Skriv början av artikeln om nybörjare

Nyckelord: nybörjare

Inlägg med nybörjare som nyckelord.

Hej!
Så glad att jag hittat denna sida, verkar som ett trevilgt och lärorikt forum.
Jag är en relativt ny hobbyodlare och undrar om ni har några rekommendationer på enkla och roliga orkidér. Jag har växtlampa och ett litet miniväxthus så fukt och ljusbehov är inga problem.

Bästa hälsningar Benjamin

Nyckelord: nybörjare

Det finns ganska mycket, så där finns nog lika många svar som det finns människor i världen

Några tips är primärhybrider av Phalaenopsis, (de är oftast enklare att ha att göra med än de rena arterna). Neofinetia falcata är trevliga miniatyrer (de heter Vanda falcata nuförtiden, men många skriver fortfarande Neofinetia).

Vissa Paphiopedilum är ganska okej också, jag hade en hybrid som hette Paphiopedilum Pinocchio som var trevlig att ha att göra med, (men den dog efter en flytt... jag tror inte den gillade omställningen till ny miljö).

Ett tips är att titta i onlinebutiker som specialiserar sig på orkidéer och hitta sådant du tycker är fint, sedan läsa på om arterna och se om det kan vara någonting som passar i den miljö du har hemma? Schwerter Orchideenzucht är ett exempel på en butik. En annan är Kopf Orchideen und Floristik. Även Claessen Orchids and Plants BV. Tre till är Röllke Orchideen GbR, Petrens Orchid Shop, och OrchidGarden.

Det är ju inte rekommenderat att beställa någonting nu med tanke på vädret och leveranstider... bättre till våren när det är över 10 plusgrader (gäller även under natten).

3/12 -20

Några av mina första orkidéer som inte var Phalaenopsis var kallväxande Dendrobium. Jag köpte några keikis av Dendrobium x delicatum som är väldigt lättodlade, de går att ställa ut under sommarhalvåret och blommar fint med små vita blommor som doftar honung.

Ge ditt svar

Under listen odling etc finns samlat en diabolisk mängd info om orkidéer, skötsel, sjukdom, vatten etc, i princip alla inslag på OP sedan start. Jag rekommenderar alla nybörjare att plöja runt där när ni har tid över

Nyckelord: nybörjare

Inte bara nybörjare kan hitta mycket matnyttigt där!

28/3 -15

Absolut mycket att lära sig där. Det som är intressant även på detta forum är att alla diskussioner återkommer och mycket är lika det som står i odling etc. Men tänk va tyst det hade blivet på OP om alla bara läste där Sedan detta med upprepning. Så är det med allt levande. Det dör och föds och allt om igen, dock har evolutionen sin gång och så är det nog också här på OP . Nu har amatörfilosofen varit farten, sorry

28/3 -15

Nog fan upprepar sig historien ständigt, men för att föra kunskapen framåt måste en viss mängd inpräntas, trots den digitala tiden, utan fundamentala kunskaper blir det inom allt vetande stiltje, även en sådan period har vi genomlevt som mänsklighet för inte allt för länge sedan och ser ut som "utvecklingen" strax fört människan till ruta ett igen

28/3 -15

Jo man måste vattna ofta annars är det inget som växer

28/3 -15

Själv tycker jag alltid att just MINA frågor är helt unika och alltid obesvarade, allt googlande och nyckelordsundersökningar till trots... så en liten vänlig hänvisande länk uppskattas alltid ! Viss kunskap/insikt kräver dessutom viss tidskrävande mognad, som jag tror att dick var inne på .

28/3 -15

Vatten är inte bara vatten! som jag skrev i Orkidéer SYS 2012 nr 7 så är det av största vikt att veta vad man vattnar med, risken finns annars att man sköter allt enligt boken men tar död på sina plantor iaf Mången Skåning fick säkert sina bestånd decimerade då Bolmen vattnet byttes ut mot skånsk kalkrik dito.

28/3 -15

Hua!

28/3 -15

Och du har fortsatt på samma bana dick !) Själv liter jag inte ett dugg på vara sig SYDVATTEN eller VA SYD så jag kör numera RO

28/3 -15

Japp men nu kollar jag på deras hemsida varje vecka huruvida de ska ändra vattnet eller något hänt, sker något är RO på posten inom dagen, flyttar jag till Uppland blir det från första dagen RO

28/3 -15

Sörmland menar du (lätt att skriva fel, jag förstår ). Här i Strängnäs importerar vi av oklara anledningar 08-vatten; därav RO-vattensjälvklarhet av många orsaker .

28/3 -15

xara nej trolig flytt till HQ i Uppsala så då blir det troligen Uppland

Ge ditt svar
Från AnnaCEC.
Från AnnaCEC.
Från AnnaCEC.
Från AnnaCEC.
Från AnnaCEC.

Jag tänkt nu att jag kunde passa på att visa orkidéerna jag har här hemma.
Och jag vet att en del ser lite hej kom och hjälp ut, och hjälp är precis vad de får. Jag har räddat en del från min mor och mormor. Håller för fullt på att plantera om och få de att må bättre, och jösses vad de verkar trivas. Ni ser en bild med knoppar, har 6 plantor till med sådana knoppar och flera som börjar få nya stänglar.
Som ni också ser har jag MASSA plats kvar haha

Nyckelord: Nybörjare

Ojojoj, där ryms många plantor och tänk va´ många du kan hänga i amplar i fönstren!! Jag, som älskar amplar, kan se dem framför mig hängandes på olika höjder. Har man lätta amplar kan de hänga på gardinstången om den är stabil!

29/10 -14

Roligt att se hur du har det, jättefint!!

Jag ser en fågelbur på bilden längst ner. Vad har du i den? Jag har en likadan bur och i min bor fyra undulatpojkar! Orkidéer och undulater är trevliga hobbies.

29/10 -14

Det rymma en massa Ja amplar är min plan. Men hur gör man en "orkidéampel" ? :P
Tack så mycket!!
Det bor fyra undulater där, två tjejer och två killar Dock har jag gått och blivit allergisk så jag försöker hitta ett nytt hem åt de små liven

30/10 -14

Många är det och fler blir det

30/10 -14

Kul när plantorna trivs! Och, som sagt, mycket plats för fler plantor!

Här kommer lite ampeltips:
Eftersom mina amplar hänger på gardinstängerna måste de vara ganska lätta och jag väljer dem utifrån det. Jag blandar friskt olika material och storlekar, men helst inte så många i porslin för de blir för tunga. För några år sedan hade Blomsterlandet ytterkrukor i korg med plastad insida. De gjorde jag lätt om till amplar med starkt hampasnöre från Panduro. Bra med plast på insidan för då rinner inget vatten ner på plantorna på fönsterbrädorna. IKEA har en snygg korgampel "Druvfläder", som har en plastkuka på insidan, så den är också bra. Kostar ca 50:- . Senaste ampeltillskottet är små plastamplar med fat under, som jag har köpt av Peter på Orchidéhuset. Jag tycker det är jättekul att hänga amplar och försöker hänga dem i formationer t ex hänga i A eller V för att kunna utnyttja hela fönstret. Hoppas du kan få nytta av mina tips och bfogar en bild på tre av mina ampelfönster. Jag har 9 stycken, så det är många amplar här hemma.

Tråkigt med din allergi och hoppas dina kompisar får komma till ett nytt hem!

stella nu ska jag leta ljuslyktor i gömmorna, för jag vet att jag har någonstans ! Både snyggt och smart och det gäller förstås att de inte hänger i stark sol med tanke på orkidéer i glaskrukor, men jag tycker mig se att du har bruna plastkrukor.

30/10 -14

Ja, Neosarna är planterade i plastkrukor och jag har stoppat i lyktorna cylinderformade bastustenar att krukorna inte sjunker så långt ner, för bättre luftcirkulation.

30/10 -14

Så fint ni har i era fönster!

Tack Kerstin! Det är alltid trevligt att kunna tipsa en ny medlem om hur man kan göra med t ex amplar och då är ju en bild bra att visa.

Ge din åsikt

Hej på er alla! Helt ny här så jag kanske skriver fel på lite grejer och på fel plats, men jag hoppas att ni ger mig en chans
Jag har ganska nyligen fått upp intresset för orkidéer men är helt fast(har just exakt nu lite bad på gång) . Hur som helst, jag har 26 brudorkidéer , och sedan bara ett litet tag tillbaka några andra plantor bland annat en Dendrobium. Men nu till min fråga; jag vill gärna skaffa mig lite fler orkidéer och gärna lite spännande vackra sorter. Dock inte allt för svårskött eftersom jag är lite av en nybörjare. Har ni några tips? Och vart kan jag få tag i plantor? Jag bor i Göteborg
Mvh Anna

Nyckelord: Arter, Nybörjare, Lättskött

28/10 -14

Lassse här på OP har en del plantor till salu. Och kanske det finns några här till höger under Köp & Sälj.

28/10 -14

Är också ny på Orkidéprat. Phalenopsis är en bra början, men sedan längtar man ju efter något mer. Dendrobium är en bra fortsättning tycker jag. Har seglat runt på Orkidéprat ett par veckor och är 'såld'. Här lär man sig massor och kan ställa 'dumma' frågor och få vänliga svar. Välkommen i gänget.

28/10 -14

Här på Op kommer med jämna mellanrum sambestälningar och sedan är det ofta auktioner där man ofta får plantor till rimliga priser. Googla även på OrkideImperiet och orchidehuset, bara ett par exempel. Välkommen och ha riktigt kul här på OP

Säger också välkommen till OP. Jag tycker du har börjat bra och trivs du med Dendrobium, så är det ett jättestort härligt släkte, som du kan fortsätta botanisera bland. Jag tycker du ska gå till biblioteket och låna några orkidéeböcker och då kan du nog lättare komma på hur du vill gå vidare beroende på ljusförutsättningar m m, som du kan erbjuda hemma hos dig. Mao så är det lite svårt att ge konkreta tips. Sen finns det mycket att läsa här på OP under "Odling m m" i den övre listen.

28/10 -14

Rekommenderar Orchidehuset har många olika sorter för nybörjaren och till proffsen och så bor en som heter Marita Åkesson i Göteborg också många olika sorter sök på Åkesson orkidéer.

28/10 -14

Hej AnnaCEC jag skaffar det mesta från Marita Åkessons näthandel. Bra urval och fina plantor som hon hämtar hem själv från odlare i Frankrike.
Du vet väl att det finns en lokalavdelning av Svenska Orkidésällskapet här i Gbg. Det kan vara värt att googla på Lycka till och välkommen i gänget!

29/10 -14

Välkommen!! Det är ju väldigt bra att läsa och fråga sig fram, fast sedan tror jag på att försöka sig fram oxå. Jag har ett antal "svåra" orkisar som snällt blommar och ett antal "lätta" som antingen blomvägrar eller tvärdör hos mig. Skojig resa är det iaf!

AnnaCEC, jag måste rekommendera den här Dendrobiumhybriden, Nora Tokunaga x aberrans. Det står Nora Tokunga... i länken, men den heter Nora Tokunaga....
Jag köpte en planta av Peter på Orchidéhuset i januari och imorse såg jag två nya stänglar i den, så nu blir det tredje gången i år som den kommer att blomma. Mao väldigt blomvillig, lagom nätt planta och söta vita blommor.
http://www.orchidehuset.se/index.php/ork...

29/10 -14

Ni är så snälla allihopa , trevlig stämning här!
Sitter och spanar runt på alla dessa ställen och det är svårt, vill ju beställa allt
Har ni några tips på rak arm om plantor som är fräcka färger osv ?

29/10 -14

Kan ju tillägga i det där med färgerna. Jag har tagit över 18 brudorkideer från min mor där alla är vita eller ljusrosa. Därför hade det varit lite kul med något annat

29/10 -14

Jag skulle satsa på Orchidehuset eller Marita Åkesson, både väldigt bra på att skicka fina plantor och ge tips på skötselvård för plantorna. Såg att Orchidehuset hade en massa roligt färgade Phal t ex Välkommen till OP förresten, det är som en drog

Ge ditt svar

Hej, är ny här på orkideprat och som orkidee"odlare"
Jag har en del frågor o har inte riktigt kunnat hitta svar i andra fråge trådar, hoppas ni kan hjälpa mig!

Jag själv har bra hand m blommor generellt iaf, en bra början, har bla porslinsblommor som trivs, har haft enkla orkideer förut (phal, tror jag) såna från typ ica, som jag köpt på rea när de blommat ut... De har sedan överlevt varierande längd, men vissa ett par år iaf, men utan att nånsin blomma igen, och sen plötsligt och snabbt dö,ibland då även flera/alla...
Tänkte nu att jag inte skulle råka ut för samma sak igen!

Jag har länge funderat på att skaffa orkideer igen, och så hittade jag en phal på rea för 29:90:- (hade bara en blomma kvar) sen började jag kolla lite på nätet, och som ivrig nybörjare hade jag helt plötsligt köpt 5 orkideer, 2 sorters jord och näring, jättekul, fast redan här har jag ju egentligen redan gjort mitt första misstag, borde ju ha läst på o frågat först! Men men, nu var det redan gjort... när jag sen förväntansfullt packade upp paketet vart det ju en viss besvikelse att hitta 5 bebisplantor! jag hade ju förväntat mig att de skulle vara som orkideerna i affären! stora o fina o klara o blomma!

orkideerna jag köpt är:

1st fullvuxen Phal från ica
1st Aerangis Biloba från orchidéhuset
1st Phal. Pinglong cheris x från orchidéhuset
1st Cycnoches Peruviana från orchidéhuset
1st Laelia purpurata var. sanguinea från orchidéhuset
1st Oncidium ornithorhynchum från orchidéhuset

Nu till frågorna:

  • Antar att jag skall plantera om phalen från ica, men behöver jag plantera om dem från orchidehuset?

*Ska jag använda fin eller grov bark, i så fall vilken till vilka?

*När behöver man annars plantera om orkideer? Är det skillnad mellan olika arter?

*Hur förvarar man barken den kom i slutna plastpåsar, o det bildades snabbt kondens inne i påsarna o är då rädd att det kommer börja mögla...

*Vatning! Var 7-14 dag? Eller när de har torkat ut?

*Sänka ner, ta ur innerkrukan o vattna igenom under kranen eller vattna direkt i krukan? För o nackdelar?

*Hur länge klarar de sig utan vatten (om man åker bort tex)

*Vad är tecken på övervatning?

*Kan de bli fula i bladen/sjuka om de får vatten på bladen eller det bli vatten kvar i bladfästena?

*Näring! Behöver man ge näring? Varför? Vad gör näringen?

*Hur ger man näring? Sänka ner i vatten med näring, eller vattna i krukan?

*Kan de bli fula i bladen/sjuka om de får näring på bladen eller det bli näring kvar i bladfästena?

*Kan man ge för mycket näring? Vad händer då/tecken?

*Fukt! Gillar alla orkideer hög luftfuktighet?

*Om man har en hög avsmalnande kruka där innerkrukan är 5-7cm upp från botten på innerkrukan, kan man då ha 2cm vatten i botten som får stå o ge fukt?

*Behöver man spraya dom med blomsprutan? Är det nödvändigt, bra eller bara lyx?

*Om man gör det till en vana o spraya o sen glömmer/inte orkar kommer blomman o bli väldigt ledsen?

*Hur temperatur kännsliga är orkideer? Kan jag öppna fönstret o vädra en stund mitt i vintern? Är det olika beroende på sort?

*Hur mycket sol/ljus vill de ha? Alltid mesta möjliga? Är det olika mellan sorterna?

*Kan jag ha tex en phal på soffbordet 1,5m in i lägenheten, respektive 2,5 m in, eller blir det för mörkt? Om jag provar hur märker jag om den tycker det är för mörkt o inte trivs?

*Påverkar mängden ljus tillväxt/blomning?

*Behöver man nångång klippa/ansa/gallra en orkidee? När i så fall?

  • Är orchidehuset en bra leverantör? Annars bra tips på köpställen på internet (svenska) eller i Stockholm. Finns det några ställen man ska undvika?

*Hur förstår man vad man köper på nätet? Motsvarar krukstorleken en viss storlek på växten? Kallas plantorna olika vid olika ålder/storlek?

*Hur lång tid kommer det dröja för respektive sort av de jag köpt att bli fullvuxna/ blomma?

*Hur ska jag göra med den utblommade phalen för att få den o blomma igen?

*Gäller andra råd för blomningen av de andra sortera?

*Fler tips för att få blommor snabbt igen, mycket blommor och långvarig blomning?

*Hur förökar man orkideer? Kan man ta skott? Får dom frön? Hur gör man då?

*Keikis, är det alltid ett tecken på att plantan mår dåligt?

*Om man gillar phal, vad finns det för andra sorter som påminner om dom?

*Min nyinköpta Laelia purpurata har små brunsvarta prickar på ovansidan av bladen inte ända längst ut i spetsarna, utan från typ mitten av bladen o ner mot rötterna? Är det normalt, transport/köld skada, ohyra eller något annat?

*Ohyra och sjukdomar, vanligt? Kännetecken/varningssignaler?

*Övriga tips och råd mottages tacksamt!

Nyckelord: hjälp, nybörjare, frågor

7/2 -11

Hej! En bra början kan vara att du tittar under allt prat och sen nyckelord så kan du kanske hitta tips o lösningar där, eller söka på skötselråden som finns här på sidan.

7/2 -11

Jag får säga att alla dina frågor är högst relevanta och tyder på både stort kunnande och intresse. Dock blir jag lite skrämt av dess antal. Jag går inte in här och försöker besvara dina frågor utan bara säga att du inte kan behandla alla släkten lika. Inte heller kan du vara säker på att komposten är bra var dom än är köpta. Mitt förslag är att du läser in dig på varje släktes behov. På nätet kan du enkelt söka på respektive släkte och få hur mycket information som hälst och så klart här på OP finns också allt du behöver veta. Generellt är det kanske så att man kanske skall ta ett eller ett par släkten åt gången, lära sig och se så det fungera.Men van fan du gör jo som de flesta (även jag), kastar sig ut i det och kanske lika bra det, men kan ge lite lik i lasten. Lycka till

7/2 -11

Tack för svaren så långt! svar på en fråga åt gången går lika bra!
Har försökt läsa en massa. en del av frågorna är lite dubbelkoll då jag tex läst en sak på ett ställe o en annan på ett annat ställe... Har oxå försökt hitta svar här på sidan men inte riktigt hittat svar på dem, sen finns det liknande frågor men där folk har frågat samma fråga fast om just sin sort, och då kan jag kanske inte avgöra om samma gäller för mina... Har beställt ett par böcker, men det vore ju kul om dom överlevde tills jag fått o läst dom. Dessutom tror jag att det finns mer kunskap här o att jag kan få bättre svar av er här än vad jag kan läsa mig till i en bok!

7/2 -11

Antar att jag skall plantera om phalen från ica, men behöver jag plantera om dem från orchidehuset?
*Ska jag använda fin eller grov bark, i så fall vilken till vilka?
Svårt att veta, men det är nog lite större risk att du behöver plantera om dem från ica, om krukorna är genomskinliga kan du se hur det ser ut, ser det någorlunda luftigt o inte kompakt ut e det nog ok.
*När behöver man annars plantera om orkideer? Är det skillnad mellan olika arter?
ca vartannat år, men man kan även behöva göra det tidigare el senare, man lär sig se på bitarna i komposten om de blivit nerbrutna. Även plantans storl på rotsystem å blad avgör. Det säger sig självt.
*Hur förvarar man barken den kom i slutna plastpåsar, o det bildades snabbt kondens inne i påsarna o är då rädd att det kommer börja mögla...
Är nog ingen fara för mögel. ...
*Vatning! Var 7-14 dag? Eller när de har torkat ut?
När de torkat ut lite, hemma hos mig gäller ca var 7e till 10e dag, mindre kruka, i knopp eller blom, samt varmt väder-oftare. Tvärtom-mer sällan.
*Sänka ner, ta ur innerkrukan o vattna igenom under kranen eller vattna direkt i krukan? För o nackdelar? Bestämmer man själv vad som passar

*Hur länge klarar de sig utan vatten (om man åker bort tex) 2 veckor är vanligtvis inget problem

*Vad är tecken på övervatning? Ruttna rötter,,,,

*Kan de bli fula i bladen/sjuka om de får vatten på bladen eller det bli vatten kvar i bladfästena? ja det KAN leda till röta om vattnet står länge

*Näring! Behöver man ge näring? Varför? Vad gör näringen? ja som för andra växter kan det va bra för tillväxt å blomning men om det behövs eller inte råder delade meningar om, vissa hävdar att barken ger viss näring, men jag tillför näring under vår och sommar och trappar ner på hösten....

7/2 -11

Hur ger man näring? Sänka ner i vatten med näring, eller vattna i krukan? Blandar i vattnet du vattnar med, doseringen brukar finnas på förpackningen.

Gillar alla orkideer hög luftfuktighet? Många gillar det, men många nybörjarorkideer klarar bra av inomhusluften.

*Hur temperatur kännsliga är orkideer? Phalaenopsis tex är väldigt känsliga. Kan jag öppna fönstret o vädra en stund mitt i vintern? Skulle aldrig jag göra!!! Är det olika beroende på sort? Yes

*Påverkar mängden ljus tillväxt/blomning? JA!!!!

Behöver man nångång klippa/ansa/gallra en orkidee? När i så fall?
när den blommat över och stängeln torkar kan du ta bort den

7/2 -11

Här hittar jag ibland en del svar: http://culturesheet.org
(purpuratan ska numera vara utsplittad från Laelia och har hamnat bland Sophronitis och ditt exemplar kanske är drabbat av svamp. Lättast är att spraya med Rosenspray från Baymat men den får bara saluföras till maj tror jag det är, den får inte köpas in av butikerna efter den 31/12-10, de har inte längre registrerat produkten hos Kemikalieinspektionen, på egen begäran, den är med andra ord inte längre godkänd).

7/2 -11

Huruvida orkideer tål drag ochb vädring. Min fars brassocattleya står i ett riktigt dragit fönster, jag har en likadan som jag köpte samtidigt. Min fars står dessutom i ett nordöstfönster. Min utan drag, i sydvästfönster. Hans är tre gånger så stor som min, blommar överflödigt till jul, jag fick två missväxta blommor i år. Det enda min planta har som hans inte har är gröna blad, hans är mer genomskinliga i brist på klorofyll.

7/2 -11

Det är verkligen en skild grupp orkidéer du skaffat dig. Oled har verkligen en poäng att du inte kan behandla alla lika. Generellt så har du två grupper när det gäller ljus. Dina Phalaenopsis och din Aerangis är mindre ljuskrävande (ljust norrfönster, väst-östfönster med viss skuggning), medans Laelian, Cychnoches och Oncidium vill ha mer ljus, dock ej direkt solljus mitt på dagen. Din Laelia och din Cychnoches har tydliga viloperioder du måste ha koll på (mindre vattning och gödning när det inte är tillväxt).

Om du har fått bebisplantor i små krukor 5-8 cm så så får du vara uppmärksam för de torkar ur fort. Ungplantor mår bra av en högre luftfuktighet, och då fungerar det tyvärr inte med blomsprutan.

När det gäller odling av din Cycnoches, som är lite speciell, så kan denna text vara en bra referenspunkt (dock på engelska).

För din Laelia purpurata så kan du följa generella odlingsråd för Cattleya. Till exempel så har Nordvästra Skånes Orkidésällskap översatt AOS odlingsråd till svenska. Odlingsrådet hittar du HÄR

Ge ditt svar
Brassia Rex. Från Annika B. Fri bild.

Hejhej,
Nu när det går att skriva Artiklar här i OrkidéPrat och artiklarna ägs tillsammans av oss alla så tänkte jag att vi kan skapa eller samla ihop artiklar för personer som är nya inom vår fantastiska hobby.

Frågan är dock vilka områden/ämnen som är bra att ha med i en samling texter som riktar sig till nybörjare. Ska nomenklatur vara med? Phalaenopsis? Någon guide till hur man förstår vilket släkte en orkidé tillhör? Något helt annat?

Fundera gärna och skriv era reflektioner här i tråden. Jag (eller den som känner sig manad) kan sammanställa och börja skapa artikel/artiklar.

Så: Vad är nybörjarkunskap inom orkidéodlingen?

Nyckelord: nybörjare, OrkidéPrat

Phalaenopsis helt klart, fundera på Varför dem inte blommar det är ju den vanligaste frågan. Sedan vattning. Kanske tips på enkla blomvilliga plantor i andra släkten för den nybörjare som vill vidga sina vyer.

26/8 -10

Nybörjarartiklarna (och nycklord som är "nybörjare-iga") samlar jag sedan också i en egen avdelning under "Råd om odling mm".

Du kommer alltså göra en avdelning under Råd om odling som heter Nybörjare ?

26/8 -10

Jo. Jag vet inte vilket det exakta ordet bör vara dock. Vad tycker du/ni?

26/8 -10

Låter som en mycket bra idé - själv tillhör jag nybörjarna även om jag haft phalaenopsis i flera år.

Något jag tycker vore bra att veta är hur man kan se och känna om en orkidé behöver vatten

26/8 -10

Jag var ju helt nybörjare när jag började delta här för två år sen, ser mig fortfarande som det. Och det jag tycker man ska ha under rubriken "nybörjare" eller vad det nu ska heta är väl först om vattning, omplantering, näring, sjukdomar och då gärna med alla fiffiga tips som finns. Hur gör man t ex om man behöver vattna många orkidéer i tidsnöd? Vattenkranen i alla fall undantagsvis, det finns flera sätt. Att känna på vikten när de behöver vattnas (behövs ju för Paphar t ex) , kaffefilter om vatten i bladrosetten, det där med potatisskivan om man misstänker ohyra, mm mm. Sen lite om ljus och värme i nästa vända, hur ordna med krukor, lecakulor, stå tätt eller ej, ha andra fuktigluft-bevarande krukväxter emellan... Det här är i alla fall vad jag har snappat upp och läst mig till, har säkert glömt något

27/8 -10

Nomenklatur tycker jag borde vara med, det känns ganska fundamentalt. Att vi alla åtminstonde till en viss grad pratar samma språk gör det ju desto enklare att hitta rätt när vi ska söka på något.

27/8 -10

Bra feedback! Kul att flera av er som känenr er som nybörjare berättar -- det känns mycket värdefullt.

9/10 -10

Så,
Hittills har vi kommit på följande som är bra nybörjar-info:

  • Phalaenopsis (speciellt varför de inte blommar om)
  • Vattning (hur veta om vatten behlvs, hur vattna, näring, hur vattna effektivt)
  • "Enkla och blomvilliga" sorter
  • Omplantering (generellt)
  • Vanlig ohyra och sjukdomar -- hur man identifierar och botar
  • Växtplats (fönster, luftfuktighet, skugga, värme etc)
  • Nomenklatur
  • ...

Vad mer kan vi tycka är bra att ha med? Är något av det i listan ovan egentligen inte så nybörjar-nyttigt?

9/10 -10

Som total nybörjare (jag har aldrig ägt en orkidee i hela mitt liv) borde jag ju vara en av dom bästa att svara här
Jag har ingen aning om vad "Nomenklatur" är men jag skulle uppskatta en liten guide i att känna igen olika arter/sorter.
En slags inkörsport till att lära sig vad det är man tittar på. Givetvis en väldigt förenklad och generell sådan men ett slags språngbräde att börja från.

Mvh Andreas

Ge ditt svar
Från Anett.
Från Anett.
Från Anett.

Det är mycket som har rört sig i mitt huvud nu ett tag, och det är nästan enbart om orkideer, Det känns lite jobbigt ibland när man inte kan tänka på så mycket annat, det är som om det har klistrats sig fast i min hjärna,

Jag läser och försöker lära mig om alla dessa arter och sorter, och sedan skötseln av dessa. Jag läser på om ohyra och sjukdomar som orkideerna kan drabbas av.

Jag undrar lite, hur vanligt är det att orkideerna drabbas av ohyra?

Har man som jag inte så stor möjlighet att ha nya växter i karantän så blir det ju svårt att undvika att jag drabbas av elaka små kryp. Just nu är mina växter under behandling.

Sedan är det det här om ljus, temperatur & fukt. Jag är numera lite bortskämd med bland annat Hoyor, dom är ganska lätta sköta så länge dom får sina behov uppfyllda.

Jag har endast ett stort norrfönster & ett normalt söderfönster. Temperaturen vid norrfönstret i mitt tv-rum ligger på runt 19, 20, 21'c, luftfuktigheten är på ca 37-40, men jag duschar mina blommor varje dag. Inne i kökets söderfönster är det ju lite varmare om dagarna. Jag har fler rum med norr & söderfönster, men i det ena rummet har jag mina friflygande fåglar och i det andra rummet bor min son och han vill inte ha mammas blommor på sitt rum..

Jag har lite funderingar om rötterna på min Orkide, den står rätt så trångt i sin kruka, rötterna har letat sig ut genom hålen som är i botten på plastkrukan. I krukan ser rötterna fina ut, men det som sticker ut i botten på krukan är torrt som fnöske likaså en del luftrötterna ovan jorden.. Jag tycker fuktigheten ser ojämn ut i krukan, nedre halvan är fuktigt/blött övre halvan se mera torrt ut fast det kanske är helt normalt

Jag vill gärna ha flera orkideer men jag vet inte riktigt vilka jag skall våga mig på. Jag har ett par mindre terrarier, och ett par mindre små-akvarier så det går ju att göra i ordning om det skulle behövas. Men jag skulle vilja ha någon orkide i ampel kanske, och någon eller några till på fönsterbrädorna.. Jag är här på OP och kollar runt på köp & sälj, likaså auktionerna och sedan har vi ju Tradera där jag är och shoppar blommor ibland..:)

Nyckelord: ohyra, Nybörjare, rötter, skötsel

11/4 -10

Når jeg var ny her inne leste jeg alle gamle innlegg og lærte masse om alle arter ,vekstforhold og andres erfaringer
I Pratoteket er det mange innlegg om problemer og ohyra +++ så du finner sikkert mye der også.
Jeg har hatt orkideer i 2,5 og ikke hatt mye problemer med spinn. skjoldlus eller andre skadedyr, men det kan hende jeg bare har vært veldig heldig.

11/4 -10

Många frågor, ungeför samma som jag hade när jag började med orkidèer.
Ohyra brukar följa med vid inköp, vill Du undvika dem måste Du välja noga, undersök
plantan redan i butiken, bomullslöss syns ganska bra och brukar ofta hålla till på bak-
sidan av blommorna, spinn är lite svårare, men större angrepp går att upptäcka.

Ljus är viktigt, speciellt från oktober-mars, så några armaturer är alltid bra, luftfuktigheten
och tempen är jag inte så kinkig med, det får bli vad det blir, och det har fungerat hyggligt
med de plantor jag har eftersom de växer och blommar med jämna mellanrum. Vad Du
bör undvika är de arter som är mycket krävande på luftfuktigheten, men Phalaenopsis och
Cattleya är inga problem i en vanlig lägenhet.
Trångt i krukan är bara bra eftersom komposten helst ska torka upp ganska fort, jag har
alltid använt så små krukor som möjligt eftersom jag föredrar att vattna oftare hellre än att
riskera att komposten är blöt för länge med rotdöd som följd.

Jag skulle rekommendera Cattleya, de är tåliga och fungerar utmärkt att ha i ampel, tål torka
bra, och kan hängas utomhus sommartid, men köp blomstora plantor.
Några lite mer exotiska plantor är Ascocenda Princess Mikasa, lättodlad och mycket vackra
blommor, likaså Rhynchostylis gigantea som är mycket lättodlad.
Jag har båda dessa och de trivs utmärkt i en vanlig lägenhet utan några speciella arrangemang
t.ex. luftfuktare, Rhynchostylis gigantean blommar alltid till jul och doftar alldeles fantastiskt.
Gör som jag, prova dig fram till vilka som trivs, och köp från en bra odlare, de flesta jag har är
från Karge och Michel Vacherot.

11/4 -10

Tack så jättemycket för svaren, dom är guld värda..:) Då vet jag vad jag skall tänka på med nya plantor och vilka jag kan söka efter..:)

Ge din åsikt

14/10 -08

nybörjarorkidéer

Hej! Har ni några tips på bra nybörjarorkidéer som man kan odla på fönsterbänken, förutom paph och phal?

Nyckelord: nybörjare

14/10 -08

En Epidendrum Ballerina passar mycket bra i fönsterkarmen, växer som ogräs om den trivs. Finns i många färger också!

14/10 -08

jaaa! Den var fin. Jag googlade på namnet och hittade en röd som var jättefin, fireball tror jag den hette. blir nog till att lägga till på önskelistan. sköter man dem som paph å phal?

14/10 -08

Hej Kajsan, Epidendrum vill ha konstant fuktigt, behöver egentligen inte så mycke ljus heller, näring får mina var tredje vattning ungefär... O precis som callis säger växer dom som ogräs

14/10 -08

Många cattleyahybrider går också bra på fönsterkarmen, framförallt den
småväxta tunnbladiga typen, blommar villigt och tar inte stor plats.

14/10 -08

Cambrior tycker jag växer som ogräs vart jag än ställer dem... är dessutom ofta rätt billiga med intressana blommor.

14/10 -08

Kan man få några exempel på sådana cattleyor?

14/10 -08

BLC Chunyeah, Slc Jewel Box, BLC Haw Yuan Beauty 'Pearl', Slc Mae Hawkins 'Miya',
Blc. Haw Yuan Beauty Hong, BLC Mai Kai 'Mayumi' är några av de jag har fått att blomma.
Jag har några till, vissa är inte blomstora ännu, så dem kan jag inte säga om de är lätta eller
inte. Som ett bonus så har de allra flesta också fin doft.
Några av de ovannämda finns att köpa på M. Åkessons lista.

15/10 -08

Hur vill brassia (spindelorkidé) ha det? Lättskött eller svår?

15/10 -08

Kajsan, odlingsInfo här

Ge ditt svar

26/5 -08

Nybörjare

Är ICA phallis en bra orkidé att ha som första blomma till en som aldrig haft orkidé innan?

Nyckelord: Phalaenopsis, nybörjare

26/5 -08

Funkar alldeles utmärk

26/5 -08

Jag tror det var så de flesta av oss halkade ner i orkidéträsket, inte på ett bananskal, men väl på en ICA-phalaenopsis

26/5 -08

Japp, de är halkiga de där phalaenopsisbladen...
Annars kan jag rekommendera de vanliga blomsterbutikernas paphiopedilumhybrider oxå, de brukar inte kräva några extra doningar för att snällt växa och blomma om. Men det är hög risk att man även där utvecklar ett beroende om man väl har skaffat sin första

Ge ditt svar

21/5 -08

För nybörjare!

Vilken orkidé rekomenderas till en nybörjare som mig?

Nyckelord: nybörjare

21/5 -08

Jag är ju nybörjare, har hållit på ganska precis 1 år. De jag började med
var Cattleyahybrider och Phalenopsis, de tålde det mesta av de misstag
jag gjorde, övervattningen framförallt. Dendrobium tålde också en hel del
misshandel, så det finns att välja på. Jag ropade in en Epidendrum Ballerina
av Bjarne här på OP för ett par veckor sedan, den kommer redan med 3 nya
skott och många nya rötter, det enda jag gjorde var att stoppa ner den i en
kruka med lite bark och mossa sedan vattna lite, den var verkligen lättodlad.
Barrotade Vandor tycker jag också är lätta att sköta, ingen kompost som blir
för blöt, bara in i badrummet och duscha dem 1 gång om dagen, häng upp
dem i fönstret och allt är klart, rötterna vill gärna ta lite stor plats bara.

letherneck; berätta mer om barrotade vandor. Jag är också nybörjare, tycker att det låter spännande. Hänger du upp dem med någon tråd då eller?
milinla

22/5 -08

Hej,
Vad roligt att du hittat orkidéer! Det är mycket belönande när det växer och blommar. Olika personer lyckas med olika sorter, det beror lite på hur du odlar (inne, ute, växthus, luftfuktighet, under ljus osv.), dina vanor (gillar att vattna ofta - eller glömmer av att vattna regelbundet osv.), och vilka plantor du verkligen dras till... Jag brukar alltid säga till folk som undrar hur jag "lyckas så bra med orkidéer som är så svåra" - att jag tycker inte att orkidéer är svårare än något annat, så länge man bara lär sig vad för miljö de trivs i. De behöver bara lite mer kunskap, och några lite mer specialiserad vård. Få orkidéer frodas natruligt i en mörk lägenhet tex. men man kan göra mycket för att skapa mycket bättre förhållanden så att flera arter kan trivas riktigt bra (kika på mitt odligsfönster i mina bilder tex.). Mitt råd är att googla allt du kan (eller fråga - det finns många hjälpsamma själar här) om de sorterna du tycker är fina for att se om du kan erbjuda rätt förhållanden för att odla dem. Sedan är det bara att prova och lära sig av sina misstag.

Milinla: det är min åsikt (men alla håller kanske inte med) att vandor inte är den allra lättaste att börja med, men du kan läsa mer om dem här på Tommy's (här på orkidéprat) blogg http://tommyljunggren.blogspot.com/, så kan du se om du känner att vandor skulle passa dig - de är ju SÅ vackra!!

Annars skulle jag rekommendera att du kanske börjar med phalaenopsis (brudorkidé), paphiopedilum, oncidium eller cambria. Lycka till!

22/5 -08

milinla, att jag tycker om Vanda och Rhynchostylis-typen är Tommys "fel",
när man ser bilderna på hans, och andras, blommande vandor, så vill man
helt enkelt ha en. Mina hänger i den korg de kommer med, sedan vanlig rostfri
tråd från varje hörn på korgen i lagom längd. Upp med dem på gardinstången i
ett ljust fönster, så är det klart. Jag har ju inte fått någon att blomma än,
men jag har ju inte haft dem så länge, köpte de första i oktober. Lyckas jag inte
med dem, så har jag ju i alla fall försökt, och förhoppningsvis lärt mig lite mer
till nästa gång jag skaffar en.
Men gillar Du inte en massa hängande rötter i fönstret, så ska Du nog inte ha dem
barrotade, och åka bort på semester några veckor är inte att tänka på om Du inte
har någon som vattnar dem varje/varannan dag.
Jag har ju både rena arter av Phalenopsis, olika Dendrobiumarter, Cattleyahybrider,
Oncidium och några till, så att säga att Phalenopsis är särskilt lämpade för nybörjare
vill jag nog inte hålla med om, snarare är det nog så att Cattleyahybrider är mer
lämpade för en som är nybörjare. De tål i alla fall mer misshandel än Phallar, utan
att klaga. Jag har inte lyckats ta livet av någon av mina Cattleyahybrider, trots alla
misstag jag gjorde i början, ingen Vanda har avlidit, däremot ett par ICA-phallar.
Det är tiden Du är villig att lägga ner på skötseln som avgör vilka arter av orkidèer
Du ska satsa på, allt övrigt som tilläggsbelysning och liknande kan man köpa.

Tack letherneck för ditt svar. Jag ska ta mig en ordentlig funderare.
milinla

Ge ditt svar

Jag köpte min första orkidee fär en vecka sen, det är en Phalaenopsis.
Dagen efter jag köpt den ser jag att vissa av de gröna bladen är gulaktiga. Tyvärr blir de gulare och gulare varpå den nu har tappat 2 blad och resten är gulaktiga. Den har många knoppar men det verkar som att de skrumpnar ihop. När man tittar på krukan (den är genomskinlig) så ser man att det är fukt i den. Varför blir det såhär? Den blev ju gul bara någon dag efter det att jag köpt den=(
Tacksam för svar!

Nyckelord: nybörjare, inköp

17/2 -08

Hej och välkommen! Vilken otur du har med din första orkidé. Knoppar kan torka in ganska fort om den kommer från växthusmiljö direkt till den torra luften vi oftast har inomhus. Dagliga duschar kan hjälpa mot detta. Men att bladen gulnar i den takt du beskriver tyder nog på något annat - hoppas någon annan här på OP kan hjälpa dig med detta. Jag skulle nog gått tillbaka till försäljaren och beskrivit vad som hänt och försökt få en ny blomma.

17/2 -08

om dt är väldigt kallt ute så är det lite riskfyllt att köpa med sig orkidéerna hem! de kan ha svårt att klara omställningen..

Ge ditt svar

Ja någon gång ska man ju vara det oxå . Så hej allihopa, ny både här och på orkidéer. Så i vilken ände börjar man? Har en brudorkidé hemma som ja lyckats hålla liv i peppar peppar. Men när jag nu vill skaffa fler sorter. Köps dom i vanlig blom affär eller hnadlar man billigare på något annat vis? alla tips å tricks är välkommna då jag som sagt är gröngöling och vill komma igång

Nyckelord: nybörjare

17/1 -08

Hej och välkommen. Det var en vidöppen fråga.Det införskaffas orkidéer allt från ICA till impoter från när och fjärran. Orkidesällskapen brukar och ha försäljning av plantor då de har sina möten. Även här på OP så brukar det finnas någon som säljer en planta eller två.

17/1 -08

Varmt välkommen ...... och även på Tradera poppar det upp orkidér ibland, tyvärr så har de inte fått en egen sida där som tex Hoyerna har !

17/1 -08

Välkommen hit!!

17/1 -08

Välkommen Linda84! Jag är också ny här. Jag har köpt mina på alltifrån ICA och IKEA till orkidéutställningar och import från Tyskland.

17/1 -08

Välkommen Jag är också ny här... Hittar mina orkidéer på bla blomsterlandet ännu. För grön för att våga prova annat. :S

17/1 -08

Välkommen, jag har heller inte hållit på så länge, bara 9 mån. Men visst ska man våga
prova, själv har jag i dagsläget skaffat både Catteyahybrider, 3 Vanda, 2 Phal. bellina,
Phal. schilleriana, några typer av Dendrobium, och naturligtvis ICA-phallar.
Jag har lyckats få alla att växa, och även fått några cattleyahybrider att blomma, min
Phal. schilleriana har stängel som växer till sig. Vandorna fodrar mycket passning
förstås, men det är kärt besvär.
Om man inte försöker, lär man sig inte, och med så mycket vetande och goda råd som
finns här på OP, så behöver man inte göra katastrofala misstag. : )

17/1 -08

Hej Linda84 och välkommen till oss!
Kanske är det till hjälp att ställa dig några frågor först:
Har du det varmt, svalt, både och eller mittemellan? Det kan ge svar på vilken/ vilka temperaturgrupp du skulle ha lättast att få att trivas. (Men det behöver inte vara en begränsning, bor man svalt men vill ha en riktig varmväxare så kan man ordna såna förutsättningar förstås)
Hur mycket ompysslingstid vill du lägga ner? Vill du bada plantan varje dag, eller passar en vattning var 5-7 dag bättre, det kan oxå leda dig till vilka grupper som kan passa bättre.
Jag rekommenderar att, när du fått en uppfattning om vad som kan passa dig och dina förutsättningar bäst till en början, du går in under rubriken "råd och bilder" (högst upp på sidan) och bläddrar lite för att se vilka indelningar som finns, och sedan börja läsa lite om olika släkten i den grupp du fastnat för. Då är du en bra bit på väg!
Å andra sidan kan du bara följa hjärtats väg oxå: du faller för någon och köper hem den och fixar alla trivselkrav i efterhand Som Leatherneck så vist sa ovan: "om man inte försöker så lär man sig inte"!

18/1 -08

Hej Linda84 och välkommen hit

18/1 -08

Himla bra nybörjarråd Säluttern , man får nog ha de orkidéer som man har förutsättningar för om man ska lyckas....läsa på är himla bra. Sedan får man ta nya utmaningar när man ser att man lyckas med några annars tappar man lätt sugen.
Lycka till Linda84....finns fina orkidéer på ICA och Blomsterlandet så man kan börja med .

18/1 -08

När du frågar i vilken ände du skall börja ... så förstår jag att det kan bli lite rörigt med alla dessa orkideér som finns och dess olika skötsel
Jag tycker du skall börja i rätt ände ... med den orkidén du har nu !
Så jag tycker du skall gå in på det som står under "släkten, arter o hybrider" och söka på Phalaenopsis (brudorkidé) eftersom det är den du har .... och då läsa alla diskutiner om denna .
Samtidigt så kan du följa med på det aktuella forumet som står här för dagen och skulle det vara någon orkidé som låter intressant ..... så går du till " släkten,arter o hybrider" och letar upp äldre diskutionerna ang. den aktuella art. Och ser då genom andras erfarenhet om detta eventuellt kan vara något för dig ........ och skulle det fortfarande vara intressant, så kan du gå till "råd o bilder" och få en mera nogrannare skötselanvisning !
..... och så rullar det bara på av bara farten

STORT TACK allihopa för det varma välkomnandet och för alla tips. Jag tror jag bestämt får ta mig en tur till blomster affärerna här i stan någon dag å titta runt lite samt sätta mig och läsa på lite mera innan ja ger mig in på massor av konstiga sorter. Men många är ju så fina när man tittar på dom i affären och det är inte alltid helt lätt att urskilja vad som är vad, jag vet att märkning på dom (erfarenhet efter hoya köp) inte alltid är den bästa i "vanliga" affärer. Men är man lite påläst så löser sig nog det mesta antar jag. Temperaturen hemma är nog ganska normal. Jag läste det där me halvnaken testet någon stans men jag som är en sån fryslort kan inte gå halvnaken nånstans utan å frysa tårna av mig skrattar så det funkade inte för mig men min sambo säger att vi har ganska varmt hemma utom när ja stängde av elementen för mina hoytors skull då började han klaga lite smått. SÅ just nu har vi nog ganska svalt hemma men de brukar väl dom flesta blommor gilla på vinterhalvåret har ja för mig!?

18/1 -08

Hej Linda84 och välkommen hit! Du har fått så goda råd, så jag har egentligen inget att tillägga mer än börja med de vanligaste hybriderna som finns tillgängliga tills du känner att du har fått lite kött på benen och sedan fortsätta därifrån. Lycka till!

Ge ditt svar

Jag har nyligen blivit ägare till 3 stora brud orkidéer. Dom är jättefina, kraftiga stammar, långa och många rötter, samt stora härliga blommor. Har ägt dom i ca 1 v, placerat dom i stora krukor, dock ej i glas, dom är planterade i plastkrukor (från blombutiken), står i stora fönster i söderläge i ett svalt och ventilerat rum. Ej i drag. Nu har jag lagt märke till att några av bladen har börjat "svikta" lite, har inte samma kraftiga spänst som tidigare. Är detta något tecken på att något inte är bra? Bör jag plantera om blommorna? En del rötter sticker ut utanför plastkrukan, ser lite trångt ut. Rötternas färg är svagt gröna. Hoppas det är någon expert som läser mina rader och kan ge mig tipsen så att jag kan ta hand om mina nya favoriter!
Mvh
Jess

Nyckelord: Phalaenopsis, nybörjare, blad

3/12 -07

Hej Jess och välkommen hit. Här på formumet kan du gå in på råd o bilder. Dessutom finns det massor av trådar på Phalaenopsis, så du kan söka på nyckelord. Phalaenopsis tappar ibland blad. De är även varmväxande och ska sällan ha temperaturer under 20 grader C. De gillar även att ha en del rötter utanför krukan. Jag ger mina en dusch varje dag så att de håller sig frächa. Söderläge är bra så här års men till våren bör de flyttas, ett östfönster är bäst så de får lite morgonsol som inte bränner bladen. De gillar trånga krukor, så om barken (som jag förmodar de är planterade i) inte har börjat förmultna så behöver de inte planteras om.

3/12 -07

Spindel: Det är luftrötterna du duschar ....eller ?

3/12 -07

Hej! Du måste låta komposten/jorden i torka upp lite mellan vattningarna, det är lätt att vattna ihjäl Phalaenopsis denna årstid. Låt rötterna bli silvergrå innan du vattnar, är de gröna är de fuktiga. Du behöver inte duscha plantorna. Jag har mina i temp mellan 16 - 25°.

Hej och välkommen Jess. Du kan höja luftfuktigheten en aning genom att låta skålar, med lecakulor till häljten fyllda med vatten, stå bredvid dina plantor. Om du duschar de, det gör jag en gång i veckan, så får det inte stå kvar vatten i bladrosetterna, då kan de ruttna.

Lycka till önskar Birgitta

3/12 -07

Jag duschar mina morgon och kväll, hela plantan med en fin spray. Sedan beror det ju på vilken sorts Phalaenopsis det är du har. De kan behöva olika temperaturer beroende på vilket subgenus de tillhör. Jag försöker i möjligaste mån efterlikna hur de växer naturligt i sin hemmiljö.

3/12 -07

Det är nästan alltid en god idé att plantera om nyinköpta orkidéer. Dels för att få koll på rötternas status och dels för att byta ut den gegga som alltför ofta finns i krukan.
Däremot duschar jag aldrig mina plantor. Om inte luftrörelsen är extremt god så innebär det bara onödig risk för svamp- och bakteriesjukdomar. Luftfuktigheten påverkas bara under några minuter. Bättre är de skålar med leca och vatten som nämns ovan. Dessa ger en liten men konstant höjning av luftfuktigheten utan att vatten blir liggande på bladen.

4/12 -07

Bim: Alla rötter på orchideér är luftrötter. De har inte olika typer av rötter utan det är samma rötter på hela plantan. Så om man stoppar ned de rötter som hänger utanför i krukan när man planterar om gör det inget. Orchidéer är epifyter och växer vilt på trädstammar och håller sig bara fast med rötterna, det finns inget substrat som de växer i då. Det finns litofyter (växer på sten) och terresta (växer i marken) som kan ha en annan typ av rötter som gillar mer jordlika förhållanden.

Hoppas detta gjorde dig lite klokare.

Ge ditt svar

Jag vet inte om jag tänkt rätt, men läst om släktet Pleione och förstått att de är ganska lätta Orkidéer att börja med.....Stämmer det?

Jag har aldrig haft Orkideér förut kan jag nämna, utan det är gröna rumsväxter som jag föredragit, för jag har trott att Orkideér är svårskötta och krångliga.....

Ni som hållit på ett tag vad föreslår ni att jag ska börja med????

Om jag far till blommaffären och vill ha en Orkidé - Vilka är de vanligaste som de säljer där tror ni?

Ska jag plantera om plantan direkt när jag kommer hem i en bättre kompost, men ordentlig dränering mm i en stadigare kruka är den plastkruka den förmodligen står i vid inköpet????

Annars hur ska jag sköta en nyköpt Orkidé den här tiden på året?

Hälsningar Tina

Nyckelord: nybörjare, rekommendation

29/11 -07

Jag är inget proffs bara en nybörjare men någon fråga kan jag nog svara på .
Vet inget om Pleione , men inget som jag vågar testa än iaf ....vet inte om den är för trädgård eller fönsterbänk ens men det kan nog Björn berätta som säljer dem här.
Vet inte var du bor men tror det är mest Phalaenopsis i blomsterhandeln , kanske någon Dendrobium...men det är ju de lättskötta de säljer oftast.
Phalaenopsis är nog vanligast ( finns på ICA också) den är lättskött, blommorna sitter på länge, fina färger , behöver inga extra lampor på vintern...alltså en bra början.
De ska stå i genomskinlig kruka för de tar energi till rötterna från ljuset också....låt den stå i den kruka och kompost den har om det inte är en helt nerbruten , möglig kompost.
Vattnet ska rinna lätt genom krukan....du vattnar inte som dina gröna växter utan slår vatten genom krukan eller sätter ner krukan i vatten 1 gång i veckan ungf.
Är rötterna gröna och grova så kan du vänta tills de vitnat lite till, du känner om krukan blivit lättare .
Ställ den så ljust du kan men inte i direkt solsken.
Längst upp på sidan kan du läsa på Råd o bilder och på Alla nycklar här till vä.

29/11 -07

Hej Tina och varmt välkommmen hit ....

Härliga tervar du har på din sida, hadde själv dessa när jag var yngre och då den grå varianten.... numera så har jag rottweiler !

Även jag är nybörjare ang orkidér, men även ny här på "Neovita" .... om jag läser mellan raderna, så är jag helt övertygad om att du inte kommer få några större krångel o svårigheter med dina framtida orkideér med tanke på att du har sysslat mycket med växter och sedan har du ju alltid duktiga och hjälpsamma odlare här på "Neovita" som du kan fråga.... och som redan har hjälpt mig mycket !

"Bim`s" råd o förslag på Phalaenopsis(brudorkidé) låter som en mycket bra idé om du tycker om den sorten...... Lycka till !

29/11 -07

Hej Tina!

Jag tycker inte du ska börja med Pleione, för de är rätt krångliga. Om du inte brukar lyckas alldeles utmärkt med att spara dahliaknölar år från år vill säga. För pleione sköts ungefär så. De vill ha det svalt/kallt och ljust på vintern när de vilar och ytterst lite fukt. Sen när de börjar växa vill de ha näring och vatten och lite varmare om jag förstått råden rätt. Så ungefär som dahliaknölar enligt min mening.

Men följ Bims råd att börja med Phalaenopsis eller varför inte en av mina favoriter Paphiopedilum. De har mycket fina blad och trivs på samma sätt som Phalaenopsis i rumstemperatur och är inte heller extremt ljuskrävande. De blommar relativt länge (ca 2-3 mån står en blomma) och vissa sorter remonterar på samma stängel.

Läste just att du bor på Åland, åker du över till Stockholm någon gång så finns det en affär som heter Orkidehuset ( http://www.orchidehuset.se/ ) där, där kan du hitta massor av roliga orchidéer för en nybörjare.

Och snart kommer du vara lika tokig som vi andra i dessa underbara fantastiska blommor. Du kommer kanske bli vår nästa Pleione expert, vem vet.

29/11 -07

Hej och välkommen!
Du har redan fått en hög bra tips, men man kan säga så här oxå: Fråga dig hur mycket pysseltid du vill lägga ner. För det behöver inte vara så att det är svårare, men mer ompysslingskrävande med vissa släkten. Tänk igenom vad du har för förutsättningar hemma, tycker du om att ha det varmt och gosigt, har du något rum som hålls svalt/kallt året om, kanske du redan har extra belysning för andra växter, växthus osv. Ta en titt under rubriken råd och bilder högst upp på sidan och jämför med dina egna förutsättningar så får du nog en känsla för vad som kan passa dig. Det som jag kanske tycker är svårt kan ju du tycka är lätt Sen kan det ju vara kul att prova ett par olika...fast det kanske man inte ska säga till någon som inte redan fastnat i orkidéberoendet

29/11 -07

MiaP : Paphiopedilum har ju jag med i min 2rummare i ett vädersträck och de blommar om liksom phalaenopsis....men vilka Phaphiopedilum blommar om på samma stängel ? ( så man inte klipper av nått som ska vara kvar ) men det är väl inte lätt att veta på hybriderna utan namn....eller har de nått kännetecken ??

29/11 -07

Bim: Vanligaste mångblommaren i handeln är nog Paph. Pinocchio. Där blir stängel längre och längre eftersom det kan komma 12-15 blommor och kanske t.o.m. fler, den ena avlöser den andra. Men man ser om där finns en knopp till på tillväxt, så du behöver nog inte vara orolig att du klippt bort något som skulle vara kvar. Sedan kan man räkna hur många blommor en stängel har haft, för det lilla skyddsbladet sitter kvar även när blomman trillat bort. Stängeln får ett intressant zick-zack liknande växtsätt, som en slingrande orm som tar sig fram.

29/11 -07

Hej Bim!

Jo, de som blommar om ser du nästan på en gång att de kommer göra det eftersom de formar en ny knopp medans en blomma blommar. Sen tycker jag aldrig att man ska klippa en stängel förren den vissnat ned helt av sig själv och känns torr och brun. Det ger plantan möjlighet att dra tillbaka näringen i stängeln och det är bara då man kan vara säker på att inga blommor kommer från den stängeln mer. (Fast även här finns undantag, som min Condylago, de stänglarna är torra och bruna och sen kommer nya blommor ändå. Men det hör inte till vanligheten att orkisar beter sig så.)

En som remonterar Paphiopedilum Pinocchio (primulinum x moquettianum), man kan se att den har haft blommor på samma stängel eftersom det blir som små hål kvar där blomman suttit.

Min planta, du ser på stängeln de små "hålen/groparna".
Blomman trillar ofta av och ser helt perfekt ut trots att den är "vissen".

29/11 -07

Mia P: Pleione behöver faktiskt INGET ljus på vintern. Det är en praktisk egenskap hos dem, de kan alltså förvaras var som helst där temperaturen ligger mellan +-0 och +10 ungefär. T ex i kylskåpet.
Annars håller jag med om att Phalaenopsis är en bra nybörjarorkidé. Men även vissa andra släkten som brukar finnas i den vanliga blomsterhandeln, t ex Oncidium, Paphiopedilum och "Cambria", kan vara värda att ge sig på.
Vad gäller Pleione så är P. formosana och flertalet hybrider lämpliga att börja med.

29/11 -07

Lasse: Aha, fel av mig. Skulle sagt att de är exakt som dahliaknölar då, eftersom de inte heller behöver något ljus.

Tina: Kom på en sak till. Nu på vintern när man köper växter och då särskillt orchidéer så är det superviktigt att packa in dem så de inte får köldskador. Eftersom orchidéer är tropiska växter (de flesta) så tål de inte minusgrader, men det här kan visa sig först efter lång tid och då förstår man inte alltid vad som är felet.

En annan sak att tänka på är att titta på bladen och rötterna att de ser friska ut. Ingen ohyra och inte sladdriga blad och fnösketorra rötter eller svart ruttna rötter. Phalaenopsis ska ha tjocka silvergrå rötter som känns fasta, ev ska de vara ljust gröna om de är nyvattnade. Paphiopedilum däremot har brungrå rötter som är lite ludna. Svårare att se om det är ok, men även här ska de vara saftspända och fasta och inte torra eller slemmiga.

29/11 -07

Hej på er Alla!

Och tack för alla svar & råd jag fått......
Var till skomakaren med ett par stövlar som skulle klackas om....Vägg i vägg finns en blommbutik och förstås kunde jag inte motstå ett besök Började prata Orkidéer med en av personalen och hon visade ett helt bord fullt med dessa skönheter.....Mest hade de av just Phalaenopsis.....Och jag föll som en fura för en"Brud" med lila/vita blommor på 5 stänglar.......Så nu har jag införskaffat min första Orkidé någonsin:)
Jag har den står i farsun, där det är ganska svalt i och med att jag har mer växter där, som inte fixar elvärmeelementet, så de är avstängda där......Det finns en vanlig spotlight i taket som är riktad ner mot blommorna, där i bland min Phalaenopsis......Så min fråga nu är: Kan den komma att trivas i dessa förhållanden? Den står i en genomskinlig plastkruka + en ytterkruka i genomskinligt glas....Och blad, blommor och rötter ser riktigt fina ut....
Kan säja att jag fick den välinpackad med massor av tidningspapper + att jag hade den med in om jag lämnade bilen och skulle någonstans:)

Hälsningar Tina

29/11 -07

Phalaenopsis är mer varmväxande och vill gärna in i stugan istället. De vill ha temperaturer runt 20 -25 året runt.

29/11 -07

Något att prova senare om du har det svalt är Masdevallia eller Dracula kanske. Dessa är lite klurigare, men det fixar du nog om ett tag. Nästa steg nu är att skaffa en bra bok om orchidéer och att läsa så mycket du kan på internet eller här på forumet.
Det kan också vara värt att kika in på SOS (Svenska Orkide Sällskapet) hemsida för att titta på fina bilder och läsa spännande inlägg.

Lycka till med ditt inköp och välkommen in i orkideberoendet. Jag började också med Phalaenopsis och för ca ett 1 sen så började jag samla på riktigt, nu har jag närmare 100 orkisar och fler lär det bli.

Om du vill kika lite på mina bilder är du välkommen till mitt album här finns flera album med bilder på orkisar och andra spännande saker.

29/11 -07

Grattis till din första orkidé Gnici.
Nu är första steget taget på väg in i, det mycket trevliga orkidéberoendet
Hoppas du får njuta av `Brudens´ blommor riktigt länge

29/11 -07

Tack Säluttern och MiaP för de upplysningar jag också fått ...man lär sig något hela tiden.
Hoppas jag kommer få tillfälle till våren att köpa en Paph.Pinoccio den står på listan men det blir nog utomlands ifrån för jag har ju testat nu vad man får om man beställer nått här.
Blir kanske svårt att sambeställa med er när man bor här uppe....har kollat medlemmar härifrån men de verkar dåligt aktiva

Kul också med ett Prat på en lite lägre nivå för oss nybörjare som inte har något växthus,kallskåp varmskåp ja inget skåp alls ( men har skaffat växtlampor i sovrummet haha ).
Har fönster bara mot väst och det är kanske inte sämst, men lite mörkt på höst och vinter.
Sen en sak till mitt fotointresse har vaknat igen tack vare orkidéerna som jag vill ta fina närbilder på.....har önskat ett stativ i julklapp
Gnici : Du kommer att få mycket nytta av den kallare växtplatsen i framtiden...för andra arter än Phalaenopsis.

Ser verkligen upp till alla er som har en massa kunskap och som lyckas med det mesta som det känns och jag förstår redan att man drivs dit med denna hobby.
Allt handlar om orkidéer...jag kan inte ha adventsstjärna och elljusstakar för jag har ingen plats...granen på balkongen är ingen idé för ljuset i fönstret innanför är så starkt så det ser skitdumt ut....men vad gör det...jag har ju mina blommor.

29/11 -07

Bim: Jag var inne på Stenåsa Gardencenter hemsida och dom kommer med sin utställning till Blomsterlandet i Sundsvall 13/3. Kan det va nåt?
Anette

30/11 -07

Min allra första Orkidé - Phalaenopsis - Brudorkidé. Från Gnici.

OK, Tack för informationen om Phalaenopsis - Att den vill ha mer värme.....Har flyttat den till köket som är klart varmast på dagarna när vi eldar i vedspisen....Men det är ju det att temperaturen vrierar till natten sedan och blir svalare.....Och så har vi ganska mörkt den här tiden på året.....Så mina frågor är:

1/ Klarar "Bruden" temperaturväxlingen?
2/ Behöver jag fixa en lampa ovanför? Jag har en amaryllis på gång där med en lite knopp som är på väg upp + en Gammal Novemberkaktus som har massor med knoppar nu.....Jag har länge tänkt att jag skulle hänga ett lysrör ovanför den bänken där de står, för det är annars en bra bänk vid ett gammaldags, litet, spröjsat söderfönster och så är det ingen elvärme under bänken.......Vi bor ju i en gammal "Bagarstuga" med rätt så små fönster, vars täthet inte alltid är så tätt om jag säjer så.....Så det är kankse inte det idéala för varken Orkidéer eller andra blommor - Fast mina andra växter verkar dock trivas med extra belysning i knutarna....
Där min lilla Brud står nu, är nog den mest dragfria platsen OCH varmaste platsen i huset, den här tiden på året - Men som sagt ganska mörkt - Vad göra?

/Tina

30/11 -07

WoW Anette blir helt tagen...är det möjligt ?
Vet du att Blomsterlandet har inte öppnat här i Birsta köpcenter än , men jag har förstått var de ska vara för taket är som ett växthus på ett av husmodulerna.
Jag har bara 1 km dit och ICA Maxi ska också ha en trädgårdsdel ( skyltat på väggen ute )
Jag kommer nog att bosätta mig där nere i sommar Hahahaha

30/11 -07

Härligt Bim,då kan du götta dig riktigt ordentligt.
Anette

Ge ditt svar

För ett par veckor sedan köpte jag två små sticklingar som sitter ihop. De är Vanilla Planifolia. Överlämnadet ägde rum på en tunnelbanestation i rusningstid. Min sambo träffade sambon till den som dragit fram sticklingarna. Jag vill inte ens tänka på vad överlämnadet såg ut som...

Hur som helst, sticklingarna kom hem. Planterades med mer vitmossa i det genomskinliga festivalölglas de kommit i. Oro och ömhet har omgärdat dem.

Efter två, nja, kanske tre veckor har de små blivit placerade i en genomskinlig bytta, en sån som ruccolasallad säljs i.

Det har sprungit ut ytterligare en rot på en av noderna. Jag är stolt.

Jag måste berätta att jag köpte dessa två för att jag älskar att odla. Jag älskar inte orkidéer, jag gillar att odla min egen mat, så mycket man man nu kan få till i en två med liten balkong...
Nu har jag fått reda på att Vnillia Planifolia är en orkidé som är bekräftat giftig, förutom fröstängeln... oj, oj, oj.

Men orkidéer är fascinerande. Som att odla kattor på nått vis. Jag vakar över mina två "siamesbebisar". Sticklingarna sitter ju fortfarande ihop. Jag har planerat att klippa isär dem när båda de små sticklingarna har skjutit rötter.

Just nu försöker jag läsa på om montage av orkidéer. Åh, jag hittar inget jag fastnar för att göra, kanske någon har ett tips på detta forum.

Nyckelord: Vanilla, stickling, nybörjare

phalaenopsis är väldigt bra för att montera, vanilla vet jag inte riktigt. Köp en från livsmedelshandeln, där brukar de vara billigast, köp vitmossa och något att montera på. Jag brukar montera på bitar av korkek. Ta bort den gamla komposten, skölj av lite och placera plantan så som du vill ha den, bädda om den ordentligt med blöt vitmossa och säkra rötterna med snöre/garn/fiskelina, mne dra inte för hårt. Var flitig med att vattna, vitmossa torkar snabbt.

30/8 -06

Själv tycker jag det låter intressant att plantera några orkisar tillsammans på en gren, det ska vara en gren som inte ruttnar så fort tex. äppelträdsgren, väl rengjord och sedan sätta den på en fot och plantera dit några orkideer som inte blir så stor tillsammans med mossa och kanske någon mindre ormbunke tex, Venushår. Mindre Dendrobior skulle passa bra till eftersom de växer med ormbunkar i naturen och det skulle bli vackert. Det finns massor att välja på, det finns ju några över 1000 st att välja mellan men alla är inte små förståss.

Åh, vilka bra tips!
Jag har en gammal gren som jag knutit fast vitmossa på och som jag vattnar, bara för att testa och för att se vad jag kan lära mig innan jag sätter dit orkidéerna...
Ett litet problem för mig kommer nog att bli att Vanillia inte är så himla liten.

2/9 -06

Kom bara ihåg att vanilla behöver mycket vatten eller hög luftfuktighet >60%. Och kom ihåg att en vanilla med tiden blir ENORM. Sen i mitten av juni har min vuxit 97 cm.

Ge din åsikt