

Mikael Gustafsson

Nyckelord: Cattleya, utomhus, Cattleya mossiae

17/6 -06

+ 18/6 -06

Här kan du sitta hela dagarna och lukta på blommorna. Säg, har du dem i full solsken hela dagarna?

19/6 -06

Den vill ha mycket ljus men var försiktig med direkt middags sol mitt på sommaren bladen kan då bli för varma (det är värmen inte ljusmängden som bränner de ljusälskande Cattleyorna), men nu när den blommar så får den bara morgonsol för att inte bränna blommor och korta blomningstiden.
MG

Ge ditt svar

Min inglasade balkong, här står alla orkidéer som vill vara ute. Problemet är bara att man knappt får plats själv.

Hyllan där mina Masdevallior står, alla är i knopp eller blommning just nu, yippe!

Min Bulbophyllum som jag är omåttligtstolt över att den växer så bra, de nya bladen är så glansiga och fina, jag ser framemot en hejdundrande blommning i höst.

"Hur man odlar Coelogyne i ett nötskal"

Nyckelord: utomhus

17/6 -06

Härligt att se ytterligare ett exempel på utomhusvistelser för orkidéer.

17/6 -06

Vilken djungel, verkligen fint.

17/6 -06

"Det är orkisfest på våran balkong..." (mel. Ugglas "Efterfest")
Så sugen man blir på att hälsa på och beundra på nära håll! Ser helt underbart ut - inget behov av exotiska resmål där inte, bara ta en sväng ut på balkongen och paradiset är runt omkring! Du får rigga upp en hängmatta mellan amplarna, en med ett litet hängande sidobord att ställa parasolldrinken på, och sätta upp en skylt med "Gått å fiskat, kommer åter i höst"

17/6 -06

PS! Vilken fantastisk Gloriosa jag skådar där - är det du som har sån tumme med dem oxå?

17/6 -06

Härligt!!!

17/6 -06

Japp, Gloriosan är en gammal trogen en. Har haft den i 4 år nu och är lika snäll varje gång.

Närbild på blommorna:

17/6 -06

Den var fantastisk, Gtgoon! Jag har hittills avstått från en sådan eftersom jag misstänker att den är svår att övervintra. Hur gör du med det?

17/6 -06

Jag har dem på en inglasad balkong som hålls frostfri under vintern, kanske 5-15 grader kallt.

Den vissnar ju ner till hösten så det är inte så att det är städesgrön. På våren planteras den tidigt, kanske i mitten av februari eftersom knölarna tar väldigt lång tid på sig att gro. Då får dem stå så varmt det går tills jag ser skotten, då placeras den ute på den ljusa balkongen. Massor av näring och vatten vill den ha men i det stora hela är den inte alls svår att ha.

17/6 -06

Ser verklig fint ut, lyckliga du. Grattis till Gloriosan!

18/6 -06

Det är det som är problemet för mig. Jag har svårt att hitta något ställe som jag kan hålla ljust, svalt OCH frostfritt. I källaren är det mörkt och svalt, däruppe är det ljust och varmt, på altanen är det ljust men inte frostfritt...

18/6 -06

Under vintern behöver den inget ljus, bara några knölar som vill få sova, ner i källarn med dem. Sen när det är dags för plantering ställ dem i ett fönster så fixar det sig.

Ge din åsikt

Även pm jag har haft orkisar ett tag nu så blir jag alltid kluven när det gäller att sätta ut dom på sommaren. Jag har mina orkisar placerade i en lagerhylla med ett parasoll över. Hur ofta vattnar ni dom? Jag brukar duscha mina snabbt med slangen ca 2 gånger om dagen.Och sanka ner dom i vatten 1 gång i veckan, men just nu så är det ju så varmt ute så berätta gärna hur ni gör.

Nyckelord: utomhus, utevistelse

15/6 -06

Jag har bara haft dem ute på dagen, men det har varit mycket varmt. så mina har fått vatten då de blivit torra. Nu har det blivit kallare helt plötsligt på nätterna och jag vet inte om jag vågar lämna dem ute över huvud taget. De fullvuxna borde ju klara 18 grader, men de som inte är så stora ännu kan jag inte lämna ute än.

15/6 -06

För min del var det första sommaren i fjor som jag hade orkidéerna ute. Jag hade inte så många då, men de som vistats ute blommade alla villigt senare på hösten och avlöste varandra med blommor långt in på det nya året. Den enda som inte ville var en Miltonopsis.
Jag trotsade alla påbud om att Phalaenopsisar lägger sig ned och dör om de får en utevistelse. Jag testade med en i ett skuggat litet provisoriskt växthus klätt med byggplats. Den fick bara lite, lite strilat solljus tidigt på morgonen. Det letade sig in genom bladverk. Men phallen mådde alldeles förträffligt till min förvåning. Den duschade jag emellanåt med en vanlig sprayflaska med rumsvarmt vatten eftersom det ibland blev ganska varmt innanför plasten.
Övriga hade jag hängande i korgar under mitt syrenträd. De fick vatten endast de hetaste dagarna, för övrigt tror jag de överlevde med hjälp av nätternas fuktighet och sommarens vanliga regn. Inte en mådde dåligt i alla fall.
Det var Oncidium, Dendrobium, Zygopetalum, Encyclia, Brassiacattleya och Epidendrum. Brassiacattleyan blommade visserligen aldrig heller av dessa, jag är osäker på om den är riktigt blommogen ännu.
Jag satsar på att om tempen sjunker neråt 10 grader tar jag in dem, i annat fall får de vara kvar ute hela sommaren fram till sep/okt beroende på väderlek.
Tilläggas bör att trädet hade ganska tätt lövverk och grenarna skuggade det mesta av solljuset

15/6 -06

Mina Phalaenopsis får tidig morgonsol.

Ge ditt svar

Idag är de flesta orkidéerna utomhus för en upp-piggande sommarvistelse.
Hade hoppats på ett rejält åskväder med mycket regn som metereologerna utlovat men det verkar som det uteblir. Vattentunnan är fortfarande tom så kanske åskväder och regn har seglat förbi någon annanstans.
Fukten finns i alla fall och gör väl sin goda verkan. Kommer inget regnvatten får jag ta till kranvatten i morgon.

Nyckelord: rotblöta, utomhus

14/6 -06

Jag har då köpt Osmos-filter, så slipper jag allt hustle. Men orkisarna har fått vara ute och de ser ut att trivas i sommarvärmen.

14/6 -06

Intressant!
Vad är Osmos-filter och hur används det? Till kranvatten?

14/6 -06

Du kan läsa lite om det under nyckelordet omvänd osmos om du vill.

14/6 -06

Grattis Eva!

Välkommen till "osmosklubben"

Amatör; Osmos heter egentligen reverse osmosis det är ett filter man kopplar in i kranen, och så filtreras vattnet genom membran i högt tryck, mycket vatten går till spillo men ungefär en fjärdedel av vattnet som kommer in blir absolut rent. Tillsätt en gnutta näring och så har du perfekt vatten till även de mest ömtåliga växter. Dom kostar runt 1000-1500 men är helt klart värda det om man har många orkisar.

14/6 -06

Hoppla hoppla, det låter ju genialiskt! Det måste jag försöka investera i om något år när jag ser hur många av mina raringar som vill överleva.
Ok Björn, jag kikar på.

14/6 -06

Det var ju en hel del att läsa igenom, nyttig information.
Men oj Björn vad snygg nyckelordssidan har blivit. Extra plus för det!!!!

15/6 -06

Jag har i ett par år funderat påatt skaffa ett Osmos-filter, men det har inte blivit av. Det har inte bara berott på kostnaden, utan att jag tycker att de är skrymmande och inte riktigt vet var jag ska ha det. Min son hade ett till sitt saltvattensakvarium, så jag har sett det i funktion.
Jag brukar använda silat regnatten, vintertid får jag 3-4 l kondensvatten från tumlaren och jag kan dessutom köpa RO-vatten i Kalmar.

När det regnade sist, så sparade jag 50 l och hällde på dunkar, som ställdes i garaget. Nu var det plötsligt bara 10 l kvar, så då tog jag och provade med torvmetoden: Jag har haft 10 l kranvatten stående ett par dar och nu tog jag och karvade av några bitar (knapp 1 kubikdm) från ett torvblock och slängde i.
Rörde runt och lät stå 10 min och silade sen genom en handduk.
Raskt så hade pH-värdet sjunkit från 8,5 till 7!!

Nu har jag tappat upp ytterligare 10 l kranvatten och i morgon gör jag om "operationen". Det går åt mycket vatten, när jag ska gå runt och vattna igenom alla plantor, som hänger i träden.

Den begagnade torven gör f ö nytta i rhododendron rabatten.

16/6 -06

Mia, vilket bra tips! Jag har inte en droppe regnvatten kvar från överflödet tidigare i vår, c:a 40 l. Vi skulle haft regn i två dar men det kom tio droppar som dunstade bort på vägen ner...ett litet torvreningverk verkar ju fiffigt! Påverkas ph-värdet om man även stoppar ner vitmossa med torven, vet du det? Jag vet att man kan rena vatten i nödlägen genom mossa för att kunna dricka, men det vore ju suveränt om det även påverkar ph i rätt riktning för orkidéer!

Ge din åsikt

Ska man ha dom utomhus på sommaren?

Nyckelord: Cattleya, utomhus

10/6 -06

Visst, de älskar det:)

kan man sätta ut dem nu eller tycker de att det ännu är lite för kyligt?

10/6 -06

Men i Göterborg kan det väl inte vara kallt, kanske på nätterna, det bör nog vara 18 grader på natten om du tänker lämna dem ut över natten. På dagen måste ni väl ha över 20 grader. De klarar nog neråt 16 grader men det beror på sort också.

Nä nu orkar jag inte springa ut o in med mina orkisar ängre. Dom som är ute får vara där nu.

10/6 -06

Håller med mmia, det är jobbigt, vi måste skaffa någon sorts tevagn-rullvagn-serveringsvagn. Skitdyra på Mia och lika snygg. Jaha och så är jag ute på nya jaktmarker. Jg vågar inte alls lämna mina ute utan tillsyn här i Stocholmstrakten finns alla sorter konstiga människor. Tänker nu på stackars gammla gumman som blev bestulen på sin nästan lika gamla hund. Orchideerna skulle säkert älska att vara ute hela natten. Av bilderna att dömma har du bara en mmia.

Hur fungerar det med Cattleyor och ett fönser pålite glänt dygnet runt? Jag öppnade mitt köksfönster för 'sommarvädringen' idag, d v s alltid lite öppet...det har ju varit störtskönt väder i Gbg, och just nu är det 15 grader ute.

10/6 -06

Säkert mycket bra, jag tror det räcker med att det blir bara lite någon grad svalare på sommarnätterna då det gäller Cattleyor.

Ge ditt svar

26/5 -06

Fråga

Nybörjare som jag är, så har jag nu försökt mig på konststycket att plantera om ett flertal av mina orkideér. Tror att det gick bra. Men nu funderar jag på att ställa ut många av dom på balkongen. Jag har en inglasad balkong så det är varmare än ute.
Ena rutan står dock öppen en bit. Är det för tidigt att ställa ut dom ? Vilka vill inte stå ute ? Dom får bara lite lätt kvällssol på sig. Bor i Stockholm.

Nyckelord: utomhus, balkong

26/5 -06

Stäng fönstret på natten och låte dörren till balkongen stå öppen, då får den värme av rummet intill.

Så har jag och det går utmärkt men inte till varmväxande som phalaenopsis och vanda.

Ge ditt svar

6/5 -06

Altanvistelse

Jag har inte haft några av mina orkidéer ute på sommaren, nu undrar jag om jag vågar ställa ut dem i den inglasade altannen. Jag kan ju skydda dem från solen men det blir ju väldigt varmt när solen skiner, lätt 30-35 grader. Även om jag har öppet så blir det varmt. Hur klarar jag luftfuktigheten då? Och vilka orkidéer vågar jag ställa ut i så fall.

Siw

Nyckelord: utomhus, altan

Man är ju ute mycket på altanen i dessa härliga tider.Vi duschar dem ca 1-5 ggr pr dag beroende på värmen och vädret. Vanligen med regnvatten. Kan ju prova en fläkt också. Vi har dem på hyllor under plasttaket och där blir det hett! Men ena väggen är öppen så de får ju luft. Lycka till.

Ett sätt är att placera de svalaste orkidéerna på golvet och öppna takfönster. En bordsfläkt på golvet begränsar övertemperturer ytterligare med öppna dörrar. Ytterligare kan skuggning reducera övertemperaturer.

6/5 -06

Varför inte ta ut dem nu istället för det varma inglasade på dagarna?. Jag har ute alla mina.
Jag vet iochförsig inte vart du bor....

6/5 -06

Jessica, jag bor i Östergötland vid nordens största insjöbad.
Kan man hänga ut en Vanda, eller blir det för kallt på natten?

6/5 -06

Det är så klart och molnfritt väder så nätterna kan blir riktigt kalla och Vandor är ju varmväxande så jag tror inte det är så smart att hänga ut dem. Fast jag vill helst att Tommy bekräftar alla frågor om Vanda.

6/5 -06

När jag fick hem min Ascocenda från allas vår "Dr.Vanda" (Tommy, förstås, epitetet sagt med värme och respekt!) så följde "förhållningordern" om ett minimum av 14-15 grader för utevistelse för just den. Här får man nog göra en koll på vilka temp. ens olika sorter (och hybrider) brukar växa i, så att man inte fryser rötterna av någon värmeälskare och inte bastar ihjäl en med mer "nordiskt" sinnelag. Men vilka härliga tider för såväl orkidéerna som för oss dessa dagar med den här oväntade men underbara värmen! Härligt att stå ute och blaska med veckobadet! Njut allt ni kan!

6/5 -06

Tack, då behåller jag min Vanda inne. Jag vill ju inte ha ihjäl den. Tänkte bara att den får så mycket mera ljus.
Jag ska prova att plocka ut några andra, men man blir ju lite nervös så de inte lider någon nöd.

6/5 -06

Du kan nog med gott samvete låta dem få ha roligt underdagen för att plocka in när det börjar bli mörkt. Om de får mycket ljus och värme se till att vattna dem rikligt.

6/5 -06

Hej på er!

Vad det gäller Vanda så finns det ett par förhållnings regler att tänka på om man ska lyckas med utomhus vistelse för denna familj. Odla dom aldrig i direkt sol mitt på dagen, i 99 fall av 100 så får man brännskador på bladen. De typer som är vanligast i handeln har alla platta eller svagt v-formade bla och har inget behöv av fullt solljus.

Vad det gäller temperaturer så kan alla dom svalväxande hänga ute om natten då temperaturen överstiger 10 grader. Exempel på svalväxande, Vanda: alpina, coerulea, cristata med flera. Renanthera imschootiana, vietanamesis, citrata med flera och en del Ascocentrum arter och neofinetia.

Korsningar på ovanstående kan man ha ute temperaturen överstiger 14-15 grader. När det gäller blå Vanda/Ascocenda hybrider har i stor sett alla dessa Vanda coerulea som en direkt förälder och klarar en lägre temperatur än övriga ca: 14-15 grader. Resten ska man nog inte ta ut om temperaturen understiger 16-18 grader.

Sen har vi dom extremt varmväxande gula Vanda hybriderna, där Vanda deari är en förälder, som vill har både varmare och mer ljus än övriga hybrider.

Man kan ju flytta ut plantorna dagtid då temperaturen är varm. Jag har haft alla mina ute på sommar bete idag då vi haft ca: 23-25 grader i skuggan hela dagaen.

MVH
Tommy Ljunggren

7/5 -06

Tack för informationen, då ska de få komma ut ett tag nu när vi har så underbart väder.

7/5 -06

Min man håller på att bygga ett fantastiskt fint uterum åt oss. Han tror att det är för att vi ska sitta där och grilla, men mina orkidéer har helt andra planer... Så fort han har panelat färdigt, flyttar de in, sedan får vi se om det blir plats för utemöblerna!

7/5 -06

Hej plopp.
Hör du du, nämn inget om dina planer för orkidéer kontra uterum till din man innan han har fått uterummet klart.

7/5 -06

Ingen risk! Vi har varit gifta lääänge, så jag vet hur han ska tas!

Ge ditt svar