Råd / Luft / · Luftfuktighet /
Skriv början av artikeln om luftfuktighetInlägg med luftfuktighet som nyckelord.
Jag har inte förändrat min vattning sen i vintras utom för ett par plantor som satte igång med tillväxten.
Och dock... i dagen rond upptäckte jag att flera plantor visar små tecken på att de har det liksom för "blöt"... trots att de transparenta krukor ser torra ut på insidan.
Men förra månaden, ställde jag alla orkidéer på huminitypad och trots att vatten aldrig når upp till krukbotten, så känner man kondensen under när man tar krukan i handen.
Så nu blir det mycket sparsam vattning ett tag framöver... man lär sig mycket bara genom att "läsa av" sina plantor.
Nyckelord: luftfuktighet, vattning
Jag satt också i förra månaden alla orkidéer på vägen för tillväxt, och även om vattnet aldrig når botten av potten.
Så nu blir det väldigt sällsynt att vattna ett tag ...
arabisk tolk
arabiska tolk
somaliska tolk
dari tolk
Råkade få med mig en stor Vanda hem idag från butiken. Hur gör ni för att öka luftfuktigheten hemma vid brist på växthus?
Nyckelord: Luftfuktighet, Vanda
Med en sådan här ,inköpt hos Netonet
gvkrist, du visar en luftfuktare av något slag! pappilainen, det finns många sådana, så det är bara att kolla in utbudet!
Vad är på ett ungefär bästa luftfuktighet för våra vanligaste sorter (cattleya, cymbidium, dendrobium, phalaenopsis osv.) egentligen?
Under Odling etc i övre listen finns mycket att läsa. Kolla här:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
gvkrist, såg intressant ut, skriv gärna ett omdöme när du kört den ett tag. Har visserligen sett en del blandade recensioner, men de har inte varit orkidérelaterade. Var en del negativa saker med kalkdamm, men har man bra eller avhärdat vatten borde det inte vara ett problem.
mvh.
Christer
Jag är mycket nöjd med min ,trots att vi har Sveriges bästa vatten så fick jag hela lägenheten full med kalk innan så det fick bli en RO ,luftfuktaren har jag snart haft i ett år och den funkar bra ,tanken varar ungefär ett dygn,beror lite om man kör den på varmt eller kallt,kostnaden tror jag va ca 900:-
Ojdå, du har kört den så pass lång tid redan, låter som ett bra köp. Tack för infon!
mvh,
Christer
inne med fönstret på glänt...det skulle man ha året runt till orkidéerna, men jag skulle inte vilja ha det själv.
Nyckelord: luftfuktighet
Jag har 71% Det trivs dom bra i
Nu är det lite friskare luft här igen..
Hvilken RH har dere i odlingsskapene?
Mitt skap har hittil hatt 80% på dagtid, synkende ned til 60% sen kveld, for så så stige opp til 90% og kanskje enda høyere på natt. Jeg har latt "reptilgalleret" være åpent under disse forhold. I dag har jeg tettet alle reptilhull og RH er nå på 100% - glassdørene er fulle av dugg - kan dette være riktig da? Jeg har 5 vifter og temp. er 28 -15 grader.
Fundere på om det er lurt med et pottetett skap - noen som har noen synspunkter?
Nyckelord: RH, Luftfuktighet
Mitt ligger på mellom 85 og 95 på dagtid og som ditt ca. 60-65 kveld.
På mitt er det ventil list (reptilgaller) oppe på skapet bak og nede foran (under dørene). Disse er ikke dekket til. Mitt skap er lavere enn ditt men jeg har ikke mer enn 2 vifter (skal være 3 men en er ødelagt for tiden). Tempen ligger på ca. 27-28 dagtid og 15-16 natt.
Mitt skap dugger ikke i det hele tatt pga. ventilasjonen. Jeg har heller ikke probl. med å holde stabil temp.
Vet ikke om dette er til stor hjelp men ville nok prøvd å ha litt lufting var jeg deg, verd å prøve.
Lykke til.
I och med att du har uppåt 80 % RH vid, antar jag 28 grader dagtid och sedan temperaturen sjuker till omkring 15 grader på natten så stiger RH till omkring 95-100 %. Den luftfuktigheten kräver väldig bra luftcirkulation i hela skåpet, viket du verkar ha. JAg ligger på ca 90 RH natt och ca 80 RH dagtid. Att vattne kondensera på glaset tror jag beror på att du har 28 grader (då ljuset stängs av och sedan sjunkande allt efter som) inne i skåpet och ett antal grader lägre temperatur i rummet där skåpet står så där är inget konstigt med det.
Takk for svar begge to
Håller med Valkyrie och andra om att Mini Mark är söt! Därför blev jag lite ledsen när den andra blomningen såg ut att torka in trots att jag vattnade noggrant. Men så är det det här med varma element och torr luft... Jag slog två flugor i en smäll, tog fram alla vackra glas som bara står i skåpen och sällan används, fylllde dem med vatten och knökade in så många jag kunde mellan krukorna. Och blev belönad, nästa stängel mår så bra, liksom de andra plantorna också.
Nyckelord: luftfuktighet, Phalaenpsis Mini Mark
Vacker Ingegerd!
Tack Valkyrie! Jag ska också börja öva mig på att ta närbilder, så som din fina Mini Mark!
Har en kamera med makro, men de uppladdningsbara batterierna vill inte fungera, så jag har lessnat ur lite.
jag säger det igen, supersockersöt! Grattis till blomningen! Min blommar för fullt här hemma oxå, och doftar underbart?!
Tack solstråle! Visst doftar den, nog är det gott (?) och så svagt att det känns helt ok med min allergisprejade näsa!
Otrolig vakert med orange som kontrast till supervitt. Tjusigt foto med skuggan på underlag verkan stängel att "flyga"
Även "vanligt" är inte att underskatta !
Jag gillar starkt Mini Mark men har inte haft nån större framgång med den sorten .
Supersöt Har inte märkt någon doft på min tyvärr!
Grattis Ingegerd, den är jättesöt.
Själv har jag tagit död på 3 st, så nu avstår jag från inköp av Mini Mark
Tackar alla! Mia, kanske du skulle pytsa ut lite glas med vatten i nästa gång? Jag trodde att min planta skulle ge upp förut...
hmm kan vattenglas verkligen göra så stor skillnad?
Min står nu hemma i köksfönstret, och jag har fått den att blomma om! på två stänglar, ibland skall man ah lite tur också! Det som är lite skoj är ju att precis när blomman slagit ut så är det vita nästan lite gult i färgen. Kanske skalll ägga upp ett foto jag med!
Ja Blomtjuven, om du så våra knäppa fönster med besvärliga element så skulle du förstå Vill minnas att Gunsan en gång visade ett fullsmockat fönster där hon ändå lyckats knöka in glas (?) med vatten i. Sen gäller det att fylla på vattnet, också i ytterkrukorna...
Det borde ju vara bra att få vattnet att dunsta så fort som möjligt isf, vilket det gör om man har stenar/grus eller nåt liknande i vattnet, men jag tror inte det gör nån jätteskillnad. Men vad vet jag Jag hade så förut men har inte märkt nån skillnad, det skulle va positiv isf eftersom jag har fler knoppar nu, men kan ju bero på att jag flyttat
...som inte har något gott med sig
Jag är överlag inte särskilt förtjust i regn, men nu när det har regnat under dagen (och gårdagen) har "jag" slagit fuktrekord!
Hela 70 procent!
Jag har balkongdörren på glänt, så fukten har väl smitit in...och det tackar nog orkiden för
Vad brukar ni andra som odlar på fönsterbänk lyckas uppnå för luftfuktighet? Jag har haft allt mellan 36 och 70 procent under de senaste två veckorna.
/Caroline
Nyckelord: Fönsterbänk, Luftfuktighet
Det är ganska normalt hos mig också, jag använder ju inte heller någon luftfuktare.
45 % har jag lyckats komma upp till. Det är rekord. Jag gillar inte heller regn men orkidéerna blir nog glada i allafall
Luftfuktigheten tycks vara det svåraste problemet att få bukt med, åtminstone lär det bli så för min del. Visserligen finns det luftfuktare, men de har ju också sina nackdelar så det väntar jag med tills vidare
Sommarbo - Haha, i en av mina böcker står det såhär om Phalaenopsis:
"Keep the medium moist but not soggy, and maintain a high humidity - a minimum of 60 percent."
Men dina tycks ju trivas bra ändå
/Caroline
Luftfuktigheten i det stora skåpet, har sedan jag skaffade regnsystemet, legat på 80-99 %.
Den sista tiden ligger det på max 60 % och sjunker ner till 35 % ??
Jag har sänkt fläktarnas hastighet, 2 st, från 12 till 9v, det gör inte någon skillnad. Vattnet sjunker i vattenbehållaren lika fort som tidigare, så regnsystemet fungerar.
Jag har testat med hygrometern som finns i det lilla skåpet. Den visar i stort sett samma låga procent, så där sprack min förhoppning om att det var där felet låg.
Har någon som använder regnsystem varit med om detta?
Orkidéodlandet har åkt berg- och- dalbana sista tiden, och nu känns det som att både skåpen och en stor del av orkidéerna ska ut till försäljning
Jag hoppas det vänder, för det har det gjort förut
Nyckelord: odlingsskåp, luftfuktighet
När det är vinter och minusgrader ute så sjunker luftfuktigheten inomhus väldigt mycket. Det gör det mycket svårare att hålla hög luftfuktighet i skåpet, eftersom fukten vädras ut i rummet fortare. Du kanske får köra en kort duschning till om dagen?
Om skåpet inte är hermetiskt slutet, utan använder tilluft från rummet där det står kan det
få den effekten, luften inne är ju mycket torr nu när det vinter så den kan "stjäla" fuktighet
från skåpets luft., fuktjämvikt med omgivande luft.
Jag har mina plantor står på nät ovanför vattenfyllda långpannor, och nu på vintern så har
vattnet (3 liter x 4 långpannor) dunstat bort på 2-3 dagar.
Oj, ser att Merwic redan svarat.
Orsaken till att luftfuktighet nu är lägre än förut beror förmodligen på att du har förstor luftväxling / luftutbyte mellan skåp och omgivande luft i rummet. Teoretiskt kan luftutbytet mellan skåpet och rummet bli större beroende på att varm fuktig luft har större relativ volym än kall och därför kan cirkulationen mellan skåp och rum bli så stor att Rh sjunker allt för lågt till följd av tryckutjämning.
Samma volym varm luft som trycks ur skåpet kommer också att sugas in (torr luft) och det blir skälvcirkulation.
Hastigheten få fläktarna borde inte ha någon större betydelse eftersom dom bara cirkulerar luften inne i skåpet.
Kolla om det finns springor eller liknande där luften kan ta sig ut och om så är.. får du på något sätt kan täta dom. I ett helt tätt skåp ligger fuktigheten alltid vid daggpunkten, 100 % Rh (förutsatt att det finns vatten i de så klart ).
Tack Merwic och letherneck
letherneck, bättre med många svar, än inte något alls
Ahaaaa ! ! Nu förstår jag
Denna vintern är den första som vi kör med jordvärme. Det innebär kraftigt varma element, skåpet står alldeles bredvid ett . Så länge jag har haft skåpet, har vi tidigare värmt upp huset med luftvärmepump, vilket har varit en fördel för övriga orkidéer också.
Jag ska täcka över takgallret, men behöver kanske då öka fläktarna till 12 v igen. Lite ny luft kommer endå komma in i skåpet, tack vare att dörrarna inte sluter helt tätt längs sidorna.
steffe, tack!
Berg-och-dalbanan har så sakteliga börjat gå mot berget
Vi får väl hoppas på att orkidéodlandet stannar uppe på berget framöver.
Ja letherneck, jag hoppas och tror det också
Luftfuktigheten ligger nu på 70%. Kommer den ligga runt det, gärna lite över, är jag nöjd.
Gunsan; Ju mer du tätar skåpet desto högre luftfuktighet kommer du få !
Dom gjorde en kontroll av ventilation i varje lägenhet i min fastighet och ägaren tyckte att det var för fuktigt hos mig.
Det ligger på 40 % , vilket jag tycker e ganska normalt. Men jag kunde inte övertyga hyresvärden att mina orkideskåp inte bidrar mer till luftfuktigheten än ett akvarie och att dom e slutna system, han såg bara med förskräckelse på mina två luftfuktare!!
Iockmed att jag vill ha kvar mina orkideer och min leguan (som inte skulle tåla luft-avfuktare) så får jag leta efter en lägenhet till 1 sept.
Nyckelord: luftfuktighet
Får en värd göra så? Måste denne inte kunna backa upp med fakta? 40 % är väl en helt normal siffra. Jag skulle prata med hyresrättsföreningen om jag var du.
Konstig värd Du har, om Du inte får ha 40% RH inne så tala om för honom
att det är den normala luftfuktigheten den här tiden på året. Jag har själv
runt 40-45% inne just nu, utan både luftfuktare och skåp, och så har det
varit de sista veckorna.
Den negativa hälsoriskerna för människan är som lägst om den relativa fuktigheten inomhus kan hållas mellan 40-60 % ........ men det är som vanligt pengar de kalkylerar med, när de tätar och torrlägger våra bostäder.
Personligen så vill jag ligga på 60%+ ........
Låter ju väldigt underligt. Bara genom att ha fönster öppna så här års borde man ju få upp luftfuktigheten rätt mycket.
Kolla med bostadsrättsföreningen. De borde ha en del att säga om det här.
Robert - det var det dummaste jag någonsin hört - vore jag dig så skulle jag kontakta - hyresgästföreningen, jurist eller i värsta fall kvällspressen.
40% den här årstiden är helt normalt.
Usch, det här låter verkligen trist! Hoppas du fått tillräckligt med tips här för att protestera!
Jag tycker att du först som näms här ovan, ta kontakt med hyregästföreningen, så du får svart på vitt vad som gäller.
När du då har ryggen fri, så skall du inte göra mer än luta dig tillbaka bland dina orkideér ... för är det inte du som har gjort något fel, så skall du då heller inte behöva arbeta för din rätt.
Vid kontakt med hyrevärden ... så tycker jag att du skall antecka allt av vikt som sägs och notera tid och datum.
Det är förmodligen först när du får en skriftlig uppsägning av kontraktet och krav om flytt, som du har ett bevis för olaglig vräkning .... och då är det nog dags att ta kontakt med hyresgästföreningens jurister !
Förmodligen så försöker han att få dig att säga upp kontraktet själv .... så han klarar sig, men stå på dig nu !
Det var då det grövsta!!!
Nä stå på dig och jag håller med ovanstående talare, protestera!
40% är ingenting, hur sjutton ska man lyckas hålla nere fuktigheten när man konstant har fönster och dörrar öppna under sommaren då det är hög luftfuktighet ute?
Håller med övriga, stå på dig tribo ! !!!
Det var det dummaste jag har hört på länge! Som lämplig relativ luftfuktighet är 30-40 % och det rekommenderas av astma & allergiförbundet. Sen att man kanske inte ska ha mer än 50% i bostadsutrymmet p.g.a. mögelsvamp- & dammkvalstertillväxt är väl en sak men det har du ju inte. Jag säger som Ewert, stå på dig!
Din hyresvärd är lite sent ute med sina aprilskämt
STÅ PÅ DIG!!
Bra att det inte bara var jag som tyckte de va konstigt!!
Tyvärr hyr jag i andra hand och har ju inga direkta rättigheter
Läste på paketet till tarkettgolvet som ligger i lägenheten att man helst bör ha mellan 30% - 50% luftfuktighet för att det inte ska spricka.
Jag lånade ut min luftfuktsmätare till hyresvärden för jag tänkte att han nog oxå har ca 40% men det visade sig att hans lägenhet var snustorr bara 20% (knappast hälsosamt, men hur förklara man det för en gammal man som bestämt sig)
Först var det jobbigt, men nu försöker jag accepterat läget (Dr Phill skulle va stolt över mig , hehe) o letar efter en insatts i Borås. Det kommer nog bli till de bättre i slutet
Din hyresvärd har nog som utgångspunkt ... att så länge det inte dammar ur munnen när man pratar, så är det OK
Låter sjukt!!!! Låter som en korkad hyresvärd! Hoppas det löser sig!!!!!!!
40% låter välldigt torrt!!
Hade missat det här inlägget tidigare(var ute på sjön och DET var fuktigt) men det är ju fullkomligt absurt!!!!!! Tur att min hyresvärd ej är likadan för här immar det totalt igen, till orchidéernas förtjusning, när jag tar en lång dusch Hoppas att det ordnar sig till det bästa för Dig, Orchidéer och Leguan!
Hej Robert !
När på året är det dom har mätt upp luftfuktigheten 40 % ?
Jag blev lite nyfiken på ditt problem eller ska vi säga hyresvärdens, så jag har hört mej för med sakkunnig besiktningsman inom ventilation och miljö.
40% RH inne på sommaren helt normalt.
Vinter ca. 8- 20 % och det är då beroende på vad temperaturen är ute. (reservation för att 8-20 % är under förhållanden vi har uppe i norrland).
Så har man 40% RH inne på vintern så kan det tydligen vara ganska illa, risk för mögel och andra tråkigheter .. (Enligt uppgift jag fått.)
Jag hoppas det löser sig för dej på något sätt, jag kan inte tänka mej ett liv utan mina orkideer.
Mvh. Stefan
40% kan väl inte vara farligt vintertid heller? Jag har 55-60% och inga fuktproblem - men så har jag jag luftcirkulation också.
Problemet på vintern är att om man har, låt säga 40% RH vid +20 grader inne i bostaden så kommer den fuktiga luften att fällas ut som kondens (vid dagg punkten) inne i den kalla ytter väggen
och det i sin tur kan ge upphov till mögel och fuktskador som kan vara svåra att se som boende.
Tyvärr spelar det då ingen roll hur bra luftcirkulation man har inne i rummet för det är inte där problemet är .
Jag har aldrig haft kondens på någon vägg - möjligtvis på något fönster, men det är mest i badrummet.
Jag vet inte vilken yttertemperatur du räknar med - kanske någon norrländsk
Kunde ju inte låta bli att kolla vad jag har för luftfuktigghet här och nu och det visade sig att med korsdrag, för att ventilera ut lite värme, efter 7 dagar med solsken har jag 48% vid 23 grader, och nej jag har ej kommit till duchen ännu
Hur klarar en människas luftrör av 8-20%, kan ju
inte va något vidare
Jag mätte i maj, mkt beror ju oxå på vädret utanför när man bor i en loftlägenhet. Det lustigaste är att i sovalkoven som är helt avskild från storarrummet inte har varit under 49% under hela vintern, vad det beror på har ag ingen aning.
Jag trodde att luften kondencerade först vid 100% , men det e klart när man duschar blir det imma på insidan av det kalla fönstret.
Steffe: gäller risken av mögel vid 40% även om man bor i betonghus?
Hade en mardröm om att det var svartmögligt under tarkett golvet, så när jag vaknade rev jag upp en del som är under orkideeskåpen, men det va som tur är torrt o rent. Det är lätt att bli nojjig när det gäller mögel
Detta blev ju en intressant tråd, TACK !
Normalt brukar det inte vara något problem att andas så torr luft (bara man tex inte är astmatiker som jag ), det reglerar kroppen igenom att själv fukta luften vi andas in.
När det är riktigt kallt ute typ -20 och neråt kan luft fuktigeten gå ner till nästan ingenting.
Det är utifrån den principen man kan frystorka tex mat.
Det är riktigt att fukt kondenserar vid 100 RH, även kallad daggpunkten, men när det sker är beroende på temperatur på det som fukten kondenserar på, glas, sten, trä eller vad det nu kan vara.
Men till och med dimma och regndroppar blir till av att luftens fukt kondenserar på partiklar i atmosfären
Sedan finns det något som kallas gastryck, som har att göra med hur tex fukt vandrar i matreal utifrån temperaturdifferenser, men det blir lite långt att förklara.
Risken för kondensutfällning i och på betong är teoretiskt lika stor som på vilket material som hälst.
MEN DET BÄSTA med det här är att risken för mögel och fuktskador är generellt betydligt mindre i betång än i många andra byggnadsmaterial.
Men det har då också viss betydelse hur väggen är konstruerad, isolerad.., och vilken typ av betång det är.
Så jag kan tänka mej att det är utifrån ett sådant resonemang din hyresvärd nu agerar som han gör.
Sen var punkt för tex 100% RH ligger är helt beroende på temperatur.
Om man sedan vill mäta luftens RH bör man använda en slungsykrometer (termoinstrument) som mäter differens mellan torr och fuktig luft och utifrån det kan man räkna ut luftens RH mycket exaktare en vad en tex en digital RH mätare kan.
Hoppas jag lyckats förklara lite av principen kring det här med RH och fukt.
Hoppas verkligen att din mardröm inte blir en sanndröm !
Det är mycket med det tekniska och fysikens lagar !!
Mvh.
Stefan
Tack för svaret, fysik e inte min grej, önskar att man bara kunde få njuta av orkideerna......
Min hyresvärd (poseidon) kom hem till mig för att laga en trasig armatur i köket och såg då alla orkidéer och fuktigheten som brukar ligga vid 60-80% vid det största fönstret. Han bara skrattade skakade på huvudet och mumlande något om regnskog är inte bra för väggarna. Sen gick han igen.
Synd att min hyresvärd inte är din tribo...
Undrar bara hur det gick med "vräkningen"?? Har du flyttat och hur har det gått med odlingsskåpen?? Hoppas det löste sig!
Har också undrat hur det gick... Stort projekt att flytta allt. Hoppas att det har gått bra!
Fram tills att jag inte hade så många orkidéer så har jag haft dem stående på ett upp-och-nedvänt blomfat på ett större fat av något slag, med små Lecakulor och vatten runt om i det större fatet. Det har fungerat bra, lätt att fylla på vatten. Men det är inte så snyggt, det tar stor plats, och jag har inga stora fat längre som passar. Nu vill jag ha orkidéerna i ytterkrukor istället. Vad finns det för tips på bra sak att ha i botten av ytterkrukan, så att jag utan risk kan ställa orkidéen där, med fuktiga lecakulor runt om?
Nyckelord: Luftfuktighet, Phalaenopsis
Jag har bara fuktiga lecakulor i botten på ytterkrukan på de som nu står
i en ytterkruka. De flesta står bara på ett vanligt fat och klarar sig bra ändå.
Men hur undviker du då att fukten dras upp i komposten? Vi har fönsterbrädorna tätt ovanpå rätt gammaldags element i ett jättestort rum, så brädorna blir väldigt varma på vintern. Därför vill jag gärna ha lite fukt nu, men lättskött, när jag skaffat mig så många nya fina plantor.
Det är just över ett sådant element jag också har dem i ytterkrukor
med leca. Jag har ca: 3 cm leca i botten på ytterkrukan, fyller på 2 cm.
vatten, jag även 1 lager leca i botten på plantans kruka, resten grov bark.
Lite fukt sugs nog upp i komposten, men med så luftig kompost som
jag har, så har jag inte märkt att rötterna tar skada, snarare tvärsom,
rötterna söker sig ner genom hålen och mot vattnet.
Jag gör också som letherneck och har också lagt märke till att fram för allt Phalaenopsis söker sig med rötterna ner mot vattnet. En sak som jag funderade på är varför vi alltid snackar om lecakulor i botten på en ytterkruka? Syftet är väl bara att planteringskrukan ska komma upp en liten bit för att inte stå direkt i vattnet och då borde det väl fungera lika bra med grus eller småsten?
Är det inte så att lecakulorna gör att fukten stannar längre,än med t ex grus, eftersom de själva tar upp lite fukt? Så att det är bra när man har varma element?
Leca avdunstar mer vatten än grus, och är därför lite bättre på att höja luftfuktigheten kring plantan.
Som Lasse säger, den totala ytan på lecakulor är större än en lika stor
slät kula eftersom lecakulans yta är porig. Men jag håller med Felixan,
småsten av t.ex. granit är nog snyggare i en glaskruka/skål.
Så egentligen kan det vara skit samma vad man lägger i botten på en ytterkruka Det blir bara en fråga om hur ofta man får fylla på med vatten....
Felixan, Du har så rätt, lite lat=använd leca, vill man ha en snygg
glasskål som ytterkruka= använd snygga stenar.
Nja om ett syfte är att höja luftfuktigheten så är ju leca bättre än stenar.
Det blir flerdubbelt med avdunstande yta med lecca som höjjer luftfuktigheten, än en slät yta...... och porös lecca alstrar fortare värme och suger upp väta från underliggande lecca, som då gör att det blir ytterligare fuktavdunsande ytor .... vilket då sten som tex granit inte kan åstakomma !
iwahl jag har ytterkrukor har lecakulor i botten på varje, funkar kanon! Sen har jag mellan blommorna glas eller skålar med leca & vatten se bild toppar med mossa för grannlåtens skull ! Brukar köpa på loppis vackra udda skålar eller vinglas som dekoration mellan krukorna.
Chiran: Vad jättesnyggt! Lysande idé!
Själv har jag köpt plastlådor med plastgaller hos Röllke. Väldigt praktiskt men inte lika snyggt... ;o)
chiran: åh vad fint! smart det där med mossa på vattenskålarna, leca-kulor ser ju annars lite halvtrista ut..
Helena - det där med Röllkes plastlådor med galler låter väldigt intressant för mig. Hur stora är lådorna? Köpte du dom på nån utställning eller har du skickat efter? Jag ska kolla om de finns med på hans hemsida och be honom ta med till Hässleholm om tre veckor.
Jag har många (framförallt små Paphar) stående tillsammans i kattlådor med leca, men det blir så vingligt direkt på lecakulorna.
Det var länge sen jag slutade tänka på hur det ser ut överallt. När fönsterbrädorna blev för fulla, så satte jag skohyllor (jag har låga fönster) framför och sen har dom också fyllts
Det är bara sommartid, som det är snygt med bara några få blommande plantor på fönsterbrädorna
"Chiran" Vad är det för en Paph Jack du har ?
Mia: Jag köpte dem när jag var nere hos dem på sommarträffen i somras, men om du kontaktar dem tar de säkert med till Hässleholm. Kolla in på deras hemsida under "Preisliste" och sen "Zubehör" på sida 5. (Försökte lägga in en länk, men det funkade inte. Jag och datorer.........)
Här finns både bilder och mått angivna. Jag tycker de är suveränt bra, man slipper fat under plantorna, dvs man får plats med fler plantor... ;o) Och sen är det bara att ta hela lådan med sig ut i köket när det är dags för vattning. Och de kan rinna av själva, man behöver inte låta dem stå och rinna av innan man sätter tillbaks dem. Alternativt man vattnar med vattenkanna på plats i fönstret. Jättepraktiskt vilket som! )
Mia: Jag köpte dem när jag var nere hos dem på sommarträffen i somras, men om du kontaktar dem tar de säkert med till Hässleholm. Kolla in på deras hemsida under "Preisliste" och sen "Zubehör" på sida 5. (Försökte lägga in en länk, men det funkade inte. Jag och datorer.........)
Här finns både bilder och mått angivna. Jag tycker de är suveränt bra, man slipper fat under plantorna, dvs man får plats med fler plantor... ;o) Och sen är det bara att ta hela lådan med sig ut i köket när det är dags för vattning. Och de kan rinna av själva, man behöver inte låta dem stå och rinna av innan man sätter tillbaks dem. Alternativt man vattnar med vattenkanna på plats i fönstret. Jättepraktiskt vilket som! )
Tack Helena, det ska jag göra!
Jag vattnar f ö numera med kanna, har alldeles för många att kånka på. Ett tag tog jag in en spann och en hög tidningar till vardagsrummet, men för snart 1½ år sen så tröttnade jag på det också. Smidigt att springa runt med en kanna med en lång smal pip. Jag har ett antal Phals i amplar (med leca i botten) och det är skönt att slippa trassla loss dem.
Ewert Det är en Hybrid Paph Jack, som jag köpte av Marita för någon månad sedan , bara väntar nu tills han slår ut fullt om ngn dag. Han ser faktiskt ut att bli prixis så mörk violett/vinröd, jag & maken önskade
chiran Tack för tipset, bra idé med mossan så där. Vi har massor av grön mossa (som jag nu förstår är det som kallas vitmossa! - eller hur är det??) på tomten på en grusgång bakom huset, därifrån kan jag ta bort den utan vidare. Jag har låga vita skålar, köpta på second-hand Pärlan i Gustafs, blir bra med mossa i!
iwahl Ett tips till om du vill ha
Jag har oxå köpt på loppis, stål fat/ upplaggningsfat/ ugnsformar med ca 2-4 cm kanter i olika storlekar där jag har lecakulor+vatten på botten och ställer krukorna på, tar mindre plats och slipper blomfat. Har även köpt gamla bakformar för limpor som jag får plats med ca 3-4 krukor i, samma där leca o vatten i botten och platssparande, sen ser det inte så pjåkigt ut heller!
chiran Tack! Ja, jag har gjort något liknande, men undrade i min fråga i början av den här trådent hur det går att ställa en innerkruka direkt på leca med vatten. Jag anar att det ska var mycket leca och mindre med vatten...
Iwahl - har du mossa på en grusgång, så är det inte vitmossa=spaghnum - den växer bl a vid sankmark.
När jag själv var ute, så hittade jag den grova (palustre) och bästa sorten på gränsen mellan en granskog och ettsankområde med al. Den växer som hårda kuddar på och även mellan stenar. Den är heller aldrig riktigt gräsgrön, utan ljusare och ibland vid torka lite rödaktig.
Jag brukade bara klippa av topparna på den - kanske en 3-4 cm.
iwahl, vattneytan skall alltid vara lägre än ytan på lecakulorna,
1-2 cm lägre har jag utan att det varit några problem.
iwahl: Så här kan vitmossan växa, som Mia säger - i sank skogsmark.
mia Tack för det, jag hade verkligen börjat undra... Jag googlade på Sphagnum igår och fick upp flera bilder på olika sorter, med olika namn. Tyckte att en sort var precis lik den som brett ut sig i stora sjok på nord-ostsidan av vårt hus, där det är lite mörkt och fuktigt nedanför en brant grässlänt. Men det är alltså palustre det ska vara!
Tack letherneck jag förstod av det du skrev i går att det går bra att göra så, ska pröva nu!
Hej Lasse nu blir jag lite nyfiken... Vad är det för mossa som växer på min grusgång, och varför "duger" inte den? Vad är det för speciellt med de mossor som heter Sphagnum, och då särskilt palustre? Har de några speciella egenskaper, det skulle vara kul att veta.
Här kan Du läsa om fördelarna med just vitmossa.
iwahl: Ja vitmossa (Sphagnum) har speciella egenskaper som skiljer den från andra mossor. Den är svamp- och bakteriehämmande, har en mycket god vattenhållande förmåga och dessutom lång hållbarhet. Kika gärna bland nyckelorden under t ex "vitmossa" (under "Allt Prat") så hittar du mycket mer att läsa där.
Åh, tack letherneck och Lasse, nu ska jag läsa på, har gott om tid som numera trekvartspigg efter magsjukan, nu kan jag "dyka ner" i allt som har med mina blommor att göra! Det känns så roligt att ha gott om tid och vara med här "live".
IngeGerd Du är jättevälkommen hit till mig i Arkhyttan, så kan vi åka till kanonställen uppe vid skogarna & myrarna & plocka spagnum om du vill!!! Vi kan vänta ett par veckor tills jag blir bättre i knät, just nu kan jag ej gå utan kryckor... men jag har en hel del om du vill kan jag skicka dig .... pm mig! så fixar vi det / Eva-Lena
Eva-Lena Tack!! Vi har ju talat om att jag skulle få komma hem till dig och se på alla dina orkidéer! Passar mig bra att vänta ett tag, ska åka och flyttpacka åt dottern nästa vecka, + åka bort i jobbet lite veckan därpå. Skickar pm till dig, kul att jag kan pröva lite med Sphagnum, blir ju lite nyfiken nu! Ingegerd
Jag har följt utvecklingen av min stora stolthet, min masdie aquarius hybrid som has satt en hel massa nya blommor. Wo-hoooo!!! Men den första knoppen utvecklades aldrig hela vägen utan skrumpnade ihop och vissnade (den gula på bilden)... varför??
Detta är mitt första försök att odla masdies, köpte denna av Marita i julas, och jag var så stolt då jag lyckats få den att blomma... Nu vill jag desperat rädda resten (5-6) knoppar till som ligger ca 2 veckor efter i utvecklingen. Snälla hjälp!!
Nyckelord: torr knopp, Masdevallia, luftfuktighet
Knoppar ser lite "skrynkliga" ut. Jag undrar om det kan vara för låg luftfuktighet. Masdevallia lever ju i ganska fuktiga miljöer.
Jag tror också att låg luftfuktighet kan vara orsaken.
Den här prickiga småblommiga mas. blommade början av mars och var många knoppar men bara dessa slog ut och nu är det knoppar igen på den.
Det är lite invecklad konstruktion på knopparna så de kanske behöver mycket fukt....är ju som ett hölje utanpå dem.
Jag har luftfuktare och kallare nätter men ändå slog inte alla ut....får se nu denna gång när det är ljusare ute.
Jag tror också luftfuktighet och brist på näring kan vara orskaken!
Okej... jag har ingen fuktmätare, men jag har en bricka med vatten under mina masdies, och jag ställer luftfuktaren precis brevid dem på hyllan på natten, då kör jag fuktaren 1 tim x 3 gånger i ett litet rum med stängd dörr... Temp runt 15-16 grader på natten, runt 20 grader dagtid. Planterat i vitmossa som är konstant fuktig. Jag ger en svag lösning med närning varje vecka.
Vad skall jag göra för att ge dem mera fukt?? Köra fuktaren på dagen med, kanske sätta en plast påse över masdie hyllan för att koncentrera fukten på dem?? Kan jag fortfarande rädda dessa knopparna? Tack för all råd.
Då är det nog inte fukt o temp som är orsak tror jag, det var ju trots allt en aquarius hybrid och det är inte så svåra.
På mina är det bara blad tillväxt ännu....de blommade i nov. senast.
Jag tror nog att de andra kan slå ut även om en inte gjorde det....håller tummarna !
Så min kreativa hjärna slog på högvarv och jag riggade en masdie inkubator i går kväll... Om det nu är så att den vill ha lite mer fuktighet så kan vi väl fixa det... I alla fall kortvarigt så att knopparna får lite hjälp att slå ut... Jag hängde alltså en plast låda upp och ner alldeles ovanför plantan, ställde luftfuktaren precis under lådan så att den blåser fukten in i lådan som förhoppningsvis håller fuktigheten runt denna plantan lite längre. Jag körde fuktaren ett par timmar efter jag var klar, sedan går den ju på 3 gånger under natten, plus att satte jag timern att sätta på med jämna mellanrum under dagen också (1,5 tim x 3).
Nå... vad tror ni?? Är jag tokig? Jag vet inte om jag inbillar mig saker, men jag tyckte kanske att knopparna såg aningen mindre rynkliga ut redan i morse...
Tokighet på det här stadiet är bara utvecklande
Som du ordnat det är även luftrörelsen förhoppningsvis tillräcklig, annars är även brist på sådan en riskfaktor när man väl ordnat hög luftfuktighet. Är det inte det ena så är det det andra.
Jag hade en Dracula tidigare som var svår att få i blom så länge jag inte trädde en plastpåse över knopparna. Men det var enklare i det fallet eftersom knopparna hängde ut i ett knippe på undersidan av krukan och alltså var separerade från bladverket. I ditt fall blir det kanske lite väl pillrigt att plasta in varje knopp för sig
Alla sätt är ju bra utom dom dåliga sägs det ju....blir det inte blött i lådan så det rinner ner vatten ?
Jag körde min Biltema pingvin på högsta 1 tim igår och som tur var kom jag hem för byrån var dyngblöt som orkidéerna står på.....folierad byrå är inte det så bra för men det gick bra.
Jahaja; för låg luftfuktighet; förklarar varför min mas. skrumpnade ihop o dog. Men nu har jag lärt mig! Å lär mig hela tiden gm allt detta trevliga prat på denna sida!
Jaaa att plasta in varje knopp kanske är lite ambitiöst... lol. Men hoppas att jag får ordning på det hela.
Nu kan jag inte låta bli att undra hur bra min fuktare är, för jag körde den på hög i ca 2 timmar i går kväll, rakt in i lådan men det var ingen kondensation/fukt inne i lådan alls. Om jag håller handen ovanför utsläppet är fläkten ganska stark, så luftcirkulationen är det definitivt inget problem med, men jag känner ingen fuktighet. Skall jag kunna känna något? Hur vet jag om den i över huvudtaget funkar?? När jag har kört den på låg i 3 timmar per natt (så ca 21 timmar) tar bara ca halva behållaren slut på vatten.
Du ska ju se den kalla dimman välla ut ur munstycket.
1 dygn räcker tanken om jag kör på fullt....3,5-4 liter är tanken. Hur som helst så känner du att det är kall fuktig luft om det är en kalluftfuktare, jag är ingen kännare på sådana maskiner...min är det från Biltema.
UPPDATERING:
Efter 4 dagar på intensivvård ser nästa gäng knoppar lite bättre ut tycker jag. (se bild) De är ju lite skrynkliga men verkar svälla och växa... Jag har haft min hemmagjorda inkubator riggad, och har kört luftfuktaren under dagen också (1,5tim x 3, dag och natt). När jag kör luftfuktaren ligger rummet på ung. 60-70% fuktighet. Jag hoppas att dessa lyckas slå ut - i såfall lovar jag att lägga upp nya bilder. Håller tummarna!!
PS!
Bim: Jag har gjort lite research på luftfuktare, tydligen skall jag inte se dimma på min typ av fuktare. Det är normalt. Jag skaffade i alla fall en hygrometer så nu vet jag att den funkar bra. (se mitt andra inlägg om uftfuktare)
Jo jag har läst det inlägget....jag köpte bara samma luftfuktare som alla andra här hade....kollade aldrig någon teknisk data.
Tänkte just fråga dig hur det går i fuktlådan om de slår ut....
Jag har fuktaren på 4 tim tidig morgon och 4 timmar sen kväll .
Jag har nya knoppar nu på Masdevallia som blommade i feb. så hoppas jag väl att de slår ut nu också när det är ljusare.
Knopparna är skrynkliga på masd. de ska nog se ut som de gör.
SUCCÉ !!!
Det verkar som om jag lyckades med mitt 'fuktighets ingripande'. Nu börjar knopparna öppna sig. WO-HOOOO!!! Och vilken utdelning... Jag har räknat upp till 12 knoppar, men mer tittar fram hela tiden verkar det som. Aahhh... lycka.
Oj va' roligt valkyrie66, att du fick så fin lön för din omsorg om knopparna
Grattis till ett bra jobb
Grattis Masdevalliornas egen Florence Nightingale Alltid roligt att läsa om lyckade experiment. Lägg gärna till ordet luftfuktighet i nyckelorden på detta inlägg och ordet torr framför knopp, så kommer många att kunna ta efter detta tips i liknande situationer!
Du har blivit lite av en luftfuktighetsexpert här, Valkyrie
Tack så mycket!! Ja det känns minsann positivt när man får ett sådant bra resultat! Tack för alla tips och moraliskt stöd, lol. Jag har fixat till nyckelorden också.
Läste någonstans här för ett tag sedan att man skulle köra luftfuktaren på nattetid....jag undrar varför?
Är det för att det är dimmigt o fuktigt på natten i naturen eller växer de på natten ?
Jag kör luftfuktare och takfläkt nu på natten och vet inte om det är rätt ..
Nyckelord: luftfuktighet
hej,
jag tror du behöver ge oss lite mer tid på att svara innan du dömmer ut oss alla. ler
värme driver bort fukt. dag=sol=värm. nattetid är det därför fuktigare i luften i stort sätt alla klimat.
i gryning och skymning kommer morgon och kvällsfukten. denna fuktpik är det många växter som överlever på. och kan därför helt klara sig utan regn. det finns de som bara använder sin luftfuktare dessa tider.
man man kan ju köra sin luftfuktare när man vill. beroende på vilket sorts klimat man vill skapa
Det var en bra förklaring "Jona" hadde där ........
Många växter tar till godo luftfuktigheten bättre på natten, eftersom de "öppnar" sig då och på dagen när det är stor risk för utorkning så "stänger" de sig ..... är man lite rädd för rötrisk pga dålig luftväxling på natten, så kan man ju ducha tidigt på morgonen ....
Men vattnar gör jag själv alltid på förmiddagen när värmen kommit upp och duchar alltid sist på kvällen !
Ewert precis så vattnar jag oxå !Vandor och andra barrotade får vatten på förmiddagen så de skall ha torkat till innan kvällen o mörkret-Jag tycker det är lurigt med fukt /vattning kvällstid med tanke på röta osv
Monika
Ps sedan finns det ju ingen handbok som säger att gör si eller så utan det får ju bli på egen erfarenhet eller tycke o smak? Ds
Tack för svar Jona och Ewert man vill ju veta varför man får rådet att göra si eller så...är nyfiken av naturen att få veta hur saker fungerar.
Jag kör luftfuktaren på tider på natten tillsammans med låg fart på takfläkten inte vet jag om det gör någon nytta men det kanske märks om några månader.
Jag har åtta masdevallior närmast luftfuktaren och det är väl dem jag tänker mest på....stänger också av värmen på natten.
Ewert : luftfuktaren fyller väl hela rummet så det kanske inte gör någon verkan för orkidéerna...vad tror du ???
Jag hoppas det funkar !
"Bim" ... eftersom luftfuktaren gör mindre nytta på natten eftersom du sänker temperaturen, så skulle jag rekomendera att du har den på mera under tider när du har varmare i rummet.
Eller alternativ att du sätter spridaren mera i närheten av växterna under natten, men att det då finns bra med luftväxling.
Men det är som "Frida10" säger att det inte finns en direkt mall för alla, eftersom vi alla har olika förutsättningar i våra hem ....
Luftväxlingen är nog inga problem med två takfläktar i lägenheten tror jag , men det är om det blir något fuktigare.
Vattnar ( doppar ) rotade o barrotade gör jag alltid på morgonen också....duschar vågar jag mig inte på..
Är inte dummare än att jag förstår att det är olika i olika hem men man kan ju undra hur blommorna vill ha det....när de vill ha det fuktigare t.ex.
Jag ska testa olika varianter...tack för hjälpen Ewert
Till frågan:jag "vågar" inte ha på pingvinen på natten p gr a mörker o något kallare.
Frida10
Jag har inte min Pingvin på fönsterbrädan utan på en hög byrå snett framför fönstret så blommorna blir inte blöta om det är det som kan vara farligt...känner inte att textilier bli fuktiga heller därför jag undrar om det gör någon verkan med luftfuktare i helt rum.
Min står på en hög pall intill fönsterbrädan och bladen blir rejält fuktiga/våta och då tror jag att risken för rotröta är stor om jag "kör" den på natten.(gäller mina "noppsisar")
Ja då förstår jag din oro...särskilt med phalaenopsis om de är våta på blad och bladrosetter.
Takfläkten här blåser omkring " dimman" där vid fönstret så det funkar bra tror jag.
Igår hittade jag ett stort tätt plåttråg med handtag på Plantagen i Sundsvall. Tänkte att de skulle vara perfekta att ha ungplantorna i. Och det blev ett bra sätt att höja luftfuktigheten med. Plantorna står i genomskinliga plastbyttor som det varit godis i ("varsågod, käre make ät så mycket av de här som du vill, bara du ger mig burkarna sen!") och mycket vatten i själva tråget. Där står bland annat min Phal. tetraspis c#1 som jag tycker växer så låångsamt. Har haft den i över ett år nu.
Nyckelord: luftfuktighet, Phalaenopsis tetraspis #C1
Ooh.. Jag vill ha. Massor. Att den växer långsamt kan ju bero på samma paradox som gäller för vatten. Om man ska koka upp vatten så tar det dubbelt så lång tid om man tittar på vattnet jämfört med om man gör något annat istället. Tyvärr tenderar växter att inte må så bra om man ignorerar dem helt allt för länge. Säg till när när den börjar få blomställning!
Glömde fråga: hur i hela friden fick du tag på den? (Finns det fler att få tag på någonstans?)
Jag har köpt den från Orchid Palace. Var in där nyss men kunde inte se att de har den nu. Men ibland är det lönt att maila och fråga om det finns någon kvar ändå.
Jag vet att det är flera av er som rekommenderar Ventas luftfuktare. Jag är på jakt efter en sådan men den verkar totalt omöjlig att få tag på i Sverige, vart har ni hittat era?
Nyckelord: luftfuktighet, Venta
Jag köpte min på El-Giganten, har du kollat med dem?
Tack Spindeln, på Elgiganten känner dom inte till Venta (desas telefon support samt hemsida) detta trots att det på Ventas hemsida står att Elgiganten är svenska distributör.
Ja då får de beställa dem till dig då om de inte finns i lager.
Fråga efter VENTA lufttvätt istället för den kommer inte upp när dom söker i sortimentlistan på luftfuktare.
Tack Magicboy, skall försöka med lufttvätt
Dom finns i tyskland och i usa. i sa ärdom 1000 kr billigare (44 an) men det tilkommer ju tull och sånt därifrån.
jag var på media markt och blev mkt imponerad av deras utbud på luftfuktare. ngn som köpt en därifrån och har ngt att säga om den?
Hittade en luftfuktare med kalkfilter på www.grodorochfoder.com eller se. Kanske kan va nått, inte så dyr
Nyckelord: luftfuktighet, kalk
Menar du bevattningssystemet?
Jag ska ta och kolla upp det, det verkar ju riktigt bra...
Dom har billiga grodor oxå.. jag träffade grodor&foder på expo-mitt nyss och de hade grodor i alla storlekar och sorter samt grodyngels-bromelior tll salu. bevattningssystemet är det nog billigaste jag sett (dartfrog har en för ung. samma pris, men sen ska den åka båt hela vägen hit..)
MistKing har ett som är lika billigt, men något större... Dock tror jag faktiskt jag ska beställa ett sånt däringa från G&F... även om jag tvivlar på att ett vanligt bensinfilter fungerar som kalkfilter.
dom hade en annan förut vet inta varför dom slutade med den.
G&F roar sig med att inte svara på mail, det är lite störande...
Jag måste bara säga att jag verkligen älskar den här.
Nyckelord: luftfuktighet, Paphiopedilum conco-bellatulum, Paphiopedilum
woooooooow.. jag me!!
Helt ljuvlig bild - skulle vara kul att se själva plantan
Jag ska knäppa en nu.
Det är en single growth planta men den verkar må bra och det nya skottet växer fort för att vara en Paph.
Jag har nu börjat med att försöka höja luftfuktigheten genom att använda ytterkrukor av terrakotta. Jag använder en lite för stor ytterkruka och lägger ett lager lecakulor i botten så att plantan kommer upp till en bra höjd. Sedan stället jag ytterkrukan i ett fat med vatten. krukan suger upp vattnet som i sin tur avdunstar och till viss mån fuktar och kyler luften. Jag har nu 7st sådana här "anordningar" och det är en liten mätbar luftfuktighet. Så länge alla är påfyllda så sjunker luftfuktigheten inte under 60%
Och så får ni ursäkta disktrasan som ligger och skymtar i vänstra hörnet.
Denna paph är ju döööläcker!
Vilken skönhet och vilket snyggt arrangemang du gjort! Vart är den köpt?
Anette
Köptes i september på Orchidehuset. Hade redan en pytteskymt av knopp då.
Jag har en som ska till och blomma för första gången snart.. men den är lååååångsam.
Men värd att vänta på!
Jimmy - Tjusigt och fyndigt.
Plantan ser ju mycket fin ut.
En intressant sak är att man nu hittat naturliga korsningar mellan concolor och bellatulum i naturen. Den funna arten blev döpt till wenshanense. Så vill man ha en planta med det här utseendet går det nog på ett ut om det står conco-bellatulum på lappen eller wenshanense.
Superfin! Vad är det för mossa du har runt krukan? Det var ju himla snyggt.
Men hallå!!! vilken dödsläcker blomma! Grattis! /Annette/
Jätte dreggel ,snart är tangent bordet på jobbet förstört !
Det var det snyggaste jag sett på lääänge
Monika
Den der mååå jeg bare få tak i.
Smart løsning for å få opp luftfuktigheten Gtgoon, personlig synes jeg terracotta krukker er fine å se på også. Da er det vel også en plass som mose vil trives tenker jeg, dekorativt og fint. Hva dyrker du Pap`en i (GM)?
Mossan är vanlig cypressfläta jag hittat när jag var ute och plockade svamp. Alltså den mossan som brukar växa på stenar och trädrötter brukar säljas runt juletid i påsar som dekoration men jag tycker den är av ganska dålig kvalitet, massor med skräp i.
Tyvärr är nog inte krukan fuktig nog för att ge mossen den fukt den behöver så den är nog mer eller mindre död nu. Den är bara för dekoration.
Anita: Denna verkar odlas i ren bark. Har inte planterat om den ännu.
Jättefint. Spännande och bra idé. Kanske lite jobbigt om man har 130 plantor? Bara en liten fråga, varför hänger stängelns så?
Öhm, den bara växte ut sådär. Men bellatulum brukar väl ha väldigt korta trötta stänglar? concolor är lite mer upprest men jag tror denna är 75% bellatulum.
Gtgoon, det förstår jag att du gör, den är helt ljuvligt underbar!
75% ? Varför tror du det? Borde den då inte heta något annat? Den sneda stängeln kan ju bero på ljuset. Jovisst har bellatulum mycket kort stängel.
Jag gissar på att den är 75% bellatulum eftersom den är så gott som helt vit med väldigt lite cremeantydningar från concolor.
Och eftersom detta är en concolor x bellatulum och inte en weshanense så är det väl en artificiell hybrid. Och då är det väl inte ovanligt att man korsar tillbaka till ena föräldern? Fast det kanske blir en ny hydrid då. Lite osäker på den punkten.
Den kan vara så att den fått för lite ljus för att stängeln ska bli så kraftig som den ska vara. Den har stått bakom ett lager krukor men backats upp av flera halogenlampor.
På denna concobellatulum x bellatulum verkar stängeln växa horisontellt och blomman hänger utanför krukkanten.
Hej igen,
Jag bara tänkte att stängeln sökt sig till ljuset inte att plantan fått för lite ljus. Men sen kom jag att tänka på att jag alltid gett dom en pinne som hjälp så det är inte konstigt att mina var upprätta.
Inte heller konstigt dom hänger lite med så stora blommor på en så liten planta . Men dom tillhör mina favoriter men det vet du ju redan. Mitt odjur ( 2-3 mm trips med skorpionsvans) höll på att ta kol på dom men jag verkar ha blivit av med dom små älsklingarna efter nästan två års kamp. Upptäckte 1 ex för tre veckor sedan på en phrag så jag är fortfarande orolig.
De ser för härliga ut, de tre tillsammans, lite slokörade och kutryggiga men helt oemotståndliga Har oxå en conco-bellatulum med pytteknopp, hoppas den blir lika charmig.
Jaha, det är så den ser ut, mycket ljuvlig. Jag har varit inne på Ratcliffs delningslista och dreglat. Vad som föll mig i smaken var Paph. Black Diamond (delenatii x fairrieanum), Joyce Hasegawa (delenatii x emersonii) och Lynleigh Koopowitz (delenatii x malipoense), Magic Lantern har jag haft på min önskelista en längre tid, och Lynleigh Koopowitz är underbar. Så har jag en ny på önskelistan som Ratcliffs inte hade nämligen Paph. hangianum. De på bilden ser ut som 3 sovande dvärgar. Den du har Gtgoon är altså Conco-Bellatulum x bellatulum? På Ratcliffs säljs den och Conco-Bellatulum (concolor x bellatulum).
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter