Råd /
Vila och tillväxt, vår, sommar, höst och vinter. Alla är de olika stadier i en orkidés livscykel och alla kräver de lite olika saker av oss odlare.
höst (14) Januari (1) jul (32) November (1) Oktober (1) sommar (12) vila (18) vinter (10) vår (10)
Hej! Jag har aldrig hållt på med växter men har varit sugen att börja. Har ni några tips på lätta saker att börja med är det bara att ösa på med förslag. Men min fråga är nu att jag fick ärva en orkide som tappad alla sina blommor och ser lite torr och ledsen ut (se bild). Har ingen aning hur jag ska ta hand om den. Vad har ni för förslag? (Dag 1 med orkidén).
I dag är jag negativ men tycker inte artikel håller måttet, stavfel (ska jag säga ) naken test tycker jag är oseriöst och så detta med klorofyll. Det finns massor bra artiklar, sök på Phalaenopsis skötsel eller care.
Samma artikel finns på SYS hemsida har påpekat för styrelsen
Hej Noobie! Jag tycker så här: om stänglarna är lite gröna/levande, så låt dem vara (bakom en gardin om du tycker att de är anskrämliga, men de KAN komma igen!). Är de gulnande/torra, så klipp bort, blir bara trist annars. Nu ser jag inte riktigt hur din är planterad, men själv brukar jag passa på när köpe-/present-orkisar blommat över och planterat om dem. Det är förstås en vetenskap i sig, men om du är helt ny går det bra med vilken bark-kompost ("orkidéjord") som helst. Men det är som när jag höll på med andra krukväxter i största allmänhet: ALLA behöver omplanteras typ så snart det gàr (vänta dock tills de blommat klart). Lycka til!!
Hej,
Jag har en steglottis som vissnade ner som dom ska göra för några veckor sedan, sen fick den endast lite vatten och jag ställde den kallt. Men redan nu kommer det nya skott från komposten. Förta året jag hade så var den i vila minst 2-3 månader. Ska man fortsätta ha den i vila eller ska man vattna på den? Några tips?
Nyckelord: Stenoglottis longifolia, Vila, Nya skott
Den skall vattnas när den är i tillväxt
Äntligen vår och massa sol!
En fråga bara till alla er erfarna med tilläggsbelysning: Brukar ni låta dom vara kvar i till exempel norrfönster nu även under vår/sommaren? I mina söderfönster får allt det naturliga ljuset räcka, men hur gör ni tex i norrönster. Jag ska nog specificera mig lite, jag har en angraecum veitchii i ett halvskuggigt östfönster, (den får tyvärr inte plats i söderfönster och jag har inge västfönster) bör jag har tilläggsbelysning till dne nu även under sommaren?
Nyckelord: Tillläggsbelysning, angraecum veitchii, Vår
Låter allt vara och naturliga variationer med mer ljus blir som grädde på moset, i alla fönster de som inte vill ha så mycket ljus står redan så till att endast ströljuset ökar med vår/sommar.
Neosarna m.fl. står under tillägg i västerfönster och jag ändrar ingenting bara för att kajor och fiskmåsar börjar gapa redan i fyrasnåret, så att katterna kommer på att de absolut måste gå ut omedelbart, vilket tvingar upp mig för frukostservering och dörröppning. Dvs det lilla extra naturliga ljus Neosarna ev njuter av det kommande halvåret, påverkar inte timer-inställningen på ljusrampen .
Tack för svaren! Jag misstänkte lite att det var så. Då härmar jag och låter dom vara kvar!
Snart ska jag skriva artikeln om odling i januari. Så, jag är nyfiken på hur du sköter dina orkidéer nu. Berätta gärna som en kommentar och berätta också gärna vilka sorter som blommar hos dig just nu!
Nyckelord: januari
Min skötsel beror mer på mina möjligheter än vad jag skulle villja. Ett 20 tal L och C i källarn. Jag försöker anpassa vattning till ljus och 15-17 grader. I princip ingen näring. Jag känner på kompost när dags att vattna och det är inte speciellt ofta. Har ett antal C och L på fönsterbrädan och alla är färdigblommat och ingen tillväxt så i princip ingen näring och väldigt sparsamt med vatten. En del andra arter har ingen viloperiod så där går jag nästan på som vanligt. I skåpet kör jag rätt eller fel på likadant sommar och vinter dock mindre näring och har över lag bra tillväxt vilket jag har fokus på då det är ungplantor. När värmen börjar komma ställer jag ut alla C och L i uterummet och då kommer tillväxt och förberedelse till blomning igång.
Här blir det typ aldrig vattning, kanske en gång i veckan (jämfört med varje dag på sommaren) och någon gpng extra för plantor i knopp. Och de som ät monterade får en liten dusch på morgonen.
I jätteblom är Dendrobium moniliforme.
I knopp är Phalaenopsis equestris och Brassavola nodosa samt Dendrobium moniliforme 'Aokoryu'.
Jag odlar nästan uteslutande härdiga arter, och de kräver ju ingen särskild tillsyn om vintern. Jag odlar i krukor, och krukorna förvarar jag i tillslutna plastpåsar i en jordkällare där temperaturen ligger mellan 4 - 6 grader.
Eftersom plastpåsarna är förslutna bevaras den lilla fuktighet jorden hade i höstas och ingen vattning behövs.
Cattleyorna får nöja sig med vatten var fjärde vecka nu och de flesta andra varannan vecka om de verkar tillräckligt torra. Undantag Neosar som får vatten ett par gånger i veckan: de står ju framför en uttorkande fläkt numera. Skåpet vattnar jag på som vanligt, men det är ändå alldeles för torrt, grr!
Försiktig eller ingen vattning, svala nätter och extraljus. Inga särskilda åtgärder annars. Några blommare är Coelogyne cristata, Neofinetia falcata, Phalaenopsis aphrodite, Paphiopedilum delenatii, Dendrobium kingianum, Dendrobium moniliforme, Dendrobium normanbyense, Dendrobium scabrilingue, Dendrobium schildhaueri, Cattleya x leeana, Pleione Wharfedale, Leptotes bicolor, Maxillaria picta och diverse Restrepia.
Vattning en gång i veckan utom de monterade och Vandorna som behöver oftare, samt extraljus som är året runt. Cattleya percivaliana, Coelogyne cristata, Dendrobium kingianum, Euanthe sanderiana, Euanthe-Vanda sanderiana hybrid, Laelia gouldiana, Phalenopsis-hybrid blommar.
Som föregående talare. Betydligt mindre vatten och massor av extra ljus. Sitter i väntans tider att Angraecum sesquipedale ska slå ut sin väldoftande blommor något senare än förra året.
Men får njuta av paph nitens, paph maudiae green, paph komura,paph venustrum som står i full blom. Har några i knopp oxå paph malipoline x Vietnam, paph violascens och wolterianum samt 6 stycken paph americanum som fått för sig att blomma en gång till i år med dubbla knoppar i varje planta.
Hej,
Det är snart dags att skriva artikeln med generella råd om orkidéodling i november. Så jag behöver er hjälp igen.
/ Björn
Nyckelord: November
Nu blir det ännu mindre vatten (längre mellan vattningarna) och det som knoppas här är Dendrobium moniliforme.
Allmän neddragning av vattentillförseln nu när torrtiden - nåja inte här i norden kanske, men i tropikerna - inträder på allvar. Många är i knopp och blom: Neofinetia (på sluttampen), Coelogyne, höstblommande Pleione, flera Dendrobium, Cattleya, Gongora och Restrepia.
Blomfullfart på Laelior och Cattleya. Även Phraggar. Har en Epidendrum på g att blomma. Hämtat i naturen av Stenåsa och han vet inte vilken det är. När blommar visa jag upp så får ni hjälpa till.
Tack för svaren allesamman!
Någon mer som kan dela sin erfarenhet?
Medelhavsorkidéerna får mer vatten och börjar nu fälla ut bladen. Annars är det enda som blommar en ensam Pleurothallis eumaucaulon.
Jag vågar inte dra ner på vattningen än. Ett par Phalaenopsis har visserligen preicis blommat över, men i övrigt är de flesta plantor i full färd med att skjuta nya skott. Phraggar, Paphar, Cattleyor, Dendrobium, Oncidium, Encyclia och Psychopsis. Plus lite annat smått och gott. Den enda som är på g att blomma är Dendrobium 'Berry Oda' som jag köpte av Lasse för någon månad sedan.
Phalaenopsis sköts på samma sätt året runt. Byta väderstreck och sänka temperaturen några grader kan trigga knoppsättning. Phrag, Paph. och Psychopsis odlas också utan vila. Vila krävs för orkidéer med bulber. Sträng vila för Catasetinae.
Har några kallväxande Paphar som i teorin skulle må bra av lite mindre vatten under vintern när temperaturen börjar sjunka nedåt 10 grader. Vi får se hur det blir med den saken... Har tidigare testat att öka intervallen något mellan vattningarna för Phalaenopsis på vintern (korrekt enligt många skötselråd) men förut bodde vi i en väldigt torr lägenhet så det var inte direkt uppskattat. Nu har vi flyttat till en annan lägenhet så i vinter tänker jag vara lite försiktig och känna efter så gott det går. Mvh från amatören.
Hmm, jag vattnar mer sällan.
Och mina Dendrobium moniliforme är i knopp.
I Dalarna.
Jag jagar bladlöss & vinbärssnäckor som följt med en & annan planta in trots att jag dränkt de krukboende upp till krukkanten för att få monstrena att komma upp till ytan! Jag springer in och ut med plantor för att dygnstemperaturen är oberäknelig, vi har haft frost ngr ggr redan. Nu har oxå dagsljuset kommit ner under 12 timmar så jag ska sätta upp min lampa för extraljus för de som bor runt ekvatorn & har konstant 12 timmars ljus året om. Jag håller oxå på & förbereder nyinköp av både belysning & hyllor (jag har ju flyttat så andra/fler lampor behövs). Jag har gjort ngr omplanteringar, en stackare fick sin lerkruka krossad när den fastnade i en vindpust häromveckan! Jag klurar oxå på placeringar av plantor efter sommarvistelsen utomhus. Jag tänkte inreda min matkällare till de mera svalväxande plantorna som nog inte kommer trivas inomhus i torrt klimat. Jag har haft de inomhus tidigare i lägenheten men nu när jag har möjligheten ska de få flytta in i fukten istället.
Jag vattnar nog egentligen inte mer sällan för nu börjar luften bli torrare inomhus & elementen kanske kommer sättas på snart oxå.
Blommar: Aereanthes, Angraecum calceoulus (har haft blomstänglar ända sedan tidig sommar men har först för kanske 2 v sedan börjat slå ut, det finns 7 grupper inom Angraecum i odling tydligen & jag vet inte vilken grupp den här tillhör så därför nämner jag arten), Scaphosepalum bicristatum (vet inte om det finns ngr grupper inom Scaphosepalum så därför nämner jag den specifika arten) har blommat nästan konstant sedan jag fick hem den i april ngn g & "still going strong"!
Knoppar, stänglar & blomskidor: Angraecum leonis (precis satt stängel), BLC, Catasetum, Cattlianthe, Cattleya, Australiska Dendrobier, Laelia (tills den där vindpusten gjorde att stängeln gick av... ) Masdevallior, otaliga Restrepior, RLC.
Jag bor i Småländska inlandet.
/Mvh, I
I blom/knopp i Mälardalen:
Paph. Maudiae Vinicolor Schwarte Madonna
Paph. coccineum x liemianum
Phal. lamelligera
Dend. ypsilum
Dend. lexandriae
Paph. lowii x superbiens
Dend. Nora Tokunaga x aberrans
Oncidium cheiroforum
Barkeria spect. x lindleyana
Diverse ICA-nopsisar
Jag gör inget medvetet annorlunda nu i oktober!
Hmm, hos mig har alla plantor förutom C. cristata kommit in, de vattnas en gång i veckan över lag, en del varannan vecka, de i skåpet vattnas automatiskt.
Blommar nu
Paph Pinoccio (över 2 år i blom)
Phal violacea var sumatra
C. forbesii
Aeranthes grandiflora
Phal equestris
Dtps Tzu Chiang
Phal violacea
Knopp/blomskida
Dend fleckeri
C. labiata
C. gaskelliana
C. aurantica
BLC
Har några fler oxå men är lite senil
Jag tycker oktober är en viktig månad, för då ska det förberedas en hel del inför vintern!
Jag tog in plantorna från balkongkollot den 26 september och en vecka innan blev alla Fruktträd Effekt - duschade i förebyggande syfte mot spinn. Den enda som fortfarande är kvar utomhus är min stora Coelogyne cristata och den kommer att få hänga ute så länge som möjligt, för att sedan gå ner med pelargonerna i sval/ljuskällaren. cristatan har växt till sig rejält i sommar och kanske beror det på att den för första gången har fått Algomin trädgårdsnäring (långtidsverkande) vid tre tillfällen, sedan den kom ut på balkongen i våras. Den har också fått vatten oftare (2 ggr i veckan) och har stått under kranen i köket ca 30 min/vattning. Har bl a några Dendrobium, som också ska tillbringa vintern i källaren, som är så bra för både pelargoner och kallväxande orkidéer. Hög luftfuktighet, temp max 15 grader och mycket ljus är en bra kombination. De som förvaras där får mindre vatten och ingen näring under viloperioden. Plantorna i lägenheten får samma vattning och näring året runt. Nu tas också allt tillgängligt solljus tillvara och inga persienner dras ner, som skydd för solen.
Blommar hos mig nu gör flera Phalaenopsis och Dendrobium samt Paph Pinocchio.
Jag bor i Västerås (Västmanland).
Tack för hjälpen allesamman!
Jag har skrivit artikeln nu. Om ni har tillägg eller ändringar, skriv en kommentar här eller redigera helt enkelt artikeln - artiklar ägs av oss tillsammans.
I blom/knopp: Phal equestris, Phal amboinensis, Phal celebensis, Phal lindenii, Phal sanderiana och Aerangis distincta x biloba
Detta är väl kanske inte så jättespännande för många men nu har den grönvita nattviolen slagit ut i rabatten. Den vita har fortfarande någon vecka eller två kvar till blom men man vet verkligen att det är sommar när nattviolen med dess härliga doft slår ut.
Nyckelord: Trädgård, Sommar, Grönvit Nattviol
Det är verkligen spännande, särskilt för oss som inte har möjlighet att ha någon egen rabatt.
Hoppas du kan vara ute och njuta av doften fast vi inte har någon värme.
Ååh, finns mycket kul till min nyanlagda orkidéträdgård!!
Jag köpte just en planta med ca 20 cm bulber på som har massa knoppar - när ska jag börja vattna? Före el. efter de har slagit ut?
Jag har hängt den ovanför skålen med en delning av en snödrottning, där det inte finns tillskottsbelysning men lite morgonsol fram till 9-tiden, inget element direkt under. Jag hämtade den i fr förra veckan och har inte vattnat den, men sprutade lite med blomsprutan på ena sidan för att försöka klura ut om den skulle va helt torr el ej. Den har fått ngr gulnande blad och även knoppar på andra ställen, är därför osäker om hur den vill ha det. Tacksam för era kloka råd!
Nyckelord: vila, Dendrobium loddigesii, knoppar, vattning, korta varianten
Hei,
jeg har min lodigesii i odlingsskapet rett under lysrørene. Den er montert på bark og får en god dusj annen hver dag nå. Men min har masse pseudobulber og blader, den vokser som en ugras hos meg. Jeg ville si at hvis din plante har grønne blader nå så driver den fotosynthese og da trenger den vann ellers vil den mister blader og tørke ut. Hvis du har høyt luftfuktighet i rommet så er det bra men hvis det er under 70 % RH så må du passe på å vanne den. Hvis du har den i en krukke så må du passe at den tørker helt ut mellom vanningene og hvis montert så tørker den ut ganske fort.
Tack snälla Olga, jag glömde säga att den hänger i en svart plastkruka & jo, det är nog för torrt i rummet så då vattnar jag den. Snödrottningen står i en stor lerskål med epiweb underst och jag fyller på vatten i den men det hjälper inte luftfuktigheten så värst... Ja, den har massa fina ljusgröna blad så bra att du påminner mig om att photosyntesen då pågår! Mkt att hålla rätt på. Jag tänkte mest att jag inte kunde se ngr nya bulber på g i krukan, men keikiis har den ju! Tack igen!
/I
... och vårens omplanteringar!
Det var en fröken med en stor passion för mossa...eller lav :P
Haha, den var väldigt allmänbildande, vad är det man säger? Repetition är all inlärnings moder.
Ja då har vi lärt oss det då
det va ju intressant
Ha ha
Fast - jag protesterar lite. Granvitmossan, som hon visar, den brukar jag undvika. Den är alldeles för klen och lite vass och inte särskilt hållbar. Den är också i princip alltid knallgrön..
Vet inte riktigt vilken sorts mossa vi brukar leta efter - kanske är det skogsvitmossan.
Mia: jag instämmer i att sphagnumen (granvitmossan) är lite spretig, jag planterade om i den i somras och jag undrar om man inte skulle tagit bara toppen på mossan. När den väl torkat är den så torr så den mest smular sig, då är bara stammen kvar
Jeg bruker å plukke 2 typer: den grønne langfibrete granvitmossen og kortfibret rød type. Den langfibrete knekker lett når den er tørr så man må fukte den før bruk med en sprayflaske. Jeg liker den når jeg må rulle den rundt røttene og i en potte, på grunn at den er langfibret, så stikker den ikke ut av potta men holder alt bedre inne. Den røde derimot er mye kortere og tykkere. Første gang jeg brukte den så tok det laaaaang tid før den tørket ut helt. Den er så tett at den holder mye mer vann. Derfor brukker jeg den sammen med bark i potter hvor jeg vil at mediet skal være luftig men fuktig for man trenger ikke mye av den for at mediet skal holde seg fuktig leeeenge.
Mia: Håller helt med. Ingen bra planteringsmossa. Men det är garanterat bättre att stoppa granvitmossa i krukorna än att fylla dem med fönsterlav
Ja nu har påsarna med "mossa" börjat dyka upp i affärerna såg jag... man får ju lite lust att ta med sig en tuschpenna
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter