Råd / Förökning / · Vegetativ förökning /

Skriv början av artikeln om stickling

Nyckelord: stickling

Inlägg med stickling som nyckelord.

Jag såg nånstans att man kan skära av en liten bot av luftrötterna på en phalaenopsis, och lägga i näringslösning för att producera en ny planta. Men jag undrar om man ska sätta toppen på roten nedåt eller uppåt? Och bara skära av den och imte gära något annat med den?

Jag jobbar på en piercing och tatueringsstudio, så jag har tillgång till autoklav, skalpeller, nålar och allt vad man kan tänkas behöva för att göra det sterlit. Så jag tänkte prova:)

Nyckelord: luftrot, stickling

7/9 -14

Jag har aldrig testat mer än att ha en phalaenopsiskeiki i vanligt vatten i en glasskål. Det fungerade fint i åratal. Jag/vi ställde den bara i 1-3 cm vatten beroende på hur hög phalaenopsisen var. Men det borde vara samma sak här. Sätta toppen på roten nedåt.

8/9 -14

För ett par år sedan provade jag att skära små bitar (2-3 mm stora) av rötter och bladkanter på en planta av Dactylorhiza traunsteinerii och sedan placera bitarna på näringsmedium. Jag steriliserade bitarna i natriumhypokloritlösning och väteperoxid.
Nästan 20 % av dem utvecklades till små plantor. Hur stor del av bortfallet som berodde på steriliseringen vet jag inte.
Kanske kunde det gå att utveckla metoden och använda den på arter som är svåra att föröka från frö. Jag tänker närmast på varieteter med avvikande färg som återgår till normalfärgen när man förökar dem på vanligt sätt.

8/9 -14

Det låter intressant!:) jag tror jag ska exprimentera lite med näringslösningar osv för att kunna klona!:)

9/9 -14

Glöm inte att fotografera och lägga upp här exhale. Jag gillar fotografier.

9/9 -14

Nejdå JeanetteG!:)

Jag gillar att fotografera också! Och så fort agar pulvret dimper ner i brevlådan så ska jag ge mig på både meristemkloning och rotkloning!:)

9/9 -14

Nejdå JeanetteG!:)

Jag gillar att fotografera också! Och så fort agar pulvret dimper ner i brevlådan så ska jag ge mig på både meristemkloning och rotkloning!:)

10/9 -14

Spännande med projekt, där någon bestämt sig för att prova på något nytt.

Ge ditt svar

Är det nån som har koll på hur man tar sticklingar av Nepenthes på bästa sätt?
Har en som börjar bli lite för lång (över halvmetern)...
Är det bara att kapa och sätta i jord, eller vitmossa eller vatten?

Nyckelord: Nepenthes, stickling

13/12 -06

Nepenthes, är det en sån växtätande kannranka?

jajamensan. Otroligt trevliga prylar.

Eller tja, inte växtätande, men jag hör vad du menar.

13/12 -06

Hehe, så fel det kan bli

14/12 -06

Har inte nepenthes en ganska tjock rot? går inte den att dela? (Säger jag som inte ens har en)
Annars kan du kolla in SPCS forum, men det var lite svårt att greppa:
http://www.fumpan.com/cgi-bin/yabb/YaBB....

14/12 -06

Man kan ta en delning av rhizomen och förmodligen är det bra med lite vitmossa i för det rekommenderas till frösådd. Brutala blommor har bild och tips!

Den går att dela, men det är inte det som är grejen. Den har tre stammar, skott, vad som. De är 5, 15 och 65 cm långa... vill kapa av den långa prylen till mer lagom längd, och plantera in den i ett skåp (när den väl är rotad).
På brutala blommor fanns inget om delning, tyvärr...

14/12 -06

Jag har kapat min och satt i vitmossa. En del klarades sig och en dog - så testa.

14/12 -06

Jag har alltid tagit toppskott av Nepenthes och satt i vitmossa och det har funkat hur bra som helst.

Ah, men dåså, då ska det lekas klipp och klistra.

Om man inte tar ett toppskott då, utan delar den där långa prylen i, hm, låt säg tre delar, skulle det funka då också, nån som vet?

18/12 -06

Ja, är den så lång så kan du klippa den i bitar precis om vaniljen. lämna kvar ca. 3 blad på varje bit och plantera i vitmossa, sen har d en hel Nepenthes-skog efter ett tag!

Ge ditt svar

För ett par veckor sedan köpte jag två små sticklingar som sitter ihop. De är Vanilla Planifolia. Överlämnadet ägde rum på en tunnelbanestation i rusningstid. Min sambo träffade sambon till den som dragit fram sticklingarna. Jag vill inte ens tänka på vad överlämnadet såg ut som...

Hur som helst, sticklingarna kom hem. Planterades med mer vitmossa i det genomskinliga festivalölglas de kommit i. Oro och ömhet har omgärdat dem.

Efter två, nja, kanske tre veckor har de små blivit placerade i en genomskinlig bytta, en sån som ruccolasallad säljs i.

Det har sprungit ut ytterligare en rot på en av noderna. Jag är stolt.

Jag måste berätta att jag köpte dessa två för att jag älskar att odla. Jag älskar inte orkidéer, jag gillar att odla min egen mat, så mycket man man nu kan få till i en två med liten balkong...
Nu har jag fått reda på att Vnillia Planifolia är en orkidé som är bekräftat giftig, förutom fröstängeln... oj, oj, oj.

Men orkidéer är fascinerande. Som att odla kattor på nått vis. Jag vakar över mina två "siamesbebisar". Sticklingarna sitter ju fortfarande ihop. Jag har planerat att klippa isär dem när båda de små sticklingarna har skjutit rötter.

Just nu försöker jag läsa på om montage av orkidéer. Åh, jag hittar inget jag fastnar för att göra, kanske någon har ett tips på detta forum.

Nyckelord: nybörjare, stickling, Vanilla

phalaenopsis är väldigt bra för att montera, vanilla vet jag inte riktigt. Köp en från livsmedelshandeln, där brukar de vara billigast, köp vitmossa och något att montera på. Jag brukar montera på bitar av korkek. Ta bort den gamla komposten, skölj av lite och placera plantan så som du vill ha den, bädda om den ordentligt med blöt vitmossa och säkra rötterna med snöre/garn/fiskelina, mne dra inte för hårt. Var flitig med att vattna, vitmossa torkar snabbt.

30/8 -06

Själv tycker jag det låter intressant att plantera några orkisar tillsammans på en gren, det ska vara en gren som inte ruttnar så fort tex. äppelträdsgren, väl rengjord och sedan sätta den på en fot och plantera dit några orkideer som inte blir så stor tillsammans med mossa och kanske någon mindre ormbunke tex, Venushår. Mindre Dendrobior skulle passa bra till eftersom de växer med ormbunkar i naturen och det skulle bli vackert. Det finns massor att välja på, det finns ju några över 1000 st att välja mellan men alla är inte små förståss.

Åh, vilka bra tips!
Jag har en gammal gren som jag knutit fast vitmossa på och som jag vattnar, bara för att testa och för att se vad jag kan lära mig innan jag sätter dit orkidéerna...
Ett litet problem för mig kommer nog att bli att Vanillia inte är så himla liten.

2/9 -06

Kom bara ihåg att vanilla behöver mycket vatten eller hög luftfuktighet >60%. Och kom ihåg att en vanilla med tiden blir ENORM. Sen i mitten av juni har min vuxit 97 cm.

Ge din åsikt

Idag fick jag en liten vanilj-stickling av en väninna, den är knappt 10 cm lång, med mkt små luftrötter (som dock inte ser ut att vara "aktiva", snarast intorkade). Vad ska jag göra? Snittytan har jag pudrat kanel på, för tillfället ligger den i köket medan jag obeslutsamt vankar av o an...;) Plantera i vitmossa tror jag att jag gör, men hur? ...i liten kruka, i plastpåse hängade i fönster? soligt, skuggigt? direkt i kompost?
nån som har en susning?

Nyckelord: stickling, Vanilla

22/6 -06

Grattis till din nya planta. Du kan läsa en hel del under nyckelordet Vanilla (se i menyn vänster). Generellt kan jag rekommender att du planterar skottet i en del vitmossa, en del kompost. Placera inte helt ljust före den har rötter, men ge så mycket luftfukt du kan utan att strypa till luftcirkulationen runt plantan. Lycka till och hör gärna av dig med hur det utvecklas!

Ge ditt svar