Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Pleione

Söker du en spännande liten orkidé till fönsterkarmen eller trädgården? Prova Pleione! Arterna i detta asiatiska släkte bär vackra blommor i rosa, gult eller lila och plantorna är relativt enkla att odla. Pleione är små lövfällande jordorkidéer från bergsområden i Himalaya och Kina. De växer i jorden och på klippor, på nedfallna...

Läs hela artikeln

Inlägg med Pleione som nyckelord.

22/3 -11

+ 23/3 -11

De lever!

De lever!. Från Sven.

 

Nyckelord: Pleione

10/4 -11

grattis!
hemma hos mig blommar 3 P formosana.
men jag har inte riktigt lika många som du!
vist var det 24 om jag räknade rätt?

13/4 -11

Ja, Eken, det stämmer. Fast jag tror att jag får räkna bort en eller två nu. De vill inte slå ut. Nå, lite svinn får man nog räkna med. P. Formosana. Har du bild på dina skyddslingar blom?

16/4 -11

Jajamensan,
det var årets första bilder!
och mitt näst nyaste inlägg, så finns dem på bild + en pleone limprichi knopp,
men nu är det nått mysko med dethär, knoppen på pleone limprichi bara torkade bort!
och sen hade jag en till pleone formosana som hade en knopp, som bara torkade bort!
vad kan det bero på?

Prata om bilden

Nu har jag haft min Pleione planterad någon vecka. Men. Den luktar gammal urin.

Den förra som jag råkade döda luktade också gammal urin. Är det bara mina pleione som luktar illa eller ska de helt enkelt lukta så? Den förra (P. formosana) luktade så från det att jag tog ut den från kylskåpet tills det att den hamnade i soporna några månader senare... Nu har den nya också börjat lukta.

Åsikter?

Nyckelord: Lukt, Pleione Tolima, Pleione

20/3 -11

Ehm...har den ruttnat?

20/3 -11

Har du koll på vad dina familjemedlemmar håller på med ?

20/3 -11

En revirhävdande katt ?

20/3 -11

Eller neandetalare ?

20/3 -11

För att summera så ska det ju inte lukta kiss i alla fall...

Huruvida lukten kommer från en källa i krukan eller tillsätts där från extern aktör har jag dock ingen aning om...
Våran katt (även känd som kattskrället) har en fäbläs för att kissa i fikonträdskrukan här hemma och då luktar ju den stackarn kiss...

20/3 -11

Ja, det kattskrället kan man kalla kisse-katt

20/3 -11

Kisse me Tiger..

20/3 -11

Jag lät min chef, fröken Kattelände läsa det här, samtidigt som jag klart och tydligt förklarade vad som skulle hända om någon av mina orkidéer blivit förorenade.
Hon tittade förnärmad på mig och jag svär på att hon mumlade: "Vänta bara"...

Ps.
Hoppas du hittar orsaken till odören eller att någon kommer med en bättre förklaring än vad vi har lyckats knåpa ihop

20/3 -11

Men, vad har ni för katter som kissar i blompottorna? Min katt han är så klok så, han vet att han har en egen potta å strila i (det har iaf aldrig hänt att min kissemiss har gjort en kiss-miss)

21/3 -11

Jag vet faktiskt inte varför hon gillar fikonträdet, förra sommaren använde hon sig även av vinrankans kruka och bajsade i. Sedan dess kallas hon kattskrället och fick en extra låda ställd på balkongen i vår lilla lägenhet. Min första katt gillade också krukorna (inte särskilt ovanligt tror jag) men jag hade som väl var inte så stora krukor att hon fick plats, medan katten innen kattskrället aldrig skulle fått för sig att göra något sådant. Nu står det pinnar i krukan så hon inte får plats att sätta sig där.

21/3 -11

Det är garanterat ingen katt som kissat i den. Ehm, ingen neanderthalare heller.

Det är också en helt annan kruka än förra gången, en annan art än förra gången och annat odlingsmedium än förra gången jag odlade en Pleione.

Den förra växte fint och trivdes men luktade ändå gammalt kiss. Nu börjar den här också lukta. Fattar ingenting. Har inte ens vattnat den eftersom den inte fått några rötter än. Bara fuktat vitmossan lite lite så den inte blir stenhård.

21/3 -11

Blomtjuven: Det har den inte. Den växer och ser frisk ut! Men luktar som... en ostädad offentlig toalett.

21/3 -11

Färsk vitmossa luktar lite surt!

21/3 -11

Jo det minsta man kan begära är väl att dom luktar som en städad offentlig toalett

21/3 -11

Alf: Jo men inte så här starkt. Jag odlar några orkidéer i ren vitmossa. De luktar inte såhär.

oled: Jo

21/3 -11

Mossan kanske har förvarats i tät förpackning utan att vara helt torr? Då sker en jäsningprocess som ger en mindre trevlig lukt.

22/3 -11

Den förra Pleionen var inte planterad i mossa och den luktade offentlig toa iallfall.

Ge din åsikt

Kikade i lådan i kylskåpet och nu har bulben börjat växa!

Jag hade tänkt att sätta den i en blandning av vitmossa och bark(det är det enda jag har hemma). Men när jag läste artikeln så ska de helst inte utsättas för temperaturer över 15 grader för att inte bladen ska växa på bekostnad av blomningen. Jag har precis flyttat och har ingen möjlighet till ett så svalt fönster längre. Tips?

Första hade jag tänk att ha den utomhus på dagarna och i kylskåpet på nätterna men nu har temperaturen på dagarna krupit ner under nollan igen..

Nyckelord: Pleione Tolima, Pleione

11/3 -11

Plantera kan du göra nu, men du kan gott ha den kvar i kylskåpet lite till. Sätt gärna krukan på översta hyllan där det kan vara ett par grader varmare.
Vitmossa och bark fungerar bra. Plantera bulben 2/3 under ytan. Tänk på att inte börja vattna nämnvärt innan nya rötterna kommit.
Om du har ett fönster där du åtminstone kan få ner nattemperaturen några grader så kan du sedan ha krukan där. Viktigast är att det inte är varmt och torrt dygnet runt. Men vilken orkidé gillar det? Själv har jag mina Pleione i vardagsrumsfönstret från mitten eller slutet av mars när jag inte kan ha dem utomhus. Det är oftast i fönstret dom brukar blomma. Tempen där är ca +20-22 på dagarna och runt +15 nattetid så här års.

11/3 -11

jodå nu växer dom så det knagar

11/3 -11

Tack för svar! Tror du att jag kan ställa dem i kylskåpet istället under natten? Eller blir det för stor skillnad i temperatur natt/dag?

Jag bor i en etta och ska jag få ner temperaturen så sänks temperaturen i HELA lägenheten. Iofs så har jag ett duntäcke men...

11/3 -11

Skulle tro att det kan funka. Jag har aldrig gjort så men jag har på tok för många Pleione för att ha tid att flytta dem två ggr per dygn ... men har man bara en så
Annars är det som sagt bra med tjocka täcken
Sen är det ju alltid så att olika arter, hybrider och kloner är olika toleranta. Det är svårt att veta säkert vad dom tål innan man testat. Alla som odlat olika Pleione har nog varit med om att förlora en eller annan knopp innan man lärt sig hur varje sort och klon vill ha det.
En annan sak som det kan vara bra att tänka på är att undvika sena leveranser när man skaffar nya Pleione. Ju senare på vintern man får hem sina bulber desto större är risken att blomningen störs. Bäst är att få hem dem så snart som möjligt när dom gått i vila.

11/3 -11

Det är troligtvis en Pleione Tolima som jag köpte i höstas så den har legat i kylskåpet i grönsakslådan sedan dess.

Jag provar! Planterar den på söndag och håller tummarna att jag inte tar livet av den.

Ge din åsikt

Våren nalkas och de vintervilande plantorna vill snart vakna. Därför finns plantorna i min butik tillgänglig till och med söndag 13 mars.

Under säsongsavslutningen får alla plantbeställningar på 300 kr eller mer en bonusplanta värd minst 100 kr.

Om du har frågor om plantorna, hör gärna av dig.

Nyckelord: Calanthe, Habenaria, Pleione

Ge din åsikt
Pleionekoloni - det knackade otåligt på kylskåpsdörren;-). Från Sven.

 

Nyckelord: Pleione

16/2 -11

hej sven, roligt med flera Pleione odlare, vi börjar bli ett gäng nu.
åkte dom in i kylskåpet efter fotograferingen eller är din plan att ha dom ute från och med nu?

16/2 -11

En härlig syn! Kanske trodde de också att vi skulle få en ovanligt tidig vår - men så kom vintern tillbaka med förnyad kraft. Som nästan varje år... Mina får inte komma fram än på några veckor, jag vill helst kunna sätta ut dem efter blomning och då brukar jag måsta tåla mig åtminstone bortåt vårdagjämningen. Läckert med "samplantering" i baljorna så där, Sven!

17/2 -11

Hej på er!

Tack för era kommentarer. Jag är lite stolt, faktiskt. Så här gick det till. Jag har ju beställt Pleione från olika källor både här på op och även några stycken från UK under hösten. Tanken var att de skulle väckas till liv tidigast i slutet på denna månad. Förra helgen började jag att blanda ihop lite kompost och tänkte då bara kolla lite försiktigt hur de har det där i kylen. När jag öppnade första paketet visade sig att P maculata (sitter i mitten i den mindre baljan till höger) hade hunnit skjuta ett skott. Jag tog det som ett tecken på att de vill komma ut. De står kvar men vattnas inte, möjligtvist kommer jag att spreja lite vatten på komposten nu till helgen. Eller räcker det kanske om jag fyller vatten i baljan för att öka luftfuktigheten? (Krukorna står på ett ca 7cm tjockt lager av lecakulor.)

17/2 -11

Jo jag har också precis satt mina, P formosana mm. Det är första gången jag testar P. så jag är ingen expert men har läst och hört att man först skall börja vattna när rötter börja komma. Mina står nu planterade men kallt, sådär ca 12 grader.

Va många du har spännande ! !

17/2 -11

Ja, det här lär nog bli ett beroende;-)

17/2 -11

Ja, det här lär nog bli ett beroende;-)

17/2 -11

Kul att se din samling Sven, den är imponerande. Spännande att följa vad som händer.

Själv har jag kanske en tredjedel av din mängd men odlar efter till synes samma princip. Dock har jag använt mej av min julkruka med leca i botten och pleionebulberna i varsina småkrukor..

Mina har inte så varmt, mellan +4 och +8 så jag vågar inte vattna ännu precis. Däremot har jag också duschat dem lite lätt. Väntar nog med mera vatten tills tempen i uterummet stigit lite till

18/2 -11

Jag kikade lite på mina i kylskåpet också men de sover fortfarande djupt. Så jag väntar ett tag till.

19/2 -11

Oj, nu börjar jag bli lite nervös här. Mina står i vardagsrummet, det enda stället jag kan ha dem på i min lilla etta. Jag har ungefär 16 grader, ca 14 på natten. Annars skulle jag ju frysa. Tänker hälla i lite vatten i baljan, dels för att öka fuktigheten kring plantorna, dels för att locka fram rötterna. Trädrötter söker sig ju långt ner i jorden mot vattnet med. Tror ni det kan fungera? Eller ska jag kanske jag ska nöja mig med att duscha dem lite lätt någon gång i veckan.

Hur gör ni med gödslingen? Jag har blandat lite benmjöl i komposten. Behöver de ändå ytterligare gödsling under säsongen? Har ni tipps på bra gödsel? Många frågor....

Amatör, hur kunde du hålla habegäret i styr? (Själv har jag en känsla av att min samling inte är fulltalig än;-)

20/2 -11

Jodu Sven, ibland går man under epitet försiktig general som vill testa "lite" först. Krisen kommer väl först när det lyckas och man fått lön för mödan, ha begäret ligger allt och lurar i baknacken mest hela tiden!
Jag har för lite erfarenhet för att komma med råd, men jag har låtit mina blomma färdigt först innan jag göder dem. Det handlar om en så kort tid de står utan gödning i krukorna inomhus. Väl när det är dags att plantera "upp" dem i större krukor för utevistelsen blandar jag gödningen till dem. Då har också rötterna vuxit till sig lite.
Förra året använde jag benmjöl och detta året tror jag att jag försöker med långtidsgödningen Osmocote som jag även använder till andra utomhuskrukor.
Samla på du Sven det blir mera intressant att följa storodlare här på op. Jag har utökat min samling med två Bletilla och ännu en pleione från Björns skattkista, jag nöjer mej med detta i vår. Sedan vet man aldrig.....

22/2 -11

Låter spännande! Jag tror jag låter mina gå på benmjöl i år och tillsätter inget extra under året; om de inte ser väldigt hungriga ut vill säga. Då önskar jag oss lycka till inför denna odlingssäsong!

Prata om bilden
en rabatt som är rolig att ha. Från Eken..

jag fick idén att anlägga denna anläggning
när jag var i orkidéhuset i stockholm.
på den är ett antal ormbunkar och pleone tongariro och pleone ganymede och pleone mavenzi.
(kortet är taget på hösten, så det är inga pleone som blommar)

Nyckelord: utomhus, rabatt, Pleione

16/1 -11

Jättetjusigt!! Skall bli spännande att se när Pleione blommar, glom inte att visa foto då

16/1 -11

ja i vår då gäller det!

5/5 -11

Neeej
mossan har dött!

6/5 -11

Det är ju "bättre" att mossan dött än blommorna iallafall

Prata om bilden

12/1 -11

12/1: Dagboken

Inventerade mina pleione som legat i kylskåpet hela vintern. Minsann de börjar vakna och då är det väl snart dags att plantera! Skall bli kul att se hur mycket de orkar i år

Nyckelord: pleione

12/1 -11

Bra att du skiver, studsade direkt ut i kylskåpet, och minsann, på en knöl är det ett litet litet liv. Mina är P. formosana. Detta är mitt första försök på Pleione

Ge din åsikt

6/11 -10

Pleione praecox

En liten, sval växande terrest orkidé från Asien. En av dom höstblommande Pleione arterna.

Nyckelord: Pleione praecox, Pleione

6/11 -10

Det har varit många fina foto på Pleione och inte minst detta. Man blir sugen så det får nog bli nästa projekt

6/11 -10

Lekre bilder!

6/11 -10

Vackra foton och vacker Pleione Blir lite sugen..

Mycket snyggt!

Ljuvligt vacker!

6/11 -10

Underbara foton! Jag har en själv, tre skott på gång, hoppas att det blir så här fint.

7/11 -10

Smakfulla foton på en väldigt fin pleione. Snyggt med så många blommor ur en och samma kruka.

Nydelig blomstring og bilder, grattis.

7/11 -10

Tack för alla kommentarer.

7/11 -10

Helt gudomliga bilder och blommor!

7/11 -10

Jättefin blomning och delikata bilder. En favorit.

7/11 -10

Underbara pleione och bilder!
mvh
Mikael

10/11 -10

Åhhh, så vidunderligt vackert!

Ge ditt svar

22/10 -10

Pleione saxicola

En liten, sval växande terrest orkidé från Asien. En av dom höstblommande Pleione arterna. Just detta exemplar åkte tyvärr i golvet i precis före fotograferingen.

Nyckelord: Pleione saxicola, Pleione

22/10 -10

Mums!

Ge ditt svar

En liten, kall växande terrest orkidé från Nepal och andra delar av Asien.

Nyckelord: Pleione hookeriana, Pleione

6/5 -10

Grattis Atlas, fin liten art, hur stor (liten) är blomman?
Doftar den något?

7/5 -10

tack Lasse, blomman är väll ca hälften av Pleione formosana, själv är jag snuvig men frun säger att den inte doftar och dottern att det gör det.

7/5 -10

Härliga bilder Atlas på en härlig Pleione.

7/5 -10

Tycker om de milda färgerna.
mvh
Mikael

Ge ditt svar

Naturhybrid (P. bulbocodioides x P. grandiflora) från södra Kina och norra Vietnam.

Nyckelord: Pleione, Pleione x barbarae

6/5 -10

Underbara Barbara.
Jag gillar den damen, har flera olika kloner av henne.

11/1 -11

vär kan man minsan hitta insperation!

Ge ditt svar

En liten, kall växande terrest orkidé från Asien.

Nyckelord: Pleione scopulorum, Pleione

2/5 -10

Wow, vilka skönheter! Och fint fotat också

2/5 -10

Gillar den skarpt.
mvh
Mikael

2/5 -10

helt underbart, snart är man väl på Pleione

4/5 -10

Underbara bilder, Atlas! Speciellt gillar jag den undre med sitt romantiska skimmer... tycker att man många gånger fångar mer av en växts väsen när man inte ser alla detaljer knivskarpt, det förmedlar en air av mystik...

5/5 -10

Oj den hade jag missat, mycket snygg! Jag har aldrig haft denna art, hur odlar du den jämfört med andra Pleione?

5/5 -10

Mycket vacker!

7/5 -10

tack för alla snälla kommentarer.

Lasse: jag odlar den som dom flesta av dom vårblommande Pleionarna dock vinterförvarar jag den något längre och fuktar den ibland under vintervilan.

Ge ditt svar

En liten, kall växande terrest orkidé från Kina.

Det är för mycket blått i dessa bilder, det som är blått skall vara rosa i verkligheten (får försöka lära mig kameran bättre).

Nyckelord: Pleione yunnanensis, Pleione, Pleione yunnanensis 'chiuan'

11/1 -11

vad fint!
även lila pleone, det var nästan över mina förväntningar!!!

Ge ditt svar

 

Nyckelord: Pleione

20/1 -11

Pleone är min favorit.
Jag kanske ska skaffa en Formosana.

Prata om bilden

8/4 -10

Pleione aurita

En art från Yunnan i Kina. Stora ljust gröna koniska bulber med en ljust rosa blomma.

Nyckelord: Pleione, Pleione aurita

8/4 -10

Smaskens!
mvh
Mikael

9/4 -10

Läckert!

9/4 -10

Underbara bilder

Vackert, Atlas!

9/4 -10

Härliga färger och bilder

Ge ditt svar