Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om RO

Nyckelord: RO

Inlägg med RO som nyckelord.

14/8 -18

14/8: DUSK

Åter igen måste jag berömma Dusk för mycket bra service och för ett bra pris.
Beställde nytt membran till min RO, snabb service som vanligt!
Tänk på att det ska gå att skaffa reservdelar till RO om ni köper. Finns många leverantörer och fabrikat att köpa på nätet men alla tillhandahåller inte reservdelar

Nyckelord: RO

Ge din åsikt

3/9 -15

RO

RO. Från Xara. Fri bild.

 

Nyckelord: ro

Prata om bilden

22/4 -15

22/4: Tips

Telefonsamtal att undvika till svärmor ca: 60 sekunder innan hon MÅSTE åka med mina barn, för att de ska hinna till sina respektive fotbollsträningar:
Hon: "Men vad ÄR det för något?"
Jag (stressad, på kontoret, hoppas hinna hem tills träningarna slutar): "Det är en hink med omvänd osmos-vatten."
"Men varför står den i vasken?"
"Jag hann inte vattna klart orkidéerna igår och i morgon åker vi ju (till Åre, om någon undrar)."
"Det är ju bara att du fyller på nytt vatten från kranen! Jag häller ut det här och tar ner hinken, här kan den ju inte stå."
"NEJ, det tar en massa tid att tillverka RO-vatten, då hinner jag inte!"
"Men vad ÄR det för något?"
(Börja om uppifrån, om ni undrar hur detta samtal fortlöpte...)

Nyckelord: RO, omvänd osmos

22/4 -15

You make my day

22/4 -15

Men vist är det underbart när folk absolut inte har någon som helst pejling:-) eller ens gör ett försök att förstå.
Själv råkade jag ut för följande förra april;
Mitt nyinköpta hus höll på att genomgå omfattande renovering och när badrum och toalett kom på tur åkte jag ner till en väninna i Jönköping i 3v. Min mor var på plats hemma för att hålla hantverkarna i gång och även en trädgårdsmästare som fräste bort alla övervuxna syrener.
Frågade mamma flera gånger i veckan " hur går det"? alltid samma svar "jättebra".
När jag kom hem i slutet av april stod alla orkideer utomhus i skuggan intill husväggen Phal, Paphar och alla andra som man inte plockar ut i första taget. "Vad gör dom här?" frågade jag. "det är orkideer och de skall vara ute" var svaret.
Onödigt att säga så halverades mitt bestånd av orkideer efter den ofrivilliga utomhusvistelsen.
Tyvärr kunde jag inget säga till min mor eftersom hon hon passat huset under alla veckorna.

22/4 -15

Alltid lika roligt och trevligt att läsa dina inlägg! Igenkänningsfaktorn är hög emellanåt. Kanon och keep up the good work.

22/4 -15

Tack för att ni bjuder på era underbara historier!
Synd bara att sensmoralen är att man aldrig kan låta en oinvigd ta hand om orkidéerna. :p
(Jag ska dock erkänna att jag har en kompis som har tagit hand om mina plantor på bästa sätt. Hon är å andra sidan hästuppfödare, med en mycket god förmåga att inte krångla till saker.

23/4 -15

Jaha.. det är en fördel om man har erfarenhet av hästskötsel om man skall odla orkidé

23/4 -15

Jag tror det.

Ge din åsikt

Ja, nu har jag faktiskt beställt mig ett RO system. Det känns.... som att det är jag och orkidéerna mot världen. Nej men. Ja.

Sååå. RO it is. Hur gör ni med vattnet?tillsätter ni något? Eller funkar det att lägga i min vanliga mängd med näring?

Nyckelord: RO

1/3 -15

Vet inte vad du beställt, men mitt är inkopplat på kallvattenledningen i tvãttstugan... dvs, när jag vill ROa mig, drar jag knappen uppåt... Sedan får jag väl vad det lider skaffa mig en ledningstalsmätare oxå (oled??), men än så länge öser jag i en skvätt Blomstra när jag får för mig att det ska gödas .

1/3 -15

Hmmm, ja. Jag är inte särskilt teknisk av mig, men går det tro att koppla in det i en vatten kran? Jag ser gärna en bild där du kopplat i ditt ro i en ledning:)

1/3 -15

Jag kör bara vanlig orkideenäring till mitt vatten. Ledningstal har jag aldrig brytt mig om. Jag beundrar folk som vill gå in på djupet så pass i kemins värld. Men att bara köra och säga att man räknar ledningstal räcker inte riktigt.olika sorter har olika krav. För att man ska få det riktiga från början finns det många andra parametrar att lägga till så som ljus, odlinsmedia mm. Och framförallt plantan vart kommer den från vilja är är föräldrarna och kondition på själva plantan ska du få riktigt fina resultat behöves en moderplanta "showplant"i bra kondition med goda anlag eller en riktigt +aaa plant. Så plantan måste va topp skick för att du ska få det bästa resultatet med ledningstal. Det räcker alltså inte med att köpa en halv bra planta och förvänta sig underverk. Men som sagt alla får göra som de vill och funkar för var och en.

1/3 -15

Jag har en del som är väldigt känsliga för för högt ledningstal så jag mäter och reglera med gödning.

1/3 -15

Aha, hur påverkas ledningstalet utav RO? Jag tänkte inte mäta ledningstal och sådant, utan bara få ännu renare vatten till orkisarna. Och sedan ha i lite näring som vanligt!:)

1/3 -15

Med RO tar man i princip bort alla salter, metaller, kalk mm. Lite beroende på var man bor finns de olika försurningarnas som också tas bort.

1/3 -15

Precis!:)

1/3 -15

Så här ser det ut nu, när MAKEN kopplat in min (allahjärtansdags-present till) RO-anläggning . Jag letar alltid ursäkter till avsaknad av fantastiska blomningar och nu kan jag stryka ytterligare en (eller sju?), ha ha! Förr eller senare ska det väl blomma lite mer här hemma oxå, sådeså!

1/3 -15

Är faktiskt imponerad av allas uppsättning och kopplingar med sina filter. De va mitt störta problem. Eftersom jag bor i hyresrätt och har helkaklat så för jag varken leka rörmokare eller borra i kaklet. Men efter lite tips och trix. Köpte jag en omvandlare från 3/4 tum som filtrets koppling var till 1/2 tum som duchblandaren va. Vara bara att skruva bort slangen på blandaren och skruva dit filtret för att få de extra tätt använder jag lite gängtejp funkar hur fint som helst. När jag är klar skruvar jag bort filtret och tillbaka slangen och allt är som förr. Lite mera meck men har man inget val så har man inte.

1/3 -15

oled en fråga du som kan kemi. Som du säger tar man ju bort allt i ro vatten. Men visst är det så att vissa mineral salter kommer med i näringen man tillsätter. Eller är jag helt ute och cyklar.

1/3 -15

orkideodlaren.se/care.htm. Läs på länken och notera speciellt gällande pH och RO vatten

Absolut Larsa

1/3 -15

Jag bor också i hyresrätt, vart kan man tänkas köpa en omvandlare till blandaren?

1/3 -15

Köpte min hos en rör firma. Jag rekommenderar du tar med dig kopplingen till rörfirman. Clarsollson eller liknande byggvaruhus och säger hur du tänkt koppla den så hjälper de dig med storlek betalade 20 kr för min koppling. Ska du som jag skruva av och på köp gängtejp för att hålla tätt mellan blandare och koppling. Kostat för 2 rullat typ 30kr. Kan visa med bilder som jag kan skicka till dig om du vill säg bara till

1/3 -15

Åh! Ja, jag har aldrig käbt mig manligare än nu när jag köpt mig en betobg borr och massa skruvmejslar och grejjer för att borra upp orkidé hyllor. Hehe. Jag slog faktiskt en kik på verktygsavdelningen inne på coop bygg idag. Haha

Jag vet vad du menar med gängtejp! Men tack för att du frågade!:)

2/3 -15

Skrattar. Klart jag förstår att du vet vad gängtejp är. Skrev lite mystiskt. Menade om du ville ha bild på hur jag kopplat och satt upp mitt system.

2/3 -15

Använder rent RO och tillsätter den mängd gödning det ska vara , för fönsterorkisarna, I skåpet kör jag rent RO och gödselvattnar med sprayflaska 1-2 ggr / vecka. Har haft RO sedan 2009 men är duktigare nu med att gödsla... åtminstone 1 ggr/ v

2/3 -15

Jaha! Ja gärna Larsa!:)

Ge din åsikt

5/1 -15

5/1: Nytt RO

I dag kom mitt nya RO från Dusk. Som vanligt trevligt och snabbt bemötande. Kastade mig så klart över installation direkt och nu håller jag på att spola systemet. Påpeka inte att väggen i tvättstugan behöver målas för det vet jag redan

Nyckelord: RO

5/1 -15

Kul oled, men har du satt det upp & ner eller har din kamera bara snurrat den undre bilden åt fel håll?! Jag har ett lika dant själv & tycker det är bra.
/Mvh, I

5/1 -15

Inte vet jag, på manualen ser man den som jag har satt den och sedan tycker jag att locket till själva RO filter skall vara uppåt så att när man byter att man lyfter det rakt upp men har funderat på att utgående ledningar riktas uppåt så kanske skall kanske vändas? men har det någon betydelse?

5/1 -15

Nu har jag kollat och ledningstalet utgående vatten är ca 5 så det verkar fungera.

Om någon vill veta lite mer så klicka på länken, ovetenskapligt men illustrativt
http://vattenrenare.com/vattenrening_osm...

5/1 -15

Jag tänkte på att jag har för mig att jag läst att eftersom fallhöjden på inkommande vatten spelar roll så att det inte blir bakåtflöde, dock så har jag ingen formula för det...kanske det påverkar om den sitter upp och ner med, tänkte jag. Jag går och kollar nu vad jag har för ledningstal i dunken jag spolade upp häromdagen. snart tillbaka

5/1 -15

Hm...trycket ut från kranen ligger runt 1-1,5 bar och om fallhöjden tex är 1 meter motsvara det 0,1 bar så jag har svårt att tänka mig att det kan bli ett bakflöde, men vist jag får kolla runt.

Jag har länge hållit med kondensvatten från värmepump och luftavfuktare så det är rena lyxen att bara vrida på vattenkranen

5/1 -15

Så, jag får fram 6 microsimens på min mätare, jag har haft mitt installerat sedan juli 2012, har aldrig bytt ngr delar hittills.
Jag bifogar 2 bilder för övriga intresserade på hur mitt är installerat.

5/1 -15

Så som du har monterat den blir slanganslutningar mer "naturliga". Får nog fundera på att vända på den. Kanonfin installation du har gjord Låter bra att RO filter håller så länge. Hur mycket vatten producera du ca per månad?

5/1 -15

Tack oled för det där om fallhöjden, ska försöka spara det någonstans!
Ja, man måste ju ha lite tålamod & planeringsförmåga med vattenfilter dock; 5 liter tar drygt en halvtimme att få fram och sedan ska det svalna oxå... Använder man kranvatten brukar väl rådet vara att hälla upp det dagen innan så kalken lägger sig på botten, eller kommer jag ihåg fel? Jag sätter en timer varje gång jag fyller mina dunkar, annars är det lätt hänt att det blir vatten på golvet!

5/1 -15

Tack, jag satte in en extra kran när jag renoverade badrummet, ifrån början använde jag den på kökskranen, men sedan fick jag veta att man får absolut inte montera filter på delade kranar, det blir tydligen för högt tryck så hela kranen kan flyga åt helvete! Alltså monterade badrumsrenoveringsfirman in en separat, helt vanlig duschblandare, mellan handfatet och toan. Detta oxå eftersom filtren får förkortad livslängd samt funkar dåligt om det är för kallt vatten.
Jag är alldeles för slö på att vattna & jag är inte så ordentlig så att jag håller ordning på hur mkt vatten jag använder heller. Jag fyller dock upp en 25 l dunk, en 5 l dunk och har oxå en 10 liters dunk men det plumsar så ur den så jag har just bestämt att jag ska försöka klara mig utan den... Jag fyller nog upp dunkarna 1 g i veckan iaf. Jag ställer upp plantorna i olika burkar & jag återanvänder bara vatten ifrån de plantor som jag haft länge och vet är friska & som står i pH-neutrala substrat (Epiweb, Hygrolon, Greenmix). Jag återanvänder vatten mellan plantor bara när jag kör rent vatten, inte när jag har i MSU. Även om jag mätt på kul i burkarna före och efter jag matat plantorna. Jag blir dock inte klok på värdenas variation när jag gör det.
Det står någonstans att filtret inte ska torka ut emellan användningarna, men jag vet inte hur man ska kolla det... Innan jag tappar upp vatten i dunkarna kör jag det i 10 min rätt ut i avloppet eftersom det ska spolas igenom varje gång. Det är en tid jag mätt upp och kollat här med hjälp av ledningstalet. Jag tror det står ngn viss liter-mängd man ska köra igenom på anvisningen men man får ju mäta och stämma av ledningstalet.

5/1 -15

Det där med farligt med kallt vatten för filtret tror jag inget på. Hade mitt från hösten 2009 tills i våras, då jag köpte nytt för att jag inte var säker på reservdelarna på nätet. Vi har så kallt vatten ( kopplat i tvättmaskinsuttaget i badrummet) så det ilar i tänderna när man dricker det.

5/1 -15

Nu är vattenproduktion i full gång, skönt, nu kan jag känna mig lugn igen

5/1 -15

Låter strålande!

5/1 -15

Fast Isis jag måste vända mätare (ledningstal) upp och ned annars går den inte ihop med mitt RO

5/1 -15

Haha, så besvärligt!

5/1 -15

+ 6/1 -15

Jag har mitt osmosfilter vänt åt samma håll som Isis, men jag måste införskaffa en TDS-mätare så jag har koll på salthalterna.

Isis: Jag hade för mig att man inte ska använda varmt vatten till osmosfilter och det verkar som idealtemperaturen ligger på 25ºC. Vid 35ºC så kan membranet ta skada. Det enda som verkar hända vid lägre temperaturer än 25ºC är att det tar längre tid att filtrera samma mängd vatten (av vad jag förstått av det jag läst, fanns en himla massa om det). Jag brukar köra på ljummet vatten så slipper jag vänta på att det ska bli varmare/kallare.

6/1 -15

Hur mycket gödning tillsätter ni RO vattnet? Till skåpet tillsätter jag så att ledningsstaben är 125 men till fönsterkarmar fundera jag på att göda så jag har 300-350. Hur gör ni?

6/1 -15

Nu måste jag vara lite petig. Tds mäter allt fasta materia i vatten och CT mäter vattens lednings förmåga orsakad av salter. De mätare vi använder är CT men slarvigt kallas de ofta TDS. Så när jag skriver CT så vet ni varför

6/1 -15

När jag sa till säljaren av mitt osmosfilter att jag varmkörde i 10 min, då blev han helt förskräckt....du får inte använda varmvatten sa han ! Nä sa jag det gör jag inte utan varmköra menade jag spola ur det och göra det klart för användning. Då var han nöjd. Du har helt rätt Mutanten.

6/1 -15

Står i manualen att inte använda varmvatten så håller med

6/1 -15

Membranet är gjord av typ plast och vad jag vet blir "porer" större och alltså släpper igen mer salter mm men att ha runt 20 grader vatten skall fungera. Ryktet säger att redan vid ca 45 grader skadas membranet. Men hur som, vad är problemet?
Jag producerade runt 35 liter på 3-4 timmar i går med kallvatten.

6/1 -15

En vattenlösnings konduktivitet eller specifika ledningsförmåga beror på dess innehåll av lösta joner och brukar internationellt betecknas EC=electric conductivity och dessa mätvärden konverteras till TDS= Total Dissolved Solids i instrumenten med olika värden, vanligast är det med NaCl ledningsförmåga.
En informativ sida om RO http://www.roconn.com/article8.html

6/1 -15

Här tycker jag det är lite skumt. Om man tex har löst CaCO3 som mig veterligen i princip inte leder ström hur kan man då omräkna från EC till TDS när mängden är CaCO3 inte är känd?

6/1 -15

När vi nu ändå är igång så detta med kalk i vatten. Det finns många myter kring hur man kan bli av med kalk. Att koka vatten skulle reducera löst kalk i vatten och att låta vatten stå kvar så att kalken lägger sig på botten. Glöm det!!!!!! Vill ni bli av med kalk kan ni tex fälla ut det med Oxalsyra men då måste man veta vad man sysslar med. Om det finns ett överskott kvar när man sedan vattnar så dör plantornar omedelbums. Oxsalsyra är giftig. För många år sedan använde jag metoden med framgång men som sagt....

6/1 -15

Svar 22 Löst CaCO3 innebär ju att de förekommer som joner, Ca 2+ resp CO3 2-, därav ledningsförmåga som kan mätas och konverteras. Dock ska man komma ihåg att det är approximationer men i vårt fall med orkidé odling är det fullt tillräckligt.
Länken nedan tar upp lite om detta men notera att tabellen som ses är i franska hårdhetsgrader och inte tyska vilket vi i Sverige brukar svänga oss med, bara att räkna om med korrekt faktor vid intresse dock http://www.globalw.com/support/hardness....

6/1 -15

Jag har egentligen ingen större koll på hur mycket näring jag tillsätter. Jag blandar utifrån tips jag fick (eftersom det är det här med att konvertera från amerikanskt mätningssystem till vårt orsakar hjärnsmälta hos mig, så var det en vänlig själ som förbarmade sig) som bör ge runt 40ppm N vid varje vattningstillfälle. Måste som sagt var införskaffa en TDS-mätare (lurar på en EC/TDS-mätare) innan jag vet säkert. Vet ju inte hur mycket salter mitt kranvatten innehåller, men vet på ett ungefär via kommunens vattenkvalitetsrapport, men inte det exakta värdet just ur min kran. Har dock mjukt vatten, så kalk är mitt minsta bekymmer.

6/1 -15

Nåja dick lite rätt och lite fel hade jag vilket också är en strävan i mitt äktenskap men där har jag en tuffare domare så sällan detta resultat

6/1 -15

6/1 -15

Nu har jag vänd på den Isis Ingen skillnad i funktion men slangdragning ser snyggare ut

Ge din åsikt

Då har jag (ehm... kära maken) äntligen installerat min nya Reverse Osmosis, ett AquaLight (285 liter / dag) system.

Det var lite klurigt för jag ville hänga upp den bedvid tvättmaskinen i badrummet (kopplad till kallvattenledningen) vilket innebar ett ganska tight krypin för kära maken med borrmaskin och alla möjliga kopplingar för att få ihop det hela... Men nu sitter den i alla fall! Sweet!!

Hittills är jag jättenöjd. Fyllde min 25L dunke på ca 5 timmar.

Nyckelord: reverse osmosis, omvänd osmos, RO

23/8 -09

Det ser ju bra ut. Jag har kört min i 7 år utan minsta problem.

23/8 -09

Tack! Det låter ju bra! Kollar du pH värden och sånt? Hur ofta byter du filter?

24/8 -09

Vad har man en sådan här till? Tar den bort kalk och annat tro?

Pamela: Den tar bort alla tillsatser i vattnet,klor mm. Det ger ett helt rent vatten som regnvatten typ.

24/8 -09

Normalt tar den bort ca 90% av alla salter. Har man kolfilter avlägnar man kloret..
I första hand köpte jag min för att sänka hårdheten.

Karma jag har aldrig bytt nåt. pH förändras knappt nåt.
Här har vi pH 8 . Jag sänker det till ca 6-6,5 och för de flesta paphar runt 7.

24/8 -09

Tack Bertil. Mitt kranvatten obehandlat är pH 7,5. Efter RO filtrering ligger pH på 6,25 men MSU näringen buffrar ju så jag skall kolla vad pH värdet hamnar på efter jag blandar i näringen nästa gång.

25/8 -09

My RO-water system. Från Berrak.

Karma - vattnet från RO innehåller väldigt lite salter och då är det svårt att mäta pH.
När du satt till MSU bör du få ett säkrare värde.

Bilden visar mitt system. Senaste tillskottet är dunken med tappkran vilken är en enorm bekvämlighetsfaktor.

25/8 -09

A-ha. Skall kolla pH till helgen då jag häller i MSU näringen igen då. Fint system du har! Jag har också en dunke med tappkran (25L), fast jag får släpa den mellan badrummet och odlingsrummet då den inte får plats där vattnet finns.... ja ja, smällar man får ta.

Hallå allihop, första posten på detta forum.
Har satt ihop ett Vivarium från Dusk och även köpt en Aqualight R/O 190l/dygn.

Men det verkar vara extremt segt att få ut RO-vatten ur systemet.

Vilket flöde har ni ur er Aqualight?

Min är ansluten direkt till kallvattenledningen och har hyfsat bra tryck men det bara droppar ur den blå slangen.
Om jag justerar flödet i den röda slangen så kan det rinna på rätt bra men flödet i den blå är ändå svagt.

Försöker deschiffrera den tyska bruksanvisningen men hajar inte om det kan vara ngt fel.

Kan det vara luft i systemet eller skall man göra på något speciellt sätt för att få drag i den?
Vet någon om det finns iaf en Engelsk bruksanvisning?

Vore tacksam för era erfarenheter, orkideerna och mossan behöver nytt vatten snart. :P

Mvh Paul

9/4 -12

Det skall droppa ur den blå slangen. Du får ungefär 1/4 - 1/3 så mycket "bra" vatten jämförrt med "spill" beroende på hur bra tryck du har. Min Aqualigt (bå bild) har en kapacitet på 285 liter/dygn. Den som Dusk säljer har en kapacitet på 130 liter/dygn tror jag om jag minns rätt. Ju större kapacitet ju snabbare går det så klart. Vill du skynda på det hela kan du installera en pump som ökar trycket.

9/4 -12

Valkyrie - Var har du köpt din?

9/4 -12

Drakfisken, en trevig kille (Hans) som driven den shoppen.

Tack Valkyrie, då funkar nog min hyfsat. Det kommer dock ca 6 ggr mer ur den rösa även på lägsta flödet. Kan ju fylla ca 25l på 10h vilket känns väl segt.
Min skulle ha en kapacitet på 190l/dygn.

Kanske är trycket i ledningen som är problemet....Undrar hur man tar reda på det enkelt.

Mvh Paul

13/4 -12

Horza - Då detta inte är ett av de filter jag säljer så vet jag inte hur det är utrustat. Men på de flesta system ska det finnas en s-k flödesreglerare på restvattenslangen. Om denna är för öppen så kommer du få dåligt med renat vatten.

Ok Dusk, vad jag förstår från andra system så är flödesregeleraren där för att man skall kunna ställa om flödet om man byter kapacitet på filtret.
Det låter ju rimligt att om man släpper ut mer volym via restvattnet så minskar man det aktiva trycket över membranet och därmed mängden ren-vatten.

Testade vattnet hos en kompis och analysen visade en tydlig förbättring av ffa hårdheten och mängden mineral.

Ge din åsikt

Jag vill köpa ett osmos system (reverse osmosis), några rekommendationer? Vad har ni? Jag har tittat på ett AquaLight system, 285 liter/dag för 1895 kr (från drakfisken ). Men Dusk har ju ett för 130 liter/dag system för 1350kr. Är det någon som har osmos filtret från Dusk? Vilket märke är det (tänker mest på i fall Dusk går i graven, vart köper man nya filter mm)? Är det bra?? AquaLight systemet ger ju mer än dubbelt så mycket output för 500kr extra, men jag behöver ju inte så vansinnigt mycket, fast det kanske är bra att ha ett större filer ändå....? Vad tror ni som har osmos?

Nyckelord: osmos, reverse osmosis, RO

1/7 -09

Jag har en från Dusk. Fungerar som den ska och jag är rätt nöjd ..... fast jag visste inte att det kommer ta sååå lång tid att fylla 25l dunk Det går på över 6h lätt Då måste jag se till att jag är hemma. Vill inte ha direkt översvämning i köket, när jag är ute och handlar.... Ja, min poäng är - skulle det "rinna" fortare, så är det värd 500 extra i min värld

1/7 -09

Tack Kamila. Det var nog lite så som jag tänkte också. Större kapacitet = snabbare flöde. Funkar det så? Var det svårt att installera systemet? Någon som har erfarenhet av MSU näringen som Dusk säljer, framtagen för att använda med RO eller regn vatten.

1/7 -09

Att montera ihop var det ingen problem men att koppla ihop med kranen var det lite krånglig. Behövde tre st mellan ringar för att komma in i rätt diameter, isolering tråd och nån isolering pasta Men du är så duktig - det blir säker inga problem för dig

1/7 -09

Hej!
Jag har mitt osmosfilter sitter i duschen med en omkopplare. Om man inte vill ha den sitta permanent så är det bara att ha en sidokoppling som passar. Fördelen med duschen är att man ej är så beroende av att det kan svämma över. Jag tappar upp under natten och då spelar det ingen roll om det svämmar över. Peter

1/7 -09

Peter - hur ser omkopplare ut som du har i duschen och var köpte du den?

1/7 -09

Tack för informationen. Jag hade tänkt koppla in mitt till vattenledningen som går till tvättmaskinen som sitter i badrummet. Då skulle jag ju kunna ha en lång slang från osmosen och ställa dunken i duschen då den skall fyllas för säkerhetsskull. Samma fråga Peter... hur ser kopplaren ut?

Vattnar ni med 90% RO vatten 10% vanligt eller hur gör ni?

1/7 -09

Jag fixar mycket själv men vad delarna heter har jag ingen aning om!!!!!! Det är bara att förklara i affären. Kanske bäst hos en riktig rörmokare som i alla fall jag tycker kan detta bra. Det kan var en som man också använder till diskmaskinen. Det finns alltså många olika varianter. Eller också kan man väl ha någontyp av ballofixkoppling eller vad det heter. Men rita upp rören i badrummet och gå till en expert så blir det kanonbra. Jag skulle hellre lägga pengar på att få detta att fungera i duschrummet i stället för ett snabbare filter. Lycka till Peter

1/7 -09

Okej, då gör jag så (fast jag investerar i den med mer kapacitet när jag ändå håller på). Plus min kära make är riktigt händig, han kan nog hjälpa mig att lösa det bra. Tack Peter.

Ge ditt svar

Jag tänker skaffa ett RO, vad skall man tänka på då man väljer system? Jag har funderat på en Aqualight 190?, finns att köpa här (kika under osmos) för 1755 kr. Vad tror ni? Jag har lusläst saltvatten akvarium forumen där de har många diskutioner om RO, men de har ju lite annorlunda motivation... tex de rekommenderar man köper till ett dyrt silikatfilter men det kan väl knappast vara nödvändigt för oss orkidéodlare? Jag skall använda RO till både luftfuktaren och vattning.

Nyckelord: reverse osmosis, RO

20/2 -09

Kolla på Dusk Tropic - 1355:-
Jag köpte ett på en akvariesite 2002 - det har funkat alla år utan problem. Nåt silikatfilter behöver du inte.

20/2 -09

Hejsan

Hör om ägaren till hemsidan brutalablommor.se kan hjälpa dig.
Vet att han framställer det.

20/2 -09

Jag vill gärna köpa ett märke som är känt... Jag har tittat på den som Dusk har, men jag kan inte hitta någon mer info på nätet om det märket (varför jag är lite osäker om att köpa den). Vill gärna kunna se vart man kan köpa filter när de skall bytas i framtiden, hur mycket de ligger på då, och att de går att få tag på om Dusk/Brutala Blommor skulle gå under.... mm ....

20/2 -09

Karma - jag har inte bytt nåtgot sedan köpet. Vi har så bra ingångsvatten så egentligen behövs bara ett osmosfilter - de 2 övriga behövs inte.

21/2 -09

Jag har kompisar som har köpt ett billigt filter på www.biotedmarine.se som de är nöjda med.
Tänk på att skölja igenom filtret minst en kvart innan du tar vatten från det. Kvalitén på vattnet kan du mäta en konduktivitetsmätare. Jag tror de brukar ge bra vatten i ett år cirkus.

Ge din åsikt

Ni som använder MSU näring och RO vatten villken dosering använder ni och kör ni med samma gödning varje gång?

/Daniel

Nyckelord: MSU, RO, näring

14/12 -06

14/12 -06

Tack Björn.

Jänkarna pratar om 125 ppm när det handlar om dosering, är det någon som kan översätta det till svenska (ml/l)?

/Daniel

14/12 -06

Här har du lite om hur man räknar ut ppm.
Sen skiljer de på närings ämnet N och TDS blablabla.

14/12 -06

Klockrent Jimmy, tror Tor får försöka förklara det där för mig. det är just på firstrays jag läst att Ray rekommenderar MSU 125 ppm N.

Undrar alltså vad det skulle ge i ml/l

15/12 -06

Ganska exakt en ml per liter. Ska skriva ner det själv. Längst ner på sidan kunde man räkna i ml och l.

15/12 -06

125 PPM N är 0,95 ml/l om man vill vara exakt. Under sommarhalvåret använde jag faktiskt 195 PPM N, men har nu gått ner till 125 PPM N igen. Jag ville försäkra mig om att de Dendrobier bl. a. som har markerad växtsäsong skulle utvecklas ordentligt under den ljusa och varma delen av året (de jag har växer den årstiden alltså). Jag klurade ut det (PPM) efter att ha varit på min första träff på Östsvenska där en äldre (jag är 26 så jag tycker att jag kan säga så) herre visade upp en tjusig Dendrobium parrishii i blom och berättade om hur han sköter den (i växthus). Sedan ger jag i princip aldrig 100 % av uträknad PPM/TDS utan jag delar upp det på 50 % för Cattleyor, Vanda-släktingar, Phals etc, 20 % till urflaskade Dendrobium cyanocentrum och slutligen 1/8 till de som står i semi-hydro.
Nu var det ju riktigt varmt ett tag i somras till skillnad ifrån förra året så jag kan ju inte svära på att det är enbart näringsdoseringen som gett resultat, men alla mina Phraggar utom en har satt knopp i år och det har en hel del andra också gjort!
/Mvh I

15/12 -06

Hej Isis, tack för ditt svar.

Fattar inte riktigt hur du menar med följande.

"Sedan ger jag i princip aldrig 100 % av uträknad PPM/TDS utan jag delar upp det på 50 % för Cattleyor, Vanda-släktingar, Phals etc, 20 % till urflaskade Dendrobium cyanocentrum och slutligen 1/8 till de som står i semi-hydro."

Förstår jag rätt om du i tex din S/H kultur använder 125 PPM N/8 ≈ 16 PPM N som enligt Ray alltså blir 0,12 Ml/L

/Daniel

15/12 -06

+ 16/12 -06

Jag har slutat använda MSU för Blomstra, som har bättre balanserad näring enligt bl. a. SLU, Tom Ericsson. Jag använder inte heller R.O. därför har jag inte svarat på frågan men på direkt uppmaning gör jag ett försök. Det blir lite räkning med små tal.
Jag vet inte MSU´s täthet, men danska pulvernäringar anger 2 gram för 5 ml (1 tesked), dvs. 1 ml (krydmått) motsvarar 0,4 g. MSU innehåller 13 % N enligt innehållsförteckning, dvs. 1 ml = 0,052 gN. Angivet mål var 125 ppmN dvs. 0,125 gN/liter. 0,125 dividerat med 0,052 = 2,4 ml per liter.
Vad jag kan förstå verkar den gode Ray i sin kalkyl missat att pulver-MSU är lättare än vatten per volymsenhet. Insatt 125 ppmN i kalkylatorn, ger vad jag förstår, bara 50 ppmN i verkligheten dvs. vad jag konstantgöder med, men med Blomstra i 1 ml/l regn. Se min Sida & Profil på detta fora.
Förlåt sifferexercisen.

15/12 -06

Tack för hjälpen Tor

/Daniel

15/12 -06

Hej Daniel,

ibland är det svårt att vara tydlig! Till min 25 liters dunk har jag i 4,75 ml MSU, för att få 1/8 styrka på näringen eftersom jag ger näring vid varje vattning och inte vill att plantorna ska storkna av att få full dos för ofta. Det tar förbannat lång tid att tappa upp vattnet med hjälp av RO-filtret och det måste svalna innan det kan användas också...Därför tycker jag att det är bäst att tappa upp vatten och sedan använda det efter behov. Fast 25 liter går åt rätt fort när man ska se till att skölja igenom stora semi-hydro hinkar på mellan fem och tio liter!
/God natt önskar I

Din dunk håller låg näringdos ungefär 10 ppmN. Jag ger konstant 50 ppm i odling på fönsterbräda. Se min Sida & Profil på detta fora.
Tom Ericsson förordar 100 och FirstRay 125 ppmN i växthus?

Ge ditt svar

Gillar alla orkideer att få vatten från en "reversed osmosis" anläggning?
Var får man tag på en?
Kostnad?
storlek?
Mvh.Ninni

Nyckelord: osmos, RO

20/4 -06

Ninni:
De flesta skulle jag vilja säga. Det finns så klart undantag, men de flesta vi odlar är epifyter och vana vid att få mjukt regnvatten. Har man möjlighet att samla regnvatten som inte är förorenat så är det bra, men för oss som inte har tillgång till en regntunna under stupröret så är RO-vatten nog det bästa.

Men det ska sägas: De allra flesta kör med sitt vanliga kranvatten till sina orkidéer och det fungerar nästan alltid utmärkt. Om man undviker att "dutt-vattna" och ser till att spola igenom sina krukor ordentligt vid varje vattning så ackumuleras inte så mycket salter och när det slutligen gör det så brukar det ändå vara dags för omplantering...

Orsaker till att använda RO-vatten är om man bor på ett ställe med hårt vatten (Gotland, Uppsala?, Lund?), eller om man odlar saker som är väldigt känsliga för salter, eller om man är perfektionist.

Personligen brukar jag sen något år tillbaka försöka att använda RO-vatten till mina orkidéer. *host host* Jag brukar störa mig ganska mycket på saltavlagringar på blad och så, och tycker det är skönt att slippa det. Masdevallia och Dracula ska tydligen vara lite känsliga för salter och min personliga erfarenhet är att mina Bulbophyllum också verkar vara lite kinkiga.

RO-filter brukar användas av saltvatten-akvarister och så och finns nog på välsorterade akvarieaffärer. De minsta anläggningarna brukar klara av att producera 60-90 liter/dygn (!!), vilket så klart är väldigt mycket om man inte har ett stort växthus som ska duschas. Jag vet att orkidéhuset har RO-filter för ca 1500 kr och att Micke på Dusk Tropic har filter för 1350 kr. Storleken brukar vara som en rejäl kaffebryggare.

Om man bor i Stockholm och inte har jättestort behov av RO-vatten så får man nuförtiden hämta RO-vatten gratis på orkidéhuset. (det gör jag) Bara att ta med sig en dunk. (...och släpa därifrån.)

Om man använder RO-vatten så brukar det ändå rekommenderas att man tillsätter lite kranvatten (kanske 10%) för att stabilisera ph-värdet och en svag dos näring, då vattnet annars kan vara lite FÖR magert.

Hm. F-låt. Det här blev visst väldigt långt...

20/4 -06

Värt att veta är att MSU näring stabiliserar vattnett på samma sätt som kranvattenstillsatsen.

Tackar.
Nu har jag kanske inte så stort behov av RO-vatten med tanke på salter och annat som finns i ledningarna då jag bor på landet med egen brunn men... jag bor mitt i Skaraborg mellan alla platåberg och vi har fruktansvärt mycket kalk i vattnet.
Bör jag satsa på en RO anläggning eller klarar jag mig utan?
Jag har i huvudsak Phal. och Paph. Men planerar även köp av bl.a Masdevallia

20/4 -06

Masdevallia = Osmos

Ok. Då blir det till att börja en övertalningskampanj här hemma. Det kommer inte bli lätt och jag är inte säker på att jag lyckas.
Sambon lär säga: räcker det inte med att du precis fick en merca cab för 130.000:-. Vad svarar man på det, någon som vet????

20/4 -06

"Nej" förslagsvis?

Hmmm.... Nu har jag slut på övertalningsargument. Det slutade med att sambon ilsket muttrade något om: terapi och hon blir aldrig nöjd .
Attans också. Då får jag snällt vänta med en Masdevallia ett tag.

20/4 -06

Ack då, men varför ska man vara nöjd när man alltid kan få mer

Okej! Då ger jag mig in i leken ...

Falköping får sitt kommunala vatten från vättern (hårdhet 3,5). Alltså är det inga problem med att vattna plantorna med det. Du kan köpa Masdevallia utan att vara orolig. Dör de är det inte pga av vattnet iaf.

/Oskar

fast jag bor på landet med egen brunn så inget kommunalt vatten här. Och jag vet efter en del tester på akvarievattnet att vattnet är skapligt hårt.
Hmm. kom precis på att jag har teststickor kvar för att kolla hårdhet Ph osv. Ska testa vattnet på nya stället efter att vi flyttat. men som sagt jag vet att där är massor med kalk i vattnet. blir vita fina beläggningar på porslinet .-(

Okej, då förstår jag ...

Testa att tillverka ett eget filter om Ro blir för dyrt. Tag en bit finmaskigt tyg, fyll med krossat grillkol och filtrera genom detta.
Alt, fixar du aktivt kol att filtrera genom från närmaste granne som bränner hemma...

21/4 -06

Ninni:
Men om ni bor på landet så borde du ha alla möjligheter att kunna samla regnvatten. På vintern när det inte regnar smälter du bara snö istället.

21/4 -06

Tror att jag någonstans läst att man kan filtrera vattnet genom torv för att få bort det värsta. Torven är ju sur så det borde neutralisera hårt vatten. Och en pet-flaska proppad med ett torvblock borde inte vara så svårt att fixa. Någon som har läst samma och testat om det funkar?

Det där med torvblock har jag också läst nånstans, men aldrig provat själv.

Men om man samlar regnvatten i en tunna och det får stå ett tag så blir det väl bakterier och så i det.
Påverkar inte det plantorna?
Och finns det inte föroreningar i regnvatten?

22/4 -06

Om man bor på landet är föroreningar ganska små, och bakterier är inget större problem, regnvatten är just väldigt rent och innehåller inga bakterier om det inte redan fanns i behållaren, sen skadar oftast inte bakterier orkidéer.

Det är bakteriefloran som ser till att mögel inte uppstår i förstora mängder i komposten.
Nackdelen med regnvatten är nog svavlet.

22/4 -06

Jag samlar sen i höstas mitt regnvatten direkt under stuprännan - jag råkade nämligen testa vattnet i tunnan:-(
Nu kommer visserligen en del löst från taket, men jag silar vattnet genom en handduk och häller på dunkar.
Den långa vintern tog regnvattnet slut, men då silade jag en del kranvatten genom torv och f ö blev det kondensvatten från tumlaren och som sista utväg RO-vatten från akvarieaffären i Kalmar.
Intressant Oskar - det där med att sila genom kol - det har jag inte hört förut.
Vad händer egntligen med vårt kranvatten då???

22/4 -06

Aktivt kol är ett ämne som alltid är hungrigt, den vill alltid ha något och om man häller vatten genom det "äter" föroreningar.

22/4 -06

Och vanligt grillkol är lika hungrigt då??
Jag känner inga hembrännare:-))

7/3 -07

Men då borde det även fungera utmärkt att sila vattnet i en Brita kanna. Däri finns ju ett aktivt kolfilter. Fungerar detta istället för R/O vatten?

7/3 -07

Mia.P. Vad är en Brita kanna?

7/3 -07

Det är ett märke på ett reningsfilter. Vi använder det här i USA eftersom vattnet smakar klor annars.
Länk

7/3 -07

Annars finns det på claes ohlsson kolfilter som du kan koppla in i vattensystemet och filtrera både dricksvattnet och orkidevattnet.
laes säljer 10" filterhållare och kol och partikelfilter för den som är intresserad.
Filterhållare kostar 195 ca och är ingen förmögenhet likt mercor och dylikt.
Ett Ro filter innehåller partikelfilter kolfilter och plastmembran som tar bort det mesta av allt (nåja) även kalk om man inte vill ha en regnvattentunna med vatten torv cirkulationspump ph mätstickor och en massa slabb.
Storlekar på Ro finns från små till monsterstora.
Dusk har RO filter bland annat.
Thomas

ÅÅÅÅÅÅÅÅ! En favorit tips. Tack!

8/3 -07

Akitv kol fås genom att ånga vanligt kol. Det är inte dyrt finns att köpa på nätet som hemmbrännings tillbehör.

'http://www.hembryggning.com'

Bra! Har någon erfarenhet av det?

Ett mer lagligt andvänningsområde för aktivt kol är som filter i köksfläktar

Eller akvariefilter.
För den som har närhet till Hornbach, så finns det aktivt kol att köpa där, till just akvariefilter. Annars är det som sagt insatser i fläktfilter, och finns på Coop, Clas Olsson, etc

8/3 -07

Men frågan är ju om det räcker att använda ett kolfilter istället för R/O om man nu ska ha ett nanoskåp. Eftersom kolfiltret antagligen inte tar bort kalken så skulle väl porerna i tegelröret sättas igen i alla fall, eller? Det skulle vara så bra om det funkade med bara ett kolfilter, det har jag ju redan.

8/3 -07

Om man inte orkar gulla med den lokale hembrännaren så finns destillerat vatten att köpa genom apoteket.
Även bensinmackar säljer avjoniserat vatten alternativt filmframkallningsfirmor använder sånt om man har kontakt där.
Thomas

Jag tror inte att kolfiltret tar bort tillräckligt mycket av skräpet...
Köp ett osmosfilter med två eller tre delar, det borde la räcka...

8/3 -07

Ok, får väl leta upp ett Osmosfilter då i alla fall. Ska kolla om min lokala djuraffär vet något. Jag vill helst slippa beställa över Internet, det blir så mycket frakt då.

8/3 -07

Förresten, ni som har R/O system, hur fungerar det rent praktiskt? Skulle det fungara ett bara köpa ett osmosfilet och hälla vattnet igenom eller måste det pressas med tryck? Det går ju nämligen att köpa lösa delar och eftersom jag redan har kolfilterdelen så skulle jag ju kunna hälla sådant vatten genom osmosfiltret om det går.

8/3 -07

Osmosfilter är inget krångel, sålänge munstycket är rätt!
Det är bara koppla in i en kran, vrida på kallvattnet och så finns det två slangar med vatten, en med rent osmosvatten och en med restvatten.
Det krävs högt tryck för att det hela ska fungera men det tryck som finns i kranen räcker gott och väl.

Du använder samma teknik, Jimmy, eller hur? Har du något foto på det?

10/3 -07

För att rena sötvatten krävs ett par bars tryck och för att rena saltvatten krävs 50-70 bar. I Stockholm har vattnet i kranen typ 4 bars tryck.

Ps. Har någon använt den så kallade ”Britta-kannan” eller” träkol- renaren”, som ska gå att montera på kökskranen? … Den skulle inte kosta mera en någon hundralapp och filtret skulle hålla i några månader. Syftet: bort mer kalken, kloren och div.….

Ge ditt svar

11/3 -06

11/3: MSU och RO

Ja, nu har det äntligen blivit av. Jag har köpt de bägge omtalade produkterna RO-filter och MSU-näring.

Nu är det bara att vänta och se om det kan bli en sån fördubbling av tillväxten som andra fått.

Jag har dessutom köpt Epiweb så nu blir det många försöksodlingar.

Jag skall se till att rapportera om detta framöver.

Nyckelord: osmos, omvänd osmos, näring, RO, EpiWeb, MSU

Låter spännande! Ser fram emot att få se hur det går.

12/3 -06

RO vet jag att det står för "reverse-osmosis" men MSU näring och epiweb?

14/3 -06

MSU är en epifytnäring framtagen på Michigan State University (därav förkortningen). Epiweb är ett nytt odlingsmedium gjort på sammanvävda PET-plasttrådar.
Det kändes inte särskilt trevligt att jobba med det i helgen när jag omplanterade några plantor och som naturmänniska tog det emot att sätta orkiderna i plast. Sen tycker jag inte det ser så snyggt ut heller. Men, men vi får se om det är så bra som det utlovats. Om inte så byter jag tillbaka till bark/Sphagnum/träkol direkt.

14/3 -06

låter spännande med MSU'n har du några länkar? Jag letade på google men jag hittade inga som sålde det, bara "gud-vad-bra-det-här-är" -länkar

14/3 -06

Glöm det jag hittade på dusk.se

15/3 -06

Jag funderar att gå inpå Dusk och se vad de har ifråga om Epiweb. Enligt deras hemsida finns Epiweb i alla möjliga format, till och med krukor. Det borde gå att montera orchideer på det och sedan klä det med mossa skulle antagligen kunna göras ganska snyggt. Blir intressant att hör hur det går för dina försöksodlingar. Eva

15/3 -06

Hej Rikard!
Vilken kapacitet har ditt RO-filter och vad fick du ge för det?
Vårt vatten här på Öland är inte precis lämpat för tropiska orkidéer, så jag har funderat på ett filter, men inte riktigt kommit dit än..

15/3 -06

Hej

Personligen tycker jag inte Epiweb är så snyggt längre. Där kan det inte mäta sig med naturliga material. Räddningen är precis som du säger att det blir mossbeväxt.

Under idealiska förhållanden (tryck, temp, dh) skall mitt filter ge 5 l/h. Under mina förhållanden får jag 2 l/h, vilket jag tycker är helt acceptabelt.
Det är verkligen en fröjd att se ett sånt kristallklart vatten som det blir!

mvh

15/3 -06

2 l/h räcker långt, även till vårt akvarium:-)
Och priset????? Har du köpt filtret via nätet??

16/3 -06

Ja, jag beställde filtret via nätet, ifrån Dusk. Priset var 1350 kr.

mvh

28/3 -06

Pga. ett starkt färgämne i MSU:n, antagligen för att man skall veta när det är gödning i vattnet, har nu även rötter och Sphagnum blivit blåa på sina ställen. Otrevligt. Hoppas det inte är skadligt.

Ja det låter ju inte kul.
Nog kan man väl hålla reda på om man haft näring i vattnet utan att man ska behöva ha färgämnen i det. Kan ju inte se särskilt trevligt ut med blå mossa.

30/3 -06

Nej, precis. Ner med karamellfärg i gödningen!!

mvh

30/3 -06

Hej Rikard!

Har du ställt frågan till Micke K på Dusk?

3/4 -06

Ja. Han påstår att jag har övergött men jag har följt hans dosering till punkt och pricka. Alltihop är mycket märkligt.

Hei!
En fundering bara, kanske tokig, men kan det vara fel på ditt kryddmått?
Helena

3/4 -06

Jag vattnar just nu med 1,5 ml /l och märker inget med blåa rötter eller mossa, kanske du hade otur med en extra blå sats. Men skölj igenom krukorna etc. med rent osmos vatten och se hur det blir, man ska ju ändå göra så.

4/4 -06

Jag får väl fylla kyddmåttet och väga innehållet. Det skulle ju vara ett gram per liter.

31/5 -06

Här kommer en liten uppföljning av mina provodlingar med MSU resp. EpiWeb efter 3 månaders erfarenhet.

Jag har fortsatt att vattna ett par orkideer (Phalaenopsis-Hybrid och Burrageara) med 1,5 ml MSU per liter på försök. Jag blev ju skrämd av att mina monterade fick blåfärgade rötter tidigare i år efter ca 3 v., så jag drog ner antalet försöksväxter till 2 oviktiga hybrider. Dessa två står i och för sig i kruka, men jag har inte sett någon blåfärgning än efter drygt 2 månader med MSU. Nu är ju det en viss skillnad mellan 8 vattningar för de krukade och kanske 21 för de monterade. Tillväxten är inget fel på men kan heller inte sägas ha ökat.

Jag experimenterar för tillfället med 3 olika vatten/näringskombinationer: RO + 2 ml Blomstra/l, RO + 1,5 MSU/l och 50% RO + 50% kranvatten (3 dh) + 1 ml Blomstra/l.

Mina EpiWeb-planterade orkisar torkar upp väldigt fort. De måste vattnas minst två ggr. i veckan och ändå är det svårt att hålla bulberna saftspända. Någon näringsbrist ser jag dock inte. Jag göder dessa med 33 % starkare koncentration än mina bark/mossa/kol-planterade.

Fortsättning följer...

7/3 -07

Hur har det gått Richard? Nu har det snart gått ett år sedan du började.

Är med nyfiken.

30/5 -07

Uppföljning av mkt småskaligt odlingsförsök:

EpiWeb har jag så gått som slutat med helt nu. Även med ett täcke av vitmossa torkade det alldeles för fort för att jag skulle hinna med att vattna. Under vintern har det dock kännts riktigt tryggt att plantorna inte står blöta för länge när temperaturen är låg och vanligt organiskt substrat torkar långsamt.

Det var förresten en grym plåga att plantera om från EpiWeb. Eftersom jag skulle flytta till S/H så var jag tvungen att få bort nästan allt och fick slita/klippa av i stort sett alla rötter. Viktigt att vänta med såna ingrepp tills nya rötter börjar framträda, så mina plantor är nu på god väg att etablera sig i det nya substratet.

Näringsförsöken då... Under ett år har jag inte märkt någon skillnad mellan phallarna som fått RO-vatten + 2 ml Blomstra/l och RO-vatten + 1,5 ml MSU/l. De har växt fantastiskt bra båda två och blommar nu med två stänglar var. Det skall också nämnas att plantorna spolades igenom med kranvatten varannan vecka på sommarhalvåret och var fjärde på vinterhalvåret.

50% RO + 50% kranvatten (3 dh) + 1 ml Blomstra/l fungerade också alldeles utmärkt, dock lite svårt att jämföra med de tidigare eftersom det är andra orchideer det gäller.

30/5 -07

Vart är det plantorna i epiweb som torkar för snabbt står? På fönsterbrädan? Jag har odlat i epiweb med vitmossa på fönsterbrädan sen februari i år med brickor under med leca och vatten. Det torkar ungefär 2-3 ggr så fort som vanlig kompost, men det har inte varit några problem då det går fortare att vattna epiwebplantorna eftersom epin inte flyter och tar in vatten snabbt och rinner av snabbt. Om jag jämför med mina tidigare erfarenheter så ger epiwebben friskare rötter, det växer snabbare, och är lättare att inspektera rotsystemet då man enkelt kan lyfta upp hela paketet. Säger inte att dina erfarenheter och slutsatser är fel, bara bidrar lite med mina egna.
Men visst, det är ett minus att det torkar så fort om man reser bort, men ju större rotmassan är desto längre intervall kan man ha.

Kan du ge nåt tips på hur man blandar organiskt material för att få bättre luftcirkulation och dränering? När jag använt o-kompost tidigare har det funnits tendenser till att substratet packat ihop sig och håller vatten för länge.

3/9 -07

Jag håller med dig. Det är inget fel på epiwebb om man kan förse det tillräckligt med vatten. Mina plantor stod i söderfönster utan några RH-höjande hjälpmedel. Jag tyckte helt enkelt att det blev för mycket passande.

Jag tänker nog inte gå tillbaka till organiskt substrat nu när jag börjat med leca. Men om det skulle behövas använder jag grov pinjebark (alltså inte någon färdigblandad orkidekompost), grov Sphagnum samt träkol. I den blandningen har inga av mina plantor lidit av syrebrist.

Ge din åsikt