Råd / Omplantering /

Skriv början av artikeln om etablering

Nyckelord: etablering

Inlägg med etablering som nyckelord.

Har skaffat mig två neosar, psykad som jag blivit av neofantasterna här. En n falcata och en n falcata shutenno.
Nu till frågan. Dom har ju inte hunnit etablera sig i krukan ännu. Då ska jag väl hålla dom varmt inomhus ett tag tills jag tror att dom gjort det. Och först sedan minska temperaturen inför vintern.

Nyckelord: Vintervila, Etablering, Neofinetia falcata

1/9 -16

Nej, är för tidigt än.

Ge ditt svar

Jeg kj. i sommer (Taiwan imp.) flere planter som jeg satt i sphagnum. Nå kommer Den. antennatum og Psychopsis papilio med skudd og bl. stengler. Hva gjør jeg da?
Hadde tenkt å potte om begge to i Greenmix men er dette lurt , bør jeg f.eks. vente til etter blomstringen er ferdig?
Håper på noen innspill her.

Nyckelord: ompotting nå?, etablering, rötter, Dendrobium, import, Dendrobium antennatum

16/8 -06

Jag har haft en papilio i spagnum i ett år och den har trivts och blommat om många gånger, så jag skulle nog låta den stå kvar - men Dendrobien är tåligare så den skulle nog jag tordas plantera om trots blomstängel.

Takker Carina.
Hvis din papilio har stått et år i sphagnum tror jeg nok begge mine kan gjøre det også. Jeg var litt redd for at sphagnumen kom til å brytes ned i løpet av vinteren så derfor min fortvilelse.
Har du noen tanker om Greenmix da eller har du dine i bark?

16/8 -06

Jag skulle gissa att Carina skulle sätta den i leca S/H. ^^

Men det var en jäkla grann planta du har där, Jag önskar jag kunde få liv i min D: scrabilingue (husrdetnustavas) nu rotlös i ett helt år fast lika glad.


Googlet bilde på scrabilingue`en og den hadde noen flotte blomster. Håper du får den til.
Kanskje den skulle trives i sphagnum, min har i alle fall kommet med masse røtter.

Når det gjelder leca har jeg ingen erfraring med det men det hørtes spennende ut. Tror jeg holder meg til Greenmix eller kompost.

16/8 -06

Ja, jag ska nog ta och köra med mossa nu när jag har fått tag på det. Jag har haft det ganska svårt att få importplantor att etablera sig men du verkar ju ha fått mossa att fungera utmärkt!

16/8 -06

Anita, härligt att din planta kommit igång så bra! Jag vill rekommendera att du bara planterar om när plantorna precis påbörjar sin tillväxt. I Dendrobiumens fall betyder detta när det nya skottet har börjat på små, små rötter.

16/8 -06

Förresten, är det någon här som har några riktigt bra tips för hur man etablerar och rotar importplantor, speciellt då dendrobium som jag haft lite krångel med.

16/8 -06

Dendrobior är ju uppdelade i olka grupper. Jag har några olika, en del med riktigt fina fötter och några med lite grövre rötter. D.anosmum växer finfint i spagnum, den var en import från Thailand. D.pendulum är monterade med en boll spagnum har också rotat sig bra, de har rigtigt tunns rötter. D. antennatum som hade ullöss har jag haft problem med och det finns ju orsak till det och jag har svårt att få igång en frisk tillväxt. Denna fick jag sedan ersatt av säljaren i Holland. Ersättningsplantan planterade jag i hälften Epiweb och hälften kokoschips och den verkar ha kommit i gång OK. Den vill ju ha mycket vatten med snabb dränering, rötterna på den är lite grövre än de andras. D. anosmum har jag i en korg och den vill ha stora mängder vatten och mycket näring har fått många fina rötter och är väletablerad. Vilken D. är det du syftar på?Spagnum är bra men det tenderar att packa ihop sig och tål inte tillsatser av näring speciellt bra, annars kanse det går bra att blanda spagnum med Epiweb. Mossan inehåller en del näring så det behövs kanske ingen tillsats. Jag tror D. växer bäst om de vattnas just då de har börjat torka ut men inte helt torra.Jag höll på att glömma D. muricatum, deb växer på en mosskloss, den mår utmärkt och har fått en ny bulb med ett blad så nu har den 4 bulber med var sitt blad, den ska torka ut nästan helt före nästa vattning och då massor med vatten.

16/8 -06

Jag har lyckats väldigt bra med min D. anosmum, den har vuxit kanske 15 cm sen jag köpte den.

Dom jag har problem med är D. unicum, D. amabile och D. scabrilingue. Alla dessa är köpta som importplantor som oftast säljse med bortklippta rötter.

16/8 -06

Bortklippta rötter? Varför då? Det jag har märkt med rötter är att om tex, krukan den står i får stå på en bädd med lecra kulor, att plantan vattnas och sedan inte få allt för mycket vatten så söker sig nya rötter nedåt. Spagnum måste ju vara bra får att få igång rottillväxten. D. unicum får ingen direkt sol på sommaren, med moderat vattning . D.amabile däremot ska inte ha så mycket vatten på sommaren utan mera på hösten i sept., okt och nov. D. scabrilingue är inte heller så vattenkrävande och den vill ha små krukor. Alla villa ha snabbtorkande kompost. Korta rötter kan betyda för mycket vatten. Unga plantor i mossa behöver inte någon näring, speciellt om de får svarta eller missfärgade rottoppar. Spagnum innehåller en viss mängd näring i sig själv. Om rötterna ruttnar beror det på för mycket vatten. Men jag vet inte specifikt vad du har för problem har du int e fått några rötter alls? Det finns ju också något slags rotningsmedel som stimulerar rottillväxten.

ÅÅÅÅ!!! Vad mycket information!!! Tack ska ni ha för det!!! Och... lycka till med plantorna. Dendrobium är ett härligt släkte, eller hur??? /Lina

17/8 -06

Nja, jag har ju köpt mina från orchidéhysets thailandssändningar bla och dom klipper ju av rötterna med flit innan de skickas. OCh jag har försökt det där med Leca, det kommer kanske en eller två trådlika rötter och sen blir det inget mer. Man kan ju köra sphag-n-bag men passar det Dendrobium?

Jag tror inte det är skötseln det är fel på, alla D. jag köper med fina väletablerade rötter växer så det knakar.

17/8 -06

Hej Jimmy!
Här är råd jag fått när jag köpt barrotade plantor.
Lägg plantan i varmt sockervatten tillsätt 5 droppar Superthrive och en tesked E-vitamin. Låt den ligga där 4 timmar. Plantera som vanligt och vattna inte på 10 dagar - 2 veckor. Obs skuggig placering. Plantorna kommer att skicka ut rötter för att leta efter vatten. Börja vattna försiktigt och när rötterna är ca 1-2 cm kan du börja ge svag näring. Innan du har rötter kan plantan inte tillgodogöra sig vatten eller näring och för vått ger ruttnad planta.

Hoppas du klarar den!


Takker for mange flotte innspill.
Det rådet med sukker har jeg også fått og det har virket bra. ¨

Når det gjelder mine imp. planter har jeg satt alle i sphagnum untatt cattleya`er. Jeg er heldig som kan plukke sphag. rett utenfor døra.
Plantene har jeg satt på kjøkkenbenken med lys fra vinduet (de står ikke i vinduet). Jeg har også gitt de næring et par ganger i løpet av sommeren (Pokon 20-20-20). Nederst i alle pottene (små potter) har jeg lagt isoporbiter for at plantene skal tørke fortere ut, dette ser røttene ut til å trives med. De liker ikke å være våte for lenge.

Når det gjelder avklipte røtter på imp. planter bruker jeg å plante disse i terrakotta krukker.
Det er viktig å vanne litt oftere men det er prisen en må betale. Da hjelper krukken til med å trekke røttene ut. Dette har jeg gjort med mine Catt. De står i pinjebark bl. med litt sphag. og litt kull pluss at jeg også her har isopor biter i bunnen. Dette for å få luft til røttene. Alle mine imp. Catt. som jeg har plantet på denne måten har kommet med røtter før el. senere. Man trenger en stor posjon tålmodighet også.

17/8 -06

Det finns så många fina Dendrobium att jag skulle ha lust att gråta för att jag inte har plats eller möjlighet att ta hand om all. Jag har ju ännu några D nämligen tuananhii och de är 5 till antalet tror jag, De sitter på näringslösning i en flaska så dem behöver jag inte göra något åt förrän nästa vår. De frodas och växer i flaskan, och den kommer säkert att vara fullpackad med blad och växtdelar då Om allt går väl vill jag säkert sälja några av dem då de har etablerat sig i spagnum. I år har den nya bulben på D.anosmum var. delacourii blivit 50 cm och bra tjock är den också, bladen har i år också blivit styvare. Jag har också en monterad, båda har var sin keiki på fjolårsbulben.

Hei Spindeln.

Jeg googlet på D.anosmum var. delacourii, det var en nydelig blomst med en fantastisk farge. Håper du får den til og skulle den blomstre så husk å sette inn et bilde da. Lykke til.
Er enig med dere alle ang. Dendrobium slekten, her er masse flott planter og de er relativt enkle å holde også. Det er nok bare fantasien som setter grenser her.

17/8 -06

Tack Carina!

Det där ska jag definitivt prova!

Hej Carina!
Nyfikenheten växte också i mig för en sådan dunderblandning. Är det tillsatt en tesked socker med 5 droppar Superthrive och en tesked E-vitamin i en varm gallon dvs. nära 4 liter vatten?
Hur stora var dina inköpta plantor?
Har du något liknande för flaskorkidéer?

Ray skriver:
1. Dissolve 1 cup of sugar, and 1/4 teaspoon of a rooting hormone compound (K-L-N, SuperThrive, etc.) in a gallon of 80°F water. If you have any soluble trace element mixture (STEM), also add 1/2 teaspoon of that.
2. Soak the plant for about 2 hours or more.
Med våra mått mätt:
63,5 ml/l socker = 6,35 cl/l eller 4,23 tbl/l = 4,23 matskedar/l
0,33 ml/l rothormon eller 3 droppar
0,66 ml/l STEM eller 6 droppar
27ºC eller fingervarmt vatten
http://www.firstrays.com/sphagnbag.htm
Ray tillåter inte direktkontakt mellan planta och mossa i påsen men använder samma kur men helst i LECA S/H.

Ge ditt svar

Hej!
Nån som har egna erfarenheter av den?
Fick hem en sådan importplanta i lördags. Såg nästan ut som en växt för herbariet. Den befinner sig lite luftigt innbäddad i vitmossa, luftfuktighet över 60 i rummet. Rötterna har blivit gröna och börjar se pigga ut, men bladen är fortfarande tillplattade. Men dom är lite glansiga. Börjar bli lite mindre skeptisk. Tänkte plantera den i en pytteliten kruka med mycket vitmossa och bark längst ned. Andra förslag?

Nyckelord: etablering, import, Aerangis citrata

26/6 -06

Jag skulle nog hellre montera den. Det blir snyggare och passar dess växtsätt bättre.

Hei!
Ja, de är nog vanliga att montera, men jag har inte ordetligt skåp och den ser ut som en planta som gillar fukt. Har du en citrata och hur odlar du den i så fall?
Har några monterade plantor utan skåp, men tror inte denna är lämplig. Fast kanske... ?Har också en "barnkammare" : miniväxthus med fläkt, sparlampa, men utan ekstra värme. Tänkte ha den där så småningom.) Kanske en korg skulle funka bäst. Eller alltså en pytteliten(5 cm.) lerkruka som kan hänga nånstans.
Citratan är en vild chansning från importlistan till Nof. Den enda Aerangis som var med...

Ge ditt svar