Skriv början av artikeln om bedömning

Nyckelord: bedömning

Inlägg med bedömning som nyckelord.

8/5 -09

Bedömning

HEj

Bilder från gårdagens bedömning i HBG, hittar ni här

MVH
Tommy

Nyckelord: Nordvästra Skånes Orkidésällskap, Bedömning

8/5 -09

Det var ingen dålig Cymbidium du hade där Tommy.
Du får gärna berätta lite mer om bedömningskoderna för en som inte är insatt.
5,00 poäng SM (K)

8/5 -09

Nu gissar jag vilt här, SM=Silver Medalj (K)=Kultur. Ju lägre poäng ju bättre antar jag?

/Anders

8/5 -09

Det låter troligt.

När sker sådanahär bedömningar? Är det bara vid utställningar och vid mötena i HBG?
Delas det ut medaljer på riktigt, eller är det bara "pappersmedaljer"
Jag vet jättelite om det här med bedömningar men jag skulle gärna lära mig mer? Det kanske finns något skrivet om det på nätet eller i någon bok?

8/5 -09

Hej Mattias

Vi i NSO och föreningen i Malmö SYS har bedömningar vid alla våra klubbmöte.
Dels för att medlemmar ska få chansen att få sina plantor bedömda så att det kanske känns lättare att lämna in en egen planta på någon utställning. Många tänker att just min lilla planta är nog inte så bra så det är inte lönt att ta med på någon utställning.

Sen får vi domare mer träning på att bedömma plantor. Som ny domareasspirant känns det lite tryggare att få börja bedömma på hemma klubben så att man får lära sig från grunden. På klubbnivå delas det inte ut några medaljer efter varje bedömnig men man gör en sammanställning vid årets slut där de bästa plantorna premieras.

Som AG skriver så betyder SM = Silvermedalj, BM = Bronsmedalj och GM = Guldmedalj. (K) står för kultur och (B) för blomma.
Gränserna för de olika valörerna är 0-2,2 = Guldmedalj, 2,21 - 5,45 = Silvermedalj och 5,46 - 9,00 = Bronsmedalj

SOS hemsida http://www.orkidesallskapet.se/ under "Bedömning" kan du läsa lite mer.

MVH
Tommy

8/5 -09

Tack. Nu vet jag lite mer!
Jag får väl åka ner till Helsingborg om jag har något värt bedömning att visa upp någongång

Ge ditt svar

13/3 -07

Utställning

I mitt orchidesällskap ska vi snart ha utställning och mässa. Nu har jag några frågor till er som ställt ut tidigare:

Hur ska man preparera orchidéerna innan utställning?

Måste det vara stora exemplar för att det ska vara värt att ställa ut?

Måste odlingsmediet vara "nytt" och utan mossa och algpåväxt?

Får man bara ställa ut plantor med namn?( alltså inte en som bara kan betecknas hybrid eftersom jag inte vet om det ens finns något namn på den plantan)

Jag har några fina plantor tycker jag själv, dessa blommar och är fina representationer av sina sorter. Vissa blad har ju kalkfläckar, ska försöka ta bort dem med citronsaft innan utställningen.

Jag tar tacksamt emot tips om hur jag bör förbereda mig. Jag siktar ju inte på några FCC eller HCC eller vad de heter, utan mera på såna fina första, andra eller tredje pris rosetter. ; )

Nyckelord: bedömning, utställning

13/3 -07

Mia.P: här är en artikel hur du kan förbereda phalaenopsis för en utställning, vet inte hur mycket tid du har på dig det verkar vara framförhållning som gäller.

13/3 -07

Hej Mia

Bara registerade arter och hybrider får delta i bedömningen. Man kan t.ex. inte få en mass producerad Phalaenopsis hybrid bedömd.

Domarna tittar inte bara på blommorna utan också på om bladen är rena och fina, om krukor är hela och rena.Om du har mossa på odlingsmediet så brukar detta inte spela någon roll.

Du kan tvätta bladen med t.ex. öl. Om några blad är brända eller skadade i toppen så bör man klippa av det skadade området. När man klipper av ett blad så försöker man hålla samma form på det avklippta bladet som på övriga bladspetsar.

Till sist, vilka plantor ska man ta med? Om plantorna ska ingå i en monter så kan man ta med det mesta. Man brukar dock resonera i termen, om plantan inte är bättre än dom man kan köpa på utställningen då tar man inte med den.

I USA använder man ett annat bedömningssystem än vi gör i Europa med det finns sen hel del likheter. Den största skillnaden är att i USA kan man få max 100 poäng och jag har för mig att gränserna ligger som följer.
71-80 poäng bronsmedalj,
81-90 poäng silvermedalj,
91-100 poäng guldmedalj.

I Europa utom Storbritanien har man ett omvänt bedömningssystem där 0 poäng är bästa resultat. Man ska alltså få så lite poäng som möjligt.
5,46-9,00 bronsmedalj,
2,21-5,45 silvermedalj,
0,00-2,20 guldmedalj.

I Europa bedömer man fem olika delar där varje del ges poäng från 0-5 poäng. MAn kan alltså få sin planta bedömd med poäng från 0-25 poäng. Det är alltså inte så lätt att få en medalj.

Önskar dig lycka till med utställningen.

MVH
Tommy

13/3 -07

Tack för ditt utförliga svar Tommy. Nu förstår jag mig på det hela lite bättre. : )

De som jag hade tänkt ta med till utställningen är dessa:

Alla utom den vita har namn. Jag vet inte om några även kan vara värda att tävla med.

Några närbilder på blommorna i alla fall.


Paphiopedilum Hybrid 30812 (Black Rook 'Black Magic' x Raisin Wine 'Raisin Magic').
.

Paphiopedilum Lady Luck.
.

Paphiopedilum Satchel Paige x (Vinters Treasure x Goultenianum).
En av mina nyköpta (den med röda blad).
.

Paphiopedilum (Ruby Mist x Raisin Eyes) x Paph Macabre.
Den här trodde John ev. kunde vara värd att ställa ut (också en av mina nya).
.

Phalaenopsis Orchid World 'Joe'.
.

Doritonopsis Taida Salu.
.

Doritonopsis Baldan's Kaleidoscope 'G.T. Peloric Best'.
.

Phalaenopsis Long Pride Treasure 'M-P0485'.
.

Sist min vita från Lowes som inte har nåt namn och som jag därför inte kan ställa ut.

13/3 -07

Alla Paphar och Phal. Orchid World. Eventuellt kaleidoskopet. men gör det inte alltför mainstream.

14/3 -07

Tommy du som kan det här med bedömning, får man ställa ut nyköpta plantor?
Jag har för mig att någon sagt att du måste ha drivit fram en ny blomning själv, stämmer detta?

14/3 -07

Carina: Det kan ju bli lite konstigt om man får ett pris för odling om man inte själv odlat plantan. Detta alltså på de utställningar som ger särskilda pris för odling respektive blomkvalité. Men vem kan kolla vem som odlat plantan?

14/3 -07

Hej Carina

Jo, man får ställa ut nyinköpta plantor. Jag tror det mest beror på att det är så svårt att kontrollera om man haft plantan en viss tid. Jag skulle aldrig drömma om att göra det då jag vill ställa ut det jag drivit fram.

På klubbnivå har vi en regel som säger att man måste ha odlat plantan i minst ett halvt år.

/Tommy

14/3 -07

Jag har själv aldrig varit med på någon utställning..än.
Kunde man inte göra någon kul tävling här på forumet där man fick skicka upp förslagsvis två bilder (en närbild på blomman och en på hela plantan) på den vackraste plantan man haft i blom under den gångna månaden eller året, och så fick alla medlemmar här rösta 3p till den dom gillar bäst 2p till andra platsen och 1p till tredjeplatsen (naturligtvis skulle man inte få rösta på sin egen). Sen skulle man kunna ha lite priser i form av Guldmedlemskap, eller skänkta presentkort från någon handlare.
Det skulle väl vara en skoj grej?

En skojig ide, men den skulle nog bli lite svår.
Mycket av det skulle hänga på vad man har tillgång till för kamera, och vad man har för fotokunskaper.

14/3 -07

En skaplig bild på en blomma kan nästan vem som helst ta och med nästan vilken kamera som helst. Det är ju inte kvalitén på fotot som ska bedömas. Man får försöka förbise eventuella brister i fotot och koncentrera sig på innehållet i bilden. Kanske kan det få upp fotointresset hos några också

14/3 -07

Jag tycker det låter som en kul grej även om man inte skulle vinna några priser. Alltid kul att se vilken blomma olika personer skulle välja som sin finaste/favorit.

14/3 -07

Ja, Jimmy, jag håller med dig om vilka jag borde ta med. Mitt enda problem med ifall man bara får ställa ut plantor man själv drivit i blom skulle vara att endast en av dessa skulle få följa med då. Jag har bara ägt två av dessa i mer än 6 mån (en är på gränsen) Paphiopedilum Lady Luck hade ett knoppanlag när jag köpte den. Det tog tre månader för den att växa till sig och sedan att slå ut, nu har den blommat i snart 2 ½ månad.
Paphiopedilum Hybrid 30812 (Black Rook 'Black Magic' x Raisin Wine 'Raisin Magic') köpte jag med mjuka blad och på den har jag själv fått fram knopp och blomma. Den tog ungefär lika lång tid på sig som Lady Luck, men jag har haft den i två månader innan man kunde se någon knopp också.

14/3 -07

Mattias: din idé är rolig! Men som Mia P är inne på, så kanske vi inte behöver andra priser än att få rodna av stolthet Jag kan ju tänka mig att jag röstar på sånt jag har förkärlek till och har svårare att kanske se en för mig "främmande" sorts sanna skönhet...och därmed torde ju sorter som har många anhängare få ett visst övertag, om nu andra är lika "jäviga" som jag Men kanske kan vi utnyttja säsongerna till små mini-tävlingar i inbördes beundran, jag menar ungefär som "Vårens vackraste Pleione", "Vinterns Ludisia" osv. Det får gärna vara lite mer humoristiska "klasser" oxå, som t.ex. "mest skräckinjagande rötter" eller liknande...

Ge ditt svar

21/5 -06

Utställning

Hej Tommy och andra som tänker ställa ut era orkidéer.
Berätta lite hur ni förbereder er och era växter! Är det nervöst, brukar omdömena från domare bli ungefär som ni trott eller är de helt kalla för just er favorit?? Har aldrig varit på blomsterutställning, endast katt och hund shower, och där brukar nerverna dallra rejält. (Min katt talade tydligt om för mig att dylika dumheter tänkte han inte finna sig i, han reagerade väldigt naturligt på något för honom mycket onaturligt, och vår karriär på banorna tog slut innan den ens började Hur väljer ni t.ex. ut vilka växter ni ska ha med. Jag läste din beskrivning av hur själva utställningen går till, Tommy, men vill gärna höra lite hur det ter sig från ditt håll som utställare!
Mvh
Säluttern som inte kan besöka Sofiero i år

Nyckelord: utställning, bedömning, förberedelse

21/5 -06

Hej

Först och främst så är det rätt så svårt att vinna några priser då man tävlar mot proffsodlare och andra amatörer som har tillgång till bättre odlingsförhållande (växthus). Om man mot förmodan skulle få en utmärkelse så blir man extra glad för detta men det är inte det som är det stora för min egen del. Det är först under senare år som jag haft med plantor på utställningar för det stora för min del är att njuta av blommorna i hemmets lugna vrå.

Om man vill vinna priser så har man valt fel släkten att odla då Vanda/Ascocenda sällan får dom stora priserna. Man har helt enkelt inte tillräkliga kunskaper vad det gäller bedömning av dessa släkten. Det är först på senare år som det börjat komma större mängder Vanda/Ascocenda på utställningarna, så det tar nog lite tid innan alla domare lärt sig att dömma dessa.

Det stora problemet är att ha plantor som blommar till sin fulla potential just då en utställning ska vara, det fodras massor av plantor för att pricka rätt med några stycken. Vad man kan göra är att hålla tillbaka vissa så att blomningen blir i rätt tid medans andra måste skyndas på. I ett boningsrum har man inte så mycket att spela på men lite kan man påverka.

Innan en utställning tvättar man rent bladen och tar bort ev. döda bladrester sen är det bara att ställa ut och hoppas på det bästa. För egen del finns det ingen nervositet då tävlandet inte är det viktiga för mig. Bara jag får frossa i orkidéer och träffa människor så mår jag bra.

/Tommy

22/5 -06

Tack för att du berättade! Jag förstår att detta med att t.ex. tajma in toppform måste vara lite detektivartat. Vilka släkten är det som brukar kamma hem priserna?
Tycker din inställning låter väldigt sund, hoppas den delas av flertalet! Och framför allt så vill jag önska ett stort Lycka till, såväl med dina tävlingsplantor som med det egna frossandet!
Hoppas förresten att ni som går på utställningen tar med era kameror!
**Säluttern*

22/5 -06

Ska köpa ny kamera i veckan, så nog ska det fotas alltid.
Thomas D brukar vara en rackare på att fota så han kommer nog att ta en del också!

/Tommy

22/5 -06

Här är en till som kommer med rensat minne (till kameran då...) och nyladdade batterier till Sofiero!
Det är synd att det inte finns möjlighet att vara åskådare på själva bedömningen och på så sätt lära sig lite mer varför de får vissa delpoäng och inte bara se det färdiga resultatet. På andra typer av utställningar kan man ibland sitta en hel dag och bara insupa kunskap.

22/5 -06

Hej Margaux

Att titta på en bedömning ger ingenting då varje domaregrupp dömer för sig. Om man kunde gå med i en sådan grupp och lyssna på resonemanget kring plantorna så hade man kunnat lära en del. Vid en bordsbedömning (detta sker inte på Sofiero) har man ännu mindre ut av att titta på då varje enskild domare dömer för sig själv och inga betyg/poäng visas utåt.

I dag har jag varit och köpt en ny kamera så nu ska det fotas!

Vi ses på Sofiero.

MVH
Tommy

22/5 -06

Vi ses på Sofiero! Bedömningen kan ju ibland ifrågasättas men det trevliga är att träffa andra odlare och beundra deras alster. Tror att det är lättare att ta med en planta till bedömning än en katt:
Några viktiga saker att tänka på:
- Tvätta balden med vatten och en droppe diskmedel
- Ta bört döda blad, stänglar och rötter (menar döda)
- Märk plantan med rätt namn (här slarvas det mycket)
- Om det är en planta som aldrig varit på utställning ge den ett namn som är speccifikt för dina framodlade plantor. Mina heter "Limhamn".
- Testa och lycka till
Många sällskap har bedömning vid sina möten, trevligt, men jag tycker man bör ha lite distans till det hela.

22/5 -06

Vad synd att alla bedömningar är upplagda så... speciellt som att orkidéer börjar bli en riktig "folkväxt"

Men det blir till att gå runt och njuta med en antagligen till slut tunn plånbok...

Ge ditt svar