Skriv början av artikeln om skötsel

Nyckelord: skötsel

Inlägg med skötsel som nyckelord.

införskaffade en för ungefär en månad sen på plantagen och den växer bra. men jag undrar i vilken typ av jord den ska stå i, som jag har förstått det så vill den gräna stå fuktigt, till skilland från andra orchider. är också intresserad i vilken typ av kruka den ska, genomskinlig eller spelar det ingen roll?

hittils växer den dock bra. ca 10 cm sen införskaffandet.

Nyckelord: skötsel, vanilla planifolia

26/11 -09

Her finner du masse innlegg om vanilla http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Ge ditt svar

Fick för en tid sedan en Vanda av min sambo. Om jag förstått det hela rätt är de ganska svårskötta. Hur tar jag hand om denna på bästa sätt?

Nu står den så att rötterna hänger ner i en glascylinder som det är sten med vatten i botten, för att få luftfuktighet (rötterna nuddar inte vattnet). Dessutom brukar jag spraya rötterna en gång om dagen och sänker ner hela rotsystemet i vatten en gång i veckan..

Är detta OK eller är det någon som har nåt bättra tips på hur den ska skötas på bästa sätt?

Nyckelord: skötsel, Vanda

23/9 -09

Astrid, om söker bland `Alla nyckelord´ eller går in på `Pratoteket´, söker på Vanda lär du hitta en hel del om skötsel mm.
Hittar du inte vad du söker så fråga på här bara. Tommy här på OP har stor kunskap om Vandor.
Lycka till

23/9 -09

jaha, okej.. tack så mycket. Är som sagt helt ny så hittar inte riktigt på sidan, men jag ska leta mig fram

23/9 -09

Det finns mycket info på Tommys sida också: http://tommyljunggren.blogspot.com/
Tiita i "Äldre inlägg" längst ner på sidan, där finns det mesta om odling av Vanda.

23/9 -09

Tack så mycket för länken till bloggen. Det jag tycker är svårt är att veta hur ´mycket och hur ofta man ska vattna sin vanda. Var man än läser så säger alla olika.

23/9 -09

Jag har några Vandahybrider, jag vattnar dem varje dag, jag har en särskild
hink jag hänger ner rötterna i, ungefär 30-50 minuter, samt sprayar på svag
gödning på rötterna eferåt.

Ge ditt svar

9/8 -09

9/8: Funderingar

Satt nyss och kollade runt lite på internet. Stötte då på dessa två orkidéer som var till salu; en Vanda Sanderiana Alba och en Vanda Kultana Fragrance. Båda otroligt fina och billiga. Så nu kliar det verkligen i fingrarna!
Jag hade tänkt ha dem i mitt badrumsfönster. Fönstret har "insynsskydd" (plast), som dämpar solens strålar och gör det möjligt för mina orkidéer att stå där utan att ta skada av det.

Jag har aldrig tidigare haft en Vanda, men jag är ivrig att göra ett försök med dessa underbara orkidéer...
Nu undrar jag en sak; är dessa två orkidéer väldigt svårskötta?

Nyckelord: Vanda Sanderiana Alba, Vanda Kultana Fragrance, skötsel

9/8 -09

Jag tycker inte Vanda är speciellt svårskötta, men tycker att ett billigt pris på en fin Vanda (Euanthe) Sanderiana Alba låter lite skumt.....

12/8 -09

Okej men då vågar man kanske göra ett försök .
Ja, jag tyckte att det lät lite billigt men säljaren har bara fått positiv feedback från ALLA sina köpare, även när det gäller vandor. Så jag antar att jag får prova i alla fall.

12/8 -09

Hej Jennifer

Om det är Top-thai som du syftar på så har han bra plantor. Men det är fröplantor som är billiga, så det tar ett antal år innan dom är blombara.

MVH
Tommy

Ge din åsikt

Vad tror ni, är det olämpligt med metallfat under orkidéer? Har just hittat några fina vid skåprensning till projektplantorna bland annat, de står f.ö.på Lecakulor med vatten men utan ytterkrukor.
Jag frågar för att en lerkruka med en Browallia i, som fått stå i en rostfri skål, har fått vitt mögel på utsidan av krukan, det har inte hänt förr. Kan det ha blivit för tätt under krukan?

Nyckelord: Skötsel

Jag brukar aldrig använda något av metall till blommorna. Jag tror det är för tätt och dessutom kanske det kan bli annan påverkan. Men det är inget som jag vet, har bara den känslan!

31/7 -09

Rostfria fat är nog inga problem, annars har jag inga bra erfarenheter av metall till växter: det blir lätt avlagringar som med tiden kan se riktigt läskiga och ohälsosamma ut. Har man ytterkrukor till orkidéer så är det överhuvudtaget viktigt att få lite luft mellan de två krukorna, även undertill. Ett lager leca som innerkrukan står på kan göra stor skillnad.

31/7 -09

Tack för era synpunkter Ni säger det som jag hade lite på känn, det kändes inte riktigt bra med små metallfat under projektplantorna. Bort med all metall och Browallian ska få ett lite böjt glasfat istället.

Ge ditt svar

24/7 -09

Brudorkidérötter

Hej
Jag undrar om min brudorkidé kan få för mycket rötter? Mår den bra om hela krukan är full i mörkgröna rötter?Den har några luftrötter också. Ska jag plantera om den eller riskerar jag livet på den då? Vad ska jag göra? Bladen är gröna och fina, inga stänglar.

Nyckelord: Skötsel

24/7 -09

Det är bara bra med mycket rötter, om plantan trivs, och komposten ser bra ut,
är det bara att låta den vara. Du kan sätta den i en större kruka om Du tycker det,
men det är inte nödvändigt.

Ge ditt svar

vad är det för skillnad i skötsel mellan phalaenopsis och Paphiopedilum?

Nyckelord: skötsel

20/8 -08

Läs artiklarna under råd & bilder, samt kolla i pratoteket så förstår du respektive sorts skötsel och kan därmed se vilka skillnaderna är.

20/8 -08

tänka sig brjörn, jag har redan gjort det, men fattar inte skillnaderna.

20/8 -08

Ta upp ett fönster för Paph och ett för Phal med skötselbeskrivningarna Björn föreslår. Lägg fönstren bredvid varandra. Läs och jämför sen direkt mellan texterna. Det är till och med samma rubriker inledningsvis så det borde inte vara några svårigheter.

21/8 -08

ok det skall jag göra.

Ge ditt svar

21/5 -08

Skrumpna bulber

Någon som har koll på varför min Prostechea Cochleata:s bulber börjat skrumpna? För mycket/lite vatten? Ljus? Luftfuktighet? Näring?

Nyckelord: skötsel, Prostechea cochleata

21/5 -08

Låter som för lite vatten det

21/5 -08

Jo, det verkar som det, men jag har den i glaskruka och vattnar den när ytan (lyfter på en barkbit å kollar) i krukan är torr, men då är det fortfarande fukt längre ner i krukan... men ska testa att vattna den tidigare å se om det hjälper.

21/5 -08

Det kan ju också vara motsatsen, att den fått för mycket vatten. Då blir rötterna dåliga och kan inte suga upp när de vattnas och växten ser alltmer skrumpen ut. Och i så fall hjälper det inte att vattna mer för då ruttnar de sista rötterna också. Alltså kan det vara lämpligt att kolla rotsystemet för att komma fram till om man ska vattna mer eller mindre.

Ge ditt svar
Cambria. Från Andni432.

Hej!
Vi är ganska nya på det här med orkidéer, men vi kunde inte motstå denna cambria! Undrar nu om det är någon som har några bra tips på skötsel, placering och om vi ska plantera om den. Den är ca 65 cm hög och verkar ha ett rejält rotsystem... Nu står den i ett söderfönster, men får inget direkt solljus. Funderar även på om det går bra att ställa den utomhus?!
Är tacksamma för alla tips och råd!

TILLÄGG:
Vi har fått en brunspets och lite små svarta prickar på den, vad kan detta innebära?
Behöver vi plantera om den?
Hur ofta behöver vi vattna denna med regnvatten/näring nu under tillväxtperioden?
Skulle den kunna klara sig i en "leca-odling" bättre?

Mvh
Anders och Johanna

Nyckelord: skötsel, utomhus, Cambria

2/5 -08

Cambria Hybrider, ett samlingsnamn för en massa olika corsningar av Odontoglossum, Oncidium, Miltonia, Cochlioda Lindl. and Brassia mfl. Jag behandlar mina Cambrias som Oncidiums, du kan googla mer om deras skötselråd… Jag har en som ser ut ung. som din. Den trivs kanon bra i medium bark kompost i en välventilerad kruka, i mitt öster fönster (med extra belysning), luftfuktighet runt 50%, vattnas en gång per vecka.

LJUS: kan variera från halskugga till nästan full sol beroende på art... tjocka blad tål mer sol än de med tunna... De flesta trivs i ett ljust öst- eller västfönster. Eftersom vi bor så långt norrut på globen behöver de helst lite extrabelysning under vinter halvåret.

TEMP: generellt från medium till varma förhållanden, 13-15 grader natt, och 25-30 grader dag.

VATTEN: tjocka blad och kraftiga rötter kräver generellt sett mindre vattning än de tunnbladiga arterna som med tunna rötter. Vattna grundligt så att komposten blir riktigt våt och låt torka lite mellan vattningarna men inte helt torra. Många vilar på vintern.

LUFTFUKTIGHETEN: generellt mellan 30-60 % men vissa behöver mer.

OMPLANTERING: oftas på våren då de nya bulberna har växt till halva sin längd. De med tunna fina rötter trivs i en finkornig kompost, de med graftigare rötter i en grövre kompost där plantan kan torka upp snabbare efter vattning, bark tex.

Lycka till!!

5/5 -08

Tackar så hemskt mycket för tipset!
Har dock lite extra frågor.
TILLÄGG:
Vi har fått en brunspets och lite små svarta prickar på den, vad kan detta innebära?
Behöver vi plantera om den?
Hur ofta behöver vi vattna denna med regnvatten/näring nu under tillväxtperioden?
Skulle den kunna klara sig i en "leca-odling" bättre?

6/5 -08

Bruna toppar och bruna fläckar kan orsakas av en hel del olika anledningar...

Bruna toppa på bladen kan bland annat vara vatten kvalité - men använder ni regnvatten så är det nog inte problemet, för mycket/för stark dos näring (1/4 dos varje vattning brukar räcka - så 'spola ut den' med mycket vatten utan näring en gång i månaden), om den fått direkt solljus i söderfönstret kunde det vara brännkador... I och med att du ser svarta fläckar också kan det också vara ohyra eller något virus - titta noga, gärna med en lupp eller förstoringsglas efter ohyra. Om de bruna fläckarna är mjuka och våta kan det vara sjukdom/röta och då är det ofta bäst att skära bort det sjuka med en steril kniv och pudra med lite kanel. Kanske bäst att ställa plantan i karantän (ensamt föster) tills ni har listat ut vad som händer annas kan andra plantor smittas - om det nu är smittbart.

Ganska generellt svar... Kan ni lägga upp en bild så kan nog fler komma med bättre förslag åt er?

Vet inte exakt vad du menar med leca odling... typ hydro (semi-hydro)? Vet inte om den skulle trivas där, jag har aldrig provat, men jag vet vissa som odlar allt i semi-hydro så det är möjligt. Men eftersom den har små bulber att lagra vatten i gillar de att torka ut lite, nästan helt, mella vattningarna... Mina trivs bra i en väl ventilerad kruka (lackad keramik med en massa lufthål i) och medium orkidé mix/pinjébark. Under tillväxten brukar jag vattna mina en gång i veckan, under vilan ca vart 10:e dag.

6/5 -08

Tackar!
Tror att den kan ha blivit lite bränd, så igår att solen sken in precis bara på den spetsen så den biten borde vara bränd, men är inte helt hundra kan kanske vara en kombination med dåligt med vatten också.
Ska kolla lite mer på det ikväll så får vi se om det i värstafall blir en bild

Sprayar du dina något? Vi har ju ingen luftfuktare så blir en gång om dagen så att det inte blir alltför tort. Kan det vara rimligt?

Mvh
Anders

6/5 -08

Från Andni432.

Hej igen, bifogar en extrabild på ett blad, ses även lite svarta prickar oxå längre in på bladet.
en del blad har spruckit oxå.
Vad tror ni?

Anders & Johanna

6/5 -08

Det kan bli så på grund av salter byggs upp i komposten, jag har
fått några sådana toppar på min Odontonia Boussole Blanche,
men sedan jag börjat spola igenom komposten grundligt varje månad,
så har den klarat sig från detta. Jag sprejar alla plantor minst 2 gånger
varje dag när solen ligger på mot fönstret i rummet där de står.

7/5 -08

Ahaa, Tackar!
det var ju riktigt bra att veta, ska pröva att skölja ordentligt nästa gång och duscha den en extra gång per dag, gav den en rejäl vattning och duschade med lite jämna mellanrum igår.
Den såg lite piggare ut i övrigt igår iaf, men vad kan det vara när bladen spricker i samband med prickarna?

Anders

7/5 -08

Jag har också fått lite antydan till "sprickor" i bladen på några plantor,
jag tror att det är för låg luftfuktighet eftersom det blev under vinter-
halvåret.
Men jag är inte helt säker.

8/5 -08

låter inte helt orimligt dom dök upp i början av vistelsen då dom inte blev så mycket sprayade som dom blir nu.

3/9 -16

Hej!
Jag har flera cambrior, de är svåra att få dem att blomma om. Är det någon som upplever detsamma?
Eliana

3/9 -16

Japp!! Köper inte dem längre.

3/9 -16

Gokväll. Finns ju massa olika "cambria" jag började min orkidekarriär med att köpa billiga överblommade sådana. Tyckte dom jag hade var lätta att få i blom, lättare än phalaenopsis. Cambria har ju cykler av tillväxt-blomning. När dom växer vattna ofta, gärna ute på sommaren. Sen mindre vatten vid blomning/vila. Många kräver ingen vila utan börjar växa så fort blommorna vissnat. Tror utevistelse förenklar odlingen avsevärt. Mina erfarenheter har visat det åtminstone.

5/9 -16

Hej Morfeus,
Trevligt att du får de kinkiga Cambriorna att blomma om! Mina Phalaenopsis sprutar av blommor, jag upplever de ungefär som orkidéernas kaktusar, enkla och tåliga, men inte Cambriorna. Antagligen är det så att jag inte riktigt förstår mig på deras livscykel. Eftersom dessa ordisar består av korsningar mellan olika sorter (ofta oncidium, odontoglossum, mm), hur ska man behandla dem?
mvh,
Eliana

5/9 -16

Hej Morfeus,
Trevligt att du får de kinkiga Cambriorna att blomma om! Mina Phalaenopsis sprutar av blommor, jag upplever de ungefär som orkidéernas kaktusar, enkla och tåliga, men inte Cambriorna. Antagligen är det så att jag inte riktigt förstår mig på deras livscykel. Eftersom dessa ordisar består av korsningar mellan olika sorter (ofta oncidium, odontoglossum, mm), hur ska man behandla dem?
mvh,
Eliana

14/9 -16

Varierar som tidigare sagts beroende på vilka arter som ingår i deras bakgrund. Men generellt trivs alla med samma odlingsbetingelser. Skillnaderna mellan dem är små och faller inom dess toleransområde.

Mitt bästa tips är att lära känna sin planta, iaktta den och anpassa sig efter vad den själv vill. Dvs. Bladen ska ha en mellangrön färg, gula hållet eller rödfärgning eller bruna prickar då är ljuset nästan för starkt, skugga plantan. Mörkgrönt, flimsiga blad lite för skuggigt, ge mer ljus. Skjuter den nya skott och rötter vattna rätt mycket. Ingen tillväxt mindre vatten Men låt den aldrig torka ut helt mellan vattningarna. Spricker bulberna tyder det på ojämn vattning. Dragspelsblad för torrt. Torra bruna bladtoppar för mycket näringssalter.

Generellt växer dessa plantor i 9 månaders cykler från skott till bulben är mogen och överblommad och sen börjar den om igen med nytt skott......

14/9 -16

Hej Jörgen J.
Tack så mycket för tipset! Jag ska läsa på mera om Cambrior och ge en chans till. Mina Cambrior växer fint, men blommar inte. Jag ska vara mer observant på deras behov, helt enkelt!
Tusen tack,
Eliana

Ge ditt svar

Hade tänkt köpa en liten Masdevallia men vet inte alls hur den skall skötas eller hur den vill ha det för övrigt för att trivas. Är det någon här som vet? Det jag vill veta (bland annat) är hur mycket fukt den behöver, och hur ofta? Ljus? Näring? Vila/tillväxt? Svårighetsgrad? Annat av intresse, till exempel typ av kompost osv.?

Nyckelord: skötsel, Masdevallia

29/4 -08

Fukt: 4
Ljus: 2
Näring: 3
Vila: 2
Svårighetsgrad: 4

1-5, där 1 är minst/enklast

29/4 -08

Gäller det där artrena eller hybrider ? Kan vara bra att veta.

29/4 -08

Bim: Det jag tänker mig är en genomsnittsmasdevallia. Vad gäller svårighetsgraden - som ju alltid är svår att sätta en siffra på - så kan den säkert variera från 3 för många hybrider och vissa arter till 5 för de knepigaste arterna.
Nåja, ta nu gärna ovanstående siffror med en rejäl nypa salt ... jag tänkte bara att jag skulle testa ett enkelt sätt att besvara en komplicerad fråga

29/4 -08

Lasse: Jo men det där stämmer nog i genomsnitt.
Däremot så är inte alla hybrider lätta som de kanske är av andra arter...
Jag har haft otur med någon jag köpt att de har stått för blött i affär eller drivhus så efter någon vecka så har alla blad gulnat ett efter ett och fallit av.

29/4 -08

Hur e de med genomsnitts Draculan då?Har nån några råd på färden.......?Svalt , skuggat, fuktigt eller vad?Men hur e de med näringen?
Lassse: tycker din skala e bra, säger mig mycket mera.

Ge ditt svar

Köpte en Cambria och en Zygopetalum förra vintern samt en Onidicum i sommras. Dock verkar de inte sugna på att blomma om. Cambrian och Zygopetalumen stod på balkongen i sommras där de satte massor med skott och nästan dubblade sin storlek,men några blommor verkar det inte bli,de har stått inne sedan September och verkar ha vilat nu över vintern,men hur får jag dem att blomma om,inte bara bli stora gröna växter som ju iofs är fint,men lite blommor hade jag gärna sätt. Hur skall jag få dem att blomma om?

Nyckelord: Cambria, Zygopetalum, skötsel

6/4 -08

Hej Zaria och välkommen!
Det låter som du gjort vad du kan för att de ska blomma om när du haft dem ute. Zygopetalumen kommer nog med stänglar nu när den får allt mer ljus, får man bara nya skott på dem så brukar de blomma från dessa när de vuxit till sig. Den trivs bäst ljust men inte soligt . Det har varit en sån ovanligt mörk höst och vinter så det verkar som många blir sena med sina blommor, eller hoppar över en sväng. Ge inte upp, de kommer nog

6/4 -08

Tack,vore som sagt roligt om de blommade om och verkar som att de vilat ett tag,skotten har iaf inte växt på ett tag medan de från förra sommaren ser färigvuxna ut så kanske att den sätter igång nu när det blir ljusare hoppas

Ge ditt svar

28/3 -08

skötsel

Hur sköter man denna sortens orkidé? ljus, vatten,jödning? osv osv.

Nyckelord: Habenaria radiata, skötsel

28/3 -08

Ge ditt svar

Köpte idag en cambria för 30kr. Det har blivit många orkidéer på sistonde (lila phal, rosa "primitiv" phal och nu denna)

Frågan är nu, hur ska jag sköta denna skönhet. Vill veta allt som kan räknas som skötsel. Ljus, temp, vattning osv.

Är väldigt tacksam för svar!

Mvh Amy

Nyckelord: skötsel, inköp, Cambria

19/3 -08

Amy A: jag kikade lite under nyckelorden och hittade bl.a den här tidigare
tråden
Det fanns mycket, mycket mer att läsa och fler bilder, du hittar Cambria även i den högra spalten när listan kommer upp. Trevlig läsning!

19/3 -08

Tack för tipset!
Jag tror att min i så fall är en odontoglossum (stavning?)
Någon som vet mer specifikt om denna sort?
Mvh Amy

19/3 -08

Gillar ljus och trivs ute på sommaren.

19/3 -08

Ok!
Tack för svaret

Ge din åsikt

10/3 -08

Trias Picta

hej!
Såg på någon tysk orkidésida att de sålde en orkidé som kallades Trias Picta
Jag undrar vad detta är för nån orkidé?
Är det någon som har en?
Är den lättskött, blomvillig osv?
Tacksam för svar.
Tack på förhand!
Mvh Amy

Nyckelord: Trias picta, skötsel, Tyskland

10/3 -08

Hej Amy!

Det jag vet om den är att den hette Bulbophyllum pictum tidigare och de flesta i Trias släktet gjorde det också. Jag vågar inte säga nåt om hur de är att odla, men den är snygg så jag skulle kunna tänka mig en!
Mvh / Spider

10/3 -08

Dom ska nog odlas ungefär som många Bulbophyllum, dvs intermediärt, halvskuggigt, med jämn fuktighet och bra luftcirkulation. Småvuxna arter med små blommor, en eller några få cm.

10/3 -08

Du kan ju kolla upp den här.

http://www.orchidspecies.com/triaspicta....

Jag odlar mina Trias (picta och intermedia och nåt mer) varmt i skåp och dom verkar trivas med det.

11/3 -08

Hej!
Plumeria- Kan man odla de på fönsterbrädan? Om du nånsin delar din...tänk på mig
Mvh Amy
PS (rodnar) de har väl bulber?!

Ge ditt svar

Jag vann ju en auktion med 5 små keikis från Dendrobium x delicatum i förrgår... Misstänker att de kommer imorgon med posten.

Nu behöver jag lite hjälp. Vad ska jag sätta dem i? Hur ska jag sköta dem? Någon som har lite tips..? Jag har aldrig drivit upp keikis förut.

Nyckelord: keiki, skötsel, Dendrobium delicatum

16/10 -07

D x delicatum är en litofyt från Australien. Den behöver mycket vatten och gödning under tillväxten, men måste torka upp fort. Ha den gärna ute på sommaren. För att blomma behöver den en tydlig sänkning av temperaturen under vintervilan. Min egen står i barkkompost, men jag har läst råd där de avråder från det. Jag törs inte säga vad som är rätt utan det är bäst att du testar själv Lycka till! Förresten, googla på nätet så får du en massa träffar, är jag säker på!

16/10 -07

Ah! Tack! Jag har aldrig använt något annat än bark till mina orkidéer... Får läsa på lite mer. * google är min bästa vän *

16/10 -07

Hmm, hittade inte så mkt på Google... Någon som vet vad bör jag plantera dem i? Bark? Vitmossa? Något annat?

16/10 -07

Min står i vanlig barkkompost med kokosfibrer + lite vanlig vitmossa, den ser ut att må bra,
växer och får nya rötter.

17/10 -07

Ok, tack leatherneck!

Ge ditt svar

Jag har äntligen hittat en bra hemsida med skötseltips som är enkla att följa, så jag tänkte dela med mig av upptäckten...och för er som redan känner till den/dom så blir det en repis...

http://www.willgro.ca/msg3.htm

den här är bra också....
http://www.orchidspecies.com/

/Cecilia

Nyckelord: skötsel

3/6 -07

Den andra adressen kände jag till sedan innan, men den första hade jag aldrig sett förr! Toppenbra sida, tack Cecilia!

3/6 -07

En egen favorit när det gäller skötsel, krav mm är: http://www.orchideenforum.de/kdb/index.p... Dock så är den helt på tyska.

3/6 -07

Tack Cecilia! Vi kan nog aldrig få för många av dessa tipstrådar om Internet-källor. Även om man inte pratar tyska eller något annat språk som man hittar information på så finns det ju också en del översättningsverktyg på Internet som man kan ta till sin hjälp;
http://www.google.com/language_tools?hl=...
http://babelfish.altavista.com/
Båda är väl riktigt dåliga på tyska, tyvärr, men jag brukar försöka använda dem iaf eftersom de sidor som finns på den tyska länken som JonasA delade med sig av är riktigt bra.
/Mvh I

3/6 -07

Hej Cecilia

Vi har odlingsråd för de vanligaste släktena på vår hemsida

MVH
Tommy

Ja,det är en bra"sida" som dessutom är på svenska!Jag läser de råden när jag undrar något,tack för det Tommy
Monika

Hej
Vill tipsa om en sida som jag själv haft mycket glädje av, inte bara för specifika arter utan även odlingstips i allmänhet. Och dessutom är den på svenska, det allra bästa ni är väldigt när den. Titta längst upp på sidan och där klickar ni på "råd o bilder", det är en mycket välgjord sida med MASSOR av tips, tack Björn!
mvh
John-Erik

3/6 -07

Tommy: Tack jag ska titta lite närmare på hemsidan, lagt till den under favoriter än så länge....

John-Erik: Ja visst har du rätt "råd och bilder" är toppen (tack Björn!) men det är alltid bra att hitta mer info om plantor som inte det är skrivet så mycket om

Fortsätt tipsa...man kan aldrig få nog av bra information )

Ge din åsikt