Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om vatten

Nyckelord: vatten

Inlägg med vatten som nyckelord.

Hej! Undrar om man inte kan använda vattnet i luftavfuktaren?? Tittar på den varje dag i tvättstugan,och undrar?? Någon som vet? Mvh KAJSA

Nyckelord: luftavfuktare, luftfuktare, vatten

20/4 -06

Min luftfuktare är även en luftrenare så min skulle inte alls vara lämplig.

Ge ditt svar

Jag har funderat lite över det här med vattningsrutiner... Idag var en sån dag då de allra flesta orkidéerna var synkade och törstiga, och dessutom var det näringsdags, så det tog sin lilla tid. En och en halv timme för att vara exakt, rum för rum och art för art, i baljor som skall diskas emellan och näring som skall mätas upp. Hade det åtminstone varit vår eller sommar hade man ju kunnat göra det mesta ute på altanen. Det är lite småmysigt, men sen tänkte jag - "och jag som ändå inte har så där VÄLDANS massa orkidéer". Hur gör ni som har massvis? Vattningsdagar är ju dessutom utmärkta för att kolla igenom orkidéerna ordentligt, förutsatt att man har tid. Man hittar en och annan ny stängel, en ny bulb på väg - men dessvärre också äckliga krälande djur då och då. En doritaenopsis som jag satt i karantän för säkerhets skull hade NATURLIGTVIS ullöss när jag kollade idag. Nu en fråga som kanske låter helt tokig - luktar ullöss? När jag samlade in de små äcklena idag tyckte jag att det luktade parfymerat, kommer det från de stackars knopparna som de vidriga krypen satt på eller är det insekterna som luktar? Gulp.

Nyckelord: ullöss, vattningsrutiner, vatten

Ett tidigt odlingsråd för orkidéer av Jo-an Matsuoka kom redan 1728:
“In spring don't put them outdoors. In summer don't expose to much sun.
In autumn, don't keep too dry. In winter, don't keep too wet.”
Känner du igen dagens svåra råd att vattna? Kragodlar du, har du överlåtit det svåra till rötterna själva att välja, som de specialister de är och kan när vattennivån är någorlunda konstant i LECA.
Andra rådet är om det skall vara to eller too much sun, som mitt språkprogram rekommenderar. Vid högre näringsdos ökar risken för brännskador. Med försiktighet och lite mindre gödning klarar man de färska årsskotten från brännande vårsol. I vårt nordiska klimat är det enkelt att klara första rådet.
En kontinuerlig fläktstyrd svag bris ger friska plantor, som bättre klarar sjukdomar och insekter.

Hej Tor, jag tycker nog att min vattning är ganska funktionell, inga klagomål från plantorna i varje fall , jag var mer intresserad av vattningsrutiner i allmänhet, hur andra löser det rent praktiskt och tidsmässigt. Det enda egentliga problemet jag har haft med mina orkidéer det gångna året har varit på grund av för mycket bris, så där kommer jag att vara försiktig framöver... Kragodling?

18/3 -06

+ 19/3 -06

Ullöss förpestade min orkidétillvaro tidigare men sen en mekanisk styrd svag vindbris som för strömmande luft förbi och runt plantorna kontinuerligt har märkligt nog ullösen hittills ännu inte visat sig dessbättre. Plantorna har helt enkelt blivit friskare och vuxit bättre och det har många orsaker.
Hur jag kragodlar alla orkidéer kan du läsa på Min Sida och Profil och Bilder.
Vattnar gör jag mest varje helg, helst i sol, och ökar vattennivån till 3 cm. Många plantor har jag i blomlådor och andra större lådor eller tråg, det går fortare att vattna. På långsemester kan man konstanthålla vattennivån med att genom skruvhålet fylla näringsvatten i ett joucepaket och ställa det upp och ner i lådan medan man hålla tummen för och sen låta vattnet och lufttrycket sköta vattningen månadslänge.

Ge din åsikt

Om jag inte misstar mig så är vattnet i Malmö medelhårt. Frågan är om det är tillräckligt eller om man behöver avkalka vattnet. Någon som vet?

Nyckelord: kalk, avkalka vattnet, vatten

23/2 -06

Jag tycker det fungerar ganska bra men vet inte om det kan vara olika i olika delar i Malmö. Bor i Rosenvång. Förr tog jag regnavtten vilket är bättre men har latare.
Hälsar
Thomas

23/2 -06

Du kan gå in på din kommuns hemsida och leta reda på vattnets kvalitet. Jag hittade vår by som hade väldigt hårt vatten medan grannbyn hade mycket mjukare vatten! Så det är bra att ha goda vänner i "rätt by" för att kunna låna lite vatten då och då...

27/2 -06

Sådär, då har jag varit och köpt ett torvblock och silat vattnet. Det var mycket smidigare än vad jag först tänkt. Trodde det skulle vara lite omständigt och att torven skulle ligga blöt och lukta ruttet men den var ju snustorr efter en timme. Jag la torven i ett gammalt örngott och lät det sila ner i en spann. Så det kan jag rekommendera!

Ge ditt svar

Jag fick reda påidag att man kan använda kondensvattnet från en torktummlare att vattna och spraya sina orkideer med för att kalket har försvunnit.
Jag undrar nu om detta är sant? Jag har ju inget regn vatten och inga andra sådana där lösningar med filter och allt vad är. Just nu har jag använt kran vatten och ibland smält snö, och än så länge så trivs mina blommor men jag kanske kan få dem att må ännu bättre.
Tacksam för tips om detta.

Nyckelord: vattning, vatten

21/2 -06

Jag har hört att man kan använda kondensvatten men jag gör det inte själv. Jag bor i en region med mjukt vatten så jag har tack och lov inga bekymmer med just vattnet. Så länge som plantorna trivs oavsett hur man vattnar dem ser jag ingen större anledning att ändra på det heller. Jag sprayar och vattnar dem med samma vatten som får stå över natten.

Jessika

21/2 -06

Hrä på Öland har vi inte samma fina vatten, utan jag använder mitt kondensvatten. Det är kanske inte så lämpligt, om man använder sköljmedel till tvätten, men det behövs ju inte när man tumlar den.
Jag får vintertid 3-4 l/veckan och det är jag tacksam för. Det är rent vatten och motsvarar det, som man får vid omvänd osmos.
Det kan inneålla spår av ludd och det vatten jag använder till sprayflaskan silar jag därför genom kaffefilter.

Ge ditt svar

Jag undrar om man skall spraya på både blad och blommor när man sprayar med vattensprutan?
Eller är det olika sorter? och hur ofta?
Jag har Cambria, Phalaenopsis, Oncidium, Masdevallia.

Nyckelord: spray, vatten, luftfuktighet

Spruta inte blommorna.Och var försiktig så det inte blir vatten stående i bladrosetten på Phalaenopsisen. Annars gillar dom att få en dusch på bladen.

28/1 -06

Du ska avstå från blommorna när du sprayar. Vissa orkidéblommor kan skadas av vatten. Tillse också att vatten ej blir stående (så länge) i bladveck.

Spraya inte för sent på kvällen och inte när det är strålande solsken. I övrigt kan du spraya nästan när och hur ofta som helst. Fast kanske max två gånger per dag.

Ge ditt svar

Vad är det mest viktiga grundläggande när man pysslar med orkidéer?
Jag är helt novis när det gäller orkidéer, så alla tips jag kan få är guld värt.

Tack på förhand
Per

Nyckelord: vatten, ljus, lampa

21/9 -05

Hej Per,
Kul att höra att du börjat odla orkidéer.

Precis som med andra växter handlar orkidéodling främst om ljus och fukt -- grunden i klorofyllets omvandling av vatten och koldioxid med hjälp av energi till socker och syre.

Ljuset kommer vanligen från solen. Vi kan dock också använda lampor/lysrör för att öka ljusmängden. Vanligen kan man använda se på orkidébladen huruvida nog med ljus ges plantan. Om bladen är mycket ljusa mot det gula hållet eller till och med blir brända är ljusmängden för stor. Om bladen blir mörka är det troligen för lite. Vad gäller ljusmängden varierar det såklart oerhört. Läs om var sort du har för att lära mer specifika saker.

Fukt kommer plantan till godo från den fuktiga komposten (orkidéjorden) samt via luften direkt. Orkidéernas tjocka rötter var ett luckert lager av stora ytceller kallat velamen. Det drar in och delvis lagrar vatten. Rötterna har också en del klorofyll i sig så näring kan faktiskt skapas direkt i roten. En sak som är speciell med velamen är att det skadas om luft ej kommer till det. Det är därför orkidékompost vanligen måste släppa genom massor av luft och snabbt torka upp. Luftfukt kan inte (vad jag vet) tas upp av plantans blad, men kanske till någon mån av rötterna. Luftfuktigheten är dock viktig för att bladen skall hållas friska. Luftfukten kan minska avdunstningen.

Om du har mer specifika frågor så ställ dom gärna!
/ Björn

Detta med lampor verkar vara en vetenskap.ingen spelar vem man frågar fär man olika svar.
vad säger du om halogen lampor.

16/10 -05

Halogenlampor är effektiva och ger mycket ljus. Problemet är dock att inte alla av dem ger rätt mängd ljus av korrekt våglängd. Bäst är att använda lampor som har tillverkats speciellt som ljusbelysning.

Magnus artikel innehåller en mängd info om ljus.

Finns det någon som skulle kunna namnge något märke på lampor som är bra?

20/3 -06

Halogenlampor: Osrams IRC-lampor är bra tilläggbelysning men här saknas det ljus i det blå spektrumet, snygg belysning i hemmet. Lysrör: växtlysrör och dagsljusrör, Osrams fluora 77 har spektrum toppar i både de röda och blå färgerna. Osrams Biolux är ett bra dagsljusrör, man bör ha båda dessa två. Om man har växthus kan man använda urladdniningslampor, av dessa finns det olika sorter; kvicksilverlampor, högtrycksnatrium och metallhaloge vilken är den bästa om det inte finns något naturligt ljus.

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Frågeställare: Kerstin

Fråga:
Hej!
Brukar ställa ut mina orkide´er i trädgården under Hosta bladen. De brukar trivas och ge nya knoppar. Förra året var sniglarna så matglada så det gick inte så bra. I år hängde jag upp dem - 5 st- på en ekgren, Skyddade för sol och det har gett många nya knoppar. Men det har blivit svarta prickar på blombladen. Jag har endast vattnat då det var som varmast. En gång med gödning sedan har regnet fått göra jobbet.

Vad är det för fel?
Vänligen Kerstin

Nyckelord: svarta prickar, vatten

11/9 -05

Hej Kerstin,
Tack för din fråga.

Blommor är ibland känsliga. Solstrålar kan ge skador på dem, även vattendroppar kan göra det. Unde rblomn ingen skulle jag rekommendera att du tar in plantan eller placerar den under tak där solstrålar ej direkt når dem.

Lycka till!

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Hej!
Tack för många goda råd på denna härliga sida.

Jag läste din artikel om vatten.
Är det en skröna att vattnet blir snällare om man låter det stå upphält? Jag såg inget om det men jag har kört så för det gjorde jag med mina fiskar.

Mina orkideer mår i allafall bra fast jag har en oncidium Aloha Iwanaga (tror jag) som inte vill blomma.

Den har hängt i syrenhäcken i sommar o sen stått i öst fönster , jag har nu provar att ställa den lite ljusare (syd väst med lite träd i vägen) kan det va rätt????

Tack på förhand
m.v.h. Annika

Nyckelord: vatten, Oncidium Aloha Iwanaga, placering

11/9 -05

Hej igen Annika,
Vad gäller vatten så vet jag inte riktigt om att ha det upphällt förändrar det. Jag har hört att kalk kan lägga sig och klor avdunsta. Jag vet ej. Det som dock kan vara bra är att vattnet blir rumstempererat vilket plantorna mär mycket bra av. Kallt vatten direkr från kranen kan chocka plantan en aning.

Din Oncidium kan möjligen behöva en liten vila om den senaste bulben nu är färdigväxt. Kanske behöver den annars planteras om om ett nytt skott börjat växa? Under eventuell vila kan du ge plantan mycket ljus, bara tillse att bladen ej bränns.

Jag har inte så många fler råd att ge -- det du kan göra är att långsamt variera olika faktorer som vatten, luftfukt, ljus etc och se om plantan reagerar bättre på vissa omständigheter än andra.

Lycka till och hör gärna av dig!
/ Björn

Ge ditt svar