Skriv början av artikeln om förberedelse

Nyckelord: förberedelse

Inlägg med förberedelse som nyckelord.

21/5 -06

Utställning

Hej Tommy och andra som tänker ställa ut era orkidéer.
Berätta lite hur ni förbereder er och era växter! Är det nervöst, brukar omdömena från domare bli ungefär som ni trott eller är de helt kalla för just er favorit?? Har aldrig varit på blomsterutställning, endast katt och hund shower, och där brukar nerverna dallra rejält. (Min katt talade tydligt om för mig att dylika dumheter tänkte han inte finna sig i, han reagerade väldigt naturligt på något för honom mycket onaturligt, och vår karriär på banorna tog slut innan den ens började Hur väljer ni t.ex. ut vilka växter ni ska ha med. Jag läste din beskrivning av hur själva utställningen går till, Tommy, men vill gärna höra lite hur det ter sig från ditt håll som utställare!
Mvh
Säluttern som inte kan besöka Sofiero i år

Nyckelord: förberedelse, bedömning, utställning

21/5 -06

Hej

Först och främst så är det rätt så svårt att vinna några priser då man tävlar mot proffsodlare och andra amatörer som har tillgång till bättre odlingsförhållande (växthus). Om man mot förmodan skulle få en utmärkelse så blir man extra glad för detta men det är inte det som är det stora för min egen del. Det är först under senare år som jag haft med plantor på utställningar för det stora för min del är att njuta av blommorna i hemmets lugna vrå.

Om man vill vinna priser så har man valt fel släkten att odla då Vanda/Ascocenda sällan får dom stora priserna. Man har helt enkelt inte tillräkliga kunskaper vad det gäller bedömning av dessa släkten. Det är först på senare år som det börjat komma större mängder Vanda/Ascocenda på utställningarna, så det tar nog lite tid innan alla domare lärt sig att dömma dessa.

Det stora problemet är att ha plantor som blommar till sin fulla potential just då en utställning ska vara, det fodras massor av plantor för att pricka rätt med några stycken. Vad man kan göra är att hålla tillbaka vissa så att blomningen blir i rätt tid medans andra måste skyndas på. I ett boningsrum har man inte så mycket att spela på men lite kan man påverka.

Innan en utställning tvättar man rent bladen och tar bort ev. döda bladrester sen är det bara att ställa ut och hoppas på det bästa. För egen del finns det ingen nervositet då tävlandet inte är det viktiga för mig. Bara jag får frossa i orkidéer och träffa människor så mår jag bra.

/Tommy

22/5 -06

Tack för att du berättade! Jag förstår att detta med att t.ex. tajma in toppform måste vara lite detektivartat. Vilka släkten är det som brukar kamma hem priserna?
Tycker din inställning låter väldigt sund, hoppas den delas av flertalet! Och framför allt så vill jag önska ett stort Lycka till, såväl med dina tävlingsplantor som med det egna frossandet!
Hoppas förresten att ni som går på utställningen tar med era kameror!
**Säluttern*

22/5 -06

Ska köpa ny kamera i veckan, så nog ska det fotas alltid.
Thomas D brukar vara en rackare på att fota så han kommer nog att ta en del också!

/Tommy

22/5 -06

Här är en till som kommer med rensat minne (till kameran då...) och nyladdade batterier till Sofiero!
Det är synd att det inte finns möjlighet att vara åskådare på själva bedömningen och på så sätt lära sig lite mer varför de får vissa delpoäng och inte bara se det färdiga resultatet. På andra typer av utställningar kan man ibland sitta en hel dag och bara insupa kunskap.

22/5 -06

Hej Margaux

Att titta på en bedömning ger ingenting då varje domaregrupp dömer för sig. Om man kunde gå med i en sådan grupp och lyssna på resonemanget kring plantorna så hade man kunnat lära en del. Vid en bordsbedömning (detta sker inte på Sofiero) har man ännu mindre ut av att titta på då varje enskild domare dömer för sig själv och inga betyg/poäng visas utåt.

I dag har jag varit och köpt en ny kamera så nu ska det fotas!

Vi ses på Sofiero.

MVH
Tommy

22/5 -06

Vi ses på Sofiero! Bedömningen kan ju ibland ifrågasättas men det trevliga är att träffa andra odlare och beundra deras alster. Tror att det är lättare att ta med en planta till bedömning än en katt:
Några viktiga saker att tänka på:
- Tvätta balden med vatten och en droppe diskmedel
- Ta bört döda blad, stänglar och rötter (menar döda)
- Märk plantan med rätt namn (här slarvas det mycket)
- Om det är en planta som aldrig varit på utställning ge den ett namn som är speccifikt för dina framodlade plantor. Mina heter "Limhamn".
- Testa och lycka till
Många sällskap har bedömning vid sina möten, trevligt, men jag tycker man bör ha lite distans till det hela.

22/5 -06

Vad synd att alla bedömningar är upplagda så... speciellt som att orkidéer börjar bli en riktig "folkväxt"

Men det blir till att gå runt och njuta med en antagligen till slut tunn plånbok...

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.