Skriv början av artikeln om död

Nyckelord: död

Inlägg med död som nyckelord.

Hej alla där ute! nu har min finfina phalle börjat ge konstiga signaler. Blommorna vissnar och stängeln blir gul/orange. Bladen ser dock helt okej ut, gröna och fina. Dessutom kommer det nya blad ur plantans mitt. Vad kan nu detta betyda? Håller min phalle på att dö och skjuter därför nya skott eller är den bara på väg in i en viloperiod? Tacksam för svar!

Nyckelord: Phalaenopsis, död, vila

28/4 -08

Är det Phallisen här ovanför....hur som helst så har den blommat över, blomstängeln vissnar och torkar och plantan börjar en tillväxtperiod.
Helt ok alltså.

28/4 -08

Emmelie,
phallisar tar inte viloperiod, så som t e x Cattleyor gör.

29/4 -08

jo det är den rosa i kruka på bilden, men det är alltså bara att klippa ner stängeln så plantan får ta igen sig?

29/4 -08

Tar de ingen viloperiod?

29/4 -08

Nej, Phalaenopsis har ingen direkt viloperiod.
Dom växer också uppåt hela tiden (liksom Vandorna) och det kommer nya blad upptill. Samtidigt dör så småningom de nedersta bladen och det kommer i stället nya rötter (luftrötter) där.
Din planta får nu nya blad och säkert kommer det också så småningom en ny stängel.

29/4 -08

Om blomstängeln är torr och brun så klipper du av den är den grön så låt den vara kvar.
Bara att sköta plantan som vanligt sedan så får du väl se om det kommer fler blomstänglar.

30/4 -08

tackar för alla tipsen! Jättevärdefullt för en nybörjare som jag! Men nu till ett annat problem. Jag har en blå vanda i ett så kallat mikroklimat där hemma som jag vattnat regelbundet och duschar med sprayflaskan. Tre av dess blå vackra blommor har ändå vissnat och dött, så jag har tagit bort dem. Vad betyder nu detta? Luftrötterna ser fina ut, de blir tjockare och fetare för varje dag eftersom jag vattnar så ihärdigt. Bladen skvallrar heller om ingenting, de är gröna och friska. Är det för att jag stressat plantan när jag köpte den? Jag köpte den för ca 3 veckor sedan och körde med den direkt hem!

30/4 -08

Inte sitter väl blommorna på i all evighet , den som slog ut först vissnar nog först. Var de utslagna när du köpte den så vet du ju inte heller hur länge de varit utslagna.

En del blommor håller dig bara litet tag andra i tre månader...det är olika.

2/5 -08

ok, då behöver jag nog inte oroa mig

Ge ditt svar

Nu är jag så ledsen....speciellt som man inte vet vad man har gjort för fel. Den här vintern har några av mina orchisar bara lagt av, en Phal hybrid möglade på två dar i mitten av plantan..endast den även om jag har ett antal andra phlar på samma plats for åkte den. Angraecum germinium tyckte inte om det hos mig helt plötsligt såg det ut som om den börjat torka innefrån, försökte med första hjälpen men den ville inte. Men det allra allra jobbigaste är att jag idag fick ge upp min första hjälpen insats på min favis Masdevallia Strobelii som trots blomning och toppen status tidigare i höst helt tappade sina gröna dina blad och fick troligen röta samma sak med Dryadella edwallii...suck! ;( Nu är jag så ledsen... "%#!&"-också!
Det märkliga är att och (som tur är) är att de andra mår toppen och skjuter skott, Cattleyan, Pot., Stanhopean...samt att jag har fått tre glaskupor som jag platerat tre phal i och de tycker det är toppen där. Men det överskuggas av det här döendet. Nu är det förstahjälpen på min Stanhopea tigrina som gäller då jag för två veckor sedan fick isolera den då skotten hade blivit som slem och det lucktade pyton. Så jag har vattnat mindre nu och får hoppas på att det hjälper. Samtidigt om min andra stora Stanhopea jenischiana har 5 nya skott och har hängt på exakt samma plats tidigare. Jag blir inte klok!
Så nu har jag loggat in hit för att bli på lite bättre humör genom att läsa om allas nya fynd och glädjas med andra och längta lite efter sambeställningen.

Nyckelord: död

17/1 -08

välkommen hit, för det första. Så tråkigt dina älsklingar.
Jag har också haft en planta som ruttna innefrån, då delade jag den med en kniv skar bort det ruttna och plantera den i ny orkideéjord, än så länge har den fina blad.
Ush vad det smärtar när orkideérna inte vill mer, jag har lidelse med dej.
Tilda

17/1 -08

Jag har ingen aning om vad som har orskat detta missöde, med du kan kanske komman över till mig i morgon och se Cattleya Portia som håller på att utveckla sina blommor, de kanske har slagit ut redan i morgon. Då jag sitter här och tittaar på den så har blommorna blivit större sedan i morse. Annars så har jag lyckats klanta till det och tagit bort drivrutinerna för mitt grafikkort, så har jag också %¤# tvättstugan, så inte får jag sitta här och njuta speciellt länge.

18/1 -08

Huvva så ledsamt, Cecila Det är en svår kombination med lång, ljusfattig vintertid, varma rum och svårtolkade växter. De kan kännas kruttorra i översta lagret och visa sig vara dyngsura långt ner i krukan. Jag försöker känna på krukans vikt och om möjligt sticka ner ett finger eller pilla upp ett finger genom bottenhålet för att få en känsla då jag är osäker. Är hålet litet kan man använda en tops. Luftväxling brukar vara en nyckelfaktor, kanske du behöver en liten fläkt? Jag håller verkligen tummarna att dina hjälpinsatser ska rädda tigrinan! Och så hoppas jag att den goda tillväxten på de andra såsmåningom ska resultera i en så makalös blomning att du kan lägga detta ledsamma bakom dig! Stor, uppmuntrande kram till dig!

18/1 -08

Elände Cecilia, jag delar din sorg till fullo Och jag har en egen sorg också, fick slänga en liten Bulbophyllum igår som legat i koma i flera månader. Det är som sagt en svår årstid det här och egentligen borde man sätta kombinationslås på vattenkannan, så man hinner tänka både en och två gånger innan man utsätter sina plantor för innehållet.

Undrar hur många här på forumet som nånsin har TORKAT ihjäl en orkidé?
Och hur många som nånsin har VATTNAT ihjäl en?

18/1 -08

Jag är ledsen för din skull .....
Eftersom det är så vanligt att man, trots att man har kunskapen, vattnar ihjäl sina växter .... så undrar jag om inte människa har det djupt inbyggt i sig, att då vårda allt levande efter våra egna behov ....
Människan klarar sig inte i många dagar utan vätska ...... så jag tillhör dem som vattnar ihjäl mina plantor

18/1 -08

Tack allihopa för er omtanke och uppmuntran! Jag har väldigt god luftkonditionering, jag har faktiskt en bordsfläkt som står på när pingvinen är på för att det inte ska bli för fuktigt. Sen har jag förstås Timer på samma tid så när fukten avstannar så stannar fläkten med och det kanske inte är bra? Men jag tycker att de andra torkar upp så bra..hmm man blir inte klok.
Tack i alla fall, det känns lite bättre, skönt att man inte är ensam om att misslyckas.
Kram!

Ge din åsikt

Det har varit på gång en tid men nu är det nog oundvikligt. Min allra första orkidé är på väg i graven. Allt som är kvar är en blomställning och ett ynka illa tiltygat blad.

Men varför vara ledsen?.. den har ju fört en massa gott med sig, så igår gick jag runt i huset och tokfotograferade allt som följt i spåren av denna vita Phalaenopsis.

Så vrid upp ljudet och tryck på play-knappen när bildspelet fått ladda en stund. Kanske funkar det bara om man har en skapligt snabb uppkoppling.

Se det som en liten begravningsscermoni

BILDSPEL

Nyckelord: Phalaenopsis, död, bildspel

5/11 -07

Vilket vackert avsked du och de överlevande orkidéerna gav `Åldemor ´.
Kanske det firas Alla Helgons dag i orkidévärlden också.
Tack för ett fint bildspel

5/11 -07

Läcker med bild spel. Undrar hur många av oss orkide-tokar som har börjat med Phalaenopsis? 90% kanske, eller fler? Din fick ju en värdig begravnings- cermoni, inte många orkideer som får det.

5/11 -07

Tack för snyggt bildspel Mattias! Häfig musik också för en gammal tant men jag gillade det, riktigt bra. Men vad var det?Jag har två vuxna söner som spelat mycket musik här hemma och någonstans i bakhuvet ploppar Iron Maden (stavning?) upp, men det är säkert inte rätt.
Anette

5/11 -07

Haha, nej så tungt som Iron Maiden var det väl ändå inte?
Bandet heter Mind's Eye. Jag har gjort omslagen till samtliga deras plattor utom den första.
Här finns mer info

5/11 -07

Otroligt!!!! Helt enkelt bedårande! Tack Mattias för att vi fick delta ...

5/11 -07

Mattias: Du har gjort det igen! Uttryckt din kärlek till orkidéer i allmänhet och Paphiopedilum i synnerhet på ett så poetiskt och vackert sätt, förhöjt av den maffiga musiken, att jag sitter här och snörvlar av rörelse mitt på blanka eftermiddan...
En hyllning till orkidéernas olika livsfaser ser jag bildspelet som, där döden tillför skönhet för livscykelns fortsättning. Och så gillar jag förstås den lite humoristiska knorren på slutbilden
Musiken måste genast inhandlas, liksom den till förra bildspelet, har bara inte kommit till skott på det än.
Mycket välavvägt, vackra övergångar, högsta betyg, femtioelva getingar elller plus eller orkidéer ! !!

5/11 -07

Håller med Säluttern finns inte mycket att tillägga när hon talat

Sitter också med tårar i ögonen och lyssnar o tittar.....mycket vackert och stämningsfullt.

Uff,det var kanonfint ,Vilken musik och vilka bilder !tackar så himla mycket
Monika

5/11 -07

Grymma bilder och övergångar. Närbilderna fick flimmerhåren på mina armar att resa sig! Tack för bra musiktips också, dessa kände jag inte till.
Jag lyssnar ju på The Flower Kings som har samma inspirationskällor som dessa.

5/11 -07

Tjusigt bildspel Mattias. Och slutet visar ju med all önskvärd tydlighet att döden inte bara är till skada - det är också en grogrund för nya livsformer.
Måste även instämma i de positiva omdömena om musiken. Det lät riktigt bra och passade riktigt bra in i sammanhanget och jag undrar faktiskt om det finns nåt annat band än Depeche Mode som hade kunnat övertrumfa detta - och det ska du veta, det är ett mycket fint betyg

6/11 -07

TACK Mattias - nu tog jag mig äntligen tid att ta del av ditt bildspel och det förgyllde verkligen denna regniga och mörka morgon!!!
Jättehäftig musik, som jag kanske inte lyssnat på i ett annat sammanhang, men verkligen gillade nu.
Som vanligt helläckra foton på underbara plantor och bland alla spännande Paphar fanns också en väldigt vacker Encyclia radiata - sen länge på min önskelista.
Hoppas nu att dina små nyförvärv snart växer till sig och kan ge anledning till ännu fler fantastiska foton.

6/11 -07

Tackar tackar.

Whoo.. Monica.. kul med någon som har bra musiksmak. Har en bunt Flower Kingsplattor här hemma.

Mia.. småttingarna växer bra så det lär säkert bli bilder framöver. Idag slog min Phrag besseae var flava ut. Hur läcker som helst.

6/11 -07

Hej Mattias,
det här var nog det vackraste jag sett på länge och exakt det jag behövde ikväll!
Tänk om vi alltid kunde ta avsked på ett så vackert sett!
Så härligt symboliskt hur livet går vidare!
Tack än en gång !
/kathrin

7/11 -07

Ja vad kan man säga,,, FANTASTISKT!!! Jättefint bildspel med mycket bra musik till... och vilka fina bilder.. Du är ett proffs med din kamera! Fångar verkligen blommornas själ.
En eloge till dig Mattias för detta bildspel!!

Vad kan man säga ,,,annat än woooooow, vad bra det var. Och musiken, får nog kolla på nätet efter deras skivor .
BRAVO!
tina

Fnisss-jag måste bara lyssna och titta en gång till !Superbra är det
Monika

7/11 -07

Jag gjorde som du Monika,tittade en gång till och det är några underbara minuter,nästan magiska.
Tack Mattias!!
Anette

7/11 -07

Titta så mycket ni vill. Det är gratis

Mattias jag tackar än en gång !
Anette Du har rätt,det känns nästan "magiskt"

7/11 -07

Elegant Mattias
Bjarne

6/1 -08

Hittade ditt bildspel under nyckelord. Underbart elegant läckert, det finns inte ord för dina vackra bilder, samma för musiken!

6/1 -08

Hur kunde jag ha missat det här? Underbart bildspel och vackra fotonoch häftig musik. Du har en fin samling Paphiopedium.

6/1 -08

Tack för ett mycket mycket vakert bildspel, fantastiskt att du har dessa vakra läckerheter, värkligen elegant bildspel och musik till.
Tilda från Malmö

6/1 -08

Tackar tackar

Skitsnyggt med underbara foton!
Gillade symboliken med den sista bilden

Ge ditt svar

Trots ansträngningarna till att få en av mina orkidéer att hämta sig måste jag nu begrava den. Det är så deprimerande och det gör det inte bättre av att man är en fattig student och absolut inte har råd att trösta sig med något nytt....suck.

Nyckelord: död, begravning, Oncidium

11/11 -06

Stackars Emma! Du får sätta ditt hopp till Jultomten. Skynda dig att skicka din orkidéönskelista. Tomten kommer ju faktiskt om mindre än sex veckor!

Vill inte ens tänka på att det snart är jul...det var ju inte längesedan det var sommar och sol...saknar det.

11/11 -06

Det här med orkidéer är ju på något vis ett sätt att vägra acceptera att det är vinter. Hos oss orkidéfrälsta är det alltid sommar!

Ge din åsikt

Har nu fått slänga ett antal plantor, de flesta småttingar som jag köpt/bytt till mig under våren.
Vissa har fått röta i skotten, andra har blivit av med rötterna... ytterligare en del för att de var för små för att klara sig, för tidigt urflaskade, eller för små delningar...

Fan vad jag älskar sånt här.

Nyckelord: svarta dagar, död, röta

Stackare! Vissa stunder undrar man vad man håller på med men glädjen blir ju stor när det kommer en massa knoppar.
Själv beställde jag en hel del ifrån tradera innan men det mesta som kom hem var skit så det har jag slutat med.

Jag tycker synd om dig hoppas att du hittar något nytt och fint som du kan ta hand om.

MIssöden drabbar nog oss alla ibland. Vi får nog trösta oss med att orkidéodlarna också ska leva...

23/10 -06

Näää fy så trist och ledsamt Härkbajs, rent av. Hoppas de riktigt stora kärlekarna ändå har klarat sig!

23/10 -06

Inte roligt. Vilka plantor var det och hur många? Går de att ersätta eller var de svåra att få tag på.

Duktigt surt ja, helt klart.
Har en del annat som hänger på sköra trådar...

De som skickades ut idag var en Brassia Rex, en Phalaenopsis Brother sara gold och så vidare, två bulbophyllum, en vandahybrid, en cattleyahybrid, samtliga flaskplantor som tagits ur lite för tidigt, eller fått nåt problem, t ex röta.
Därutöver var det några delningar som antingen varit för små, eller också fått problem, cirrhopetalum, bulbophyllum, paphiopedilum, brassia, och nån oncidium, samt en Tolumnia och en dendrobium i fullvuxet format.

Det enda som kändes riktigt surt var Tolumnian, för den var inte helt gratis... dom andra var egentligen skit samma.
Det var många, men alla var små, så det gör inte så mycket.
Behöver ändå röja massvis med plats för kommande inköp, det är ju snart utställning. Får sälja av lite grejer också...

26/10 -06

Ja, man ska var försiktig då man tar ut plantorna från en flask, av vad jag förstår ska de ömsa rötter efter utagningen från flaskan och ska behandlas mycket varsamt de första månaderna.

Jo, det sägs så...
Nu hade dom här visserligen faktiskt några rötter när jag fick dom, men jag tror fortfarande dom skulle fått mumma till sig ordentligt innan dom skickades nånstans... Majoriteten har ju överlevt utan problem, några växer tillochmed... Jag räknade ju med att vissa skulle avlida... och se på fan, dom minsta dog ju...

Flaskorkidéer har jag försökt driva i vitmossa och LECA. Bäst verkar det vara att öppna flaskan och ta ut de små orkidéerna i handen och vända ner dem på en stor kruka LECA. Dela plantorna genom att centimeterföra dem utåt och fyll över gelen med LECA. Sätt krukan i en tunn plastpåse. Dimspraya morgon och middag. Morgonbladgödsla efter en vecka ett par gånger i veckan. Dutta några droppar regnvatten över gelen och rötterna lika ofta. Efter en månad dutta några droppar 50 ppmN Blomstra (1 ml/liter regnvatten) och fortsätt dimspraya. När de växt till dela plantorna och LECA och sätt dem i var sin kruka och fortsätt dimspraya. Häll av bottenvattnet och göd blomkrukor med det. Fortsätt samma gödning och när de är decimeterstora kragodla dem som på min Sida & Profil.

Nu var det som sagt så att jag köpte urflaskade småplantor, som varit urflaskade någon eller några månader.
Att flaska ur plantor verkar ta alldeles för mycket tid, plats, och utrustning i förhållande till hur många av dom som skulle överleva i min vård...
Och kragodling ger jag nog inte mycket för heller... Visst, det är säkert jättepraktiskt med SH, jag håller tillochmed på att testa det på en planta.
Men jag får nog säga att det är något av det fulaste jag nånsin sett i orkideväg. Ska man sen blanda in folie och annat, vari ligger charmen med odlingen?
Det får nog vara värt att några plantor dör, hellre än att alla plantor förlorar sin charm...

Nä, jag tror jag håller mig till stora, fungerande exemplar i fortsättningen... De har åt minstone en tendens att överleva.

Kul att du provar något nytt!
Spegelfilmsfolie, metalliserad filmfolie av ett chipspakets insida, kan man kragklippa och det speglar blomma, blad, betraktarna och själva ljuset. Karisman kan säkert charma dig själv när du ser dina plantor trivas och blomma.

Tja, jag ser ju så klart de praktiska delarna med SH, speciellt som jag har närmare 120 orkideer och ett antal andra växter...
Men fortfarande, det är totalt avcharmande med lecakulor. Att blanda in gamla chipspåsar händer bara INTE...
Plantorna mår säkert skitbra, men jag har hellre "vanligt" mående plantor än jättevälmående plantor som är fula.
Tror vi har lämnat ämnet lite, men min slutsats är iallafall att kragodling totalt saknar karisma, det förstör ju all form av naturlighet med plantorna, och jag är inte det minsta intresserad av att övergå till det.
Hydro kan jag tåla, men någon folie tror jag inte på, hur fina plantorna än blir.

27/10 -06

Troll. Håller helt med dig. Min erfarenhet är att det är mycket mer ekonomiskt att köpa vuxna plantor men någon gång kan det vara spännande att följa de små liven. Leca för småplantor är jag mycket tveksam till. Jag har använt vitmossa eller små barkbitar med lite vitmossa. Nackdelen med Leca är vad jag förstått risken för saltkoncentration. Kragar, chipspaket etc vill jag helst inte prata om.

Klart det rä skoj med småttingar, och framför allt, det känns bättre (mindre dåligt, kanske), om man råkar ha ihjäl nån liten sak för 80 pengar, än nån fullvuxen sak för 300... det är ju ett praktiskt sätt att testa lite om man klarar av dom.

Leca över huvud taget är rätt trist. Det blir ingen större risk för koncentration av salter och sånt om man sköljer igenom krukan lite då och då, och byter vattnet i "tanken" rätt ofta...
Nä, bark ska det vara. Eller monterat.

28/10 -06

Jag har oxå 2 småttingar som svävar mellan liv och död just nu!! Trist.. men som du säger, 80 spänn är ju inte hela världen.. även om det så klart är supertrist!!

Filmen minskar saltanrikningen som också låg konstantgödsling gör för 50 ppmN (1ml Blomstra/liter regnvatten). Kragöppningens inställningsmöjlighet gör metoden mera gererell och rotoptimal för olika arters luftfuktighet i naturliga habitat. Koncentration sker i alla media om inte regn eller dusch löser upp saltet några gånger om året vid genomspolning.

Ska man inte skölja bort all befintlig gel innan man planterar? Det har jag alltid gjort. Jag brukar sätta mina småplantor i vitmossa+perlit.

Jag har inte din erfarenhet av vitmossa+perlit. Jag har bättre resultat med LECA utan att skölja bort gel på en gång utan mycket sakta som jag beskrivit ovan i jämförelse med att skölja bort gel och plantera i decimeterhög vitmossa i ett par tre centimeter konstant vattennäring, 60 ppm totalt, med fiberväv över mossan i skugga mot södervägg inomhus men med österfönter.

30/10 -06

De flesta odlare rekommenderar att skölja bort all gel innan plantering. När jag handlat flaskor i Thailand har de alltid betonat detta. Även andra odlare i Europa säger samma sak.
En fundering - det borde vara hög risk att få dem kontaminerade när gelen är kvar.

30/10 -06

Japp, bort med all gel -- gelen är ju en näringsgel och är älskad av bakterier och svampar. Så fri tillgång till gelen kommer ge tillväxt av otrevligheter.

30/10 -06

Beror det inte också på vilka plantor man har då man planerar flaskodlade plantor. En del vill ju ha ständig fukt runt rötterna och andra vill ha snabbare uttorkning mellan täta vattningar? Jag har i alla fall fått det rådet att skölja av all agar-agar, och det kommer från en mycket erfaren odlare. Föresten det var inte ett råd, det var en uppmaning. Och jag vill inte förlora en enda planta. Vad jag ska göra med 5-6 Dendrobium tuananhii, (antagligen kan det bli fler). Jag tänker följa frösåddarens råd. D. tuananhii är en ganska nyfunnen art.

Orkidéer är tröga och därför tror jag att har man ett par veckor på sig att låta gelen rinna av och ner i LECA medan man duttar några regndroppar över rötterna. Bakterier och svampar har jag ännu inte sett till trots att plantorna med skål står i en plastpåse på fönsterbrädan. Skålen tömmer jag ur efter ett par veckor eller om vattennivån är en tumbredd högt.

Ja du Tor, alla blir saliga på sin tro, men jag fortsätter nog på det sätt jag alltid har gjort, det har funkat bra hittills.

Kul att det gått så bra för Dig och att Du hittat lösningen. Jag är en mera orolig typ som söker det optimala som nybörjare och tycker om att pröva något nytt, om det nu finns nyheter överhuvudtaget i orkidévärldens mångfald? Det är kul att jämföra olika odlingsmetoder och se skillnader speciellt om ens tro bekräftas och utvecklingen kan fortsätta.
Jag får väl tvätta händerna innan jag vänder flaskorkidéerna och gelen.

Ge din åsikt

9/10 -06

9/10: SORG

Nu när huset är sålt, skulle jag ta mer hand om mina monterade plantor. De har stått i uterummet eller flyttats runt lite hit o dit vid visningarna.
Så jag bar in mitt gamla akvarium igen och satte in alla plantor - men jag hittade inte fläkten....
Allt mitt bohag är ju i kartonger nästan och det är inte jag som packat! Men tänkte det funkar säkert ändå jag gläntar på glaset. Men efter 2 dagar har alla mina 3 barkbitar med spökorkidén (Polyradicion lindenii) mögel vid tillväxtzonen. Och idag ser de väldigt torra ut.....
Jag får väl köpa nya när mitt nya skåp är färdigt efter flytten - men trist när jag haft dem i 2 år.

Nyckelord: mögel, Polyradicion lindenii, död

Så tråkigt, och just spökarna.
Hur gikk det med dom andra i skåpet?

9/10 -06

Alla andra klarade sig utan problem...
Har lärt mig läxan nu

9/10 -06

ååh vad synd :(

Att mögel kunda få fäste så fort.

Ynk! Spökisar är ju helheftiga! Hoppas verkligen att du kan ordna nya snart.
Kan inte mycket om dom, men hur är det... Dom ska ha det fuktigt och god luftväxling eller? Skulle gärna ha spökisar om jag hade förutsättningar.

Ge din åsikt