Skriv början av artikeln om blad

Nyckelord: blad

Inlägg med blad som nyckelord.

Skrev här för ett tag sedan om min Cattleya som har lite rynkiga blad, läget är idag oförändrat, möjligen en smula sämre. Därför funderar jag på att säta ut den i inglasningen som ligger i väst till skillnad från mitt fönster där plantan står, öst. Uterummet håller dryg rumstemperatur på dagen och är kanske runt sjutton grader på natten, mer eller mindre. Om jag sätter planan därute och försöker vattna lite oftare som jag fick rådet att göra, tror ni den skulle tycka om det?

Nyckelord: Cattleya, blad, rynkiga blad

18/4 -06

Jag tror att mer ljus och mer vatten är en bra kur. Eventuellt en omplantering i en kompost med en aning vitmossa kan också vara bra.

18/4 -06

Jag undrar hur rötterna har det? Ljus och bra rotsystem är det viktigaste för C. Skuggat solsken gillar den ju. Då jag har sett uttorkningssymtom på orkisar har det berott på att det kompsten i krukan blivit gammal och "grötig" så att rötterna inte har kunnat ta upp vatten samtidigt som de har börjat att ruttna.

hm, kan vara även om den blev omplanterad i höstas då jag köpte den för en femtiolapp för att den såg så risig ut, den har iaf satt ett nytt blad. Vad tror ni om att plantera dem i en blandning av vitmossa och vermiculite? Kanske med lite traditionell kompost i?

18/4 -06

Ingen aning, jag föredrar stora barkbitar med lite kokosfiber. Ser det nya bladet torrt ut också? Du får nog ha lite tålamod. Hur ofta vattnar du?

det nya bladet ser bra ut!* brett smajl * vattnar lite oftare än en gång i veckan.

18/4 -06

Om det nya bladet ser bra så sköter du den antagligen rätt. Ännu vattnar jag inte mina lika ofta. Den kanske hade stått torrt i någon affär eller liknande lite för länge. De har ju en viloperiod då de ska stå torrt längre perioder, och sedan mera vatten allteftersom det blir tillväxten med nya rötter kommer och detta kan variera beroende på art, när de börjar växa igen. Man brukar se gröna frächa rötter komma från de nya bulberna.

Ge ditt svar

9/4 -06

Paph. wardii planta.

Paph. wardii planta. Från Joppe.

Paph. wardii har mycket möjligt de vackraste bladen jag har sett bland Paphar...

Nyckelord: Paphiopedilum wardii, blad, Paphiopedilum

14/4 -06

Fel, min Paphiopedilum milapoense har vackrare blad. Bladen är spetsmönstrade samt vågiga i kanten.

14/4 -06

Hehe. Ja, det låter fint. Kan man få be om en bild?

Du har verkligen lyckats med din planta. jättefin, jag har aldrig lyckats med Paphiopedilum,
med jag gör ett nytt försök. Vi får se hur det går.
Glad Påsk önskar ingamajsan

14/4 -06

Paphiopedilum, de får aldrig torka ut, ganska mycket fukt, tydligen kan de även överleva utan rötter. Ja , jag har ju en bild av min blomma men inte av hela plantan. Jag kanske skulle ta en närbild av endast bladen., men jag kanske också skulle vänta till hösten om den nu blommar om och ta en bild av både blomma och blad. Den var ju ganska nedsatt då jag köpte den p.g.a. resan till Svergie, så den tappade två blad, så jag vet inte om den blommar i år heller. Men visst, bladen är fiiiiinaa.

14/4 -06

Ingamajsan:
Ja, trots att det kanske inte verkar så på bilden, så tycker jag faktiskt att Paphar är svåra. Min wardii har gått ganska bra, men aldrig riktigt bra. Jag har svårt att få ett bra rotsystem och vissa skott blir det aldrig något av. Verkar som det finns en svår balansgång mellan fuktigt, men inte FÖR fuktigt där den trivs. Jag tycker det är svårt...

Om jag skulle komma på det rätta "knepet" så skulle jag gärna ha fler Paphar, för de är väldigt vackra.

15/4 -06

Så märkligt...jag tycker paffar är så roliga just för att de alltid tyx trivas! Man kanske har olika "personkemi" med olika orkidésläkten? En väninna lyckas strålande med sina Bläckfiskar och de flesta andra orkisar hon har, men klagar alltid på sina "svåra" paffar, medan det är tvärtom för mig: andra sorter, och fr.a bläckfiskarna, kan vara lite småtjuriga emellanåt, men paphiopedilum känns alltid lojal , trygg och pålitlig. Nu är det "bara" hybrider jag har, men ändå. Jag vet inte om det kan finnas nåt tips i det men så här bor mina: i norrfönster som nästan alltid står lite på glänt, även vintertid, alltså tämligen svalt. Sommarhalvåret väter jag dem kanske var 5:e dag, vinterhalvåret en gång i veckan utom vissa veckor då det bara känns att det kan vara dax att hoppa över en gång. Det tyx mig som de inte tycker om att bli helt torra mellan doppningarna, bladen blir lite stressiga om de får hänga. Jag sprejar runt i rummet då och då men inte direkt på dem. De "äter" en mix av finfördelad och grov orkidéjord. De växer till sig med några nya rosetter/per år och just nu står de med fina knoppstänglar och några blommor. Tyvärr får jag inte det att funka med att lägga in bilder så jag kan visa, men jag lovar att de är jättefina:-) Hoppas ni hittade nåt matnyttigt i detta som kan ge bättre paph-lycka!

Prata om bilden

Nya bekymmer. Har upptäckt gula fläckar på ett par Phalaenopsis. Vad kan det vara? Näringsbrist är uteslutet, för de får allt de behöver i den vägen. Ser bara ut som färgfläckar, inga fördjupningar eller fula gropar, bara färgnyanser i gult.

Nyckelord: blad, Phalaenopsis, bekymmer

Har den fått för mkt sol och blivit bränd månne?

Ge ditt svar

4/12 -05

Slokande blad

En fråga från en besökare:
Frågeställare: Josephine

Hej!

Jag har precis köpt en orkidé som blommar och är väldigt vacker just nu. Problemet är att bladen har börjat sloka. Jag tror inte att jag har övervattnat den för jag har bara vattnat två gånger på en månad (och låtit vattnet rinna bort). På rötterna är det ett vitt lager av kalk (antagligen) och en av rötterna har gått av för att den är så torr. Vad ska jag göra? Är det dags för omplantering eller ska jag vänta tills den blommat färdigt? Tack på förhand!

Nyckelord: blad, Phalaenopsis, kalk

4/12 -05

Hej Josephine,
Tack för din fråga.

De slokande bladen beror på att rötterna ej mår bra. Att de ej mår bra kan i sin tur bero på två saker:

  1. Övervattning. Plantan kan ha blivit övervattnad i butiken och rötterna därmed skadats. Detta är dock ej troligt.
  2. Undervattning. Phalaenopsis vill aldrig torka ut helt. De skall låtas torka upp, men ej helt, mellan vattningarna. Så om rötterna "är så torra att de går av" är det definitivt dags att vattna!

När plantan blommat klart kan du sedan också passa på att plantera om.

Det kalkliknande kan antingen vara rotens naturliga velamen eller ... kalk. När du vattnar nåsta gång kan du först vattna plantan, sean låta den stå någon timme, sedan vattna igenom plantan med två-tre liter vatten. Överflödiga salter kan då sköljas bort. Du bör upprepa denna typ av vattning någon gång i månaden.

Passa också gärna på att läsa min artikel om Phalaenopsis

Lycka till!
/ Björn

6/12 -05

Emailsvar från Josephine:
Tack så jättemycket för ditt utförliga svar!
Jag ska absolut följa dina råd
MVH
Josephine

Ge ditt svar

11/9 -05

+ 2/12 -06

Lustiga blad

En fråga från en besökare:
Namn: Therese
Fråga:
Hej jag har en orkidee, Palenopsis tror jag att den heter...den har blad som blivit liksom livlösa och "hopskrumpnade" vad kan detta bero på? Luftfuktighet?
MVH Therese

Nyckelord: blad, Phalaenopsis, omplantering

11/9 -05

Hej Therese,
Din Phalaenopsis-planta har förmodligen en del problem med sina rötter. Att bladen blir livlösa och tunna beror oftast på att rötterna inte trivs. Luftfuktighet är mindre viktigt.

Mitt förslag är att du planterar om din planta i ny, fräsch orkidékompost (orkidéjord). När du tagit bort den gamla komposten ser du till att ta bort alla döda och ruttna rotdelar och planterar sedan i den nya komposten. Var sparsam med vattningen några veckor och vattna sedan som vanligt, alltså när komposten är nästan helt torr.

Vänligen,
Björn

11/9 -05

Från en besökare:

Hej Björn,
Vill bara tacka för tipset att plantera om min Phalapenopsis som hade mjuka och sladdriga blad. Det hjälpte och nu verkar den fräsch igen.
Tusen tack, Ingela.

11/9 -05

Hejhej!
Stort tack! Alltid kul när råden hjälper och plantorna mår bra!

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar