Råd / Omplantering /

Nyckelord: omplantering

Plantering av tropiska orkidéer i kruka Plantering och omplantering är en viktig del av odlandet av tropiska orkidéer. Vi planterar om plantor när komposten inte längre är optimal för plantan likväl som när plantan vuxit ur sin kruka. I naturen omplanteras så klart inte orkidéer. I naturen byts dock hela tiden jorden ut...

Läs hela artikeln

Inlägg med omplantering som nyckelord.

18/6 -12

Bild

Från Mizztie.

 

Nyckelord: Phalaenopsis, omplantering, rötter

Prata om bilden

18/6 -12

Bild

Från Mizztie.

 

Nyckelord: rötter, omplantering, Phalaenopsis

Prata om bilden

Hittills har min Ulla stått i orkidérabatten, som är sur,
ny villa jag flytta den till ett annat ställe, där jag kan sätta den i speciell kompostm,
men rotsystemet är så stort att det nästan täcker hela orkidérabatten.
Vad har ni för tips?

Nyckelord: omplantering, Cypripedium Ulla Silkens., kompost

13/5 -12

Ulla verkar trivas där hon står om hon utvecklat ett stort rotsystem. Så jag hade nog flyttat resten av plantorna och jordförbättrat försiktigt där hon står.

13/5 -12

I så falla måste jag göra en till orkidérabatt, där alla pleione kan stå, och det kostar väldigt mycket,
men min Ulla har ju trotts allt överlevt i tre år, utan nån större ansträngning, så jag förmodar att den står i ett hyfsat bra läge.
Funderar dock på att köpa en annan cypripedium.

Ge ditt svar

9/4 -12

Omplanering

Hur planterar jag bäst om en rotklump som denna. Fick den för fyra år sedan och osäker på om jag någonsin planterat om. Stor kruka/ beskära rötter/ låta bli att pilla så länge det fungerar? Vad är bästa alternativet.
Någon som vet vad det kan vara för hybrid? (Ja jag vet att det är i stort sett omöjligt att säga men det är lite roligt att spekulera tycker jag).

Nyckelord: omplantering

10/4 -12

Den påminner om en Phal. Brother Lawrence, gör den inte? Googla så får du se bilderna som dyker upp. Min väninna har en liknande hybrid som växer som en tok. Det är rötter och blad överallt och så har den haft nio stänglar som mest! Är din lika "tokig" som hennes?

Det jag skulle göra, nu är jag mer av en amatör än vad du är, är att jag skulle pilla isär rötterna, för jag har läst att de gillar att få luft kring rötterna. Tar man en rotklump och bara stoppar ner den i en större kruka så blir det ju inte mycket luft mellan rötterna i alla fall. Har läst att man ska få in ett finger mellan rötterna och kanten på den nya krukan, detta ska tydligen vara ett hyfsat bra mått på hur stor kruka man ska ha. Pillar du isär rotsystemet så kan det ju bli lite problematiskt med den mätmetoden dock... Två storlekar större? Kanske tre t.o.m.?

Jag själv planterade om en nopsis med en liknande rotklump. Pillade isär rötterna, beskar bort fula/döda rötter och försökte få ner den i en två storlekar större kruka. Det fungerade hyfsat (hade ingen större utan var tvungen att försöka få ner den i denna) men skedde till det sorgliga ljudet av rötter som knäcktes... Som tur är så tillhör denna nopsis en av de okänsliga hybrider jag har. Den tappade inte en enda blomma och nu kommer det ett nytt blad, nya rötter samt en fortsatt tillväxt på stängeln. Det var alltså helt klart värt att plantera om den!

Lycka till!

10/4 -12

Ett tjusigt rotsystem i övrigt håller jag med alian enligt ovan

10/4 -12

Nu har jag plaanterat om, gick från en 12cm kruka till 15cm. Pilla isär rötterna var inget som jag hade pramgång med, vist släppte de lite men de hänger fortfarande ihopp. Brydde mig inte heller om att fylla centrum i rotklumpen med kompost utan tyckte det kunde vara en luftficka där i stället eftersom krukan är så pass stor. Det var nämligen bara rötter efter kanterna och inga i mitten.

Den var väldigt lik Phal. Brother Lawrence håller jag med om! Min blommar så gott som året runt och har för det mesta tre aktiva stänglar. Långt från nio men bra i alla fall.

Såg denna varianten och en av mina andra favoriter, ser ut som Wiganiae (schilleriana x stuartiana) när jag var och handlade idag. Coop-Phals är inte så dumma i alla fall.

Ge ditt svar

Det var ju precis vad jag gjorde för ca en månad sedan. Faktum är att jag omplanterat alla "gamlingar", dvs de som jag hade innan jag drabbades av den stora orkidéhysterin och av dessa så befann sig tre i blom, tre i knopp och/eller stängelstadiet. Av nykomlingarna så har jag omplanterat alla utom equestristrion jag köpte av Bibbi, P. equestris rosean jag köpte av Cecilia K och P. "Black Glamour" som inhandlades på Blomsterlandet.

Så vad är resultatet hittills när jag så fräckt stört dessa nopsisar under blomningen? Tja, på min Brother Spring Dancer lookalike så har stängeln börjat växa igen och det kommer nya knoppar på den så istället för blott fem blommor så jobbar den för tillfället på fyra till (och stängeln verkar inte vara "klar" ännu). detsamma gäller min Black Jack imitatör - även den stängeln har börjat växa igen och den jobbar på fler knoppar. Detta gäller även min lilla peloric upptäckte jag häromdagen och det är första gången den gjort något liknande.

De som arbetade på stänglar börjar nu bilda knoppar på dessa och de med knoppar har numera blommor istället.

Den enda som har förlorat knoppar i omplanteringsprocessen är min trestänglade galning som istället har börjat "dregla" sådan där sav de utsöndrar när de mår bra. På ingen av nopsisarna så har en enda blomma vissnat och det är jag otroligt glad för!

Mitt omdöme:
Det är tämligen riskfritt att omplantera under blomning så länge man är försiktig. Viktigt att tänka på är dock att vissa nopsisar är kinkigare än andra och kan sura rejält under en period, vilket ingen av mina har gjort.

Nyckelord: Phalaenopsis, omplantering

8/3 -12

Vilken tur att det gick bra med alla Phallarna!

9/3 -12

Jupp, detta trots att jag lyckades tjonga i blommorna överallt tror jag. Vissa av dem har för långa stänglar med för många blommor för att få plats på min fjuttiga diskbänk.

Omplanterade mina nyss jag med, och ena är på G att blomma. Får hoppas att jag har samma tur som dig! Kul att läsa att det gick bra.

12/3 -12

Hoppas det går bra för dig med. De tycks tåla en hel del innan de börjar sura som tur är. Misshand...Jag menar omplanterade min Wiganiae också efter att ha haft den i en månad (nog för att det ska vara grönt i krukan, men det ska vara rötter och inte alger), räknade kallt med att den skulle tappa minst en blomma då jag inte har någon aning om hur länge den befunnit sig i blom, men hittills visar den inga tecken på någon blomvissning.

13/3 -12

Vill bara visa vad lite omplanering kan göra för en nopsis.

En av mina söta onamnade hybrider (även känd som Phal. Spring Brother imitatör) bestämde sig för att öppna sin sjätte blomma idag. De fem första blommorna på stängeln fick den innan jag började sköta nopsisarna bättre och efter att jag omplanterat den så fortsatte stängeln att växa (vilket jag nämnt tidigare). Jag vet att man inte ska jämföra nyutslagna blommor med äldre då färgen bleknar med tiden, men så här färgglad kan jag inte minnas att den någonsin varit.

Ge din åsikt

27/2 -12

Omplantering

Från Ilona.

Den har ganska mkt luftrötter men jag vet inte när jag skall plantera om den för den blommar hela tiden o då vill jag inte störa den. När man planterar om den skall man försöka få ner luftrötterna i krukan?

Nyckelord: Omplantering

27/2 -12

Jo luftrötter är vanliga rötter så går det att få dem ned i krukan utan att bruta av dom så är det en fördel

27/2 -12

Det är en vacker Phalaenopsis Du fått tag i. Att få ner alla rötter på din planta kräver
nog en ganska stor kruka, Du vil ju inte bryta av dem, och att få ner komposten mellan
alla rötter blir också lite knepigt.
Jag brukar ta en ganska stor kruka, 14 cm. blir nog lagom till din planta, sedan blöter
jag rötterna till de blir någorlunda mjuka innan jag försöker få ner så många som möjligt
i krukan, peta sedan ner så mycket bark som möjligt mellan rötterna.
Det gör inget om det blir lite glest med kompost, man får vattna lite oftare bara, bättre för gles
än för tät kompost.

27/2 -12

Jag hade ju inte planterat om med en så fin blomning. Så länge den mår bra hade jag inte stört den. Duscha luftrötterna tills de blir gröna när du vattnar den. Den lever ju så i naturen.

28/2 -12

Tack snälla för alla svar. Jag väntar tills den blommat över.

Ge ditt svar
Så här såg den mest ledsna ut i lördags. Från mikkan.
Så här ser de ut idag, fem dagar senare. Från mikkan.

I lördags tog jag ju äntligen tag i mina stackars orkidéer som stått i sovrummet bakom en neddragen persienn. rötterna såg vattensjuka och gula ut, och de har inte blommat om sedan jag köpte dem för ganska precis ett år sedan.

Så jag bytte jord, och planterade dem i glaskrukor. Direkt i glaskrukor, utan dränering, vilket tanten i blomsteraffären rekommenderade, men som jag nu i efterhand inser kanske var ett dåligt val. Detta då rötter lätt kan brännas i solen, och att det inte finns något dräneringshål.

Så när solen börjar komma åter så ska jag plantera om dem, och då har jag förhoppningsvis hittat lite vitmossa och några bra genomskinliga plastkrukor, vilka också var slut på denna sidan av stan!

Men i vilket fall, nu står de istället i köksfönstret, vilket är platsen med mest sol. Bladen är glänsande gröna,för jag smorde in dem med insidan av ett bananskal.

Jag har också gjort upp ett vattningsschema, så att de inte övervattnas någon mer gång. Ska vänta i tre veckor tills nästa bevattning, vilket jag tror är bra då det finns kondens på insidan av krukorna ännu. Samtidigt ska jag hålla koll på rötternas färger och självklart vattna lite om jag ser att förlorar sin fina gröna färg.

Och den dag den första blomman slår ut, då ska jag fira med att köpa mig en riktigt fin orkidé!

Nyckelord: Phalaenopsis hybrid, Omplantering

Ge din åsikt
Från jejjan.
Från jejjan.

Jag har köpt en orkidé på IKEA, såg en liten söt sådan och bara smälte och var tvungen att köpa den.

Nu sitter den tror det är mossa och någon vitmossa och i en väldigt liten kruka.

Nu undrar jag hur länge jag kan ha dem såhär och när jag ska sätta om den i riktig orkidéjord? Och om jag behöver en större kruka?

Tacksam för svar.

Nyckelord: omplantering

6/11 -11

Nu är ju plantan i blom så det är nog inte det bästa tillfälle och omplantera den. Om den inte mår dåligt annars så vänta med omplanteringen tills den har blommat färdigt. Generellt ska orkidéer ha små krukor. Vid omplantering kan du ha en storlek större kruka

6/11 -11

Okej, men skall jag använda barkjord då eller?

6/11 -11

Ja, det är bäst för Phallar

7/11 -11

OK. Jag får läsa lite guider innan jag ger mig på det sen.

Ge ditt svar

21/10 -11

omplantering nu ?

Funderar på om jag ska plantera om en Cattleya luddemaniana som jag fick från sambeställningen från Orchid Inn (fina plantor).
När den kom barrotad fanns ingen rotaktivitet så jag satte plantan i en nätkruka i vitmossa. Nu har det nya skottet faktiskt börja skicka ut en rot så jag undrar om jag ska sätta om plantan i barkmix eller lämna den i mossan. Några tankar om det någon ?

Nyckelord: omplantering

21/10 -11

Normalt plantera man om Cattleya när nya rötter precis sticker fram, väntar man för länge blir rötter så långa så det är svårt att omplantera utan att bryta av dom. Jag har mina i grov kompost

21/10 -11

Tack Oled. Jag funderade mest på om det är större risk att med störa plantan så här på hösten. Krukan med vitmossa är ganska liten så jag tror inte att det är så stor risk att det blir för blött.
Cattleya luddemaniana brukar ju dessutom börja växa under hösten/vintern har jag för mig.

21/10 -11

Det som är speciellt medC är att de i principbara har rottillvaxt från ny buld och därav skall behandlas enlig ovan

21/10 -11

Här hittar du väldigt bra information om när man ska omplantera en Cattleya.

Du får bläddra ner till sidan sex i pdf filen för att hitta artiklen.

Orchids 101 - When To Repot Cattleyas:

http://www.soos.ca/Newsletters/2007/SOOS...

21/10 -11

Tack FK, intressant artikel

21/10 -11

Tack FK, intressant artikel

Ge ditt svar

Hej! Var bortrest i en vecka och överlät mina växter i familjens vård. När jag kom hem hade min orkidésticklings rot växt ena ordentliga två cm vilket gjorde mig överlycklig. Men precis där den växte noterade jag att min köpta vitmossa fått en illgrön färg. Bara en fläck men det verkade också lite pulveraktigt. Jag ser inget som liknar vanligt mögel, men är lite extra paranoid eftersom det är rötmånad. Någon som vet om det är dåligt?

Nyckelord: vitmossa, omplantering, sphagnum

2/8 -11

Jag kanske har fel nu men mossa blir väl grön när den lever? Jag har också en liten orkidé i mossa som nu blivit grön, men det har jag tolkat som att mossan lever och att det ej är farligt. Korrigera mig gärna om jag har fel någon......?

2/8 -11

KAN ju vara mögel, men det kan oxå vara alger, eller levande mossa Det är nog inget att vara orolig över iaf...

3/8 -11

Alger trivs gott i vitmossa under rätt omstädnigheter, behöver vara ganska bra med ljus. Ta på det med fingern om det är luftigt/poröst är det nog sannolikare att det är mögel.

4/8 -11

Hmm. Jag ska nog ta och byta mossa för att vara på den säkra sidan. Men alg-teorin låter trolig för det är bara på "solsidan" och jag har nog aldrig sett så grönt mögel förr. Men är alger dåligt för plantan? Nu är jag bara nyfiken

4/8 -11

Nej det är inte skadligt vad jag har märkt. Jag tror att du utan problem kan ha kvar mossan.

4/8 -11

Jag tycker att du ska ha kvar mossan, alger kan till och med vara bra för plantan.

4/8 -11

Instämmer, ha kvar mossan. Jag har kvar min gröna mossa och plantorna mår utmärkt

8/8 -11

Det gröna på mossan är inte "mossfärg" utan alger, men plantan verkar trivas eftersom den har skjutit antingen två blomstänglar eller keikis Alger kanske är bra för orkidéer som Dagobell säger. Alltså det kommer ingen bild med Så har det varit nu flera gånger nä jag försöker. Har lyckats förut.

8/8 -11

8/8 -11

Tack ^^ Den nya roten har växt ytterligarer nu så den mår ju tydligen bra. Jag låter den vara

Ge ditt svar

Min mor har köpt med sig en flaska med en orkidé från Thailand. det börjar bli dags att ta ut den lille rackaren från flaskan och plantera.
Den odlas nu i någon form av gelé och det är ca 6 olika plantor, vad jag kan bedömma. Jag kommer inte i håg exakta namnet men bladen är långa och smala och blommorna påminner om Phaleonopsis (enligt bilden på flaskan, vet ju inte om det stämmer...)
Hur ska dessa delas?
I vilket substrat ska de planteras lämpligast?
Övrigt att tänka på?

Nyckelord: flaskplantor, förökning, omplantering

17/7 -11

Om du kikar högst upp på den här sidan, så finner du flera klickbara rubriker. Gå in på Råd om odling, och kika under förökning. Där hittar du flera underrubriker, som flaskplantor, utflaskning och småplantor. Där kan du läsa hur andra har gjort.

19/7 -11

Läs mer på OP råd om odling men kort kan man säga:

Ta ut plantorna och skölj noggrant bort "gelen".
Plantera i t e x spagnum
Ha gärna plantorna med extra hög RH

Ge ditt svar

Köpte en Den. aggregatum på blomsterlandet igår. Den står väldigt trångt i krukan, 29 bulber räknade jag det till. Just nu blommar den på 3 stänglar, men blommorna sjunger nog på sista versen.
Det jag funderar på är när och om jag borde plantera den i en större kruka? Den nuvarande är kanske 12 cm vid och 10 hög.

Nyckelord: Dendrobium aggregatum, omplantering

19/4 -11

Det skadar jo inte med en störra kruka men vänta till överblommat

19/4 -11

Många Dendrobier gillar att stå trångt med rötterna, så lyft i så fall över plantan till en kanske 15 cm vid kruka.
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

29/12 -10

Vissna blommor

Så här ledsna ser min brudorkidé ut efter att rötterna i krukan ruttnat. kanske är det för sent att hoppas på bättring, kanske inte.

Nyckelord: omplantering, rötter, sphagnum, ruttna, vitmossa

30/12 -10

jag skulle nog klippa bort stänglarna och sattsa på att få den på rötter igen. det kommer nya stänglar sen när den har fått nya rötter men utan rötter kommer inte de blommorna att få ny energi.

22/8 -11

Hejsan
Jag är ny här. Din orkidé ville må bra av att du tog bort alla döda rötter och blomstänglerna och sen planterade den i vitmossa, kan stå där ett halvt år, så skall du se att den tar sig igen.
Lycka till

22/8 -11

Inlägget är från dec förra året...

Prata om bilden

Jag har under någon vecka haft problem med min brudorkidé. Jag upptäckte att rötterna var svampiga (döda), klippte av dessa, men jag lät de fina luftrötterna vara kvar. Efter mycket om och men och letande efter råd hur jag ska angripa problemet. Idag köpte jag sphagnum (60:-!) på Blomsterlandet och hoppas att detta att kan rädda min lilla planta. Så här ser det ut nu. Jag la lite näring i vattnet när jag blötte mossan. Bra eller dåligt?

Nyckelord: ruttna, sphagnum, rötter, omplantering, vitmossa

30/12 -10

Det ser ju bra ut, fast jag brukar täcka över rötterna när jag planterar om. Det växer inga nya rötter längre ner. Phallar är monopodiala och de växer uppåt. Ge ingen näring dom första vattningstillfällen.

Prata om bilden

Häromveckan planterade jag för första gången om en av mina orkideer, men eftersom jag stötte på ett problem tänkte jag passa på att fråga hur ni brukar göra.

För att kunna plocka bort allt gammalt substrat var jag nämligen tvungen att reda ut alla rötter, men efter att ha gjort detta tog de naturligtvis mycket större plats än tidigare och fick inte längre plats i den relativt grunda krukan. Jag vattnade noga igenom plantan innan jag planterade om den så att rötterna skulle bli följsamma, men jag vågade ändå inte trycka ner dem i krukan av rädsla för att de skulle gå av. Så hur gör ni andra? Jag kan ju inte byta till en djupare kruka varje gång jag planterar om...

/Caroline

Nyckelord: Omplantering

1/9 -10

Snurra rötterna med- eller motsols så får du i rötterna utan att skada dem nämnvärt. Värt att ha en kruka som din orkidé kan växa i eftersom man inte gärna planterar om en orkidé mer än kanske vartannat år, annars är risken stor att du stör rottillväxten.

2/9 -10

men när vet man att det är dags att plantera om då? Jag har två som liksom krupit upp ut krukan, och när jag tog loss den från krukan så är det överfullt med rötter. Men jag var livrädd för att börja riva i rotklumpen, jag fick verkligen inte loss en enda bit kompost.... Så jag satte tillbaka plantan i sin trånga kruka och skrev till er nu för råd... Hjälp?

2/9 -10

När man inte får loss en enda bit kompost så kan man duscha försiktigt plantan i ljummet vatten en stund och sedan pilla loss barkbit för barkbit. Det är inte hela världen om lite vitt från rötterna följer med. Huvudsaken att man inte skadar rotspetsarna.

2/9 -10

Jeanette - Tack för tipset! Jag får prova det nästa gång

Eigollet - Skönt att se att det inte bara är jag som kapar trådar Ett allmänt tips är att vattna plantan innan man omplanterar den, och sen göra som Jeanette säger. Fast knepigt är det...själv satt jag till slut med pincett och försökte plocka bort envisa bitar.

/Caroline

3/9 -10

Sorry för trådkapet... men tack för hjälpen!

11/10 -10

En till fråga:

Vad bör man prioritera vid omplantering, att få bort minsta barkbit eller att störa rötterna så lite som möjligt? Det brukar ju alltid vara några barkbitar som sittar som fastklistrade, och de brukar i alla fall inte jag kunna få bort utan att skada rötterna...

/Caroline

11/10 -10

Jag skulle låtit dom sitta. Om man sköljer av rötterna så får man bort allt småskräp och dom bitar som sen sitter kvar gör ingen skada.

12/10 -10

Vad bra, för det kändes inte alls rätt att slita i de stackars rötterna på det sättet. Nu vet jag tills nästa gång

/Caroline

Ge ditt svar