Skriv början av artikeln om blad

Nyckelord: blad

Inlägg med blad som nyckelord.

Min Vandas gulnande blad. Från MaryS. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Min vanda får gula blad in vid "stammen" som sen blir bruna underifrån och lossnar.
Jag fick en stor fin Vanda för 10 dagar sen men med flera olika bud om hur jag ska ta hand om den. Har vattnat den varannan dag i dusch de första 7 dagarna då första rådet var vattna en gång i veckan men rötterna hängde fria och vart torra så blev varannan dag. Har den nu skaffat en stor glasskål som den kan vara i med rötterna för att hålla fuktigheten och där jag kan bad-vattna den. Så igår fick den 30 minuters bad och idag vår rötterna ljusa igen så den fick en dusch utanför glasskålen innan jag sänkte in den igen.
Immat Söderfönstret så att det inte blir för starkt ljus, beställt näring och en växtlampa som ska komma imorgon.
Varför lossnar bladen och var kan jag få reda på mer hur jag tar hand om den? Jag har lånat 3 böcker om orkidéer på biblioteket men inte blivit klokare. Åkt till en växtaffär men inte blivit klockare heller då svaret var "blad ramlar av ibland". Vill inte ta död på denna skyddsling men aldrig haft en Vanda innan. Har ni några tips eller råd?

Nyckelord: , blad, Vanda, gula

https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...

Hittade den här artikeln om Vanda. Den är skriven av Tommy Ljunggren medlem här på op och specialist på Vanda. Hoppas du hittar något där. Själv är jag dålig på Vanda, men undrar om du duschar hela plantan, så att vatten ligger kvar i bladvecken?

26/2 -20

Först Mary.....välkommen till Orkide'Prat . Har bara några få Vanda å Rhyncostylis-plantor själv. Det jag reagerar på är att den står så nära ett fönster, å spec. nu vintertid. Likväl som att de blir varmt av solstrålar innanför rutan, så kan de bli väldigt kyligt en kall vinterdag utan sol i den kalla strålningen genom rutan. Vanda är en varmväxande orkide' så om den får de svalt/kallt går den på lågvarv och får den då mkt. vatten å spec. i bladvecken så är de lätt att de blir röta. Det är helt okej att rötterna blir "vita" å ser torra ut efter en stund, så vattna inte ideligen för att rötterna ska vara gröna. Nu på vintern duschar jag rötterna ca 2 ggr./vecka och då inte bladen. Den hänger fritt en bit från glaset under en LED-lampa, å är i blom just nu. Detta är bara lite tips, å hur de fungerar hos mig. Lycka till med den fina Vandan

24/3 -20

Fick en Vanda i oktober och den är lika fin ännu! Har en likadan glasskål som du har. Från början fick den bada (endast) rötterna i skålen någon halvtimma-1 tim var tredje dag. Men med tiden har jag blivit allt mindre orolig för den, så nu får den bada ungefär en gång i veckan. Samtidigt passar jag på att duscha bladen med en väldigt finfördelande sprayflaska, bara så bladen blir fuktiga. Den hänger i hörnet av ett öster/söderfönster. Den verkar trivas med denna behandling och har inga gula blad. Men förstås...den har inte blommat än!
Med tiden får jag väl öka på badandet igen när det blir allt varmare, kanske ska den hänga längre in i rummet på sommaren. Lycka till! Så härligt att se en vanda full med blommor!

28/3 -20

Från Dorra.
Från Dorra.

Om bladen faller mitt på stammen, så är det någon form av stress... transport stress kan vara en av orsaker. Jag överlåter dock diagnosen åt Tommy...

Dock... din Vanda kommer inte hålla sig frisk länge i en vas. Vanda rötter behöver luftcirkulation och i en vas blir det för tätt för dem. Stående luft i en vas, är en miljö för patogener. Jag vet att det kan vara omöjligt att ha nakna rötter hängande i ett fönster, men det finns olika lösningar. Själv har jag 20-tal Vandoider och jag har de utan bark, helt nakna i stora terrakota krukor i vilka jag har borrat stora hål.

Ge ditt svar
Min Vandas gulnande blad. Från MaryS. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: gula, Vanda, blad,

Prata om bilden

22/1 -16

Bladverk!

Bladverk!. Från Xara.

 

Nyckelord: blad

Prata om bilden

Hej.
Jag har en phalaenopsis som fått gula kanter på sina blad. Det gula löper runt bladens ytterkant, cirka 2-3 mm brett. Vad kan det vara? Går det att behandla/få bort på något vis? I övrigt mår plantan bra - bladen är gröna (förutom den gula randen i ytterkanterna) och spänstiga, rötterna är tjocka och friska och den blommar för fullt.
Tacksam för tips och råd!

Nyckelord: Blad, Phalaenopsis

Du kan aldrig få bort gula kanter på bladen och det verkar mycket märkligt om plantan har det på alla blad. Enstaka blad längst ner på en planta kan ju börja gulna pga "åldersskäl", men att alla gör det har jag inte varit med om. Vattnar du och ger näring regelbundet? Har du kollat, så inget kryper på/under bladen eller längst in mot bladfästena?

24/8 -14

Hej.
Tack för ditt svar! Plantan har denna gula "rand" runt alla sina vuxna blad. Ett nytt blad är på väg och visar ännu inte någon rand i ytterkanterna. Plantan hade inte dessa gula ytter-ränder när jag köpte den i vintras. Det är något jag börjat lägga märke till nu under sommaren. Jag vattnar ordentligt och använder Orkidehusets speciella näring. Jag tenderar nog att vattna något för ofta, snarare än för sällan:) Plantan verkar må bra i övrigt. Inga kryp syns. Är bara orolig att det rör sig om något som kan spridas till de andra orkidéerna.

Kan du isolera den, dvs att den kan få eget fönster eller ställa den en bra bit från de andra plantorna på ett bord eller i badrummet? Låter märkligt att den ska reagera med gula bladkanter om den är övervattnad. Då skulle bladen vara slaka och hängiga och ha dåliga rötter och så är det ju inte enl din beskrivning. Kan du ta en bild på plantan och lägga ut den här på OP? Det är lättare att ge råd, när man ser med egna ögon!

Ge ditt svar

13/1 -14

+ 17/1 -14

13/1: Blad

Jag har på några orkidéer såna här flammiga blad. Kan det vara brist på någonting? Kalcium, magnesium? Började ge några vattningar sen lite extra magnesium. Hur kan man tillsätta extra kalcium om det behövs?

Nyckelord: Blad

13/1 -14

Min Psychopsis ser också ut så. Jag tror att min har fått lätta brännmärken efter den intensiva sommaren förra året. Den snedställda persiennen lyckades inte helt hålla ute solens strålar.

13/1 -14

Det kan vara en virus
http://www.orchidsocietynsw.com.au/Docum...
Det kan också vara en sorts svamp
http://staugorchidsociety.org/culturepests-diseases.htm
Ibland er det svårt att se skilnad
En orchideodlares mardröm

13/1 -14

Tack för svaren. Ska avvakta och ha koll. Det står en massa plantor i samma akvarium och det är ett par tre stycken som har sånt på bladen, så det har inte spridit sig i alla fall.

14/1 -14

Tog en bild på ett nyare blad på den som är nr 2. Det bladet ser fint ut. Ska tillägga att jag vattnar med regnvatten så det var pga det jag tänkte brist på vissa ämnen. Men som sagt ska ha koll på plantorna.

14/1 -14

Jag skulle gissa på näringsbrist och att det har med ljuset att göra. Jag odlar mina i ljust söderfönster och kan tycka att bladen kan bli flammiga och mycket ljusa av det. Jag har också märkt att kyla kan spela in.

14/1 -14

Tack Dagobell. Hoppas det är antingen näringsbrist för det går ju att ordna eller ljuset. Akvariet står på en byrå framför söderfönster och bladen är 'sommarblad'. I den nedersta bilden är det ett blad som vuxit till under höst/vinter.

14/1 -14

Den enklaste förklaringen är ofta den rimligaste..

15/1 -14

Jeg har samme symptomer på noen planter. Har prøvd å variere lyset, men det gav ingen resultater. Men det hjalp å øke næringskonsentrasjonen, spesielt magnesium En annen ting å sjekke er pH i medie og vannet. For høy pH vil føre til jernmanger og forsåvidt mangel på andre elementer avhengig hvor høyt det er. Alle elementene har en ideer pH de er mest tilgjengelig for planten.

15/1 -14

Olga som sagt vattnar jag med regnvatten. Kollade pH på substratet och det är 5,9. Har haft annat märke på substrat tidigare men dom flesta är planterade i det senaste köpta. Hoppas extra magnesium hjälper.

15/1 -14

Jag hade ju en hög Paphar alldeles för ljust ett tag, en del av dem blev nästan gula, så ljust hade jag dem! Nu är de gröna igen, men även jag märkte att bladen numera är flammiga. De nya bladen är fina, men de som "drabbades" av ljus + med stor sannolikhet, någon form av näringsbrist, är flammiga och verkar så förbli, oavsett vad jag gör med dem.

Vet inte om det kommer bli så för dig också, hoppas inte det.

15/1 -14

Dubbelpost

15/1 -14

Det verkar vara många som har det problemet så det kanske inte är virus.

15/1 -14

Det verkar vara många som har det problemet så det kanske är virus ?

15/1 -14

Tror inte det är virus i mitt fall och jag kollade på länken du postade. Tycker inte bilderna stämmer med de som visar virussjuka plantor.

15/1 -14

Har också haft liknande problem i år på några plantor, men det
var bara nya bladen, och på gamla (7 år) plantor, hade det varit virus
borde det visat sig tidigare. Bytte till ett annat näringspreparat, och
de blad som kommit sedan dess är normala.

16/1 -14

Vet at virus pleier å danne mosaik eller sirkulære mønstre på bladene. Men når det ikke er en ordnet mønster så er mest sannsynlig næring eller lys. Mine phal som hadde slike blader ble flyttet til mindre lys og fikk grønnere blader. En annen ting er at når man bruker næring med mye nitrat i forhold til ammonium så kan bladene bli lyse. da hjelper det å gå opp i ammonium mengde eller å spraye med 1 % urea løsning. Et lite tips når man anvender bladgjødsling er å tilsette litt grønnsåpe i vannet for da bryter man overflatespenningen og løsningen dekker bladene fint.

16/1 -14

Ok. Jag hade tidigare näringspreparat från Nelson Garden nu har jag också bytt till Buketten.

16/1 -14

Olga: Jag har hört det här om urealösning tidigare, men vart i hela fridens dar får man tag på urea? Såvitt jag vet, så finns det inte att köpa i vanlig handel... För mig hjälpte det att byta till Blomstra (för vanliga krukväxter) då det innehåller mer ammonium än K-lite gör, som jag uteslutande använde när jag fick de här problemen.

17/1 -14

Mutanten: jeg fikk tak i urea på Universitetet, men det går an å bruke en gjødsel med mer ammonium og bruke det som bladgjødsling (med litt såpe i). Jeg brukte en stund K-lite som eneste gjødsel men nå bruker jeg den blandet med Dyna Gro Grow som har mer ammonium i seg. Har brukt Dyna gro i noen år og er kjempefornøyd med den. Vet at Yara har noen gjødseltyper med mye ammonium som er fine å brukes. Yara ble tatt for korrupsjon nå så jeg er ikke stor fan av de...

17/1 -14

Jag brukar använda ett par droppar ammoniak ibland (sånt som man använder till rengöring )

17/1 -14

Olga: Tack för svaret. Jag blandar numera K-lite med Blomstra då den senare innehåller mer ammonium. Jag ska kolla upp Dyna Gro Grow och se om det kanske kan vara ett bättre alternativ.

john: Jag funderade på att se om ammoniak var ett alternativ, men jag vågade aldrig testa ifall det visade sig vara fel sorts ämne (ammonium och ammoniak). Såvitt jag kan se, så är ju ammonium ammoniak utblandat med vatten. Stämmer det?

17/1 -14

sabla dubbelpost igen!

Måste fråga: Vad är K-lite?

17/1 -14

Nenne: En växtnäring utvecklad från teorin att plantor får i sig för mycket kalium i allmänhet och för lite kalcium + magnesium, så den är balanerad utifrån detta. Problemet är att den inte verkar fungera fullt ut i mina förhållanden, då den endast innehåller nitrat och det verkar leda till näringsbrist hos vissa av mina plantor. Därför blandar jag den med blomstra som innehåller ammonium också och mina plantor är mycket gladare sedan jag började med detta.

Jag beställde K-lite från Amerika (pulverform) då det inte finns att få tag på i Sverige (och för att jag går på ungefär allt som jag läser :P ). Vi får se om jag kommer byta ut det helt eller hur jag gör.

Mutanten, tack för ditt svar!

17/1 -14

Jag har alltid använt ammoniak till alla mina växter inte bara till orchideer men försiktig
Till orchideer använder jag bara en droppa till en liter vatten till andra växter två droppar
Et tips er att testa på en planta som du inte er så räd om

17/1 -14

Var köper man ammoniak?

17/1 -14

johh: Blir det ammonium så är det ju bara bra för växterna, men i små mängder naturligtvis. Jag kanske ska testa detta...

Mia: Ingen aning faktiskt... John, vart får du tag i ammoniak?

17/1 -14

Man kan köpa ammoniak i färghandeln eller på bensinmacken

18/1 -14

Tack john!

Ge din åsikt

5/11 -11

cumbidium

cumbidium. Från fiola.

 

Nyckelord: Cymbidium, blad

Prata om bilden

Hej!
Måste nu få min nyfikenhet stillad vad det gäller dessa "rynkor" på ett par av mina orchideer.
Det ser ut som det är "veck" på bladen, och vad jag har märkt så är det iallafall inget skadligt för växten.
Men varför ser det ut såhär?
Tacksam för svar.

Nyckelord: blad

30/7 -11

Skulle gissa att det har något med vattningen eller luftfuktigheten att göra, men lämnar över frågan till någon mer insatt i denna typ av orkidé...

Ja, jag vet faktiskt inte vad det är för sort, kan vara en brassada och en Miltassia. Det ser ut såhär på två tre stycken av mina orchideer, och på två av dem har jag knopp. Har nu lagt in bilder på dessa också.

30/7 -11

Dragspelsblad, för lite och ojämt med vatten under tillväxten.....såg igår här att man skulle plantera dem i mossa de som är känsliga för detta fenomen. Kul att de blommar

Detta kallas för dragspelsblad och visar sig företrädesvis på oncidium, miltonia och brassiafamiljerna. De lär uppkomma genom ojämn vattning och dålig luftfuktighet och det är faktiskt svårt att undvika detta vid inomhusodling. Grattis till knopparna!

Tack för era svar, det var intressant att få reda på detta. Inte för att jag kan göra så mycket åt det nu... När jag planterade om dem hade jag redan haft dem mer än ett år, och då fanns ingen mossa i krukan. Men det finns det nu.
Men eftersom de har fått knopp så kan de väl inte må alltför dåligt?
Man lär något nytt varje dag, så sant som det är sagt!

Det är ju mest en utseendemässig sak. Vi har nog lite allmänt mer eller mindre dragspelsblad på dessa sorter, det hjälper ju inte att vattna ihjäl dem heller!

Tack Doris, för dina tröstande ord. Ha en skön fortsättning på sommaren!

Tack det samma, lenamaja!

Ge ditt svar
Från drummz.
Från drummz.
Från drummz.

Min orchidé har fått små partier med svarta knottrer på sina blad. Bladen verkar också ha blivit otroligt styva och lite deformerade, se bild. Vad kan detta vara? I övrigt verkar den må bra eftersom den håller på att skicka ut en blomsterstängel. Den är inte klibbig.

Nyckelord: ohyra, Phalaenopsis, blad

16/5 -11

Det kan vara spinnkvalster. Provado plus kan hjälpa. Hoppas det ordnar sig!

Ge ditt svar

20/4 -11

Nytt blad

Nytt blad. Från Silvantia.

Nytt blad på konstig plats..?

Nyckelord: blad, nytt blad

20/4 -11

Burkar det komma upp blad sådär bara mitt imellan?
Känns som att det bladet kommer få ett udda växtsätt..bladen under/ovan det nya verkar sitta hårt ännu iaf.
På samma planta finns det även en keiki med 2 blad, ett som är säkert över 10 cm och det andra ca 5-7 cm, det kommer dock inga rötter på den så jag har låtit den sitta kvar..det börjar bli tungt för stängeln att hålla det kvar där så hur ska man göra med den? Låta den sitta tills den får rötter eller bara klippa bort den? Varför får den inte rötter?

20/4 -11

Hej,
Det ser ut som om du har en blomstängel som kommer ut från mitten av bladrosetten, detta brukar enligt uppgift betyda att det inte kommer fler blad från den rosetten.
Jag skulle kunan tänka mig att detta är plantans sätt att leva vidare! och låt keikisarna hänga kvar tills det finnas några fina rötter, så tungt blir det nog inte
Förövrigt har jag två Phal equestris som både har ett flertal keikis på gamla blomstänglar och också skjuter nya rosetter från sidorna av "stammen" om det i sin tur betyder att det är normalt kan man ju diskuttera

/D

21/4 -11

Hmm..men det borde bli helt vridet och svårt för plantan att ha ett blad sådär mitt i allt tycker man?
Eller så får man skära bort de blad som är ovan denna om det är meningen att blomman vill fortsätta på det viset? Det ser ju helt skumt ut detta

21/4 -11

På mina små skyddslingar så vrider det sig lite hir å lite dit och sen ser det ganska ok ut tycker jag nog

såsmåningom har ju bladen runtomkring det nya bladet dött bort ändå...

22/4 -11

Jo den där blomstängeln i mitten..det är en gammal..så på den klippte jag av ovanför något öga så kom där en keiki..det är den som är så stor och snart tung..utan röttre..mina brukar få rätt mycket rötter direkt annars..
Får väl se hur det artar sig.

Prata om bilden

Hej!

Jag köpte en väldigt vacker oncidium i våras och har sedan läst på för att försöka få den att blomma om. Jag satte ut den på balkongen i slutet på juli och tog in den i slutet på augusti när nattemperaturen låg på 10 grader. Den stod skyddad från regn och stod inte i direkt solljus.

Sen när jag tog in den fick den stå i ett norrfönster för att vänja sig vid temperaturskiftet innan jag ställde den i ett syd/väst fönster.

Vad jag märkte var att några av den nyare bladen såg lite ut som dragspel, vilket jag hört ska vara om det är för torrt under tillväxten. Så jag har försökt öka luftfuktigheten med att sätta in två skålar med vatten (bredvid en annan oncidium) på fönsterkarmen.

Sen ger jag den näring varannan vecka och den får stå och "dricka" vatten ordentligt när den vattnas. Sen när det har varit varma dagar har jag varit framme med blomsprutan och fuktat bladen lät och gett den ett sprut precis på barken.

Problemet är att jag har fått 2 gula blad som jag klippte bort och nu kommer ett till (se bild), men rötterna som är synliga ser bra ut (tror jag) för dom är numera gröna och inte bleka och torra.

Ska dessutom tilläggas att jag hade inte planterat om den sen jag köpte den och det kanske bör göras, om inte annat än att sätta den i en genomskinlig kruka så jag kan se hur det står till med rötterna i botten...
Vad gör jag för fel? Jag har inte heller sett något som kan vittna om några blomstänger eller blommor.

Vad gör jag för fel? Håller plantan på att dö eller var det bara några små blad som gav upp? Inga blomstänger i sikte heller så snart vet jag inte vad jag ska göra för att få mina oncidiums att blomma...

All hjälp är varmt välkommen!

Nyckelord: blad, rötter, gulnande, gula, omblomma, oncidium

9/9 -10

Bladen på dom äldre bulberna gulnar och och torkar in eftersom, men det kommer nya bulber. Din planta har ju fina blad. Jag själv har aldrig varit riktig vän med den här sortens orkideér. Dom har inte blommat och bara dragspels blad. Men nu såg jag på min Miltassia tre blomstänglar på G. Hoppas bara det går bra hela vägen. Lycka till!

9/9 -10

Plantan ser ju fin ut, och att något blad gulnar är ingen katastrof, det händer
ibland, det kan bero på att salter ackumuleras i komposten, sådant är Oncidium
lite känslig för har jag märkt på min. Spola igenom komposten ordentligt ibland
så får Du bort det mesta av salterna.
Komposten man ser är ju inte dålig, så byta kompost är nog inte nödvändigt.
Att den inte blommar kan bero på att de oftast bara blommar en gång om året,
min blommar ungefär vid jul/nyår om jag varit noga med skötseln, annars lite senare.

9/9 -10

Jag har för mig att jag läst nånstans att det kan bli en del gula blad i samband med att man tar in plantorna på hösten. Om det gäller alla eller bara vissa kommer jag inte ihåg.

Ge ditt svar

Med anledning av en tidigare fråga här på OP undrar jag hur det fungerar med skott, blad och bulber.

Jag skulle spontant ha trott att bulben utvecklades först och därefter bladen, men det är alltså bladen som utvecklas först och därefter bulben?

När man talar om "skott" i anslutning till arter/hybrider med pseudobulber, syftar då detta på början till ett nytt blad?

/Caroline

Nyckelord: Blad, Skott, Pseudobulb

4/6 -10

Ett nytt skott växer ut, av detta så bildas ett nytt blad och bulb, och bladet brukar ofta
synas först, bulberna växer till sig lite senare (Cattleya). Men vissa arter eller
hybrider (Dendrobium) kan växa lite annorlunda, en del av dem är segmenterade så
på dem kan ett segment av bulben växa ut lite innan bladen visar sig.

5/6 -10

Om en art som brukar utveckla bladen först har en pseudobulb utan blad, innebär det isåfall att bladet/bladen har fallit av?

Jag har nämligen en planta som tycks utveckla bladen först, men den har en bulb utan blad. Det förvånade mig lite eftersom bulben är relativt liten...

Det är väl de äldsta bulberna som tappar bladen och de borde väl i regel också vara störst, eller?

/Caroline

5/6 -10

Dendrobium har en förmåga att vilja tappa blad, oavsett om det är en gammal eller
ny bulb, några tappar alla bladen under viloperioden.
Även om bulben är mindre än de andra betyder inte att den är ny, det kan vara en keiki
som plantan startat ifrån, då är den äldsta bulben ofta den minsta av dem.
Jag har en Dendrobium nobile-hybrid som jag fick som en keiki, på den är första bulben
den allra minsta och numera bladlös.

5/6 -10

Där ser man... Tack för svaret

/Caroline

Ge ditt svar

Jag undrar vilka mer Phal. arter som har stora blad. Gigantean är ju självklar men hur är det med andra?

Nyckelord: blad, Phalaenopsis

nog måste väl någon ha ett svar på min fråga?

2/6 -10

Lugn - alla har ju inte hunnit vara inloggade sen i går kväll
Min egen erfarenhet är att violacea och bellina har stora (o lite hängande) blad.

2/6 -10

Även Phal. schilleriana får stora blad när de får några år på nacken, de på min
schilleriana är 35 cm, och den är inte mer än 4 år, men de kan bli bortåt 50 cm.

2/6 -10

Jag har en ungplanta av celebensis och tycker att bladen är väldigt långa. Vackra marmorerade blad

har ni några bilder ? Letherneck är den svår att hålla? Sommarbo hur stora är bladen på den då? Har du någon bild att frestas med kanske?

3/6 -10

sway307, Phal. schilleriana är inte så svår, men den blommar bara 1 gång/år,
ungefär vi jultiden, min doftar mycket fint också. De har dessutom vackra marmorerade
blad, t.o.m. rötterna är snygga och glänser som silver på översidan.

Ge ditt svar

24/10 -08

Virus?

Ovansidan på bladet. Från Novice.

Min nyinköpta (idag, Bauhaus) Phalaenopsis. Vad är det för fel med plantan? Kan det vara virus?

Nyckelord: Blad, Virus, Phalaenopsis

24/10 -08

Undersidan på bladet. Från Novice.

24/10 -08

jag tror det kan vara ett bakterieangrepp...jag hade inte köpt en sån planta....den ser ju inte riktigt kry ut ju.

24/10 -08

Nej, det hade jag inte heller om jag hade sett det. Blomsstängeln såg fin ut. Fick se det först när jag kom hem då plantan var inplastad.
Tack för svaret. Jag såg några vitmögel liknande fläckar på de andra bladen, det är i alla fall inte sköldlöss eller andra kryp. Känns olustigt.

24/10 -08

"Novice" Vore jag Dej skulle jag lämna tillbaka plantan. Den behöver stå i karantän för att inte smitta andra.

25/10 -08

Det e blommorna man ser först. Men det e ännu viktigare att plantan ser frisk ut när man köper en orkide

Ge ditt svar
Coelgyne flaccida. Från Lojsan.

Hejsan på er,
min sprojlans nya coelgyne flaccida (köpt av Lassse!) har fått ett gult blad. i början var det bara lite gult, så jag trodde den fått för mycket sol och flyttade den till en lite mer skyddad plats. men idag när jag kom hem var hela bladet gult och kommer ramla av snart. hittar inget om detta i råden, vad kan det bero på? är det något den gör?
I övrigt så är bulberna på denna skrumpna, och har vart sen jag fick dem, ska de vara så? jaghar haft den i vattenbad en timme, men det var inte förändringar efter det. det var en svår en detta.

Nyckelord: blad, Coelgyne flaccida

19/8 -08

Colegyne tappar ofta bladen på äldre bulber - då gulnar de. Så är det en gammal bulb är det ingen fara

20/8 -08

detta är på en av de nyare tror jag, på samma som det är en stängel på väg....

20/8 -08

Hej Lojsan, missade din fråga igår, skicka gärna ett pm också om du har frågor så är det mindre risk att jag missar Detta är ju en bakbulbdelning vilket innebär att bulber och blad är några år gamla, sådana delningar kan ibland vara helt bladlösa och ändå ge upphov till en fin planta på något år. Svårt att säga varför bladet gulnar men kan ha med miljöombytet att göra, kanske även åldersskäl. Denna art vill inte stå i solen, halvskugga är bättre. Det viktiga nu är att det nya skottet utvecklas som det ska. Tänk på att vattna försiktigt i början tills nya rötter börjat komma.

Ge din åsikt

19/8 -08

Bladfråga

Jag undrar ett par saker om phalaenopsisblad. Oftast är det ju själva blomman som är i fokus men, ja...jag gillar blad minst lika mycket

1. Finns det någon fackterm för blad som är mer spetsiga än runda och mer matta än blanka? Vissa plantor har ju mer vaxartade blad som är rundade i änden, dessa har jag mindre tur med här hemma så jag är nyfiken på om det finns något ord för de andra och även om nån har samma erfarenhet.

2. Finns det någon fackterm för de plantor som av naturen har prickiga/fläckiga blad?

Det var allt för denna gång
Gloxinia

Nyckelord: blad, Phalaenopsis

19/8 -08

Mycket möjligt att det finns s.k. facktermer eftersom det i vissa fall är
nödvändigt för att det inte ska bli ett virrvarr vid en botanisk beskrivning.
Du kan hitta lite info Här

20/8 -08

Tack så mycket letherneck! Ska kolla upp länken

Ge ditt svar