Råd / Omplantering / · Substrat /

Skriv början av artikeln om lava

Nyckelord: lava

Inlägg med lava som nyckelord.

Jag funderar på att eventuellt byta ut sphagnumen till mina Phragmipedium besseae om det inte funkar så bra att odla i det. De står i fotvatten.

Jag har provat röd lavakross men det funkade inte beroende på att jag inte hade sköljt lavan ordentligt så det var en massa rött pulver som fälldes ut. Nu vågar jag inte prova med lava igen, undrar om ni kan tipsa om något annat lämpligt substrat om jag ev. i framtiden ska byta ut mossan?

Nyckelord: röd lava, lavakross, lava, phhragmipedium besseae, substrat

2/10 -10

Dina besseae är i väldigt dåligt skick, om jag var i ditt ställe skulle jag köpa mej en ny frisk planta och odla den i spagnum. Av dina bilder att dömma skulle du kunna packa spagnumen en liten aning, den ser lite väl lös ut.
Att byta substrat är meningslöst om man inte lyckats att hitta goda odlingsförhållanden gällande ljus, luftrörelse, temperatur m.m.

2/10 -10

OK, tack för ditt svar. Jag vill verkligen försöka att rädda dessa plantor - ger inte upp än. Nu har jag ju flyttat dem till ett varmare rum, de stod för kallt tidigare så jag hoppas det blir bra. Väntar på belysning, men det kommer dröja minst 3 veckor innan den kommer så jag har tillfällig belysning än så länge.

3/10 -10

Jag hittade en jättebra artikel om P. besseae där det bl a står att artikelförfattaren använder
aliflor: http://www.jimssupplies.com/supplies/ali... ,
rock wool - det är väl mineralull?
sponge rock/Perlit
diatomaite/kiselgur: http://www.ifab.se/produkter/celite-diatomite/

Artikeln: http://www.goreorchidconservatory.com/Sp...

Men jag börjar inte bråka med mina besseae nu, men eventuellt framöver.

3/10 -10

Läser man odlingsråd från olika odlare av Phhragmipedium besseae, så används
många olika substrat med gott resultat, det gäller bara att hitta en metod som passar
en själv. Vilket ju gäller alla sorters orkidèer.
http://www.iosoc.com/forward-2/phrag_cul...

Ge ditt svar

Magicboy:

Du skrev i ett tidigare inlägg, att du inte vattnar dina lavafyllda krukor uppifrån mer en någon gång då och då, när du har tid.

Jag undrar därför hur du vattnar dem i vanliga fall ?.

Samt om du tycker de behöver vattnas oftare i lava, än i den vanligare barkkomposten ?.

Undrar också hur du göder, eftersom lavan borde vara mindre näringsrik en den organiska komposten, blir väl plantorna hungrigare i den ?.

Tänkte plantera om några Paphar i lava och genomskinliga krukor, för att studera tillväxten. Så alla tips är välkomna.

Nyckelord: lava

7/2 -08

Flora:

Jag har ju mina i backar (underdelen till miniväxthus) och där häller jag i 1,5-2 liter vatten som lecan och vulkanstenen sedan efter olika förmåga suger upp. Jag vet inte om de behöver vattnas oftare eftersom jag aldrig lyckades få plantorna att trivas ordentlgt i vanlig barkmix. Jag har alltid 1ml Blomstra/liter vatten när jag vattnar förutom om det är någon som är nyplanterad för då vattnar jag bara med kranvatten de första 3-4 månaderna eftersom lavastenen är indränkt med näring. Det är alltså inte bara lavasten utan lecakulor också och till vissa arter en bit kalktuff.

7/2 -08

Thomas - Var köper du kalktuffen?

7/2 -08

Mia:

Jag kommer inte ihåg vart jag fick den ifrån men jag har några stora bitar i källaren som jag hugger ut en liten bit då och då av.

7/2 -08

Magicboy:

Tack för svaren. Det låter intressant det där med att vattna underifrån, läste nyligen om det, i odlingsråd för Paphar, på en asiatisk hemsida. Om någon vill veta vilken hemsida får jag återkomma, eftersom jag inte har adressen tillgänglig nu.

Hur ofta brukar behöva ge dina paphar det här fotbaden ?. Förstår att det måste variera med temp. osv, men på ett ungefär, får de torka upp mycket mellan vattningarna ?.

Jag har redan de flesta Paphar i sådana miniväxthuslådor, men då med ett lager leca som jag vattnar på, för att få lite högre luftfuktighet. Har även köpt billiga vita låga plastlådor på Ikea, som jag använder på samma sätt, inbillar mej att de vita är bra för att de även reflekterar en del av ljuset till delar av plantan som annars hamnar i skugga.

När man läser om de naturliga växtplatserna för en del arter. som malipoense. Så har jag läst att den ljusa bergrunden i områden där de växer gör att de ofta träffas av reflekterande ljus från omgivningarna och därför har det ganska ljust. Även om de växer på en plats skyddad från direkt solbestrålning.

Har också funderat på det där med kalksten av något slag. Har en del sk. faxekalksten hemma, som blivit över efter akvarieinredning. Den är ganska lätbearbetad, så det borde gå att hacka ut mindre bitar av den.

Mia: sk. kalksten för akvarier går oftast att köpa i vanliga zooaffärer, om det nu är rätt sort.

7/2 -08

Flora:

Jag vattnar väl ungefär var 4:de till var 5:te dag sommaren och var 7:de till va 10:de dag på vintern men det beror ju lite på väder som sagt. Du har helt rätt ang. ljusets reflektion men det fanns inga vita backar så det fick bli svarta. Kalkstenen ska vara porös och den mest porösa kalkstenen jag känner till är kalktuff.

Ge ditt svar
Komplettering till Resan till Himalaya, del 6. Från Alf Forsblom.

Utflykten till naturreservat i Lava. Bulbophyllum täcker hela grenen. Orkidéerna trivs bra på gamla lövträd.

Nyckelord: Resan till Himalaya, Bulbophyllum, Kalimpong, naturreservat, Lava

vilken upplevelse det måste ha varit

Jag skulle inte bli alltför ledsen om jag råkade ha en lian överfull med växter. Det är nog nåt av det vackraste som finns.

12/2 -07

Ja man kanske skulle stå ut med det råa vädret för att se detta.

Prata om bilden
Komplettering till Resan till Himalaya, del 6. Från Alf Forsblom.

Utflykten till naturreservat i Lava. Ganesh från Orchid Retreat och Nikhil Pradhan min researrangör. De studerar Pleione humilis bulber som växer i mossan på en gammal grov regnskogsek.

Nyckelord: Resan till Himalaya, Pleione humilis, Lava, naturreservat, Kalimpong

21/4 -11

oj! jag skulle också vilja resa till hymalaya!
och se dessa häftiga pleone växa på en trästam!
detta kanske är något att pröva i trädgården?

Prata om bilden
Komplettering till Resan till Himalaya, del 6. Från Alf Forsblom.

Utflykten till naturreservat i Lava som ligger i riktning mot Bhutan från Kalimpong. Coelogyne corymbosa med blommor och frökapsel på en nedhängande fjolårsstjälk. En Oberonia ? art som växer som epifyt på en trädrot (rotofyt?).

Nyckelord: Resan till Himalaya, Lava, Kalimpong, naturreservat, Coelogyne corymbosa

Tack för härliga ekstrabilder denna gång också. Hoppas nu tidningen kommer snart hit med...

Tack för de häftiga bilderna, Alf!

Jättehäftiga bilder Alf! Tack för att vi får följa med (om än på avstånd och efteråt)!

Prata om bilden