Råd /

Förökning

förökning (30) småplantor (10)

Vegetativ förökning

bakbulber (1) delning (18) keikeipasta (1) keiki (76) rotning (3) sidoskott (5) stickling (4)

Frö- och meristemförökning

Skriv början av artikeln om Frö- och meristemförökning.

Om man vill ha många plantor av samma art kan man fröså. När det är en specifik planta som man vill ha många exemplar av så är meristemförökning lämpligt.

agar (5) flaskplantor (33) fröförökning (14) frökapsel (10) frön (17) fröodling (1) fröplantor (8) frösådd (16) in vitro (2) Keikeiboost (1) labb (1) pollinering (7) sterilisator (1) urflaskning (6)

Senaste pratet inom området

Muterad keiki. Från Martina.
Moderplantans blommor. Från Martina.

En intressant mutation! Min pappa fick en muterad keiki en gång för över 10 år sedan och nu har det hänt igen på en av min mammas Phalaenopsis.

Jag har övertalat min mamma att låta den sitta kvar tills vi lyckats få en bild på när moderplantan och keikin blommar samtidigt med olika blommor! Det vore en sjukt häftig bild! Min pappa hade redan klippt bort sin muterade keiki innan den blommade för första gången så där fick vi aldrig möjligheten till det.

Nyckelord: Keiki, Muterad keiki, Phalaenopsis

11/4 -22

Detta hände mig med en blomma på en av mina phalaenopsis. Inga petaler, ingen läpp. Jag tyckte det var väldigt obehagligt. Måste tyda på att någonting gjorts fel, ... antingen för kallt, för lite ljus, för lite vatten, eller för mycket vatten.

13/4 -22

Det kan troligt också bero på den hårda genetiska manipulationen i drivhusen, åt den breda kommersiella konsumtionsmarknaden.

14/4 -22

Hur menar du med Den hårda genetiska manipulationen?

14/4 -22

Att de pressar fram nya varianter och färgkombinationer, och driver upp dem väldigt snabbt för att sälja mer. Jag får iallafall det intrycket. T.ex. den senaste blå färgen som såg ut som rengöringsmedel, som de sålde på Plantagen. Det är inte naturligt.

14/4 -22

Vad jag vet så använder de sig av vanlig hybridisering dvs att de utför korsningar via pollinering och inte genteknik. Vad är det som är så hemskt med det? Och mutationer sker ute i det vilda också, det är en del av evolutionen.

Om det är den blå färgen jag tror du menar så får man fram den genom att färga vita blommor med ett blått färgämne. När plantan blommar om så har den blå färgen försvunnit

14/4 -22

Ok, det låter mindre dramatiskt än jag befarade.

Ge din åsikt

25/6 -21

Keikos

Min "Lancôme-lila" orkide (Phaelenopsis) har fått "barn" på de gamla blomstänglarna.
De är rätt små ännu, men jag tar gärna emot tips på hur jag skall sköta dem för att de skall överleva på egen hand.
Har en stor glasvas - typ 60 cm hög- som jag haft orkidéer i förut. Kan den ge ett bra klimat?

Nyckelord: Keiki

Finns ganska många frågor kring det på OrkidéPrat sedan tidigare, du kan hitta inläggen här https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...

29/6 -21

Hej!
Du behöver inte göra något med dom, vänta tills de har minst 3 rötter innan du sätter de i en egen kruka, med sphagnummossa eller bark
Rötterna bör vara tillräckligt långa för att kunna absorbera vatten, vilket du ser på att de blir gröna när du sprayar eller vattnar på dom.

9/7 -21

Tack både för hjälpsamheten!

Ge ditt svar

Jag har sett att det finns en del småplantor till rimliga pengar för en glad amatör att köpa från Röllke i Tyskland. Har ni några erfarenheter från detta företag? Jag köper i första och andra hand från Blomsterfamiljen, av medlemmar och kanske Åkessons, för att främja den lokala handeln men det fanns som sagt lite intressant som jag ville prova.

Nyckelord: Småplantor, Röllke

27/4 -21

Röllke är en gammal pålitlig firma som har fina produkter både orkidéer och tillbehör. Jag har handlat av dom i många, många år, både vid besök hos dom och när de är på utställningen i Lunds Botaniska Trädgård. Om vaccinationen mot Covid-19 går enligt plan så blir det en utställning i September. Om du köper småplantor så måste du vara beredd på att det tar manga år till blomning. Jag tycker att hans vuxna plantor är billiga i jämförelse med en del andra firmor på nätet. Åk ner till Lund om utställningen blir av. Det kommer i så fall 2-3 andra firmor.

27/4 -21

Röllke är en gammal favorit för mig och jag har handlat av dem de senaste 10-15 åren. Rekommenderas varmt!

Jag har köpt både småplantor och Orchi Packs och det är jättekul med många nya sorter men ja var beredd på att de är känsligare än stora plantor och har ett tag kvar till blomning. Men det är ju en del av utmaningen.

27/4 -21

O jag kan bara instämma med föregående talare, en bra firma med mkt intressanta plantor

27/4 -21

Det låter bra och kanske det är bäst att blanda lite smått och lite blomfärdigt från Röllke. Tack för svar alla!

2/5 -21

Bolebo. När kommer i så fall utställningen att vara?

3/5 -21

JeanetteG: Föreningen planerar att utställningen ska äga rum 3 - 5 September om inte Corona och FHM sätter käppar i hjulet och omöjliggör för klubben att genomföra utställningen. Håll tummarna och vaccinera er alla.

6/5 -21

Bolebo. Jag ska meddela Mikael, så får vi se om det passar den helgen.

7/5 -21

OBS.: Det är under förutsättningen att FHM godkänner att utställningen hålls och att Coronan är under kontroll. Vi som ämnar åka dit kan bara hoppas att det blir av.

7/5 -21

Ja, det är mycket välkommet..

Ge ditt svar
Cattleya jenmanii, andra blomning. Från Eric.

Cattleya jenmanii, blommar nu för andra gången, på en bulb som växt upp under vintern. Blev 3 blommor på denna bulb. Första blomningen var för ett halvår sedan. Är fascinerad av de stora blommorna på denna relativt lilla planta. Än en gång stort tack till Merwic för fröerna, hoppas dina plantor också kommer igång snart.

Nyckelord: frösådd, Cattleya jenmanii

27/4 -21

Jättefin Eric! Den borde fylla skåpet med väldoft!?

27/4 -21

Härliga

29/4 -21

Tack för kommentarerna. Bara en svag doft, knappt märkbar. Kan kanske bero på den relativt höga luftfuktigheten i skåpet, att doften inte känns även när man sticker in näsan?

1/5 -21

Blomning höst och vår, härligt!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Cattleya intermedia. Från Eric.

Nu blommar en av mina Cattleya intermedia med 7 blommor på en bulb. Det gamla rekordet från i höstas var 5 blommor.
Frösådde denna strax före milleniumskiftet, den blommade första gången 2014. Kan dock inte påstå att den fick speciellt bra förhållanden de första 10 åren, så det är en riktig överlevare. Men dom trivs bra i odlingsskåpet under lysrören, och nu är det stora problemet platsbrist.

Nyckelord: Cattleya intermedia, frösådd

24/1 -21

Superfin! Bra jobbat (senaste åren då )

27/1 -21

Underbar!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Hej någon som har frökapsel på gång av någon spännande orkidé?
Har precis byggt färdig sterillåda/renrum och fått tag i massa nya tillbehör och recept på näringsmedia/substrat och är nu otålig och vill provså. Allt jag saknar är frö
Någon som har någon spännande frökapsel på gång?

Nyckelord: frökapsel

26/10 -19

Hej. Om du vill börja med något lätt så har jag nog frön av Cynorkis fastigiata. Det är en art som kan gro i krukor, gärna med vitmossa. Så den poppar upp lite varstans hemma hos mig. Lite kul, men t.ex. i växthus kan den nog bli lite för ?vild?. Men den är nog lämplig att prova teknik att så frön på media i sterilbänk. Skicka mig din adress så kan jag skicka dig antingen en hel kapsel eller frön, beror på om de spruckit upp. Blir dock först i veckan 4-8 nov då jag är utomlands just nu.

Diskutera eller uppfyll önskningen

15/10 -19

KEIKI

Är nyfiken på hur jag ska gå till väga för att plantera dessa två. Särskilt hur jag ska beskära för att både extraplantorna och moderplantan ska må bra. Tror att det är en brudorkidé.

Nyckelord: Keiki, omplantering

15/10 -19

Bara att ta loss keikin och plantera dem i bark. Brukar inte vara några problem. Den nedersta har långa fina rötter

16/10 -19

Med så långa rötter kan den det vara svårt att plantera utan att bryta av rötter, var försiktig

16/10 -19

Rötterna blir lite mer böjliga om man sätter dem i vatten en stund innan plantering.

Ge ditt svar

11/11 -18

Kaosorkidé

Från Emem.
Från Emem.

Hej!

Helt okunnig på detta område men har förstått att jag fått en keiki efter en del googlande... Den har bara två rötter som blivit väldigt långa nu i väntan på att en till ska växa ut och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den. Ska jag låta den sitta kvar? Blomman har även fått en hel drös med nya blad och rötter under och efter att den blommade en längre period fram tills i höst. Phalaenopsis för övrigt! Alla råd tas tacksamt emot!

Nyckelord: keiki, Phalaenopsis

Ge ditt svar
Dendrobium nobile fire bird. Från Erik B..
Dendrobium nobile fire bird. Från Erik B..

Jag köpte för ett tag sen en Dendrobium nobile fire bird, som nu blommat över. Som ni ser av bilder har jag fått 2 Keikis med lite luftrötter. Den ena har en blomma inväxt i stjälken. Hur länge ska jag vänta och hur gör jag för att dessa ska föröka sig, Kan jag bara skära av stjälken under keikisen och sätta den i ny pinjebark med mossa, eller har ni några andra tips?
Hälsningar Erik

Nyckelord: Dendrobium nobile fire bird, Keiki

16/4 -18

Perfekt att ta dem nu, fina mjuka rötter. Blanda bark och mossa och håll fuktig

Ge ditt svar
Midsommarfest!. Från Eric.

Mina "Förstagångsblommande" (säger man så?) Dactylorhizor och jag vill önska alla en glad midsommar.

Såddes hösten 2013. Vill minnas att jag planterade ut dom i jord våren 2015. De har stått ute under sommarhalvåret i full sol, men i ett kallgarage under vintern. Har dom i en plastlådor där de permanent står i lite vatten.

Skator och annat har gjort att det blivit lite rörigt beträffande vad som är i vilken kruka. Men de större borde vara Dactylorhiza incarnata, Ängsnycklar, och den mindre Dactylorhiza maculata. Men svårt att vara säker, och synpunkter på detta mottages tacksamt!

Nyckelord: Dactylorhiza incarnata, Frösådd

23/6 -17

Ståtliga, Glad Midsommar

24/6 -17

Häftigt att lyckas från frön. Hur har det gått med Cattleya jenmanii? Mina växer på, men de är nog 3-4 år från blombara.

25/6 -17

25/6 -17

Grattis, starkt jobbat!
Riktigt fina. Bladen ser ut som D. incarnata, men blomaxet ser lite glest ut för att vara en sådan, kan det vara D. praetemissa (Englandsnycklar)?
Mvh
Mikael

25/6 -17

Eller D. traunsteinerii (Sumpnycklar).
Mvh
Mikael

27/6 -17

Tackar för kommentarerna!
Merwic: C jenmanii funkade bra så länge jag hade dom i flaska, men tyvärr har de flesta gått hädan efter att jag flaskade ut dom (tyvärr ett generellt problem för mig beträffande tropiska orkideer, för Dact är förhållandet omvänt). Har bara en handfull jenmanii-plantor kvar nu, några med decimeterstora blad och den som stått ljusast har rejäla bulber. Hur stor var din planta när den började blomma?

Mikael G: Menar du de större, som jag kallade D. incarnata? Jo, läppen är ingen typisk incarnata det håller jag med om. Men kan inte ett glest blom-ax bero på att de är ungplantor som blommar för första gången? I vilket fall har moderplantan till fröerna ett större ax, dock kanske inte så mycket tätare. Troligen för sent att ta ett kort på moderplantan (faktiskt också "egensådd", med fröer från Svante M), men skall se i kväll hur det ser ut. Själv skulle jag möjligen kunna misstänka att den mindre plantan framme till höger skulle kunna vara en sumpnyckel och inte en maculata: Helt annat bladverk och betydligt klenare.

27/6 -17

Hej Eric,
Jag är inte säker på min sak, får se hur de ser ut nästa år.
Mvh
Mikael

28/6 -17

Eric, mina är 3-4 år från blombara. Decimeterstort blad ungefär som för dig.

Ge din åsikt