Råd / Släkten, arter och hybrider /
Paphiopedilum, eller Venusskor som de också kallas, är fascinerande orkidéer av vilka det finns en mängd varietéer i odling idag. Blommorna är vaxartade, stela och ser nästan konstgjorda ut. Paphiopedilumplantor är tacksamma, trevliga orkidéer som passar i hemmiljö och som blommar många veckor, ibland månader vart år. Naturligt finner man detta släkte...
Inlägg med Paphiopedilum och synonymen Venussko som nyckelord.
Nyckelord: paphiopedilum insigne sanderae
En paph som blommar länge och kan dessutom få flera blommor per stjälk. Det är en primärhybrid mellan Paph. lowii och Paph. philippinense som registrerades redan 1891.
Nyckelord: Paphiopedilum Berenice
Tjusig! Ovanligt långa petaler på denna.
Nu har den nästan slagit ut helt. Ser inte alls ut som jag förväntade mig. Red Flame för mig antydde något annat. (Jag har köpt den utan att ha sett någon bild på förväntad blomning) Jag tycker ändå den är enastående fin men oväntad. Vid googlande på Red Flame får jag lite info om fröföräldrar o denna liknar en av dem mer än "barnet". Nån som kan bidra med lite mer kött på benen? ?
Är det en syskonkorsning så kan den ju ha ärvt mer av ena arten än den andra. Lite slump vad man får. Tänk såhär... en primärhybrid blir 50/50. Men korsar du 50/50 med 50/50 (du vet ju inte vilken hälft av vilken förälder som ärvts) så kan du råka ut för något som har mer av ena ursprungsarten än den andra. En x self är oftast lite mer "pålitlig", (mindre variation i genetiken). Sedan så finns det recessiva gener som säkert spelar in, dvs vissa gener är mer dominanta och uttrycks/syns i en 50/50, men i nästa generation så ärvs kanske två kopior (eller andra mer komplexa kombinationer) av recessiva gener som då istället uttrycks. Jag kan inte det med genetik, det finns säkert andra här som kan förklara bättre. Men försöker här iaf förklara vad jag har snappat upp genom åren och läst mig till.
Jättefin!
Mvh
Mikael
Tack! Jag är inte så insatt i genetik men resonemanget låter helt rimligt. Hur som helst tycker jag om den
Jag tycker oxå den är fin och man ser tydligt några av de ingående arterna. Det är nio ingående arter enl. https://bluenanta.com/detail/information... så variationen mellan plantor finns om det inte görs meristemplantor.
Tjusiga paphar
Ja verkligen fina paphar!
Mvh
Mikael
Mycket vackra
Ljus: vid fönsterbräda och extra belysning med glödlampa 800lm, 2700 k.
Vatten: 2 gånger per vecka.
Kruka 12 cm med 30% pinjebark, 30% kol, 30% skumgummibitar och 10% krossade skal.
Nyckelord: paphiopedilum philippinese
Imponerande och vacker. Gratulerar!
Du har suveräna Papp blomningar. Otroligt trevligt att se dina blommor.
Otroligt vacker.
Fantastisk blomning!
Snyggt!! Långa petaler också!
En vacker paph
Ja verkligen fin, Grattis!
Mvh
Mikael
Andra blomingen.
Ljus: vid fönterbräda och extrabelysning med glödlampa 800lm, 2700 k.
Vatten: 2 gånger per vecka.
Kruka 12 cm med 30% pinjebark, 30% kol, 30% skumgummibitar och 10% krossade skal.
Nyckelord: paphiopedilum lowii
Underbar, Grattis!
Mvh
Mikael
Stilig paph.
Gillar lowii och dess hybrider för de är så tacksamma att odla. Fin blomning .
Undrar om tre blommor är vanligast, ty mina två klonor ger oftast oxå just 3?
Väldigt fin!
Wow, väldigt fin! Ska vara svår att odla har jag läst. Har du lyckats blomma denna på fönsterbänken? Eller har du skåp eller växthus?
Underbar, grattis!
Mvh
Mikael
Spännande Paph. Är detta din specialnisch? Du visar upp många fina blommor.
Fin eburneum
Nyckelord: paphiopedilum magic lantern
Häftig färg, behövs nu när den gråa November kommer med regn och rusk. Fint jobbat.
Ja vilken härlig färg!
Mvh
Mikael
Supersnygg! Inte helt lätt att odla heller, grattis.
Tjusig blomma
Så härlig färg!
En fantastiskt vacker Magic Lantern
. Vart har du köpt denna någonstans?
Köpte denna hybrid igår på hornbach
i Gbg. Fin tycker jag
Nyckelord: Paphiopedilum sp
Mycket läcker!
Påminner om den första orkidé jag köpte: Var drygt 20 år sedan, när jag råkade åka förbi Kastbergs anläggning i Varberg. Av en ren slump var det samtidigt som dom ordnade en av sina första orkidéutställningar. Kunde inte låta bli, utan köpte två onamnade hybrideren: En vit Phalaenopsis samt en Paph mycket lik den på bilden. Sedan var man fast. Kommande år växte Kastbergs årliga utställ från år till år, och utställningen i Februari blev något man började se fram emot redan när Jul/Nyårshelgen var överstökad. Båda plantorna blommade om ett antal gånger men ingen finns längre kvar.
Kanske värt en sväng till Hornbash...
En snygg primär
Efter sommarens tillväxt så börjar de knoppas och blomma nu bland papharna. Två arter som jag delade i februari har nu kommit med var sin blomma. Paphiopedilum charlesworthii delades på tre krukor och den fotograferade plantan har två knoppar till på gång. Det är två arter som är lite mindre i plantan, men ändå ganska stora blommor. Paphiopedilum henryanum som jag haft i många år, å Paphiopedilum charlesworthii som köptes för fjorton år sedan. De är planterade i GreenMix, hålles alltid fuktiga och i temp. 17 till 25 grader (ibland så högt som 35).
Nyckelord: Paphiopedilum henryanum, Paphiopedilum charlesworthii
Väldigt fina båda två
Mycket vackra o ståtliga
Härlig blomning!
Mvh
Mikael
Jätte fina!
Jättefina, speciellt charlesworthii.
Väldigt fina
Tackar för kommentarerna . Ja denna Paph. charlesworthii, tillhör den klon som är kraftigast färgad, av de olika kloner jag har.
Fina blomningar! P charlesworthii var supersnygg. Jag köpte en planta charlseworthii en gång som visade sig vara P Dolls Kobold. Någon gång ska jag göra ett nytt försök att köpa arten igen.
3e blomman på Paph. spicerianum slog ut häromdagen. Intressant kompakt art ned många detaljer att studera. Fuktigt och klarar sig med mindre ljus. Rumsvärme.
Nyckelord: Paphiopedilum spicerianum
Tjusigt med tre blommor - bra jobbat
Hallå
För typ två år sedan köpte jag en Paphiopedilum lowii. Ni som har en sådan, hur sköter ni dem? Min står helt still och det händer inte mycket alls:-(
Nyckelord: Paphiopedilum lowii
Hej, jag vill minnas att arten ofta lever som epifyt, så det kan hända ha betydelse.
Mvh
Mikael
Hej Majkull , Tidigare än för 20 år sedan, så odlade jag i bark, låghumifierad torv å lecakulor. Då hade jag samma problem som du beskriver. Vad som hände för typ 20 år sedan i mitt fall, var introduktionen av GreenMix. Alla mina paphar odlar jag numera i detta material. Paph. lowii gillar att vara fuktig jämt och den vill ha lite mera ljus än normalt i släktet. Speciellt fuktigheten är viktig känner jag, för den växer i fuktiga miljöer i naturen i mossor nära vattendrag antingen terest eller litofytiskt. I mitt fall så var de GreenMixen som alltid hålles fuktig, men som ger tillgång till luft, som gjorde att de frodas å blommar. Odlar i växthus så där är normalt Rh >65% och temp. 17 till 25 grader. Det är en mkt. vacker paph, å när den blir lite äldre å ger 6-9 blommor per stjälk, då är de en riktig pärla. Min största är på gång just nu med stjälk . Lycka till!!
Nyckelord: Paphiopedilum philippinense var. roebelenii
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter