Råd /

Omplantering

Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...

Läs hela artikeln

etablering (3) omplantering (188) plantering (17) urflaskning (7)

Substrat

Har nyligen handlat material från orkideimperiet.dk. Allt fungerade snabbt och bra. Det finns olika odlingsmedier till salu bla bark (bäste kvalitet) i alla tänkbara grovlekar- 10kr/l. Sedan kan man addera vad man vill enligt egen erfarenhet.

Läs hela artikeln

bark (15) björnmossa (2) diatomite (4) dicksonia (2) epiweb (51) greenmix (11) jord (3) kalk (13) kol (4) kompost (39) lava (5) leca (24) medium (4) mossa (36) pimpsten (3) Rölunda orkidéjord (4) Sphagnum (48) substrat (25) vitmossa (93) vulkansten (7) ...fler

Krukor, amplar och montering

amplar (2) dubbelplanterad (2) fatodling (3) genomskinlig kruka (2) glaskruka (6) glasskål (5) glasvas (5) gurkburk (2) keramikrör (3) kokosnöt (3) korg (12) korkbark (2) kruka (29) krukstorlek (2) kupad botten (2) montering (58) nanorör (5) plastkrukor (3) spaljé (4) upphängning (4) ...fler

Senaste pratet inom området

15 okt

KEIKI

Är nyfiken på hur jag ska gå till väga för att plantera dessa två. Särskilt hur jag ska beskära för att både extraplantorna och moderplantan ska må bra. Tror att det är en brudorkidé.

Nyckelord: omplantering, Keiki

15 okt

Bara att ta loss keikin och plantera dem i bark. Brukar inte vara några problem. Den nedersta har långa fina rötter

16 okt

Med så långa rötter kan den det vara svårt att plantera utan att bryta av rötter, var försiktig

16 okt

Rötterna blir lite mer böjliga om man sätter dem i vatten en stund innan plantering.

Ge ditt svar

Hej
Jag puffar för ett gammalt inlägg av sommarbo. Söker med ljus och lykta efter dessa krukor. Någon som vet var dom går att få tag på?
Online eller i Stockholm med omnejd.

Nyckelord: Kruka

13 maj

Sett dem i någon orkidéshop online i Tyskland eller Holland, men minns tyvärr inte vilken. Schwerter har ett par varianter, men de kostar en del. Länk

13 maj

Hittade en shop via Etsy som verkar hålla till i Grekland som också säljer... men inte helt samma stil som de på bilden. Länk

13 maj

Från Dorra.
Från Dorra.
Från Dorra.

Jag gör dem själv.... bara att borra...

14 maj

Dorra: Snyggt! Men terrakottan spricker inte?

14 maj

Som du ser på mina bilder... ingen fara.... men du måste spraya vatten men sådan handpumpflaska under tiden du borrar o så borrar man med med låg fart.

Alla mina Vandoider... ca 20 st... har jag i sådana borrade av mig krukor i olika storlekar. Borren jag använder är antingen glasborr eller kakel borr (de trekantiga).

Jag har till och med sågat i terracotan för att få mindre höjd på behållare

Har inte förlorat någon kruka än, alltså inget har spruckit... och billigare bli det om man ska ha många

14 maj

Sebastian: tack för tipsen, ska kika

Dorra: snyggt! Då ska jag ge det ett försök. Tejpar du krukan innan du borrar?

14 maj

Bra gjort, Dorra. Det blir ju billigt och dessutom är det roligt att pyssla och fixa lite själv.

14 maj

Stephanie... nej, jag tejpar inte. Bara blöter med vatten innan jag börjar och sprayar regelbundet under tiden jag borrar. Terracota är inte så hal som kakel, så tejpen behövs inte.

14 maj

Dorra: Så coolt!! Och snyggt .

14 maj

Tack!

Det viktigaste att mina Vandor trivs.
Jag hade mina Vandor fritt hängande förr, som jag bar till badrummet för att duscha varje gång jag skulle vattna. Problemet var att hur försiktigt jag än var, så har jag inte kunnat undvika skador på rötter pga av de där förflyttningar. Så något lösning skulle till, för jag ville inte ha Vandor i glas.

Tänkte på terracota med hål, men de som går att köpa är dels dyra, dels alldeles för små för stora Vandor med mycket rötter. Så kom jag på att borra. De krukor ni ser på bilder ovan är över 20 cm i diameter och hållen så stora som 2-3 cm i diameter tak vare kakelborr. Men jag har borrat även mindre krukor med mindre hål... då med glas/diamant borr.

Och vattning av Vandor är lätt idag... jag stoppar hela krukan/or i en hink med vatten/näring 2 ggr i veckan.

14 aug

Hej! Jag köpte sådana lerkrukor med hål från Botaniska i Göteborg. Lite dyra med snygga!

14 aug

Hej! Jag köpte sådana lerkrukor med hål från Botaniska i Göteborg. Lite dyra med snygga!

14 aug

Ge ditt svar

Orchidéhuset säljer dicksonia under rubriken omplantering, den finns både på påse och som block. Vad är det för något, vad har man till och till vilka sorter?

Ska plantera om ett gäng Phalaenopsis som står i sphagnum och en Dendrobium Nobile som står kvar i samma jord som den köptes i för fyra år sedan. Har några skott som har stått i vatten åtminstone 1,5 år som borde få något bättre. En Miltassia Toscana har precis blommat över och måste få något nytt, den står också i sphagnum men det blir så vingligt.

Nyckelord: Substrat, Dicksonia, Omplantering

17 jul

Det är en produkt gjord av trädormbunke. Oftast från plantageodling på Nya Zeeland. Ett alldeles utmärkt, kanske det bästa som finns, planteringsmaterial. Används tillsammans med spagnum och perlit. Jag använder ca 50% Dicksonia, 25% Spagnum och 25% Perlit. I min värld är det ett lite för exklusivt material för att odla phalaenopsis. Jag skulle välja tallbark + spagnum och Perlit. Men har man bara ett fåtal plantor så kan priset på kompostenkvitta.

17 jul

Tack för svaret, skulle den fungera med Dendrobium och Miltassia? Dom kan väl stå i samma typ av substrat eftersom dom har samma typ av rötter? Eller har du något bättre att rekommendera, vill att dom ska ha ett passande material där dom står stadigt också. Min miltassia vinglade betänkligt när den fick en lång stängel sist.

17 jul

Onödigt och miljöovänligt material att importera från andra sidan jordklotet, och särskilt om du odlar i rumsmiljö. Mycket bättre med inhemsk sphagnum i låga behållare och ev med inblandning av tallbark mm.

17 jul

Dicksonian har mycket lång hållbarhet och är mycket lämpligt för orkidéer som är känsliga för omplantering. Självklart är den långa transporten ett miljöproblem men vad är inte ett miljöproblem av allt vi köper?
Ibland kanske man ska fundera på om man orkar plantera om tillräckligt ofta med enklare material. För mig är Dicksonian och en Pinjebark från Indonesien en väldig hjälp för att över huvud taget orka fortsätta min hobby. Barken köper jag av Röllke.

17 jul

Det bästa - och roligaste, rycker jag - är att plocka sitt planteringsmaterial själv. Jag inser förstås att det inte är praktiskt möjligt för alla och att man ibland måste inköpa material och även importerat sådant. Men vill ändå framföra tanken om möjligheten att plocka sphagnum mm i vår svenska natur, det i miljöhänseende bästa alternativet och något som även kan ge en ny och trevlig dimension till själva odlandet.

19 jul

Tror du Peter kan använda finare bark och Sphagnum till dina plantor. Köper du Orchiata barken så håller den ca tre gånger så länge som vanlig Pinjebark. Då blir det lite bättre för miljön. Men som Börje skriver så är Dixonia ett fantastiskt material. Blocken av Dixonian är bäst till att ha monterade orkidéer på. Håller också med att transport av material och produkter över jorden är ett stort miljöproblem. Vi handlare behöver nog se över detta och försöka hitta alternativa lösningar. Han nu en bra sommar och njut när värmen är tillbaka. Peter

19 jul

Det finns dock faktorer som minskar Dicksonians negativa inverkan. En del av den "rivna Dicksonian" är restprodukter från tillverkning av diverse konsthantverk av lokalbefolkningen samt krukor av trädormbunke.
Vill man ha ett högvärdigt planteringsmaterial kan man också odla ormbunkar och ta reda på rötterna som blir ett nästan lika bra material som Dickonian. Dock krävs det en egen tomt.
Gör på följande sätt:
Gräv ut en lämplig yta till ca 30 cm djup, täck botten med en kraftig plastfolie med lite lutning åt något håll för att överflödigt vatten ska kunna dräneras bort. Blanda sand (0-8mm) med hälften torv. Är de uppgrävda massorna sandiga kan dessa användas i stället för "köpesand". Plantera ormbunkarna, finns ofta i plantskolorna.
Jag hade en yta (ca 30 kvm) i många år med Strutbräken och Kungsbräken (Osmunda).
Jag grävde upp dem för några år sedan för de hade en benägenhet att sprida sig bland mina Azaleor och andra surjordsväxter. Nu har jag Azaleor på ytan. Miljövänligare kan det knappast bli.
När man köper bark i plantskolorna vet man inte var den kommer ifrån.

Ge ditt svar

Hejsan alla orkidevänner. Jag är gröngöling på min brudorkide som jag köpte för ca ett år sedan. Sedan jag planterade om den (när den var i knopp) så går det utför Den blommar bra just nu men bladen är väldigt slappa med långa ränder. Duschar den flera ggr/dag. Jag ser att blommorna som var så fina i förra veckan börjar se lite ospänstiga ut. Jag misstänker att i och med omplanteringen så var jag jag lite för tuff med rotbeskärningen. Jag gör jag för att få bladen att bli köttiga och spänstiga? Är det bara att vänta på nya blad eller kan existerande blad tillfriskna?
Jag bor utomlands med medelhavsklimat och fukt. Mkt tacksam för hjälp.

Nyckelord: omplantering, phalaenopsis, slappa blad

6 jun

Om dom är torra brukar dom ordna upp sig när vattningen ordnar sig. Om du har dåligt med rötter så kan dom inte suga upp tillräckligt med vatten. Tyvärr hjälper det inte att vattna mer för då ruttnar rötterna och det blir värre med dom slappa bladen

6 jun

Klipp bort blomstänglarna, för de tar mycket kraft från plantan. Grymt, men kanske nödvändigt.

10 jun

Stort tack för respons! Annika, jag ska klippa ner blomstängeln. Rötterna är ju A och O, inget liv utan bra rötter.

10 jun

Rotbeskärning? Förrutom de skadade och döda rötter, gör man ingen rotbeskärning på Phalaenopsis.

11 jun

Skar av döda och murkna rötter och det blev inte mkt kvar till rotsystem tyvärr. Har klippt bort blomstängeln (med 5 blommor) och håller igen med vattnet. Sprayar flera ggr per dag bladen försiktigt. Här är det 30C och luftfuktighet. Jag kollar den noga och håller tummarna.

11 jun

Spraya försiktigt så du inte får ner vatten i bladrosetten, för det är inte bra. Blir lite nyfiken på var du bor!

Ge ditt svar
Från Lilla Mina.

Hur planterar jag om min Vanda? Den växer o växer tyvärr inga blommor. Har varit planterad i samma kruka mer än tio år. Lecakulor i botten o grov orkideekompost. Har massor med härliga luftrötter.

Nyckelord: Luftrötter, Omplantering, Vanda

4 april

Hej,
jag vill börja med att säga att jag inte är Vanda-expert, men odlar 2st V . coerulea sedan 1, 5år. Dessa växer barrotade och duschas dagligen. jag har en fogar/kalldimma generator som går tre kvartar per dag, riktade mot plantorna. Inte heller jag någon blomma, men plantorna är fina.
Mvh
Mikael

4 april

Kanske lite näring o ljusare placering så kanske den blir till o blomma. Sedan kan lecakulor vara mindre bra o använda då de samlar på sig salter från gödning o vatten. Men det är verkligen ett praktexemplar du har där så lycka till med blommor i framtiden.

5 april

Hej,
Plantera den i en träkorg av "teak". Doppvattna varje dag. En gång i veckan med pulvernäring med n-p-k 20-20-20.
Placera i soligt fönster. När sommaren kommer och det blir varmt hänger du ut den så det blir varma dagar och lite svalare nätter. Du behöver og skrämma den lite eller få en lite förändring. Lycka till.

5 april

Jag tycker inte du ska plantera om den. Istället tycker jag att du ska störa den så lite som möjligt. Någon kompost behövs inte. Däremot som övriga skriver att den bör duschas regelbundet, ibland med lite näring. Så mycket ljus som möjligt. Men viktigast är nog att den ska få en ordentlig temperatursänkning på natten. Minst 5 grader C gärna mer. Det gäller för övrigt de flesta orkidéer. Kan du ordna lite luftväxling så blir det en bonus

5 april

Tack för era svar 😊. Peter skriver att jag ska plantera Vandan i en korg. Ska jag plantera ner den som den är eller behövs ngn kompost? Var får jag tag på en sån korg i "teak" vill inte ha i plast.

5 april

Korg, kolla Orchidehusets hemsida Peter kanske har en till försäljning som passar

6 april

Håller med bolebo om allt. Att plantera/montera om den till en träkorg medför troligen att många rötter knäcks eller går av helt. Ända anledningen att sätta den i träkorg skulle vara estetisk anser jag, om man nu gillar sådan montering. Min ända Vanda växer barrotad, å de fungerar jättebra . Lycka till i forts. med din fina planta

Ge ditt svar

Någon som kan rekommendera eller avråda om någon av det färdiga odlingssubstrat som finns i vanliga handeln? Eller någon enkel blandning jag kan hitta ingredienser till lite enkelt. Jag odlar nu i Hasselfors pinjebark men börjar inse att jag vattnar för sällan för att det ska vara optimalt. Visst inte ofta jag övervattnar men tillväxten blir sådär pga torka.

Nyckelord: Kompost

2 feb

Du har några mil till Gbg annars finns där kanonbra kompost i Botaniskas butik vid grindarna. De blandar den själv. Inser att det är långt dit men jag tänker att någon annan som också läser detta som bor på närmare håll vill testa denna. Ring gärna butiken innan så du vet säkert att det finns.

Annars finns det säkert tips under Odling, i rullisten längst upp här på sidan.
Själv köper jag Dekorbark (Pinje, som jag klipper i mindre bitar) på plantskolan och blandar med självplockad Sphagnum, lite träkol och någon nypa benmjöl. Vilken % av det ena eller andra beror på vad du ska odla.

2 feb

Tack. Det ska jag prova. Har tänkt mig en vårresa till Götet o då brukar det bli en tur till botan. Jag hittade några trådar bland odlingstipsen.

3 feb

Någon som prövat Synthic?

3 feb

Menar du det från Dusk?

Ge ditt svar
Från Xara.

Maken: "Vad ÄR det där?? Bakom soffan??"
Jag: "Det är vitmossa, som jag ska använda vid omplantering av..."
Maken: "VARFÖR står det en låda med... med... GUCK! bakom soffan??"
Jag: "KOM IGEN!! Det är bättre att lagerhålla det så här, mer miljöanpassat ju!"
Nu: Inte så mycket kvar, måste nog skaffa mer. Slit och släp! #orkideodlare

Nyckelord: Vitmossa

20 jan

Bra med oförstående men tåliga respektive

Ge din åsikt

Har fått pyttesmå svarta krabater i ett par krukor med levande sphagnum. Dom är ca två millimeter långa. Alla plantor är phalaenopsis. Vad ska jag ta mig till?

För tillfället är det jättetorrt i krukorna så jag hittar lätt plantor med kusar i. Det är ju bara att knacka krukan mot ett vitt papper. Ska jag samla ihop dom och isolera dom?

Nyckelord: Phalaenopsis, Ohyra, Sphagnum

5/10 -18

Det var ett isolerat angrepp, det är bara plantorna som stått i köket precis där jag har det sista från sommarens tomatodling som ligger och eftermognar. Det måste ju vara därifrån det kommer? Det var en som var väldigt angripen, i dom andra var det inte så mycket som kom ut när jag knackade. Den värsta sköljde jag igenom väldigt mycket i duschen, bladvecken också. Ska skölja av tomaterna också. Diskade samtliga krukor noggrant i väldigt hett vatten. Om jag kan få tag på färsk sphagnum så planterar jag om dem för säkerhets skull. Vad kan det vara för kryp och kan jag göra något mer just nu?

5/10 -18

Vet inte vad du har för kryp, men täck tomaterna med fiberduk. Jag har aldrig frukt eller tomater otäckta inomhus på hösten, för de lockar till sig diverse små flugor.

Ge ditt svar