Råd / Problem med plantor / · Skador, mutationer och deformeringar /

Skriv början av artikeln om tappar blad

Nyckelord: tappar blad

Inlägg med tappar blad som nyckelord.

Hej,

Jag har en Howeara mini primi som tappar bladen, eller snarare så att så fort man pillar på bladen eller kommer åt dom så går bladen av vid infästningen till bulben. Bladen är inte gula eller så.
Komposten är torr och jag vattnar kanske varannan vecka. Sprayar den dock ibland med vatten och den står på ett fat med lecakulor med vatten.

Några idéer om vad som kan fel?

Hälsningar
Gustav

Nyckelord: Tappar blad, Howeara mini primi

Ge ditt svar

Min Gongora Armeniaca har fått ett gult blad. Jag vet inte varför. Kan det vara att den fått för mycket ljus? Har nån någon aning?

Nyckelord: tappar blad, Gongora armeniaca

19/9 -07

Tidig bladfällning kan vara ett tecken på uttorkning eller undernäring, vilket gör att växten snabbt vill minska ämnesomsättningen och gå ner på sparlåga. Gamla bulber blir förstås också bladlösa som en del i ett naturligt åldrande.
Mycket ljus kan göra bladen gulgröna, genom att klorofyllmängden minskar, men blir dom plötsligt helgula och ramlar av är orsaken en annan.

Ge ditt svar

Har en cristata som har tappat mer än hälften av sina blad. Varför gör den det? Har det varit för varmt? Kommer det att växa ut nya blad där dom gamla satt? Kommer den att överleva överhuvudtaget? Den har blommat efter att den tappade bladen. En buld har börjat bli gul oxå. Varför?
Mvh Lotta

Nyckelord: Coelogyne, tappar blad, Coelogyne cristata

27/2 -07

Jag skulle bara gissa på antingen för mycket vatten eller för lite ljus. Om inte en kombination av båda. Nya blad kommer inte att växa ut på gamla bulber. Det måste komma nya bulber.

27/2 -07

Hej,
min cristata fick svamp på bladen i somras, jag behandlade och i höstas föll många blad. Men den tycks inte lida eftersom den blommar med 40 st blommor nu.
mvh
Mikael

Ge ditt svar

Köpte en Masdevallia på Flower team i lördags. Läste mig till att den vill bo lite svalare och placerade den i sovrummet där fönstret alltid står på glänt och det är lite kallare. Har kollat med termometer och konstaterat att det borde vara lagom svalt både natt och dag. Nu börjar plantan tappa blad, vad har hänt? Kan den ha fått drag? Jag har ställt den så att luften utifrån inte kommer direkt på plantan, den står så att säga i lä. Jag har har Saint Paulor och någon annan fetbladsväxt som står direkt i fönsteröppningens drag och de mår hur bra som helst. Vad har jag gjort för fel??

Nyckelord: tappar blad, Masdevallia Aquarius, Masdevallia

Vet inte alls vad det kan bero på men jag skulle inte ha Saint Paulor brevid den. De kan vara allergiframkallande. Kanske har den vant sig mer vid värmen i affären och fytten blev för markant?

Håll upp helt med vattningen och låt den torka upp annars så kommer du förlora den. Den är övervattnad! Vattna försiktigt framöver. Just fuktig ska den vara. Och kolla hur substratet ser ut. Det kan vara nedbrutet och måst då bytas.

/ Micke

6/2 -07

Tror inte jag har vattnat den alls sen den kom i min ägo men jag ska göra som du säger, Micke. Tack för hjälpen.

6/2 -07

Snödrottningen: Hur menar du att Saint Paulia är allergiframkallande? För orchidéerna? eller för människor?
Jag har nämligen också Saint Paulior bredvid mina orchidéer och det ser inte ut att ha tagit någon skada, de har stått så i 6 mån ungefär utan att jag har märkt något fel på orchidéerna. De har blommat som de ska och ser ju gröna och fina ut, men om det inte är bra för dem så vill jag ju gärna veta det så att jag kan flytta på Saint Pauliorna.

/Mia

De är allergiframkallande för vissa människor i allafall. Men efter som dina orchideér trivs brevid dem så gäller det nog inte för växter! Jag hade vist fel där!

7/2 -07

Hej Eva

Förmodligen har den fått kyla i transporten till eller från FlowerTeam. Om du har möjlighet och vill byta så försök kom in innan söndag.

/Tommy

7/2 -07

Tack för erbjudandet, Tommy, men jag tror det kostar mer än det smakar att köra till H-borg igen. Jag ska göra vad jag kan för att få den lilla plantan att överleva.

Ge ditt svar

Min Pleurothallis jamesiana tappar massor av blad!!!
Den fäller massor av gamla blad, och de två nya skotten har vissnat... inga tecken på röta nånstans, bladen hinner inte ens vissna eller bli fula innan dom faller...
Den verkar inte ha torkat, rötterna ser fina ut, så den har nog inte övervattnats heller...

Nyckelord: Pleurothallis jamesonii, Crocodeilanthe jamesonii, tappar blad

Torka ger aldrig dessa akuta bladfällningar. Det rör sig troligtvis om övervattning eller en temperaturfråga som utlöst detta. Det kan också bero på för låg ljusnivå. Ha is i magen och vattna mycket sparsamt. Håll plantan ljusare än tidigare.
En liten korrektion bara. Den heter Pleurothallis jamesonii. Eller ännu mer exakt Crocodeilanthe jamesonii som det nya genuset heter för denna sektion av Pleurothallis.

Tack för svar!
Tyvärr tror jag den lille fan går hädan ändå, då den bara har fyra blad kvar ( av de arton de var från början).
En krokodil alltså? Denna röra av namn...

Ge ditt svar

Jag köpte en Dendrobium av "Phalaenopsis-typ" innan jul. Jag har inte identifierat den, den är mycket lik 'Anna Green', men jag säger inte att det är det.

Jag köpte den billigt på ett varuhus - troligtvis 2:a hands sortering, men jag såg det som en utmaning.

Nu har plantan blommat över (eller rättare sagt, jag klippte av stängeln för den var ej längre kul att se på..) och nästan genast börjar plantan tappa blad. De gulnar och ramlar av.

Är detta normalt beteende under vila? Är den i vila eller väntar jag på tillväxt?
Jag är ovan vid arten.
Någon som vet?

Nyckelord: tappar blad, Dendrobium

8/2 -06

Att plantan tappar något blad efter blomningen kan vara naturligt, men stora bladavfall låter illa. Kanske är plantans rötter skadade sedan före inköpet? Det är inte en optimal tid att plantera om, men kanske kan en omplantering i vitmossa vara nödvändig...

Det samme skete for mig med en Dendrobium Phalanopsis. Den tabte alle bladene. Da jeg undersøgte roden, viste det sig at den var skaded. Jeg fjernede de dårlige rødder og plantede om. Den har nu sat et nyt skud fra basis (14cm) som danner rødder. De andre bulber er fortsat bladløse men virker levende. Blir interresant at se hvor lang tid der skal gå før den blomstrer igen.
Jeg tror godt du kan vente dig ny vækst fra basis af planten, så kast den ikke.

11/2 -06

Nu har snart all alla gulnat, mjuknat och falllit av. Kanske skall jag riva upp den och kolla rötterna som du. Jag får se vad jag gör, men jag slänger den inte. Såklart!
Tack Keld!
/Jess

11/2 -06

Det låter nästan som den är övervattnad?? Jag har tyvärr inget bra tips på hur du ska kunna rädda den..

11/2 -06

Jag har nu tagit bort all kompost. I mitten, längst nära stammen satt en "kork". Det såg ut som en kompakt stubbe där plantan en gång fått växa. Jag tog bort denna kompakta bit och tyckte nog rötterna ser lite skumma ut. Jag vet inte eftersom jag aldrig dissikerat en Dendrobium förr. Dessa rötter var lite gråaktiga, inte vita. För övrigt var alla rötter svampiga i konsistensen.

Nu så undrar jag bara vad jag skall göra. Jag utgår ifrån att den fått för mycket vatten. Skall jag ställa ner plantan i torr mossa ett tag? Nu ligger hela plantan "på tork". What todo?

12/2 -06

Jämmer och elände. Nu har jag laddat upp bilder på sjuklingen om någon vill leka doktor med mig.

12/2 -06

Mitt råd är att plantera plantan i levande Sphagnum-vitmossa. Håll mossan lite fuktig och placera plantan, eventuellt med en hålad platspåse över, i halvskugga.

Jessica! Såg dina bilder och jag har själv haft ett alldeles liknande fall, men då hade jag glömt en dendrobium bakom gardinen och inte vattnat den på jag vet inte hur länge. Den överlevde i alla fall efter intensiv-behandling.

Hej Jessica,
Ja, den ser ju ganska eländig ut. Du verkar ha övervattnat den för alla rötterna är svampaktiga och döda och då den inte har några rötter så fäller den bladen för att spara kraft. Klipp bort alla döda rötter och följ Björns råd och vänta på att den bryter nytt skott med nya rötter.
Hälsn P-G

Ge din åsikt