Råd /

Omplantering

Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...

Läs hela artikeln

etablering (3) omplantering (170) plantering (17) urflaskning (6)

Substrat

Har nyligen handlat material från orkideimperiet.dk. Allt fungerade snabbt och bra. Det finns olika odlingsmedier till salu bla bark (bäste kvalitet) i alla tänkbara grovlekar- 10kr/l. Sedan kan man addera vad man vill enligt egen erfarenhet.

Läs hela artikeln

bark (12) björnmossa (2) diatomite (3) dicksonia (2) epiweb (59) greenmix (11) jord (3) kalk (13) kol (3) kompost (34) lava (5) leca (19) medium (3) mossa (38) pimpsten (3) Rölunda orkidéjord (4) Sphagnum (42) substrat (19) vitmossa (88) vulkansten (7) ...fler

Krukor, amplar och montering

amplar (2) dubbelplanterad (2) fatodling (3) genomskinlig kruka (2) glaskruka (5) glasskål (5) glasvas (4) gurkburk (2) keramikrör (3) kokosnöt (3) korg (10) korkbark (2) kruka (26) krukstorlek (2) kupad botten (2) montering (53) nanorör (4) plastkrukor (3) spaljé (4) upphängning (4) ...fler

Senaste pratet inom området

2 jan

Sphagnum

Hej, jag vill gärna ha tips om var jag nu på vintern kan köpa sphagnum mossa av bra kvalité till rätt pris.

Nyckelord: Sphagnum

4 jan

Blomsterlandet säljer ibland torkad/pressad spagnum från Nya Zeeland

Ge ditt svar

Jag har en Dendrobium (Berry Oda) och en Oncidium (Sharry Baby) som båda nog behöver planteras om.
Men vilket substrat bör jag välja till dessa?
Har mest Phal. och de brukar nöja sig med orkideejord, som jag kan köpa på Granngården, och lite vitmossa.

Nyckelord: Omplantering, Dendrobium, Oncidium

7/10 -23

Om du väljer en mix baserat på bark så bör barkbitarna vara lite mindre äe i en mix för phalaenopsis. Blanda in lite av något fuktighetshållande som kokoschips eller spagnum.

8/10 -23

Tack @Merwic för rådet!

Ge ditt svar
Från Lassse.
Pleione praecox. Från Lassse.
Från Lassse.
Stanhopea tigrina. Från Lassse.

Sedan många år odlar jag alla mina omonterade småvuxna och även en del medelstora orkidéer i såna här låga skålar (12×3 cm). Epifyter och epiliter växer ju normalt i ett mycket tunt skikt av organiskt material och är därför dåligt anpassade för odling i vanliga höga krukor. Som material använder jag ren vitmossa.

Nyckelord: vitmossa, omplantering, rötter

1/8 -23

Klurig och intressant odlings idé. Vad tror du är bästa djup och diameter för olika plantstorlekar? Funderar på att kapa några lerkrukor till lämpligt format.

2/8 -23

bolebo: Denna storlek har ju funkat bra till alla mindre plantor och som synes till en och annan delning även av större arter. Höjden är alltså 3 cm och diametern 12 och jag kan tänka mig att det passar bättre med ett par cm till på höjden för betydligt större diametrar. Men hela tanken är ju att behållaren ska vara väldigt låg och att det liksom blir ett mer lättskött alternativ till montering.

2/8 -23

Låter helt klart intressant och mer lättskött än monterat, ska provas.

2/8 -23

Intressant!

2/8 -23

Tack Lassse, jag ska prova lite olika mellan 3 och 6 cm med lämplig diameter.

3/8 -23

Sådana här låga skålar/krukor har jag använt sedan december -76. Jag köpte sådana skålar som var tänkta till julgrupper, å gjorde hål i botten med en lödkolv. Det har fungerat jättebra med olika sorters medie i skålen. En stor fördel är att man kan ha stor diameter till t.ex. Bulbophyllum som ofta sprider sig med avstånd mellan bulberna, men ändå bara typ 5 cm. höga.. Några släkten som jag har odlat i dessa skålar är Cattleya, Bulbophyllum, Phalaenopsis, Laelia, Sophronites, Coelogyne som ex. Har försökt med Paphiopedilum men det blev inte så lyckat, ty de torkar ut alldeles för fort i mitt varma växthus på sommaren.

12/8 -23

Jag har sett att du odlar många av dina orkidéer i de där små svarta skålarna. Har du enbart vitmossa i dem och hur sköter du vattningen? Det vore roligt att prova en ny odlingsmetod.

Det är synd att det är så svårt att få tag i låga, breda krukor i handeln. Jag har både kapat större krukor på höjden och borrat hål i kakburkar för att plantera Cattleyor i t.ex.

13/8 -23

Ja enbart vitmossa. Vattnar en lagom mängd en gång i veckan (ibland två). Man märker efter ett tag hur mycket varje planta konsumerar. Men ca 1-2 dl i veckan brukar det bli. Vitmossan suger upp och fördelar fukten jämnt i hela behållaren.
Det verkar som sagt vara knepigt att hitta bra låga odlingsbehållare i handeln. En lösning är att titta efter passande behållare för helt andra ändamål. De här skålarna såldes egentligen som tapas-skålar till storkök och restauranger, vilket gjorde att jag blev tvungen att köpa en hel kartong med flera hundra Jag lär aldrig göra av med samtliga själv så om du vill testa har jag till salu. Eller kolla på nätet, det går säkert att hitta liknande skålar i mindre förpackningar nånstans.

13/8 -23

Tack för alla kommentarer, och kul att några ska testa. Jag har enbart haft framgångar med detta sätt att odla och det blir mycket lättskött jämfört med att montera, särskilt när man odlar på fönsterbänk (fast jag har några monterade också). Ruttnande rötter förekommer knappast och samtidigt behöver man inte vattna lika ofta som när man monterar, detta eftersom mossan tillsammans med skålen håller kvar fukt mycket bättre.

Ge ditt svar

Fått tips att använda Treefern / Dicksonia i min blandning men var får man tag på denna produkt inom Eu,Har sökt men får upp bilder på Treefern men det ska vara söndermald rester av Treefern.Hoppas på tur att någon vet.Vet att Orkidéhuset har haft tidigare men hittar det inte längre.Tacksam för tips

Nyckelord: Treefern, Dicksonia, Jordblandning

7/12 -22

7/12 -22

7/12 -22

Tack snälla för era svar ,jag sökte för att blanda i min kompost,Det har löst sig fått tag ifrån en firma inom Eu

Ge ditt svar

4/12 -22

Mossa

Vad anser ni. Skall man ta bort denna mossa eller låta den vara kvar. Har flera inköpta växter som ser ut så på ytan av krukan. Min tanke var om den håller fukten för mycket eller att man inte får ner vattnet ordentligt. Se bifogad bild.

Nyckelord: Mossa

4/12 -22

För mig ser det inte OK ut när mossan växer över bladen. Jag skulle flytta den därifrån. Ett annat problem kan ju vara att den täpper till lufttillförseln till rötterna nere i komposten.

4/12 -22

Den det inte ut att må bra till 100 %.
Jag skulle ta bort mossan och ge den en luftigare tillvaro under vintern.

4/12 -22

Odlar man i GreenMix är låg mossa ett tecken på att man gör rätt, om du odlar i bark tror jag du vattnar för mycket, här har det tagit överhand

4/12 -22

Tack för svaren. Jag köpte ett tiotal växter från en stor återförsäljare i Tyskland i sensommras och hälften av växterna har stark beklädnad av mossa. Alla växter var planterade i bark utan två växter, och jag har inte planterat om några av växterna. Skall jag plantera om dessa växter i ny bark och se till så att det inte kommer någon ny mossa ?

4/12 -22

Jag tänker att du tar bort all påväxt nu och låter dem vila någon månad med sparsam vattning.
Plantera om i vår när du ser ny tillväxt.

6/12 -22

Pleurothallis majakoluckae. Från Gandalf. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Så här såg det ut i krukan som är 9 cm i diameter överkant.
Knappa 1 cm med bark i botten. Resten sphagnum.
Och den var genomsur. Växten är Pleurothallis majakoluckae.

6/12 -22

Det förklarar nog plantans skick och kraftiga mossväxten Hoppas du kan rädda den

Ge ditt svar

Egentligen är jag så gott som handikappad i skogen, men igår så åkte jag och killen ut på mossjakt!

Jag letade efter "vitmossa/spaghnum?".
Jag köptr utav Lassse här på OP, och tänkte att jag kanske kunde hitta lite själv, men jag hittade tre olika våtväxande mossor.

Men de ser väldigt lika ut till uppbyggnaden. Man kanske kan använda alla tre?

Någon vänlig själ därute som kan hjälpa mig?

Första bilden till vänster har jag lång mossa som växte på berget brevid en tjärn.
De till höger växte 2-4 meter från vatten kanten.

Och den andra bilden är mossan som mest liknar den jag köpt av Lassse.
Den växte nästan precis på vattenkanten.

Pga förvirringen så plockade jag bara detta:/

Nyckelord: mossa

29/9 -14

Den översta skulle jag säga är den bästa mossan Den som det bara finns en av.

Håller med!! De andra två är jag mer osäker på.

29/9 -14

Okej, för jag tänkte leta efter lång spaghnum också, att använda till mosskullar till mina Neofinetior som kommer snart:)

Lasse kan mycket om mossa, så jag hoppas han hjälper dig!

29/9 -14

Jag kan bara instämma, den övre är bra, de två undre bör undvikas. Det finns arter som är både långa och bra men man kan få leta en stund.

29/9 -14

Okeey!:D då ska jag försöka komma dit igen och leta vidare! tack!

29/9 -14

Vill bara tillägga att jag här i Umeå trakten i stort sett har plockat alla riktigt blötväxande mossor och använder dom till mina orkidéer tillsammans med skägglav, gammal tallbark + plus lite annat skräp som kommer med hem.Allt växer så det knakar. Inte håller jag på med att desinficera min mossa heller. Nu är jag bara en enkel odlare som inte har några speciellt krävande plantor men med tanke på hur all tokväxer här så måste jag ju ändå göra något rätt.

30/9 -14

Exhale, det är inte säkert att din Chosentetsu är en Chosentetsu utan kanske en Aojiku Yoroidoshi! Den ser ut som den på bilden men den på bilden är troligtvis inte en Chosentetsu.

30/9 -14

Markus G, det här blir spännande att se!:D

30/9 -14

Markus G, det här blir spännande att se!:D

18/8 -21

mossa. Från Dryad.

Den här mossan var med en Sarracenia-planta jag köpte. Den är mycket mindre i strukturen än vanlig Sphagnum. Den växer som en fin matta tätt inpå jorden. Vad heter den och går den att hitta i Sverige?

Ingen aning tyvärr. Men tänk på att många arter av mossa är fridlysta då de växer så långsamt. Då gäller inte allemansrätten och det är olagligt att gå ut i skogen och plocka. Har man egen mark, eller markägarens tillstånd, så är det lite andra regler som gäller i vissa fall. Här har du en lista på vilka sorter som inte innefattas av allemansrätten som ett PDF-dokument på naturvårdsverkets hemsida

19/8 -21

Det finns många märkliga och hycklande lagar i detta land. Storföretagen undantagna naturligtvis. En privatperson får inte gå ut och plocka lite mossa till sin kruka. Men storföretagen får skövla urskogarna, och övergöda åkrarna med kemikalier som sedan rinner ut i och dödar haven. De får sälja palmolja till godis, jätteräkor, McDonalds-kött, och annat skräp, och skövla Borneos och Braziliens regnskogar för palm-plantage och betesmarker, och utrota tusentals unika djur- och växterarter.

Jag ger inte mycket för det. : ) Ser jag något i naturen jag behöver, så gör jag min egen avvägning hurvida det är ok eller ett olämpligt ingrepp. Jag är en moralisk person.

Ge ditt svar

Någon som vet var i Göteborgsområdet jag kan köpa kompost med grov bark som jag skall ha till Trichoglottis .

Nyckelord: grov kompost, Göteborg, bark

Blomsterlandet har ibland ren pinjebark i rätt grov storlek, men ofta är den nog lite för stor.
Kolla på zooaffären som ligger vid Coop på Backaplan, dom har en del olika sorters bark...

ok,det skall jag kolla på i morgon !
Tack Troll
Monika

30/7 -21

Den orkide-bark jag köpte på Plantagen är finfördelad i tunna flagor. Det tar lång tid för vattningen att dunsta av, och syretillförseln in till rötterna verkar dålig i större krukor. Så jag gick ut och plockade stora fina barkbitar från en nedsågad tall, för en riktigt luftig kompost.

Men de doftar fränt av kåda. Tar orkideer skada av det?

6/8 -21

Det är förmodligen terpentinet du känner doften av från tallen.

7/8 -21

Jahaa! Nä kåda dofter ju inte så. Ganska starka grejer med andra ord. Men den verkar ha avdunstat, barkbitarna luktar inte så mycket längre.

Ge ditt svar

Har köpt orkidekompost från Blomsterlandet men är inte riktigt nöjd. Det ser ut som om det är mögel eller vita sporer på barken. Ska jag använda eller kasta komposten, vad tycker ni?

Nyckelord: kompost, Blomsterlandet

22/3 -12

Jag hade samma fenomen sist jag köpte, dock ej Blomsterlandets. För säkerhetens skull kan man steka komposten i ugnen.

Jag har provat detta en gång men klarade inte av den lukt som blir när man värmer barken . Återstår bara att slänga påsen

22/3 -12

Jag tror att en av de största smittspridare är kompost både gällande insekt men ochså svamp mm. Men har man bra kraft i sina plantor så är risken för angrepp som påverkar mindre. Att behandla sin kompost med värme är en bra idé, om man står ut med stanken

22/3 -12

Detta är faktiskt anledningen till att jag började göra min egna blandning, för komposten jag köpte hos blomsterlandet var i full av svamp och så har jag fått en koloni lyckliga små flugkräk nu också. >:(

Däremot så tänkte jag inte på att den kunde vara ohälsosam utan rensade bort de svampiga bitarna jag såg och använde den - inte så smart har jag insett så här i efterhand. Hittills har ingen nopsis varit illa dock, utan de växer så det knakar.

Hädanefter så är det beställa bark som gäller för min del. Ingen mer färdigblandad kompost och absolut inte Blomsterlandets. Flugkräken lär jag nog aldrig bli av med dock. Det fungerar ju inte med provado eftersom de inte tuggar på nopsisarna (såvida nopsisarna inte dreglar då förstås, då mumsar de glatt i sig saven de små kräken).

23/3 -12

Mutanten: kan du inte investera i en köttätare? Ska inte de hjälpa lite?

23/3 -12

Prova Emmaljunga Exclusive, brukar använda detta, kan periodvis vara lite ojämn kvalitet men då får man blanda upp det lite som man vill ha det. Brukar finnas hos Handelsträdgårdar m.m

23/3 -12

Annika: Det bor tre köttätare i min lägenhet varav två äter insekter och den tredje slår ihjäl dem (likhögarna växer). Jag misstänker dock att du syftar på köttätande växter. Tyvärr så kräver ju de världens specialbehandling för att överleva - att stå på en fönsterbräda är nog inte att rekomendera.

Jag tänker köpa från... Vad heter han? Han är medlem här och driver Orchidehuset i alla fall. Jag beställde en påse grov bark därifrån (och den var verkligen grov) och det var ingen svamp eller flugkräk i utan bara fin-fina barkbitar. Tänker fortsätta blanda själv för jag tycker konstigt nog att det är kul! Har hittat ett bra ställe i england där jag kan få tag på fin träkol till nopsisarna också (måste fortsätta experimentera!).

23/3 -12

Mutanten: jag anklagas ibland för att vara otydlig, men som du säger, jag syftade på växten
Som jag förstått det kan de väl stå rätt bra vart som, men att de gärna har vatten t.ex. från torktumlaren..?
Nåja, nu gled fokuset bort från komposten, det här var mest ett tillägg..

15/6 -21

Nemtoder tar bort alla sorgmygg o.dyl. NEMABLOM hette min.

Ge ditt svar

24/3 -20

Nyss omplanterat

Nyss omplanterat. Från Björn. Fri bild.

Jag jobbar hemma just nu och igår blev jag uttråkad och tog äntligen tag i att plantera om orkidéerna. Bra timing dock ? de flesta Cattleya-sorterna har nya skott just nu som precis börjar skjuta nya rötter.

Under vintern har jag haft en vattenskada i lägeneghetn vilket gjorde att värmefläktar behövde köras och det var väldigt varmt och torrt. Så många orkidéer är svaga ? vissa dog till och med. Du kan i fotot se att Cattleya intermedia saknar många blad (men har ett fint skott i alla fall) och Cattleya walkeriana fick ett väldigt litet skott denna säsong.

Men, nu kommer solen tillbaka så jag hoppas på fin tillväxt

Nyckelord: Cattleya walkeriana, Cattleya intermedia, Paphiopedilum, omplantering

Prata om bilden