Råd / Odlingsplatser /

Skriv början av artikeln om placering

Nyckelord: placering

Inlägg med placering som nyckelord.

Hejsan,
jag önskar tips och råd om bra sätt att ha orkidéer i amplar och hur jag ska gå till väga. Ska experimentera en del själv men tar tacksamt emot era tips så slipper jag kanske begå en del misstag...

Nyckelord: upphängning, ampel, placering

2/10 -16

Hej. Har du tänkt ha dom inomhus i vanligt fönster? En sak som jag med egen erfarenhet kommit fram till är att man måste köpa såna plastkrukor som tål sol, UV-ljus. Jag har haft billiga dåliga o dom faller i bitar av sig själva ganska snart. Om du nu tänkt ha plastkrukor

2/10 -16

Jag har ca 40 orkidéer i amplar och de är i olika material: mässing från 70-talet, zink, korg och plast. Jag hänger dem på stabila gardinstänger och använder starkt hampsnöre från Panduro runt gardinstången och s-krokar på hampsnöret, som ampeln hänger i (om den inte har egen krok). På så sätt kan jag lätt flytta/dra amplarna där jag vill ha dem. Jag har någon ampel i porslin, men de är tunga, så jag undviker dem. Likaså undviker jag genomskinliga glasamplar pga av att solen kan bränna rötterna på plantorna i deras innerkrukor. Jag hänger alltid amplarna i olika höjder i A/V formation. Detta av två skäl: Man får plats med flera om man gör så och så gillar jag symmetrin.
Det är så snyggt med amplar och det är bara att pröva sig fram! Lycka till!
Lägger ut en bild på tre av mina vardagsrumsfönster med många amplar-

2/10 -16

Det där är så läckert Annika..!

Tack Caroline. Jag älskar amplar och har haft såna´ så länge jag kan minnas, dvs långt innan jag började med orkidéer.

3/10 -16

Jag har en bit kvar till Annikas nivå, men jag jobbar på det! (Du har så fint i dina fönster, Annika!)
Jag har löst mitt ampelproblem genom att sätta kedjor på bestickställ från Ikea. Tycker själv att det blir ganska bra. Enda problemet är att öglorna på krukan inte sitter mitt emot varandra. Det gör att krukan hänger snett, men om man bara sätter plantan åt rätt håll så tippar det inte. Krukorna är som gjorda för plastkrukor på 12 cm.
Bestickställen finns beskrivna här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...

Ge ditt svar

Klarar orkidéer att stå i samma rum som julblommor som doftar mycket, exempelvis hyacint? Och hur är det med julgran?

Nyckelord: placering, jul

Julgran avger samma syror? som tex. Äpple och Apelsin eller?

1/12 -08

Jag tror inte att det är samma ämne från frukt som från julgran. Men min erfarenhet är att inga krukväxter mår bra av julgranen!

1/12 -08

Jag vet inte om det är skillnad på gran och gran, men vi har varje jul en silvergran ståendes i vardagsrummet. Visserligen rummet på 30 kvm och mittpå 2,70 i tak, men en del orkidéer står/hänger bara nån meter från granen och jag har faktiskt inte märkt nånting negativt alls

1/12 -08

Det är bara knoppar och blommor som påverkas av eten, inte själva plantorna. Gasen avges i större mängd av både barrträd och vissa frukter, äpplen lär vara värst men även bananer m fl. Blommor är nog av mindre betydelse. Även rökare avger eten och bör hållas borta från blommande växter

1/12 -08

Här kan man läsa om goda råd för orkidéer inför Julen.

1/12 -08

Lassse, jag har den fula ovanan att röka, men jag har inte sett att
mina blommande orkidèer påverkas med att tappa sina blommor.
Eten avges heller inte i röken från tobak.

1/12 -08

Nu är det inte meningen att jag ska uppmana alla att strunta i råden ang julgranar - jag berättar bara om mina erfarenheter.
Lasse - jag har faktiskt inte märkt någon förändring på blommor eller knoppar heller..

1/12 -08

Det var ju bra Mia, som du säger kan det säkert vara skillnad på gran och gran, samtidigt kan det säkert också vara skillnad på olika blommor hur de påverkas. Även t ex temperaturen påverkar förloppet. Men att eten/etylen påskyndar mognadsprocessen hos bl a blommor är ganska väl belagt och inget som jag har hittat på Sen undrar jag väl lite hur man kan veta hur blommornas hållbarhet hade varit om man inte haft gran (eller rökare) i närheten? Det är ju inte så att alla blommor faller till golvet i samma ögonblick som man släpar granen (eller rökaren) över tröskeln, utan det kan i många fall kanske handla om någon eller några dagars förkortad hållbarhet.

1/12 -08

Intressant! Jag har alltid fått höra att det är småkrypen och bakteriefloran på julgranen som utgör hot mot vissa krukväxter. Visste ej att den innehöll eten dessutom. Och tobaksrök....rökte själv tidigare och "han som bor hos oss" röker fortfarande, men bara utomhus. Har ej märkt att orkideerna skulle skygga för honom, ej heller för mej då jag rökte. Undras hur det ha testats? Har de fyllt rummet med tobaksrök eller har nån gått och blåst extra på provblommorna?

Ge ditt svar

Hej på er! Jag är sjuk idag och tänkte i alla fall försöka få något vettigt ut av dagen genom att möblera om i mina blomfönster då ljusförhållandena mot sommarens börjar bli annorlunda. I min skalle har jag låst på en lösning och därför skulle jag bli glad för lite nya vinklar och idéer på hur jag skulle kunna göra med fönstren. Följande faktorer finns att ta hänsyn till:

Fönster 1, nordost, ingen direkt sol, trädridå utanför, ganska mörkt. Katterna vilar ofta precis vid fönsterbrädan (alltså risk för spontantuggning). Ampel går att hänga upp.

Fönster 2, nordost, ingen direkt sol, trädridå utanför, mörkare än F1. Katterna når upp till mitten av brädan från sin elementsäng = tuggrisk på goda växter. Ampel går att hänga upp.

Fönster 3, sydväst, innanför balkong, ljust och en del sol, markis finns för sommardagarnas stekhetta, katterna når upp till hela brädan från golvet men en del skyddas av gardin och mitten av brädan skyddas av ett litet bord som också är avsett för växter. Bokhylla längst inne i rummet erbjuder kattfritt skydd. Ganska mörkt. Piedestal inne i rummet, ganska ljust, ej sol.

Fönster 4, sydväst, köksfönstret, ljusaste fönstret med sol från ca 11. Katterna brukar inte vara där direkt. På fönsterbrädan står fat med vatten och på faten ligger ytterligare en fönsterbräda som inte är en hel bräda utan har luftspalter på längden. Innanför fönstret på en vägg sitter en liten hylla för växter. Hyfsat ljust men inte sol under vinterhalvåret.

Random växter:
Ampelliljor - 5 st varav en gigantisk (fritt fram att tugga på)
Garderobsblomma - 1 st (katterna gillar inte den)
Hängstpaulia - 1 st
Lite olika sticklingar för rotning i glas

Tjockbladiga:
Svärmors bandrosett - 3 st varav en stickling
Svärmors tunga - 2 st stora
Aloe, okänd - 4 st varav två stora
Paradisträd - 4 st varav en bonsaiig och resten ungplantor
Crassula ospec. - 3 st små
Aloe ospec. - 1 st större
Samplanteringar/arrangemang - 6 st (roliga att plocka stenar ur!)
Echeveria - 2 st

Orkidéer:
Phalaenopsis - 13 st (varav 4 små och ett "lik" som tar mindre plats)
Dendrobium - 2 st (1 D.Phalaenopsis och en liten stickling)
Cattleya - 1 som tar mycket plats, stor omkrets.
Ludisia - 1 kruka med sticklingar + en plastburk med skott för rotning
Paphiopedilum - 3 st
Kommer snart - 3 Cattleyor, 1 Dendrobium

Ev. behöver kanske pelargonerna (7 st) nån plats när frosten kommer. Har inte hunnit läsa in mig på det än så jag vet inte hur det funkar, om de behöver blomma klart inne före vinterförvaring eller så.

Katter: 2 sluga tjejer som gillar att gräva i rolig jord, tugga på goda växter, släpa iväg små sticklingar till olika gömställen etc. Har förmåga att se oskyldiga ut och med en mun ordlöst skylla på varandra eller husse. Verkar inte gilla att tugga på orkidéer eller taggigare saker som aloe eller svärmors bandrosett.

Som sagt, jag tar gärna emot idéer, tips och andra reflektioner avseende placering i fönstren.

Hit me

Nyckelord: fönsterplacering, placering

15/9 -08

Det var en rolig utmaning Här är några tankar som kanske kan inspirera vidare:
Kattfröknarna: Om du kan avgränsa en plats med utsikt, bädda lite skönt och hänga en lampa som avger värme ovanför denna plats och tillhandahålla någon tuggvänlig ampellilja så kommer de nog att föredra den, varvid du ökar chansen att få ha övriga platser ifred. Det låter som de redan valt F1, kanske du kan flytta elementbädden dit med.
Så skulle jag nog utgå från att sätta de tjockbladiga (med undantag av svärmors tunga) i F4. Försöka att under vinterhalvåret få in fr.a Cattleya och Dendrobium i F3, eller satsa på extra belysning i de mörkaste fönstren och ställa dem där och då fördela övriga orkidéer förutom Ludisia på sydvästlägena (fram till mitten av februari ungefär, sedan kan vårsolen börja bli stark). Ludisia skulle jag ha i ett av NO fönstren. Garderobsblomma har jag för mig tål att stå mörkt, St Paulian vill inte ha sol (undvik att ha den nära kattstället, de ludna bladen tycks riktigt suga åt sig katthår från luften och bli som små koftor till slut).
Hoppas du fått lite syre till kreativitetens eld

15/9 -08

Tack snälla Säluttern, läste ditt svar mkt tidigare idag men har pendlat mellan fönstren och sängen mest hela tiden. Och köpt en dammsugare, haha. Hur som helst har jag flyttat om lite, dina inputs hjälpte! Ska beskriva hur det blev men inte nu. Jag sitter och letar febrilt efter ohyrebilder då jag hittat snabba små varelser i en kompost på ett nytillskott

Kram, G

15/9 -08

Kan uppdatera om pelargonerna: De behöver inte blomma klart innan du stoppar de i vinterförvaring. Jag brukar elakt klippa bort alla stänglar. Har du möjlighet ställ de svalt. De kan även blomma i vinterförvaringen men det är att föredra att knippsa bort alla stänglar då de tar rätt mkt näring från plantan, blir gängliga. Jag brukar vattna mina i förvaringen två gånger per vinter, en gång i mitten på dec och andra gången i mitten på feb. En tumregel; ju kallare förvaring desto mindre vatten så har du de i fönstret normal vattning.
Hoppas jag rätat ut tråden med dessa iaf, hyffsat mossig i mössan så det känns som jag bara babblar en massa gojja...

Ge ditt svar

21/5 -08

Trivs dom bäst?

Var trivs en orkidé bäst? På ballkongen eller på fönsterkarmen? har mina fönster och ballkong mot söder.

Nyckelord: balkong, placering

21/5 -08

Det beror helt och hållet på vilken orkidé du har! Vissa orkidéer vill stå lite svalt och halvskuggigt, andra vill ha så mycket värme och sol de bara kan få. Om du inte vet namnet på din blomma, så kan du alltid visa bild på den så blir det lite lättare för folk på forumet att ge dig bra råd.

21/5 -08

Jag har mina Cattleyahybrider, Dendrobium och Coelogyne cristata ute på
balkongen när tempen börjar ligga över 17 grader på dagen, men plockar
in dem på kvällen än så länge. Har även hängt ut en av Vandorna när det
var uppåt 26-27 grader för några veckor sedan, min balkong har söderläge
så det blir fort varmt där när solen ligger på.
Sommartid står alla, utom Phalaenopsisarna, ute om inte tempen kryper ner
för lågt på nätterna, då plockar jag in Vandor och Cattleyorna.

Har du inte Phalaenopsisarna ute? Jag känner mig så ini hoppsan osäker på vad som kan tas ut och vad som inte kan tas ut. Varför tar man inte ut Phalaenopsisarna?

21/5 -08

Jag är inte säker på vad Phalaenopsisarna tål, tempen kan ju sjunka ganska
mycket vid en åskskur, däremot så vet jag att de övriga tål ganska låga tempraturer
under kortare tid. I södra Sverige är det nog inte omöjligt att ha även Phalaenopsisarna
ute, utan större fara.

21/5 -08

Jag tar aldrig ut Phalaenopsis och inte heller varmväxande Dendrobier

21/5 -08

Akta alla orkidéer för solsken nu mellan klockan 11 och 15. De får lätt brännskador.

Ge ditt svar

Kan jag ha kvar min Phalenopsis i sitt söderläge.. den toppentrivs där Har stått sen Dec men nu maj och solen blir varmare ... Är mitt Öst fönster bättre eller syd/öst???
ps se gärna mer beskrivning i min press på min sida!
MVH
Chiran

Nyckelord: placering, Phalaenopsis

5/5 -08

Hej Eva-Lena, välkommen hit! Du måste akta en Phalaenopsis mot solstrålar från mars till september ungefär. Den får brännskador på bladen. Jag har mina i nordväst och norr nu. Det är inte många orkidéer du kan ha i söder nu utan skydd och Phalaenopsis är bland de känsligaste.

Ge ditt svar

Jag har ställt min Phalaenopsis ca 50 cm invid ett väst-syd-väst fönster.
Tror ni det räcker med tanke på ljuset?

Nyckelord: Phalaenopsis, ljus, placering

25/4 -08

Jag tror du kan komma att bränna bladen lite längre fram mot sommaren om den står i direkt ljus. Väst syd väst är mer ljus än vad som behövs under det ljusa halvåret.

25/4 -08

menas det 50 cm från fönstret ?
Huvudsaken inte solen lyser direkt på plantan så nog räcker ljuset på sommaren

25/4 -08

Jag menar att den står ca 50 cm framför mitt väst-syd-väst fönster och alltså inte mitt i det. Den nås aldrig av solgasset där.
Men då kan jag alltså iallafall under sommaren ha den där?

25/4 -08

Jag har mina ungefär som Du, men jag har en skuggduk, den släpper
igenom 70%, som jag drar för när solen ligger på för hårt. Det ser ut
att fungera bra, min Phal. amabilis blommar för andra gången nu, och
har en stängel och 2 grenar på väg, så den tycker tydligen om läget.

Ge ditt svar

Idag kom min sambo hem med en för tidig födelsedagspresent till mig, en cymbidium, men till skillnad från mina andra orkidéer ska den stå ganska kallt, upptäckte jag.

Vi har en inglasad balkong, där jag tänkt att den ska få stå i sommar, men när är det lämpligt att ställa ut den där?
Den kallaste platsen i lägenheten är badrummet, där det ockå blir ganska fuktigt med tanke på att vi duschar och hänger tvätt där inne, är det en bra plats att ha den på tills vidare.

Just nu står den här i vardagsrummet, som är det varmaste rummet med sina 26 grader. Den har en blommande stängel och en full med knoppar. Känns nästan dumt att "ställa undan" den när den är så vacker.

Nyckelord: placering, Cymbidium

28/2 -08

Njut av blommningen i lägenheten, sen när den ha blommat över kan du efter frostnätterna sätta ut den på balkongen. Där kan du ha den tills det ha varit någon frostnatt på hösten, då kan du ta in den i lägenheten igen. Det är temperatur skillnaden natt och dag som stimmulera blommningen.
Tänk på att ha plantan ljust nu så att inte knopparna rammla av.
Bjarne

Tack Bjarne!
Ungefär när brukar det sluta vara frost? April någon gång, eller?

28/2 -08

Ja...... fortsätter vädret så här i södra delen kan man ju sätta ut den nu

Haha, jo... Men jag väntar nog ett tag till, för säkerhets skull. Jag njuter av den i lägenheten tills den blommat över i alla fall, som du skrev

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:
Hej!
Tack för många goda råd på denna härliga sida.

Jag läste din artikel om vatten.
Är det en skröna att vattnet blir snällare om man låter det stå upphält? Jag såg inget om det men jag har kört så för det gjorde jag med mina fiskar.

Mina orkideer mår i allafall bra fast jag har en oncidium Aloha Iwanaga (tror jag) som inte vill blomma.

Den har hängt i syrenhäcken i sommar o sen stått i öst fönster , jag har nu provar att ställa den lite ljusare (syd väst med lite träd i vägen) kan det va rätt????

Tack på förhand
m.v.h. Annika

Nyckelord: vatten, placering, Oncidium Aloha Iwanaga

11/9 -05

Hej igen Annika,
Vad gäller vatten så vet jag inte riktigt om att ha det upphällt förändrar det. Jag har hört att kalk kan lägga sig och klor avdunsta. Jag vet ej. Det som dock kan vara bra är att vattnet blir rumstempererat vilket plantorna mär mycket bra av. Kallt vatten direkr från kranen kan chocka plantan en aning.

Din Oncidium kan möjligen behöva en liten vila om den senaste bulben nu är färdigväxt. Kanske behöver den annars planteras om om ett nytt skott börjat växa? Under eventuell vila kan du ge plantan mycket ljus, bara tillse att bladen ej bränns.

Jag har inte så många fler råd att ge -- det du kan göra är att långsamt variera olika faktorer som vatten, luftfukt, ljus etc och se om plantan reagerar bättre på vissa omständigheter än andra.

Lycka till och hör gärna av dig!
/ Björn

Ge ditt svar